Lekovite biljke

Crvena detelina biljka – upotreba, lekovitost, čaj

Crvena detelina ili “Trifolium pratense” kako se na latinskom naziva, predstavlja vrstu samonikle biljke koja se svrstava u grupu mahunarki. Kada raste u idealnim prirodnim uslovima, ova biljka može da dostigne maksimalnu visinu od oko 40 centimetara.

Na vrhovima stabljika crvene deteline, nalaze se cvetovi koji mogu biti crvene, roze ili purpurne boje i koji su oblikovani tako da najpreciznije opisano izgledaju kao mala klupka vunice koja su prečnika između jednog ipo centimetra i tri centimetra.

Neposredno ispod cvetova crvene deteline, nalaze se listovi koji su uvek raspoređeni tako da su grupisani u po tri komada. Vizuelno, listovi crvene deteline značajno asociraju na listove zelene deteline s tim da su za razliku od njih izduženiji i zaoštreni na vrhovima.

Ono što je neophodno napomenuti kada je u pitanju crvena detelina, jeste da se ona još od perioda davne prošlosti upotrebljava u narodnoj medicini, kao sredstvo za lečenje širokog spektra zdravstvenih smetnji i oboljenja.

Kada se upotrebljava kao prirodno lekovito sredstvo, crvena detelina se uglavnom upotrebljava u formi čaja.

O tome koji su konkretni ciljevi upotrebe crvene deteline, o tome na koje sve načine ova biljka ispoljava svoju lekovitost i o tome na koji način se priprema čaj od crvene deteline, imaćete prilike da saznate ukoliko tekst koji upravo čitate pročitate do samog kraja.

Crvena detelina – upotreba

Upotreba crvene deteline je u oblasti narodne medicine široko rasprostranjena i usmerena je ka saniranju sledećih oblika zdravstvenih promena ili oboljenja koja mogu nastati i koja se mogu razviti u ljudskom organizmu:

– Prisustvo poremećene funkcije varenja,

– Prisustvo disajnih smetnji (bilo da su one izražene kao posledica prisustva bronhitisa, kao posledica prisustva astme, kao posledica prisustva dugotrajno izraženog kašlja ili kao posledica prisustva nekog drugog oblika zdravstvene smetnje koja zahvata pluća i uopšteno disajne kanale),

– Prisustvo pojačane gustine krvi,

– Prisustvo valunga koji su izraženi kod žena u periodu menopauze,

– Prisustvo različitih oblika kožnih problema (kao što je na primer prisustvo ekcema na koži, kao što je prisustvo psorijaze na koži ili kao što je prisustvo različitih formi osipa),

– Prisustvo povišenih vrednosti lošeg holesterola u krvi,

– Prisustvo smanjenih vrednosti dobrog holesterola u krvi,

– Prisustvo blago izražene depresije ili prisustvo drugih oblika blago izraženih anksioznih stanja (kod pacijenata kod kojih je depresija ili neki drugi oblik anksioznog stanja izražen kroz blagu formu ili je u početnoj fazi razvoja, upotreba čaja od crvene deteline čak i u potpunosti može dovesti do saniranja simptoma takvog stanja i samim tim može zameniti terapiju medikamentima),

loading...

– Prisustvo smanjene gustine koštane srži (ova vrsta zdravstvene smetnje, najčešće je izražena kod osoba koje boluju od osteoporoze),

– Prisustvo oslabljene funkcije imunološkog sistema.

Osim u cilju saniranja prethodno nabrojanih oblika već izraženih zdravstvenih smetnji ili oboljenja, crvena detelina se takođe može koristiti i kao sredstvo koje deluje preventivno, odnosno koje deluje na sprečavanje ili bar značajno smanjenje mogućnosti nastanka nekih drugih, često i vrlo komplikovanih vrsta zdravstvenih problema.

Konkretno, crvena detelina se može koristiti u cilju sprečavanja nastanka različitih oblika karcinoma, kao što su recimo karcinom materice kada su u pitanju žene ili kao što je karcinom prostate kada su u pitanju muškarci.

