Lekovite biljke Uzgajanje

Artičoka biljka – uzgoj, lekovitost i recepti

Artičoka je biljka koja je od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima, ali koristila se i kao omiljeno jelo aristokratije. U pitanju je dvogodišnja, a ponekad i višegodišnja biljka iz porodice glavočika. Latinski naziv za artičoku je Cynara scolymus. Iako se artičoka najviše uzgaja u mediteranskim predelima, ova biljka sve više postaje popularna i kod nas. Artičoka se koristi i kao hrana i kao lek, pa je zato mnogo cenjena u svetu.

Kada je u pitanju upotreba artičoke u ishrani, onda se koristi cvet artičoke, a ukoliko se ova biljka koristi u lekovite svrhe, onda se uzima njen list. Kod nas u narodu se artičoka još naziva i gardun.

U ovom članku ćete imati priliku da saznate nešto više o ovoj biljci, o tome kako se uzgaja i koliko je lekovita.

Takođe, predstavićemo vam neke recepte od ove biljke koji su se pokazali kao veoma lekoviti i blagotvorni za zdravlje.

Kako izgleda artičoka?

Pre nego što pređemo na lekovitost i na uzgoj ove biljke, reći ćemo vam kako ona izgleda. Pre svega, treba reći da artičoka ima veoma guste listove koji su dužine oko 80 cm i koji po sebi imaju sitne bodlje. Ovi listovi su takođe jako mesnati i prave rozetu.

Cvetovi artičoke imaju svetlu ljubičastu boju i pojavljuju se u leto i tokom jeseni. Inače, boja same biljke je zelena, mada artičoka ponekad može biti i modra.

Uzgoj artičoke

Da bi artičoka dala veliki prinos i kvalitetne plodove, važno je da se obezbede svi uslovi za uzgoj ove biljke. Pre svega, treba nabaviti kvalitetne sadnice i na jednom hektaru zasaditi od 7000 do 8000 biljaka artičoke.

Zemljište. Potrebno je da se obezbedi zemljište na kojem je izvršena dobra drenaža i koje ima neutralnu pH vrednost. Pre nego što se artičoka posadi, potrebno je da se zemljište obradi i da bude duboko do 40 cm. Takođe, potrebno je da se koristi stajsko đubrivo koje će poboljšati kvalitet zemljišta.

Temperatura. Što se tiče temperature na kojoj treba uzgajati artičoku, preporučuje se da ona bude negde od 15 pa do 25 stepeni, dok bi visoke temperature trebalo izbegavati. Nikako se ne preporučuje da artičoka bude izložena temperaturama koje su više od 30 stepeni, kao ni temperaturama koje su niže od 0 stepeni. Ukoliko se artičoka nađe na temperaturi od -10 stepeni ona će da se zamrzne.

Voda. Neophodno je redovno navodnjavanje zemljišta i dosta vlage. Artičoku je potrebno navodnjavati na svake 2 do 3 nedelje u periodu pune vegetacije.

Zaštita od hladnoće. Veoma je važno da se u toku zimskog perioda artičoka zaštiti od hladnoće. Često je u toku zime artičoku potrebno pokriti slamom ili granjem. Ukoliko su zime baš hladne i praćene mrazevima, onda se preporučuje da se artičoke iskopaju zajedno sa malo zemlje, da se presade u saksiju sa peskom i da se drže u podrumu sve dok mrazevi ne prođu. Kao što smo već rekli, artičoka ne podnosi previše niske ali ni previše visoke temperature. U toku zime se preporučuje i da se dugački listovi artičoke malo skrate i da se povežu.

Lekovitost artičoke

Kada je u pitanju lekovitost ove biljke, onda se pre svega koristi artičokin list, koji se obično bere u prvoj godini posle cvetanja. U tom periodu list artičoke sadrži najviše lekovitih svojstava i imaće najbolje dejstvo na vaše zdravlje.

loading...

