Zdravlje

Čir na koži kod dece i odraslih – simptomi, uzrok i lečenje

Čir predstavlja vrstu promene koja može nastati i koja se može razviti na površini kože, kako kod dece, tako i kod odraslih.

Za razliku od brojnih drugih vrsta naizgled sličnih i srodnih promena koje takođe mogu nastati i koje se mogu razviti na površini kože, čir na koži nastaje i razvija se kao posledica prethodno izraženog prisustva bakterija na određenm području kože.

Kada se takve bakterije dovoljno namnože i razviju, njihovo prisustvo na određenom području kože uzrokuje gnojenje i stvaranje čira na koži.

S obzirom da se bakterije koje uzrokuju nastanak i razvoj čira na koži ne mogu namnožiti i razviti na čistoj koži, to jest na koži kod osoba koje pravilno i redovno održavaju ličnu higijenu, sa pravom se može zaključiti da čir na koži u osnovi nastaje kao posledica nepravilnog održavanja lične higijene.

Ono što je takođe važno napomenuti, a tiče se upravo čira na koži, jeste da ovaj oblik promene na koži koji kao što smo prethodno naveli nastaje kao posledica nepravilnog i neredovnog održavanja lične higijene, može nastati na različitim regijama kože.

Ipak, kako je u okviru medicinske prakse dokazano, čir najčešće nastaje na područjima kože koja su prekrivena maljama, tačnije na kojima rastu malje.

Čir na preponama, čir na zadnjici, čir ispod pazuha ili čir na donjem području potiljka (na liniji između vrata i potiljka) predstavljaju najčešće oblike čireva koji mogu nastati i koji se mogu razviti na koži.

Kod muškaraca, čije je telo u poređenju sa ženskim telom neuporedivo više pokriveno maljama, pojava čira može biti vezana i za područje kože podlaktica, za područje kože nadlaktica, za područje kože stomaka, za područje kože grudi ili za područje kože leđa.

Razlog zbog kojeg čir na koži neuporedivo češće nastaje na područjima kože koja su pokrivena maljama, nego što je to slučaj sa područjima kože na kojima ne rastu malje, ogleda se u tome što prisustvo malja na koži podstiče zadržavanje, kao i razmnožavanje bakterija na takvim područjima kože.

Srazmerno činjenici da je kao što smo već i napomenuli pojava čira na koži u određenom smislu definisana kao posledica nepravilnog i neredovnog održavanja lične higijene, čirevi na koži češće nastaju u toku letnjeg perioda, kada je ljudsko telo sklono znojenju.

Baš iz tog razloga, u cilju sprečavanja pojave čira na koži, konstantno, a pogotovo u toku trajanja letnjeg perioda, neophodno je brinuti o pravilnom i o redovnom održavanju lične higijene.

Čir na koži – simptomi

Prvo što je potrebno naglasiti kada su u pitanju simptomi čira na koži, jeste da se oni bitno ne razlikuju u odnosu na činjenicu na kojem konkretno području kože je čir zastupljen.

Dakle, bez obzira na kojem području kože se čir nalazi, prisusutvo čira se manifestuje kroz iste ili kroz izrazito slične simptome.

loading...

Reč je o sledećim simptomima:

