Lekovite biljke

Kumkvat voće – sadnice, sadnja, uzgoj, upotreba, cena

Ovo voće veoma neobičnog naziva postaje sve popularnije, a najviše iz razloga što se lako uzgaja na našim prostorima. Osim te, doduše, velike prednosti, kumkvat voće je veoma ukusno i izgleda veoma lepo.

Naime, izgledom podseća na pomorandžu, pa ga zbog toga često zovu i mala pomorandža. Mala, zbog toga što je dosta manji od pomorandže, medjutim, kora i unutrašnjost izgledaju jednako. Ono što ih takodje razlikuje, sem obima, jeste i to što se kumkvat jede sa sve korom. Vi možete iskoristiti i pomorandžinu koru, mada je uglavnom izbegavamo, dok kod kumkvata to ne morate činiti.

Kada smo već počeli sa prednostima, moramo da napomenemo da se kumkvat veoma lako sadi i održava, zato što je samooplodna biljka, a može izdržati različite temperature, mada ne nešto preterano niske.

Možete ga zasaditi u bašti, ili pak u saksiji, a potrebno je da pre toga naučite sam par stvari. U daljem tekstu pročitajte detaljnije o samom uzgoju ove zanimljive biljke, gde da nabavite sadnice, kako da zasadite, ali saznajte i nešto više o tome kako da iskoristite sve njene prednosti…

Sadnja i uzgoj Kumkvat voća

Kumkvat, odnosno Fortunella, jeste citrusno voće, a razlikuje se od ostalih citrusa po tome što uspeva čak i u uslovima gde je klima nešto hladnija. Dobro znamo da se svo citrusno voće uzgaja isključivo u uslovima tople klime, dok Kumkvat može da izdrži i temperature u minisu, čak -8 stepeni.

Zbog toga sadnice uspevaju i na našem području, gde zime umeju ponekada da budu izuzetno hladne. Svakako, pre nego što nastupi zima, potrebno je da kumkvat unesete u kuću i obezbedite mu svetlo i toplije mesto. Iako podnosi niske temperature, ne može podneti veći minus. Čak iako opstane, u periodu sazrevanja neće dostići pun potencijal, jer postoji mogućnost da se ošteti.

Plodovi ove biljke sazrevaju do kraja jeseni, ili na početku zime, a na stablu opstaju nekoliko meseci, pod uslovom da temperatura bude viša od -3 stepena. Plod ima veoma zanimljiv, slatko-kiseli ukus, a jede se sa sve korom.

Samooplodna je biljka, tako da će vam biti potrebno samo jedno stablo za dobar i kvalitetan uzgoj.

Po tome zaključujemo da gajenje ove biljke ne iziskuje veliku veštinu, niti mnogo vremena, zbog čega je takodje uzgoj ove biljke sve popularniji. Sve što je Kumkvatu potrebno jeste sunce, odnosno svetlost, a može tolerisati pH vrednost gotovo svih zemljišta.

Moramo napomenuti da je, pored te dve bitne stavke, takodje potrebno obezbediti mu i prostor. Kumkvat može da izraste čak 3 metara u visinu, pa tako, ako odlučite da ga gajite u saksiji, imajte to na umu. Uglavnom ne dostiže veću visinu od 2 metara, ali, ako ga dosta izlažete suncu, ima potencijal da poraste još jedan metar više.

Svakako pazite da ga ne izlažete veoma visokim temperaturama, odnosno prevelikoj svetlosti, jer, osim što može da se smrzne na niskim, može da se sprži na visokim temperaturama. Sigurno je da ne želimo da se desi ni jedno, ni drugo, pa tako budite oprezni oko tih stvari.

Preporučujemo da tokom proleća drvo iznesete napolje, i ostavite ga na sunčanoj strani, ali svakako na nekom zaštićenom mestu. Onda kada hladniji dani budu sve bliži, premestite drvo u kuću, na mesto gde će takodje uvek imati dovoljno svetlosti. Tokom leta ga, ponavljamo, nemojte izlagati prevelikim vrućinama, već bi bilo dobro da veći deo dana bude na suncu, ali nekim delom i u hladu.