Sada ćemo vam reći zašto je artičoka toliko lekovita i zašto je cenjena u celom svetu. Naime, pre svega treba navesti  aktivan sastojak cinarin koji se nalazi u listovima artičoke i koji ima lekovito dejstvo. Zatim, treba spomenuti i visok sadržaj minerala i vitamina koji se nalaze u ovoj biljci. Od vitamina su najznačajniji vitamini C, K i vitamini B kompleksa, a od minerala svakako treba spomenuti bakar, magnezijum, kalcijum, gvožđe itd. Artičoka ima snažno antioksidantsko dejstvo i zato može da spreči brojne upale i bolesti u telu.

Artičoka sadrži i takozvanu taninsku kiselinu, zbog čega je ukus artičoke pomalo gorak. Zbog toga je artičoku pre konzumiranja neophodno potopiti u vodu i ostaviti je da stoji neko vreme tako ili je skuvati u slanoj vodi. Još jedan način da se eliminiše gorak ukus artičoke jeste taj da se ova biljka zakiseli, ali o njenoj upotrebi u kulinarstvu ćete saznati nešto više kasnije.

Kada se govori o lekovitosti artičoke, onda se koriste listovi ove biljke, kao što smo već spomenuli. Artičoka ima brojne zdravstvene prednosti, a u nastavku ćete videti neke od najznačajnijih.

Poboljšava probavu. Pre svega, artičoka ubrzava metabolizam i ima pozitivan uticaj na probavu. Ukoliko budete konzumirali artičoku, onda više nećete imati problema sa grčevima u stomaku i sa nadutošću. Dokazano je da artičoka ima laksativno dejstvo, pa će vam pomoći da se rešite zatvora i da imate normalnu stolicu.

Diuretičko dejstvo. Osim toga, ova biljka deluje i diuretički i pomaže da se iz organizma izbaci višak tečnosti.

Leči arterosklerozu i oboljenja jetre. Zatim, artičoka može da pomogne u lečenju arteroskleroze ali i raznih problema sa jetrom. Naime, ekstrakt koji se nalazi u listovima artičoke pomaže da se smanji nivo masnoća i štiti jetru od bilo kakvih oštećenja. Ukoliko budete redovno konzumirali čaj od artičoke, vi ćete biti u znatno manjem riziku od dobijanja ciroze jetre ili raka jetre.

Detoksikuje organizam. Artičoka pomaže u detoksikaciji organizma. Naime, rekli smo da artičoka ima veliki uticaj na jetru i pomaže u uklanjanju toksina iz organizma.

Sprečava kamen u žuči. Ukoliko redovno budete konzumirali artičoku, onda ćete biti u znatno manjem riziku od dobijanja kamena u žuči. Naime, artičoka utiče na rastvaranje holesterola i masti, koji su glavni uzrok kamena u žuči. Poznato je da se cinarin koji se nalazi u ovoj biljci koristi kao deo redovne terapije za lečenje kamena u žuči.

Leči bubrege, giht i reumu. Artičoka leči bubrežne tegobe, a koristi se i kao lek za reumu i giht.

Štiti srce i krvne sudove. Dokazano je i da artičoka može da snizi nivo lošeg holesterola i da ima blagotvoran uticaj na kardiovaskularno zdravlje čoveka. Ukoliko redovno budete konzumirali artičoku ili čaj od ove biljke, onda verovatno nećete imati nikakvih problema sa srcem i sa krvnim sudovima.

Umanjuje dejstvo nikotina i alkohola. Iskustva i studije su pokazale da artičoka može u velikoj meri da umanji štetno dejstvo nikotina i alkohola.

Leči dijabetes. Artičoka se od davnina koristi kao dijetalna hrana koja pomaže u tome da se reguliše nivo glukoze u krvi. Takođe, artičoka sama po sebi ne sadrži mnogo šećera. Upravo zbog toga artičoka se smatra idealnom hranom za dijabetičare.

Povećava plodnost. S obzirom da je jedan od sastojaka artičoke folna kiselina, ova biljka se naročito preporučuje onim ženama koje planiraju da ostanu u drugom stanju. Iskustva su pokazala da se redovnim konzumiranjem čaja od artičoke može povećati plodnost kod žena.