  • Na području kože koje je izloženo pojavi čira, formira se okruglasta oteklina koja je ispunjena gnojem (u početnoj fazi, dimenzije takve otekline mogu se uporediti sa dimenzijama zrna graška ili mogu biti čak i neznatno manje od dimenzija zrna graška. Međutim, ukoliko se čir ne leči i ukoliko se samim tim njegov razvoj ne zaustavi, dimenzije čira u odmakloj fazi njegovog razvoja mogu se uporediti i sa dimenzijama bejzbol loptice),
  • Na središnjem delu okruglaste otekline koja je ispunjena gnojem i koja se definiše kao čir na koži, formira se vrh koji je u početnoj fazi razvoja čira zatvoren, a koji se kasnije kada čir “sazri” otvara. Onda kada čir na koži “sazri” i kada se vrh čira otvori, kažemo da je došlo do pucanja čira i tada se iz unutrašnjosti čira oslobađa sadržaj gnoja. Količina sadržaja gnoja koji je sadržan u unutrašnjosti čira i koji se na opisani način oslobađa iz unutrašnjosti čira može varirati u zavisnosti od dimenzija čira. Ukoliko je reč o čiru malih dimenzija, mala je i količina gnoja koja je u njemu sadržana i koja se iz njega oslobađa, a ukoliko je reč o čiru većih dimenzija, velika je i količina gnoja koja je u njemu sadržana i koja se iz njega oslobađa. U toku trajanja izraženosti čira na koži, vrh čira se može naizmenično nekoliko puta iznova zatvarati i otvarati, tako da površina čira naizmenično može biti suva ili vlažna,
  • Područje kože na kojem je izraženo prisustvo čira je primetno crveno,
  • Područje kože na kojem je izraženo prisustvo čira je izuzetno osetljivo na dodir (čak i pri najblažem kontaktu sa područjem kože na kojem je izraženo prisustvo čira, javlja se prodoran i oštar bol),
  • Područje kože na kojem je izraženo prisustvo čira je zahvaćeno upalom koja se može manifestovati kroz osećaj pulsiranja površine čira, kao i kroz osećaj pulsiranja površine tkiva koje okružuje čir,
  • Izraženost povišene telesne temperature (nešto što je neophodno naglasiti kada je u pitanju ovaj oblik simptoma čira na koži, jeste da je njegova manifestacija karakteristična za čireve većih dimenzija, koji su kao takvi u odmakloj fazi razvoja i koji nisu lečeni na vreme. U slučaju izraženosti čireva manjih dimenzija, ne dolazi do manifestacije ovog oblika simptoma, što znači da telesna temperatura ostaje normalna.

Kada su u pitanju simptomi koji se manifestuju u prisustvu čira na koži, važno je naglasiti i to da njihov intenzitet može varirati. Oblik čira na koži u prisustvu kojeg su simptomi najintenzivniji, stručno se naziva “karbunkul”.

Za razliku od ostalih čireva koji se mogu javiti na povrpini kože, ova vrsta čira je prepoznatljiva prvenstveno po velikim dimenzijama koje se mogu uporediti sa dimenzijama bejzvbol loptice, ali i po tome što u njenom prisustvu gotovo obavezno dolazi do pojave povišene telesne temperature, a neretko i do pojave groznice.

Čir na koži – uzrok

U osnovi, može se zaključiti da čir na koži nastaje kao posledica nepravilnog i neredovnog održavanja lične higijene.

Naime, usled nepravilnog i neredovnog održavanja lične higijene dolazi do zadržavanja određenih vrsta bakterija na određenim područjima kože, a kada se takve bakterije dovoljno razmnože, njihovo prisustvo na određenom području kože dovodi do stvaranja procesa gnojenja i do nastanka i do razvoja čira.

Međutim, važno je napomenuti i to da čir na koži može nastati i usled uticaja drugih uzroka.

Evo o kojim konkretno uzrocima je reč:

  • Nošenje nedovoljno čiste odeće (ukoliko je odeća koja prilikom nošenja dolazi u direktan kontakt sa vašom kožom nedovoljno čista, bakterije koje su na njoj eventualno sadržane, mogu se preneti na vašu kožu i mogu dovesti do pojave čira na koži),
  • Izraženost površinskih povreda kože koje nisu adekvatno sanirane (čak i najmanje povrede na površini kože kao što su ogrebotine ili plitke posekotine, ukoliko se ne saniraju na vreme, mogu postati pogodna područja za nakupljanje i razmnožavanje bakterija koje uzrokuju gnojenje i stvaranje čira na koži),
  • Češanje nedovoljno čistim noktima (ukoliko su vaši nokti u trenutku kada se počešete nedovoljno čisti, prilikom češanja, sa njih se na površinu kože mogu preneti bakterije koje uzrokuju pojavu čira na koži. Češanje nedovoljno čistim noktima, može se definisati kao mogući uzrok nastanka čira na koži posebno onda kada se češete vršeći grublje pokrete u okviru kojih nastaju površinske ogrebotine. Neime, na mestima na kojima prilikom češanja nedovoljno čistim noktima formirate površinsku ogrebotinu, veoma lako se može stvoriti čir),
  • Izraženost urasle dlake (ukoliko dođe do urastanja dlake, na mestu izraženosti ove vrste promene, može doći najpre do stvaranja procesa gnojenja, a onda i do formiranja čira.

