Čajevi

Najbolji čajevi za smirenje, nervozu i stres

Gotovo svaki čovek u odredjenoj dobi svoga života susreće se sa teškim situacijama i stresom. Od malena počinjemo da živimo u strahu, najpre od roditelja kako nas ne bi kaznili ako učinimo nešto nevaljalo, zatim od profesora u školi ukoliko nismo naučili ono što je trebalo, a kasnije i od nadredjenih na poslu.

Nametnut nam je sistem vrednosti, koji kaže da moramo sve da stignemo i budemo najbolji u svemu. Danas je to izraženo više nego ikada, gde je problem sa stresom izuzetno vidljiv.

Da ne govorimo o gubicima voljenih osoba, zatim gubitku posla, selidbi i sličnim promenama za koje nam treba dosta vremena da se naviknemo. Sve to sa sobom nosi stres kao posledicu, odnosno napetost i nervozu, koji se izražavaju na razne načine.

U zavisnosti od toga koliko je problem veliki, i koliko je osoba zrela, teže ili lakše će se nositi sa pojedinim teškim situacijama. Često se dešava da se osoba u takvim trenucima “hvata za slamku” te pomoć traži u raznim lekovima, ili supstancama, koje tokom dužeg korišćenja stvaraju zavisnost i još veći problem.

Ipak, rešenje za strest postoji, a to rešenje nudi nam majka priroda. I to na razne načine…

Kako smanjiti stres i nervozu?

Stres i nervoza mogu se često izbeći, pre svega načinom na koji razmišljate o nekom vašem “problemu”. Tu reč stavljamo pod navodnike, jer reč problem za svakog znači nešto drugačije. Pa tako, možda je vama problem jer danas niste stigli da pripremite ručak, dok je to nekome uobičajeno. Problem može da bude taj što ste zakasnili na sastanak par minuta, dok, opet, neko drugi to ne vidi kao problem.

Dakle, sve je stvar vaše percepcije, pa otuda i proizilazi više ili manje stresa. Složićemo se da su pojedine situacije jednako teške za sve nas, a to su svakako gubitak onih najdražih, kao i situacije u kojima se osećemo izdano.

Jasno je da u tim trenucima čovek mora da se suoči sa problemom, te prodje fazu nervoze i zabrinutosti, nakon čega bi trebalo da usledi razumevanje situacije i na kraju prihvatanje. Nakon tog prihvatanja opet dolazi period kada nismo zabrinuti. I sve tako u krug.

Tokom života, susrećemo se mnogo puta sa “dobrim” i “lošim”, te bi stvarno bilo uredu da i jedno i drugo prihvatimo na najbolji način.

Stres i nervozu možemo smanjiti tako što ćemo, u startu, situaciju koja nam se dešava sagledati iz neke više perspektive, pa tako promisliti da li je to zaista vredno nerviranja i tolikog stresa. Zapamtite da hronični stres dovodi do brojnih zdravstvenih problema, od kojih su mnogi kobni po život. Tu spadaju savremene bolesti, odnosno rak i slična maligna oboljenja.

Zar nije bolje da situaciju sagledamo i dobro razmislimo čemu nas uči, i kako da izadjemo iz toga kao pobednik, a ne da se prepustimo brizi i da sebe dovodimo u brojna neprijatna stanja, nakon čega iznova i iznova patimo? Život nam nikada ne donose više od onoga što možemo da podnesemo…

Jasno je da su životni putevi čudni, te nam donose razne prepreke, ali svaka od tih prepreka uči nas upravo životu. Život jeste jedan veliki problem, koji može da se pretvori u rešenje, ali samo uz vašu pomoć. S toga, šta god da vam se nalazi na putu, budite sigurni da nije trajno, već je samo odredjeni period iz kojeg bi trebalo da izadjete snažniji, te sa dosta pouka.

loading...

Lek za stres i nervozu

Postoji jedan poseban lek za stres, a to ste…Vi. Jedina osoba koja može da zna kako se osećate, jeste, opet, Vi. Jedina osoba koja je, dok ste u problemu, non stop sa vama, jeste Vi…

Dakle, ono što je nužno jeste da poštujete sebe. Ma u kakvoj situaciji da se nalazite, uvek budite samopouzdani i sigurni u sebe, i u rešenje koje predstoji. Nekada će ono doći za dan, nekada za mesec a možda i godinu. Ipak, jedno je sigurno, a to je da će doći onda kada bude trebalo.

Ono što je potrebno jeste da poštujete sebe i svoje telo, te upražnjavate stvari koje vam mogu biti od pomoći.

Da biste značajno smanjili stres, morate prestati sa lošim navikama. Cigarete, alkohol i slično, možda pomognu na tren, ali u konačnici stvaraju daleko veći problem. Isto je i sa lekovima, koji takodje mogu stvori zavisnost.

Ono što mi preporučujemo, jeste zdrav način života. On se sastoci, najpre, od barem 5 minuta dnevno mira, odnosno vremena samo za vas. Bilo da tada želite da odspavate, slušate muziku ili čitate. Možda šetate pored reke ili u šumi, svejedno je, samo je bitno da radite ono što vas ispunjava.