Prema nekim podacima iz istorije, stari Grci i Rimljani su koristili artičoku kao afrodizijak. Ova biljka je bila veoma cenjena jer je pomagala u tome da se dobiju muška deca.

Međutim, treba biti oprezan kada su u pitanju dojilje. Naime, dokazano je da artičoka može da ima negativan uticaj na proizvodnju mleka, pa se zato ne preporučuje dojiljama.

Pomaže kod mršavljenja. Još jedna od zdravstvenih koristi artičoke jeste ta što vam ova biljka može pomoći da se oslobodite viška kilograma. Bilo da pijete čaj od artičoke ili da dodajete kapi artičoke u jelo ili u piće, ovaj biljka će vam sigurno pomoći u mršavljenju. Ako budete redovno pili čaj od artičoke, to će ubrzati vaš metabolizam i uticaće na brže sagorevanje kalorija.

Osim toga, artičoka sadrži veoma malo kalorija, tačnije ona ima svega oko 50 kalorija u samo 100 g. Takođe, treba napomenuti i to da artičoka sadrži dosta dijetalnih biljnih vlakana, koja pospešuju probavu i umanjuju apetit. Već smo rekli da artičoka utiče na ubrzanje metabolizma i da pomaže u pražnjenju creva. Zbog svega toga artičoka se smatra izuzetnim prirodnim načinom da izgubite suvišne kilograme.

Recepti

Recept za čaj od artičoke

Čaj od artičoke se može spremati od svežih ili od osušenih listova ove biljke. Ukoliko želite sami da pripremite ovaj čaj, onda treba da pripremite 2 lista artičoke, bilo sveža ili osušena, i da ih isitnite na delove.

Zatim, listove artičoke prelijte jednom šoljom vrele, odnosno ključale vode. Stavite poklopac preko čaja i pustite da stoji negde od 15 do najviše 20 minuta.

Nakon toga potrebno je čaj procediti, a preporučuje se da čaj od artičoke pijete oko 30 minuta pre obroka. Dovoljno je pre svakog obroka popiti po jednu šolju čaja artičoke. Nakon nekoliko nedelja redovne upotrebe ovog čaja, sigurno ćete primetiti da su vaše zdravstvene tegobe nestale i da se osećate mnogo bolje.

Recept za tinkturu od artičoke

Osim čaja od artičoke koji je sve više popularan i cenjen zbog svojih lekovitih svojstava, postoji i tinktura od artičoke, koju možete jednostavno pripremiti. Naime, potrebno je samo da uzmete 400-500 g listova artičoke i da ih ostavite da stoje u jednoj litri alkohola oko 10 dana do najviše dve nedelje. Nakon toga potrebno je procediti ovu tinkturu i koristiti je onako kako vam lekar preporuči.

Kapi ove biljke će pomoći u lečenju bilo kakvih oboljenja jetre i žuči i regulisaće probavu za veoma kratko vreme. Osim toga, dokazano je da ove kapi mogu smanjiti holesterol i nivo triglicerida u krvi. Kada su artičoka kapi u pitanju, onda treba spomenuti pre svega cinarin, aktivni sastojak koji se nalazi u ovoj biljci i koji ima lekovito dejstvo. Tinktura od artičoke treba da stoji na tamnom i hladnijem mestu.

Što se samog načina upotrebe ovih kapi tiče, potrebno je da se 30 kapi ubaci u jelo ili u vodu i da se taj postupak ponavlja tri puta u toku dana.

Dakle, mogli ste da vidite koja su lekovita svojstva artičoke i koje zdravstvene prednosti ima ova biljka. Takođe, pokazali smo vam kako da napravite čaj od artičoke i tinkturu od artičoke koji mogu biti veoma blagotvorni za vaše zdravlje.

U nastavku ćete ukratko videti i kakva je upotreba artičoke u kulinarstvu, a daćemo vam i neke recepte uz pomoć kojih možete napraviti ukusna jela od ove biljke.