U vezi uzroka koji utiču na nastanak čira na koži, važno je napomenuti važnu činjenicu, a to je da su nastanku čira na koži pojačano sklone osobe kod kojim je oslabljena funkcija imunološkog sistema, zatim osobe koje su izložene hroničnom umoru organizma, osobe koje su u neposrednoj prošlosti preležale bilo koji oblik infektivnog oboljenja (pre svega se misli na infektivna oboljenja koja su nastala kao posledica bakterisjke infekcije koja je bila aktivna u bilo kojem delu organizma), kao i osobe kod kojih su izražen neki od brojnih oblika oboljenja želuca ili neki od brojnih oblika oboljenja creva.

Čir na koži – lečenje

Prvo i osnovno što je važno naglasiti kada je u pitanju lečenje čira na koži, jeste da čir nikada ne treba grubo tretirati što konkretno znači da ga ne treba istiskivati.

Veliki broj osoba koje se suoče sa pojavom čira na koži, u želji da se što pre reši ovog oblika problema na koži, pribegava upravo njegovom istiskivanju.

Međutim, prilikom istiskivanja čira, područje kože i tkiva na kojem je izražen čir, može se dodatno pozlediti i na taj način može doći do komplikovanja simptoma čira i do bespotrebnog produžavanja trajanja čira.

Pravilnom lečenju čira na koži treba da pristupite tako što ćete čir “pustiti” da sam sazri i tako što nećete sami načinjati njegov vrh, sve dok se to prirodno ne dogodi.

Proces sazrevanja čira, možete ubrzati tako što ćete u početnoj fazi njegovog razvoja na njega stavljati obloge od čaja od kamilice, obloge od soka iz lista aloje, obloge od lista od kupusa ili obloge od crnog luka (potrebno je prisloniti kolut crnog luka direktno na površinu čira i pričvrstiti ga čistom tkaninom).

Navedene vrste obloga, potrebno je koristiti svakodnevno, čak i po nekoliko puta u toku dana, sve dok ne primetite da je čir postao zreo i da se na njemu formirao žućkasti vrh.

Kada se na čiru formira žućkasti vrh, prethodno navedene vrste obloga, treba da zamenite toplim oblogama koje će doprineti bržem oslobađanju gnoja iz unutrašnjosti čira.

Čak i kada čir sam sazri, kada se njegov vrh otvori i kada iz njega počne da se oslobađa sadržaj gnoja, čir ni tada nemojte grubo tretirati i istiskivati.

Sve što tada možete da uradite, jeste da blago i nežno savršeno čistim rukama pritisnete područje tkiva oko čira kako bi se gnoj brže i lakše oslobodio iz unutrašnjosti čira.

Kako u prisustvu čira na koži ne bi došlo do inficiranja drugih područja kože, ali i kako se simptomi čira ne bi komplikovali, poželjno je da površinu čira zaštitite hanzaplastom ili komadićem sterilne gaze preko koje ćete zalepiti hanzaplast.

U toku trajanja lečenja čira na koži, neophodno je da poboljšate brigu o ličnoj higijeni i da ne dozvolite da vam koža bude zaprljana niti izložena uticaju bilo kojeg oblika nečistoća.

Ono što može ubrzati lečenje čira na koži, jeste konzumiranje namirnica koje jačaju funkciju imunološkog sistema.

Ukoliko se u toku lečenja čira na koži manifestuje povišena telesna temperatura ili ukoliko ostali simptomi postanu naglašeno intenzivni, potrebno je da u postupak lečenja uključite i konzumiranje antibiotika.

U većini slučajeva, lečenje čira na koži traje između sedam i deset dana.

Sponzorisano:

loading...
Loading...