Čak i kod osoba kod kojih je na žalost već izraženo prisustvo nekog od oblika karcinoma, upotreba crvene deteline doprinosi smanjenju, tačnije usporavanju mere napredovanja i razvijanja kancerogenih ćelija u organizmu.

Takođe, redovnom ili bar učestalom upotrebom crvene deteline, značajno se može smanjiti rizik od nastanka i od razvoja brojnih vrsta srčanih oboljenja. Upravo pomenuti način delovanja, crvena detelina ispoljava zahvaljujući činjenici da kroz redovnu ili bar učestalu upotrebu dovodi u ravnotežu odnos lošeg i dobrog holesterola u sadržaju krvi, ali i zahvaljujući činjenici da normalizuje gustinu krvi.

Osobe koje su izložene riziku od nastanka i od razvoja osteoporoze, takođe mogu preventivno konzumirati crvenu detelinu, tačnije čaj od crvene deteline, kako bi izraženost takvog rizika svele na minimum.

Crvena detelina – kada nije poželjno pristupati njenoj upotrebi?

Nasuprot zaista brojnim, prethodno navedenim i opisanim okolnostima pri kojima je poželjno i preporučljivo pristupati upotrebi, tačnije konzumiranju crvene deteline, postoje i okolnosti pri kojima nije poželjno pristupati upotrebi ove vrste lekovitog sredstva.

Naime, određena medicinska istraživanja, pokazala su da se u periodu konzumiranja preparata na bazi crvene deteline kod nekih osoba može smanjiti plodnost.

Iz pomenutog razloga, upotrebu bilo koje vrste preparata koji je proizveden na bazi crvene deteline, pa samim tim i upotrebu čaja od crvene deteline, treba da izbegavaju osobe (i žene i muškarci) koji planiraju potomstvo.

Pritom, ukoliko je osoba pristupala redovnoj ili bar učestaloj upotrebi bilo kog oblika preparata (samim tim i čaja) na bazi crvene deteline u periodu koji vremenski bar nekoliko meseci udaljen od perioda planiranja potomstva, ne može doći do izraženosti posledica i u tom slučaju osoba može biti sigurna da njena plodnost nije trajno narušena niti smanjena.

Činjenicu da upotreba preparata na bazi crvene deteline smanjuje nivo plodnosti nikako ne treba zloupotrebljavati i pomenute preparate nikako ne treba upotrebljavati kao oblik kontraceptivnog sredstva.

Zbog činjenice da u svom prirodnom sastavu sadrži značajne koncentracije fitoestrogena koji kada se nađe u unutrašnjosti organizma zauzima ulogu estrogena, upotrebi preparata na bazi crvene deteline ne treba da pristupaju osobe koje su podvrgnute bilo kom obliku hormonske terapije koja ima za cilj da nadomesti nivo estrogena u organizmu.

Žene koje konzumiraju kontraceptivne pilule, trudnice i dojilje, takođe ne treba da pristupaju upotrebi preparata na bazi crvene deteline.

Osobe koje su podvrgnute upotrebi određenih vrsta medikamenata kao što su “Propranolol”, “Haloperidol”, “Teofilin”, “Amitriptilin”, “Ondansteron” ili “Varapamil”, pre nego što započnu upotrebu preparata na bazi crvene deteline, treba da se konsultuju sa svojim lekarom, jer takvi preparati, pogotovo ukoliko se konzumiraju redovno i u većim dnevnim količinama, mogu da uspore i da otežaju proces razgradnje sastojaka koji su sadržani u prethodno nabrojanim vrstama medikamenata.

Sa druge strane, upotreba preparata na bazi crvene deteline, može ubrzati proces razgradnje sastojaka određenih medikamenata kao što su na primer “Nelfinavir”, “Bensedin”, “Lansoprazol”, “Karisoprodol”, “Pntoprazol” i “Tamoksifen”.

Zato, osobe koje konzumiraju upravo pomenute vrste lekova, treba u potpunosti da isključe upotrebu preparata na bazi crvene deteline, ili da meru njihovog konzumiranja bar svedu naminimum.