Upotreba artičoke u kulinarstvu

Kada je u pitanju upotreba artičoke u kulinarstvu, pre svega treba reći da se nikada ne jede artičoka u sirovom obliku, jer ju je teško svariti. Uvek se jede pržena ili grilovana artičoka, a može se kombinovati sa testeninom, graškom ili sa još nekim povrćem.

Već smo spomenuli da se u ishrani konzumira cvet, odnosno središnji deo artičoke, mada se ponekad može koristiti i stabljika ove biljke. Listovi se uglavnom uklanjaju, kao i peteljka.

Recept 1 (Artičoke sa mladim bobom)

Sastojci:

10 artičoka

½ kg kuvanog boba

½ glavice belog luka

Maslinovo ulje

Peršun

Mrvice hleba

Način pripreme:

Pre svega je potrebno da potopite artičoke u vodu i da ih tako držite negde oko 1,5h, sve dok iz njih ne nestane gorak ukus. Zatim, pomešajte beli luk, bob, peršun, mrvice hleba i maslinovo ulje i napravite smesu od toga. Po želji dodajte malo soli ili bibera.

Sledeći korak jeste da u artičoke stavite tu smesu koju ste dobili i da artičoke poređate u šerpu. Preko njih nalijte još malo maslinovog ulja i vodu da bude oko pola centimetra iznad nivoa artičoka. Zatim, dodajte malo soli, bibera i peršuna. Stavite poklopac na šerpu i ostavite da sve vri negde oko 1,5h. Nakon toga vaše jelo od artičoka sa mladim bobom je gotovo i možete ga konzumirati.

Recept 2 (Čorba od artičoke i pasulja)

Sastojci:

4 artičoke

400 g pasulja

200 g crnog luka

1 limun

1 koren celera

100 ml maslinovog ulja

So

Način pripreme:

Najpre je potrebno oprati pasulj i ostaviti ga preko noći da stoji u hladnoj vodi. Sutradan očistite dobro artičoke i isecite ih, a zatim ih operite u slanoj vodi ili ih poprskajte limunovim sokom, kako bi zadržale svoju boju i izgubile gorak ukus.

Takođe, iseckajte crni luk i pomešajte ga sa iseckanim artičokama, iseckanim celerom i sa pasuljem. Dodajte so i maslinovo ulje, pa prelijte sve sa 1,5 l vode. Kuvajte ovu čorbu na blagoj temperaturi, a znaćete da je gotova onda kada pasulj dovoljno omekša. Čorbu od artičoke je najbolje jesti dok je topla.

Recept 3 (Artičoke sa maslinama)

Sastojci:

6 artičoka

100 g maslina

2 čena belog luka

3 zrna korijandera

3 kašike maslinovog ulja

2 limuna

So, biber, cimet

Način pripreme:

Najpre dobro operite artičoke i uklonite sve nepotrebne delove, a ostavite samo srce artičoke. Poprskajte artičoke limunovim sokom, da ne bi došlo do promene boje. Sledeći korak je da zagrejete ulje i da na njemu propržite zajedno artičoke, beli luk, masline i korijander, a možete dodati i malo cimeta. Zatim, dodajte soli i bibera koliko želite i nalijte čašu vode u šerpu. Stavite poklopac i pustite da se sve kuva negde oko 10-15 minuta. Nakon toga vaše jelo je gotovo i možete ga staviti u frižider kada se ohladi. Artičoke sa maslinama se služe kao predjelo i u ohlađenom stanju.

Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj članak bio od koristi i da ste saznali sve ono što niste znali o biljci po imenu artičoka.

Sada ste mogli da vidite koliko je ova biljka lekovita i koliko može biti blagotvorna za vaše celokupno zdravstveno stanje.

Takođe, pokazali smo vam i kako da napravite čaj i tinkturu od ove biljke ali i neke ukusne recepte koje možete koristiti u kuhinji. Nadamo se da će nakon čitanja ovog teksta artičoka postati deo vaše redovne ishrane.

Sponzorisano:

loading...
Loading...