Zalivanje je obavezno, ali opet ne preterano. Potrebno je da zemljište blago natopite, a nikako da zemlja pliva u vodi. Previše vode može da ošteti koren, zbog toga, ukoliko Kumkvat sadite u saksiji, obezbedite otvor za odlazak viška vode.

loading...

Takodje je potrebno povremeno djubriti, radi poboljšanja kvaliteta zemljišta. Djubrenje se radi tokom cele godine, osim zimi. Generalno možete djubriti na svakih 7 nedelja, to jest, to vam preporučujemo, kako bi zemljište bilo zdravije, a samim tim i voćkica.

Kada je u pitanju orezivanje, nemate brige, jer Kumkvat ne zahteva isto. Biće potrebno samo da uklonite neke izrasline iz saksije ili oko njega na mestu gde je zasadjen. Ukoliko želite da orežete drvo radi oblikovanja, ili lakšeg unošenja u kuću zimi, onda to učinite nakon što oberete plodove. Samo nemojte čekati da proceveta, već to učinite pre.

Sadnja Kumkvat voća iz semena

Ukoliko želite, kumkvat voće možete zasaditi i uz pomoć semena. To se najčešće radi ukoliko želite da ga zasadite u saksiji, mada ništa nije striktno odredjeno.

Svakako, najpre je potrebno da stratificirate seme, i to najmanje 2 nedelje. Nakon tog vremena, potrebno je da seme zasadite u peskoviti supstrat, kako biste lakše održali potrebnu vlažnost. Seme se seje na dubini od 0.5cm do 1cm, a radi najuspešnijeg sejanja, neka temperatura bude oko 20 stepeni. Dakle, preporučujemo neku svetlu lokaciju.

Sve u zavisnosti od uslova, vreme klijanja semena jeste od nedelju dana do dva meseca, a može se desiti da potraje i malo duže.

Za dalje održavanje Kumkvata, potrebno je da koristite ilovasto-humosno zemljište, po mogućstvu, jer tako biljka najbolje raste i uspeva. Razlike u održavanju sadnice ili semena, baš i nema, Kumkvatu je u svakom slučaju potrebno dosta sunca i umerene vlage.

Jedino na šta je potrebno obratiti pažnju, jeste da, ukoliko Kumkvat sadite iz semena, nikako ne izlažete temperaturama nižim od 10 stepeni.

Razlog tome jeste to što je Kumkvat daleko osteljiviji ukoliko raste iz semena, s toga to ne preporučujemo kao najbolje rešenje. Ono što preporučujemo jeste da Kumkvat kalemite na podlozi koja se naziva Poncirus trifoliata, iz razloga što je on sa njom kompatibilan, i tako najbolje uspeva.

Ukoliko raste iz semena, ima tendencije da brže oboli i teže podnese niske temperature, dok, sa druge strane, ukoliko razmnožavate na pomenutoj podlozi, daleko lakše podnosi i teže uslove.

Upotreba Kumkvat voća

Kumkvat nije samo ukrasna biljka, već itekako može da se iskoristi za dobrobit našeg zdravlja. Zapravo, ova biljka je veoma zdrava, gotovo kao i svi ostali citrusi. Verovatno vam je poznato da citrusi izuzetno dobro utiču na naše zdravlje, a kada je Kumkvat u pitanju, situacija je ista.

Kumkvat obiluje vitaminima grupe A, B, C i E, a takodje poseduje i gvoždje, cink, fosfor, magnezijum i kalcijum minerale, koji su svakako zaduženi za očuvanje našeg celokupnog zdravlja. Ovo voće deluje kao antioksidans, što bi značilo da nam pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, odnosno izbacivanju toksina. To sve zapravo nam pomaže da se rešimo viška kilograma i da naš organizam postane i ostane zdrav.

Štiti digestivni trakt – Sve počinje unosom hrane, a sve se time i završava, pa je tako od najvećeg značaja zdrav digestivni trakt. Onda kada naš želudac dobro vari hranu, kada naša creva rade normalno bez ometanja i zastoja, to odmah znači zdrav organizam. Redovnom upotrebom ove biljke, pomoći ćete sebi da se rešite viška iz debelog creva, što odmah smanjuje šanse za dobijanje bilo kakve bolesti.

