Lekovite biljke

Divlja nana biljka – upotreba i lekovita svojstva

Opojnog, osvežavajućeg mirisa koji opušta i umiruje, divlja nana opčinjava neodoljivom aromom, ali i brojnim prednostima za zdravlje. Kada je reč o zdravom životu, ishrani i prirodnom lečenju i prevenciji, začinske i aromatične biljke nalaze se veoma visoko na listi.

Uz voće i povrće puno vitamina, minerala i drugih važnih nutrijenata, biljke poput nane ili metvice upotpunjuju recept za blagostanje.

Nažalost, sveže bilje često je zapostavljeno u ishrani modernog čoveka; ne stižemo da svratimo na pijacu da ga kupimo, nema ga u lokalnoj radnji, nije nam zgodno da ga čuvamo, gajimo i sami beremo i obrađujemo. Nanu najčešće kupujemo kao sušenu i prerađenu u kesicama čaja, no ova biljka ima posebno impresivna svojstva kada se koristi sveža.

  • Biljka nana sadrži jedan od najvećih procenata antioksidanasa među svim namirnicama koje konzumiramo;

Nana, odnosno mentha, zapravo predstavlja rod biljnih vrsta koji čini grupa od oko petnaestak do dvadeset različitih biljaka, uključujući nama dobro poznate, bar po nazivu, pepermint i spermint.

Poznata osvežavajuća aroma je karakteristična za mnoge proizvode u kojima se nana upotrebljava kao sastojak, prvenstveno u obliku esencijalnog ulja.

Ulje nane se koristi za proizvodnju paste za zube, žvakaće gume, bombona i proizvoda za negu i lepotu, dok se sami listovi biljke koriste sveži ili sušeni kao dodatak hrani ili za pripremu čaja i sokova.

LEKOVITA DIVLJA NANA

Divlja nana, Mentha longifolia, na engleskom govornom području poznata i kao horsemint ili konjski bosiljak kod nas, rasprostranjena je po Evropi, Africi i Australiji i dugi niz vekova se koristi kao narodni lek za širok spektar tegoba.

Pokazalo se da divlja nana ima antiupalna, antifungalna i antimikrobna svojstva, a smatra se da ispoljava čak i antikancerogenu aktivnost. Ova biljka ima višestruku farmakaološku primenu, te pored svoje fantastične arome nudi i osvežavajuću paletu zdravstvenih prednosti.

Divlja nana je bogata antioksidansima

Divlja nana se od davnina koristi kao preparat tradicionalne i nekonvencionalne medicine. Naučna istraživanja su pokazala da ovaj varijetet ispoljava impresivna antioksidansna svojstva, koja vode mnogim zdravstvenim koristima od upotrebe biljke.

Pokazalo se da se u ekstraktu metanola iz divlje nane mogu registrovati visoka antioksidansna aktivnost i sposobnost za borbu protiv slobodnih radikala, što ovu biljku čini itekako korisnom za naš organizam. Neke od studija su našle da ekstrakt biljke Mentha longifolia štiti naš organizam od opasnog oštećenja ćelija, a visoku antioksidansnu aktivnost pokazalo je bar devet varijeteta iz grupe nana.

Divlja nana je melem za gastrointestinalni sistem

Sve biljke iz grupe mente su hvaljene zbog izuzetnih svojstava u pogledu nege sistema za varenje, a ovaj varijetet nikako nije izuzetak. Divlja nana se naširoko upotrebljava za lečenje tegoba vezanih za gastrointestinalni trakt.

loading...

Studije pokazuju da esencijalno ulje ove biljke rešava problem dijareje, te da je ekstrakt biljke dobar za regulaciju poremećaja hiperaktivnih creva, te da ublažava problem spontanog grčenja creva. Divlja nana umiruje stomak i reguliše normalno varenje.

Divlja nana protiv raka

Divlja nana može da pomogne u lečenju i prevenciji raka. Naučne studije koje su se usko bavile proučavanjem antikancerogenog svojstva ove biljke, pokazale su da ona ima sposobnost ispoljavanja brojnih antimutagenih efekata na ćelije sisara.

Jedna studija je uočila da metanolski ekstrakt iz divlje nane i bosiljka ima impresivan citotoksični uticaj na ćelije raka dojke. Metanolski ekstrakt divlje nane takođe ispoljava i antiproliferativne efekte na ćelije raka.

OSTALE PREDNOSTI I UPOTREBA NANE

Biljke iz grupe mente obiluju korisnim sastojcima i veoma su dobre za čovekovu ishranu. Svaka od tih biljaka ima u svom sastavu mentol, ali i druge blagotvorne komponente.

Ovo su osnovne zdravstvene prednosti biljaka iz ovog roda uopšteno. Koristićemo zajednički naziv nana za biljke iz iste grupe, što se odnosi i na divlju nanu.

Alergije – Nana sadrži antioksidansni i antiupalni agens, rozmarinsku kiselinu za koju su istraživanja pokazala da je veoma efikasan prirodni tretman za ublažavanje simptoma sezonskih alergija. Zbog toga je menta odličan prirodni preparat koji može da pomogne ljudima kod kojih su takve tegobe prisutne.

Varenje – Nana podstiče normalan proces varenja. Takođe umiruje stomak u slučaju prisutnih tegoba vezanih za varenjeili neke upale. Šolja čaja od nane veoma efikasno reguliše probavne smetnje i smiruje želudac. Takođe, ulje od nane je izvrstan prirodni preparat koji umiruje mučninu, posebno kod morske bolesti ili tokom leta avionom. Aroma ove biljke aktivira pljuvačne žlezde, koje luče enzime za varenje, čime se i sam probavni trakt podstiče na rad.

