Nega i lepota

Cinkova pasta i mast – upotreba za lice i bubuljice, cena i iskustva

Sve osobe koje imaju nesavršenosti na koži, dobro znaju kako ume biti neprijatno izaći na piće, upoznati se sa nekim ili se skinuti u kupaći. Bilo da se nesavršenosti jave na licu, na ledjima ili ostatku tela, jednako su neprijatne.

Tinejdžeri su najčešće pogodjeni, jer se usled promene hormona mogu javiti akne i bubuljice, koje umeju biti itekako dosadne, pa potrajati do kasnih dvadesetih godina.

Medjutim, uz adekvatan režim ishrane, zatim redovne i pravilne nege, bubuljice i akne mogu nestati u veoma kratkom periodu. Kako bismo sprečili bubuljice, moramo najpre da održavamo higijenu lica (ili druge regiJe), radimo redovne pilinge i stavljamo adekvatne kreme i maske koje odgovaraju našem tipu kože.

Od značajne pomoći može biti cinkova pasta, odnosno mast, koja postaje sve popularnija iz razloga što je veoma efikasna. Brojna iskustva različitih osoba su dokazala da je ova mast itekako učinkovita. Kako biste se uverili u to najpre morate sami probati, a mi smo tu da vam pomognemo da se detaljnije informišite.

Značaj cinka za zdravlje

Stručnjaci sve češće navode da je cink veoma važan mineral. Našem organizmu je neophodan za normalno funkcionisanje, zbog toga što je zadužen za podsticanje stvaranja leukocita (bela krvna zrnca). Takodje, zadužen je za razvijanje T-limfocita, koji nam pomažu da sprečimo širenje patogenih klica.

Osim toga, cink je zadužen za borbu protiv virusa jer uspešno sprečava njihovo širenje kroz disajne puteve. Takodje, uspešno rešava probleme sa upalnim procesima u organizmu, pa se iz tog razloga, sem za unutrašnju upotrebu, koristi i za spoljašnu. Otuda efikasna cinkova pasta.

Osobe kojima nedostaje cink u organizmu, sklone su pojavi malignih bolesti poput karcionoma svih vrsta, kao i tumora. A obzirom na to da je cink snažan antioksidant, njegov nedostatak ostavlja posledice. Antioksidanti su potrebni kako bi neutralisali sve toksine u organizmu, i kako bi izbalansirali Ph vrednost organizma.

Osim što čisti naš organizam, cink obnavlja našu krv, pa se zbog toga preporučuje osobama koje boluju od anemija ili leukemije. Takodje, preporučuje se osobama sa slabim imunitetom, i generalno kao preventiva za sve bolesti.

Simptomi nedostatka cinka u organizmu:

Ukoliko se osećate hronično umorno, bezvoljni ste i neraspoloženi, vrlo je moguće da vam nedostaje cink. Takodje, čest proliv i smanjen apetit mogu biti jedni od pokazatelja. Slabljenje čula ukusa i mirisa, zatim smanjena koncentracija i česta pospanost. Cink je izuzetno važan za razvoj nervnog sistema, pa se njegov nedostatak odražava tako što vam pamćenje slabi.

Još jedan jasan pokazatelj nedostatka cinka jeste upravo pojava akni i bubuljica, kao i svim ostalim oboljenima kože, kao što su dermatitis, ekcemi i brojne druge iritacija. Sporo zarastanje rana takodje može biti jedan od pokazatelja.

Hrana bogata cinkom:

Ako ste otkrili da vam nedostaje cink, onda pod obavezno morate izmeniti vašu ishranu kako biste zadovoljili dnevni unos cinka. Osobe kojima je cink znatno ispod granice, trebalo bi da na početku unose veće količine, kako bi nadomestile gubitak, a kasnije kada se sve reguliše potrebno je i dalje unositi dovoljne količine cinka.

Dnevni unos cinka: Za muškarce – 11 miligrama; Za žene – 8 miligrama; Za trudnice – 11 miligrama; Za bebe do 12 meseci – 3 miligrama; Za decu do 3 godine – 3 miligrama; Za decu do 8 godina – 5 miligrama; Za decu do 13 godina – 8 miligrama; Za decu do 18 godina – 11 miligrama.

Preporučujemo da dnevni unos cinka unesete putem hrane, a ukoliko vam doktor preporuči, možete koristiti i cink u vidu tableta.

Namirnice koje su bogate cinkom jesu orašasti plodovi, od kojih su bademi najznačajniji, zatim mahunarke, pšenične klice, sve vrste semenki a naročito od bundeve, takodje zeleno povrće a najviše spanać, kao i sve integralne žitarice.

loading...

Zbog čega navodimo sve prednosti cinka? Zbog toga što je najpre neophodno da regulišete vašu ishranu, i stabilizujete unos potrebnih minerala za normalno funkcionisanje organizma. Kada je organizam zdrav iznutra takoreći, onda se to odražava na spoljašnost. Svaki poremećaj organizma ume da se izrazi i preko kože.

Zadovoljavanje dnevne potrebe cinka smanjiće mogućnost pojave nesavršenosti kože.

Kako bi cink trebalo da unosimo putem ishrane, isto tako bi bilo dobro da tretiramo samu kožu njime. Zbog toga je cinkova pasta idealno rešenje, a njena efikasnost je dokazana nebrojano mnogo puta.