Sve bolesti nastaju upravo iz tih štetnih toksina koji se gomiluju jer naš želudac ne može dobro da svari hranu. I tako u krug. Dakle, kada želudac dobro vari, manje hrane ide u otpad i tako se ne stvaraju čuveni toksini.

Sve to znači zdrav organizam i dovoljno kilograma, nikako viška, jer nemaju odakle da se stvore.

Ako želite da očuvate vaš digestivni trakt konzumirajte do 8 Kumkvata dnevno, i time obezbedite sebi bolje varenje i pražnjenje debelog creva. Samim tim nema nadutosti, gasova niti bolova u stomaku.

Smanjuje povišen šećer u krvi – Dijabetičarima se preporučuje ishrana koja zahteva one namirnice koje su bogate vlaknima, iz razloga što one dovode u balans nivo insulina i šećera u krvi, a Kumkvat je jedna od tih namirnica. Takodje konzumirajte nekoliko komada ove čudesne voćkice, i obezbedite sebi zdraviji život.

Štiti imuni sistem – Kako smo već naglasili, Kumkvat je bogat vitaminima, a oni pomažu izgradnju jakog imunog sistema. Vitamin C, koji se u velikoj meri nalazi u ovom voću, baš kao i u onoj velikoj pomorandži, najveći nam je saveznik u borbi protiv virusa i prehlada. Generalno štiti naš organizam od svih štetočina koje žele da ga razbole, pa je tako konzumiranje kumkvat voća itekako preporučeno.

Poboljšava vid – Zbog toga što u sebi sadrži i vitamin A, odnosno beta karoten, preporučuje se osobama koje imaju oslabljen vid, i generalno probleme sa očima. Bilo da je to svrab, umor, glaukom, katarakta i slično, Kumkvat vam može pomoći.

Jača koštani sistem – U Kumkvat voću se takodje nalazi visok procenat kalcijuma, koji nam pomaže da izgradimo jake i elastične kosti, koje pritom nisu lako lomljive. Zbog toga se preporučuje starijim osobama, zbog prirodnog slabljenja koštanog sistema, a preporučuje se i fizički aktivnim osobama, odnosno sportistima.

Pruža energiju – Još jedan od razloga zbog kojeg bi sportisti trebalo da konzumiraju ovo voće jeste dobar izvor energije. Sve osobe koje redovno vežbaju ili su profesionalni sportisti, znaju koliko je energije potrebno za trud tog tipa, pa tako preporučujemo Kumkvat kao pravi izbor.

Iako je plod mali, u njemu se nalazi dosta ugljenih hidrata. Oni su našem telu potrebni jer mu pružaju snagu, a svako ko snagu troši na fizičku aktivnost, mora unositi dosta ugljenih hidrata ne bi li nadoknadio izgubljeno. Osobama koje treniraju i žele da izgrade mišićni sistem, preporučujemo Kumkvat pre i posle treninga, za sjajne rezultate.

Za lepši izgled – Svakako da je zdrava osoba lepa i spolja, ali Kumkvat voće vam može pomoći da povratite sjaj vašem licu. Ako ga redovno konzumirate, primetićete poboljšanje već nakon nedelju dana. Osim što koži daje prirodan sjaj i zdrav izgled, utiče i na brži rast kose. Takodje, štiti zube i čini ih zdravijim, baš kao i nokte..

Cena sadnica i semena Kumkvat voća?

U zavisnosti od toga od koga kupujete, cene, kako semena tako i sadnica, razlikovaće se. Za više informacija preporučujemo da se raspitate kod osoba koje se bave uzgojom Kumkvata, a brojeve telefona i informacije o uzgajačima možete pronaći na oglasima.

Seme možete nabaviti i u poljoprivrednim radnjama, a možda možete naići i na neku koja prodaje same sadnice.

Pronašli smo informacije o ceni koje govore da sadnica Kumkvat voća, u visini od 60-80cm, košta 3000 dinara. Kada je u pitanju seme, cene su dosta niže, a informacije kažu da se cene kreću od 100-200 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...