  • Menta se često servira uz predjelo, kako bi se predupredilo otežano varenje prilikom konzumiranja glavnog obroka;

Glavobolja – Listovi nane, posebno sveži, efikasan su prirodni lek protiv glavobolje i mučnine. Intenzivna i osvežavajuća aroma nane je instant rešenje protiv osećaja mučnine. Dovoljno je da iskoristimo bilo koji proizvod koji sadržii aromu mentola, a najbolje ulje nane, te da ga pomirišemo kada osetimo mučninu. Melemi i balzami na bazi mentola pomažu da se brzo rešimo glavobolje, kada se namažu na čelo i nos.

Respiratorni sistem – Jaka aroma ove biljke pomaže da se efikasno pročiste disajni putevi, grlo, bronhije i pluća, što u velikoj meri olakšava tegobe pacijentima koji imaju neku respiratornu tegobu, posebno one koje su izazvane astmom ili običnom prehladom. Pošto menta hladi i umiruje respiratorne kanale, ona ublažava iritaciju koju izaziva kašalj. Na isti način pomaže opuštanju sistema za disanje kod pacijenata koji imaju astmu. Važno je voditi računa o tome da se ne udiše previše mente, jer to može da izazove suprotan efekat.

Nega kože – Nana je odlična za negu kože. Ulje nane ima antiseptička i antipruritička svosjtva, a sok iz listova je odličan čistač kože. Osim toga, čaj od nane može takođe da se upotrebljava za umivanje i umirivanje kože lica. Pokazalo se da je tretman nanom dobar protiv bubuljica, pa i blažeg oblika akni, te da nana može da se koristi i za tretiranje ujeda insekata, poput onih od komaraca i pčela.

Mršavljenje – Menta je stimulans, tako da pomaže u aktivaciji digestivnih enzima i podstiče metabolizam. Kada metabolizam funkcioniše kako treba, naš organizam efikasno koristi hranljive nutrijente iz hrane, a troši masnoće kao prvi izvor energije. Dodavanje sveže mente u ishrani pomaže da se metabolizam ubrza, da proces varenja funkcioniše kako treba, te da ne dođe do skladištenja masnih naslaga.

Zdravlje usta i zuba – Nana ima prirodno svojstvo da uništava štetne mikrobe i veoma brzo osvežava dah, zbog čega se nalazi u širokoj paleti različitih proizvoda za higijenu i negu usne duplje. Ona sprečava da se bakterije razmnože u unutrašnjosti usta i efikasno čisti zube  i jezik. Menta je uobičajen sastojak paste za zube, tečnosti za ispiranje usta, osveživača daha i drugih sredstava u oblasti dentalne i oralne higijene.

  • Sveži listovi nane mogu da se žvaću kako bi se na sasvim prirodan način očistila usta i osvežio dah;

DIVLJA NANA U ISHRANI

Ukoliko želite da obogatite svoju ishranu osvežavajućom i veoma korisnom divljom nanom, a podrazumeva se da su svi varijeteti biljke dobrodošli, najbolje bi bilo da koristite sveže listove. Nana se puno koristi u bliskoistočnim jelima, gde se često servira uz jagnjetinu, uz supe i salate, a popularna je u celom svetu.

Osim što možete da je konzumirate kao čaj od sušenog lišća, nanu možete da koristite i na druge načine. Evo nekoliko zanimljivih predloga.

  • Sveže listove divlje nane izgnječite i dodajte u limunadu, a po želji zasladite i dodajte kockice leda;
  • Dodajte sveže listove u voćnu salatu ili smoothie napitak, od mešavine raznog voća poput jabuka, krušaka, limuna;
  • Ubacite par svežih listova nane u testo za domaće kekse, mafine i kolače;

Naravno, uvek možete iskoristiti sveže listove divlje nane ili neke druge sorte iz porodice mente kako biste pripremili umirujuć i osvežavajuć čaj ili sok. Ovo su uobičajeni recepti u našim krajevima. Evo kako da ih pripremite.

Čaj od sveže nane – Usitnjene sveže listove nane prelijte sa 2.d decilitra proključale vode i ostavite da odstoji petnaestak minuta. Čaj procedite i zasladite po želji, najbolje medom. Preporučuje se da se koristi divlja nana, ali je sasvim podobna i bilo koja druga vrsta. Čaj može da se pije više puta dnevno, savetuje se nakon jela.

Sveži sok od nane – Sveži sok od nane možete da napravite tako što ćete nekoliko stabljika nane oprati i samleti u blenderu, pa im dodati ceđeni sok od jednog limuna. Uz malo vode dodati do dve kašike finog prirodnog meda i sve zajedno umiksati u blenderu. Ubaciti par kocikica leda, ponovo izblendirati, pa usuti još vode, oko 0.75 l.  Gotov napitak može da se procedi ili direktno posluži bez ceđenja.

Mere opreza

Nemojte da upotrebljavate nanu kao tretman za ublažavanje stomačnih tegoba ako su problemi koje imate izazvani gastroezogafalnim refluksom, jer u tom slučaju nana može da pogorša stanje. Ulje peperminta može da bude otrovno, ako se unese u većim količinama; čisti mentol je toksičan i nije namenjen unutrašnjoj upotrebi. Nemojte stavljati ulje nane na lice malog deteta ili bebe, jer može da izazove spazme koji sprečavaju disanje.

U slučaju prisustva žučnog kamena ili ako je taj problem lečen, savetuje se dodatni oprez. Naravno, u slučaju da uzimate neke lekove, suplemente ili primate drugi vid određene terapije, obavezno se posavetujte sa lekarom o tome da li je u redu da upotrebljavate ekstrakt nane, ulje nane ili drugi preparat koji sadrži mentol.

Sponzorisano:

loading...
Loading...