Miran i relaksiran um daleko brže pronalazi dobra rešenja. A da biste bili u balansu, pored mira potrebno je da vaš organizam hranite pravim stvarima. Pa tako, regulišite ishranu. Ne dozvolite da brz način života ubije sve dobre stvari u vama, već odvojite vreme i za zdravu hranu. Umesto pljeskavice na brzinu, pojedite bareno meso sa salatom, koje možete napraviti poneti od kuće.

Neka vam posao ne bude izgovor, postoji mnogo jela koje možete spakovati u kutiju i poneti sa vama, tako da dodatno ne opteretite vaš organizam lošom hranom. Organizam koji troši puno energije na varenje hrane, gubi energiju za svakodnevne aktivnosti. Zbog toga se često osećate umorno i nervozno nakon što se najedete.

Fizička aktivnost je takodje jedan od načina da izbacite nervozu iz sebe. Bilo da je to trčanje, obično pešačenje ili nekoliko minuta vežbi. Osećate se ispražnjeno, što je potrebno onda kada ste pod stresom. Stresne osobe su često agresivne, te tako, umesto da se svadjate sa najdražima, istrčite par krugova i u dom se vratite kao novi.

Čajevi za stres, nervozu i smirenje

Iako tema glasi upravo kao ovaj podnaslov, morali smo dosta pažnje posvetiti samom uzroku stresa, te kako ga otkloniti. Sve što smo do sada ispisali usko je povezano, te su čajevi samo nadogradnja.

Pored preporučenog čistog uma, fizičke aktivnosti i zdrave ishrane, preporučujemo čaj kao čarobni napitak protiv stresa. Neka vam dan započne šoljom odabranog čaja, i primetićete kako se stvari vremenom poboljšavaju.

Naime, pojedini čajevi veoma pozitivno utiču na naš nervni sistem, tako što nam omogućavaju da budemo bistre glave, skoncentrisani i smireni….

Čaj od kamilice – Tako mirisan i ukusan, a tako efikasan kada je u pitanju otklanjanje stresa. I ne samo stresa, već svih njegovih posledica, koje se mogu javiti u vidu anksioznosti, nesanice, itd. Dakle, čaj od kamilice se preporučuje kao jedan od najboljih prirodnih preparata za smirenje.

Preporučujemo da koristite čaj od sušenih cvetova kamilice, i to pravi domaći, a ne onaj iz kesice. Možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Skuvajte ga po standardnoj proceduri, odnosno na 200 mililitara ključale vode, ide 1 kašičica čaja. Sačekate oko 5 minuta da kamilica otpusti potrebne sastojke, zatim procedite i pijte.

Ovaj čaj možete piti više puta u toku dana, a mi preporučujemo ujutru i uveče, u zavisnosti od problema. Ujutru vam može umiriti nervni sistem i učiniti vas fokusiranim, dok vam uveče može pomoći da lakše zaspite.

Čaj od lavande – Sam miris lavande nekako vraća spokoj, a čaj od lavande je takodje na vrhu liste najbiljih čajeva za smirenje. Skuvajte ga po uobičajenoj proceduri, a preporučuje se jedna do dve šolje dnevno. Pomoći će vam da se osetite mirnije, odnosno da smanjite stres i povećate životnu energiju.

Osim čaja, možete koristiti i ulje lavande ili one fine mirišljave kesice. Uljem možete raditi masažu, a kesice možete držati u prostoriji gde najviše boravite, upravo zbog umirujućeg mirisa.

Čaj od matičnjaka – Još jedan u nizu izuzetno efikasnih čajeva kada je stres u pitanju, možete ga piti do dve šolje dnevno. Reguliše hormon sreće u organizmu, te tako istu podstiče. Smiruje stres i napetost, vraća koncentaciju i pomaže nam da bolje zaspimo.

Ovaj čaj možete koristiti u kombinaciji sa čajem od lavande, za još bolji efekat, a možete ga koristiti i zasebno. Preporučujemo da barem svaki drugi promenite čaj, kako vam jedan te isti ne bi dosadio, a organizam takodje može postati otporan.

Čaj od valerijane – Verovatno najstariji prirodni lek protiv napetosti, a posebno pomaže kada je nedostatak sna u pitanju. Jedna šoljica čaja sat vremena pre spavanja, umiriće vaš nervni sistem i dozvoliti vam da se lako uspavate.

Takodje će pomoći da smanjite stres, te da se sutradan probudite manje napeti i sa dosta više energije.

Čaj od kanatriona – I za kraj, jedan od najpoznatijih čajeva za lečenje napetosti i stresa, jeste upravo čaj od kantariona. Osim čaja, možete iskorititi ulje, naročito za pripremu salate. Čaj od kantariona pre doručka, zatim za ručak salata sa uljem od kantariona, verujte da će vam značajno pomoći kada je stres u pitanju.

Kantarion blagotvorno deluje na naš nervni sistem, a redovnom upotrebom povratiće vam osećaj spokoja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...