Crvena detelina – lekovitost

Svoju lekovitost, crvena detelina poseduje i ispoljava prevashodno zahvaljujući sastojcima koji su sadržani u njenom prirodnom sastavu.

Konkretno, u prirodnom sastavu crvene deteline, sadržani su sledeći lekoviti sastojci:

– Vitamin B1,

– Vitamin B3,

– Vitamin C,

– Magnezijum,

– Kalcijum,

– Kalijum,

– Fosfor,

– Hrom,

– Fitoestrogen.

Čaj od crvene deteline

Čaj od crvene deteline, predstavlja jedan od najčešće korišćenih preparata na bazi ove izuzetno lekovite biljke.

Pomenuta vrsta čaja, priprema se na sledeći način:

Potrebno je najpre uzeti jednu do dve ravne supene kašike čaja od crvene deteline, a zatim je tu količinu čaja potrebno preliti sa 250 mililitara ključale vode.

Kada ste to uradili, poklopite čaj i ostavite ga da odstoji okruglo 30 minuta. Nakon trideset minuta, čaj od crvene deteline možete procediti i popiti ga dok je još uvek topao.

Na upravo opisani način, čaj od crvene deteline, potrebno je pripremati i konzumirati od dva do najviše tri puta dnevno.

Ukoliko se dnevna preporučena količina konzumiranja čaja od crvene deteline prekorači, veoma lako se može dogoditi da dođe do nastanka i do razvoja nuspojava koje mogu podrazumevati pojavu blage do vrlo intenzivne mučnine, pojavu blage do vrlo intenzivne glavobolje, pojavu blagih do vrlo intenzivnih bolova u mišićima ili čak pojavu vaginalnog krvarenja koje nije povezano sa krvarenjem u toku menstrualnog ciklusa.

Ako se dogodi da do nastanka i do razvoja takvih nuspojava dođe, treba pod hitno prekinuti upotrebu čaja od crvene deteline, a ukoliko se ni tada izraženost nuspojava ne povuče nakon jednog do najviše dva dana, potrebno je obratiti se lekaru, podeliti sa njim informacije o okolnostima usled kojih je došlo do manifestacije nuspojava i zatražiti savet u vezi načina saniranja izraženosti takvih nuspojava.

Preporuka koja se odnosi na period konzumiranja čaja od crvene deteline, nije jasno definisana, što znači da se ova vrsta čaja treba konzumirati sve dok se u potpunosti ne saniraju simptomi zdravstvene smetnje ili oboljenja na koje se posredstvom upotrebe ove vrste čaja deluje.

Pritom, ukoliko se manifestacija takvih simptoma u potpunosti ne povuče ni nakon dužeg vremenskog perioda (od recimo dve nedelje) u okviru kojeg se pristupa konzumiranju čaja od crvene deteline, tada je potrebno napraviti pauzu u konzumiranju ove vrste čaja i ta pauza treba da traje bar dve nedelje.

Nešto što je takođe važno napomenuti, a odnosi se na upotrebu čaja od crvene deteline, jeste to da u toku pripreme ove vrste čaja (kao i u toku pripreme bilo koje druge vrste čaja) nije preporučljivo koristiti šećer. Razlog zbog kojeg ne treba koristiti šećer u toku pripreme čaja od crvene deteline, kao ni u toku pripreme bilo koje druge vrste čaja, ogleda se u tome što se na taj način smanjuje ili čak u potpunosti eliminiše lekovito delovanje čaja.

Osobe koje insistiraju na dobijanju slatkog ukusa čaja, kao zaslađivač mogu upotrebljavati domaći med.

Ukoliko ste u dilemi gde možete pronaći i kupiti čaj od crvene deteline, reći ćemo vam da to možete učiniti u bilo kojoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane.

Takođe, u pojedinim bolje opremljenim hiper marketima, moguće je pronaći i kupiti čaj od crvene deteline u filter kesicama.

Sponzorisano:

loading...
Loading...