Cink za kožu

S obzirom na to da je snažan antioksidant, i da snažno deluje na sve uplane procese, preporučuje se njegova redovna spoljašna upotreba. Bilo da imate lepu i negovanu kožu, koju je neophodno dalje održavati takvom, ili kožu koja je sklona nesavršenostima, cinkova mast je pravo rešenje.

Prilagodjena je svim tipovima kože, jer suvu kožu hrani i hidrira dubinski, dok masnu kožu dubinski čisti i na taj način čisti pore pa se smanjuje mogućnost pojave bubuljica i drugih nesavršenosti.

Osobe koje već imaju bubuljice, akne i ostale nesavršenosti, redovnom upotrebom zbrisaće ih sa lica, a daljom upotrebom učiniće da se one retko pojavljuju. Bubuljice, akne, ekcemi, itd, zapravo i jesu upale koje je potrebno umiriti. Cinkova pasta deluje umirujuće, tako da ćete u kratkom roku svedočiti velikom napretku.

Cinkova pasta (mast) – upotreba i dejstvo

Na našem tržištu možete pronaći brojne proizvode za negu kože lica, a većina njih nije efikasna nimalo. Neke čak mogu učiniti gore, jer je pre svega neophodno uzeti preparat koji je prilagodjena vašem tipu kože. Cinkova pasta je prilagodjena svakom tipu kože, ali se najčešće preporučuje osobama sa masnom kožom, jer pre svega dubinski čisti i deluje na akne i bubuljice.

Ipak, cinkovu pastu možete korsititi i radi preventive, odnosno, njeno blagotvorno dejstvo učiniće vašu kožu mekanom i hidriranom.

Dejstvo:

Najbolje bi bilo da cinkovu pastu upotrebite u najranijoj fazi, odnosno onda kada vidite da je bubuljica krenula, ili da su se pojavile odredjene iritacije. Tako ćete sprečiti njihovo širenje i pojavu potkožnih ili bubuljica koje su velike i crvene.

Cinkova pasta dubinski hidrira i čisti, pa će tako isušiti bubuljicu u korenu, tako da ona nestaje u kratkom roku. Zatim mesto na kome se pojavila zameniće novom zdravom kožom. Zbog toga je cinkova pasta namenjena i osobama koje imaju ožiljke nastale od akni, jer izumrle ćelije zamenjuje novim, zdravim ćelijama.

Osim što veoma pozitivno utiče na bubuljice i akne, kao i ožiljke nastale usled njihove pojave, cinkovu pastu možete koristiti i za ostale vrste ožiljaka, zatim posekotina, ojeda i opekotina, upravo zbog toga što ima moć obnavljanja starih ćelija novim.

Upotreba:

Cinkova pasta se upotrebljava tako što se na oboleli deo nanosi tanak sloj, najviše tri puta na dan. Blagim masažama podstaći ćete cirkulaciju, koja je takodje nužna u sprečavanju i lečenju nesavršenosti kože. Cirkulacija podstiče rast i razvoj zdravih ćelija, koje zamenjuju one stare. Dakle, kada nanesete tanji sloj kreme blagim pokretima masirajte regiju na kojoj se nalaze bubuljice, ili ostale nesavršenosti, i masirajte 2-3 minuta.

To je potrebno uraditi 2-3 puta na dan, najbolje ujutru i uveče, i još jednom u toku dana ukoliko ste kod kuće i nemate dodira sa prljavim stvarima. Pastu mažiti sve dok vam se lice ne umiri, i dok ne osetite poboljšanje, a najverovatnije će to biti nakon nekih mesec dana upotrebe.

Ukoliko budete neredovni, i ako niste uporni, ne možete očekivati dobre rezultate. Moramo napomenuti da je u borbi protiv bubuljica, i akni naročito, neophodna upornost. S toga, redovno nanosite pastu sve dok ne primetite značajne promene. Nakon toga svakako možete nastaviti sa upotrebom cinkove paste, ali je tada možete nanositi samo uveče, kako bi u toku noći nahranila vašu kožu.

Još jednom ćemo nagovestiti da je bitno unositi i cink putem ishrane, zatim redovno tretirati kožu njime, za najbolje moguće rezultate. Osim cinka, veoma je bitno unosite i druge minerale i vitamine, od kojih je ključan vitamin C, koji pomaže apsorpciju cinka u origanizmu.

Cinkova pasta (mast) – cena i gde nabaviti?

Cinkovu pastu možete nabaviti u svim apotekama ili drogerijama. S obzirom na to da je cinkova pasta prirodna, bez dodataka hemije, preporučuje se i osobama koje imaju osetljivu kožu. Nije potreban recept kako biste je kupili, ali svakako preporučujemo da se posavetujete sa vašim dermatologom, koji će vam najpeciznije reći koji preparat da koristite. Svakako je cinkova mast preporučljiva i dermatolozi je neretko koriste u terapiji raznih kožnih oboljenja.

Za cinkovu pastu nije neophodno izdvojiti puno novca, jer 40mililitara košta oko 250 dinara. Svakako u zavisnosti od apoteke do apoteke, ali svakako je veoma pristupačna i godi gotovo svakom džepu. Mala cena za trajno rešenje, još jedan je od razloga zbog kojih je ova pasta izuzetno popularna.

 

Sponzorisano:

loading...
Loading...