Lekovite biljke

Rusa trava, biljka rosopas – gde raste, upotreba, čaj, iskustva

Rusa trava ili rosopas, u narodu je poznatija pod imenom zmijsko mleko ili lastavičja trava, a smatra se korovskom biljkom, jer raste na svakoj vrsti tla. Grčko ime ruse trave je Chelidonium majus, a smatra se da je ime dobila zbog toga što ptice lastavice, svojim ptićima, upravo sokom iz ove trave „mažu“ oči i tako im pomažu da ih otvore (cheliodon u prevodu sa grčkog jezika, znači lasta).

Biljka rosopas raste praktično svuda – u dvorištima, pored puteva, u šumama, na livadama, a glavna odlika su joj jarko žuti cvetovi i izraženi i dugi prašnici koji „izviruju“ iz cvetova. Ova biljka je takođe poznata i po svetložutom „soku“, koji se cedi prilikom njenog otkidanja i koji je upravo lekoviti deo ruse trave, a ima ga kako u nadzemnom delu biljke, tako i u njenom korenu.

Lekovita svojstva ruse trave

Kako je već pomenuto, lekovit je samo sok ove biljke, a koji se nalazi u velikim količinama u svim njenim delovima, i ima opor i oštar miris i veoma gorak ukus.

Ipak, u narodnoj medicini, su ljudi oduvek bili posebno obazrivi kod upotrebe ovog „soka“, jer se smatra da je on, sam po sebi veoma otrovan, pa su mu zato i dali naziv „zmijsko mleko“. Zato se, čist sok koji se dobija iz ruse trave, koristi se samo i isključivo za spoljnu upotrebu, a čajevi koji se dobijaju od sušenih listova biljke ili njenog korena, mogu se upotrebljavati za piće.

Lekovitost ruse trave i njenog soka, potiče od bogatog sadržaja veoma važnih supstanci kao što su – biljne smole, organske kiseline (limunska i jabučna kiselina), biljni alkaloidi i etarska ulja.

Smatra se da su upravo biljni alkaloidi (helidonin koji deluje sedativno; haleritin koji deluje kao jak iritans i sangvinarin koji ima opioidna svojstva), glavni sastojci koji daju rosopasu moćna bakteriostatska (sprečava razmnožavanje bakterija), antiinfektivna, sedirajuća i druga blagotvorna dejstva na zdravlje organizma.

Kod upotrebe ruse trave, veoma je bitno pridržavati se preporučenih doza i vremena trajanja „terapije“ (bilo kod njene spoljašnje, bilo unutrašnje primene), i obavezno se prethodno posavetovati sa svojim lekarom.

Takođe je bitno napomenuti, da se rusa trava ni u kom obliku i nikada ne sme davati deci, trudnicama niti dojiljama.

Spoljašnja upotreba ruse trave

Rusa trava je jedan od najpoznatijih narodnih „lekova“ za bradavice, a naročito za one koje su virusnog porekla, i imaju sposobnost da se lako šire, pre svega po rukama ili pak po drugim delovima tela (izaziva ih takozvani HPV – humani papiloma virus).

Upotreba biljke za tretman bradavica je veoma jednostavna, i podrazumeva ili direktno „nakapavanje“ svežeg soka rosopasa na bradavicu ili upotrebu biljne tinkture koja se može ili napraviti ili kupiti u biljnim apotekama.

Ako se koristi svež, mlečni sok iz ruse trave, on se nakon kidanja biljke ili presecanja njenog korena, aplikuje direktno tj na samu bradavicu, a ovakav terapijski „tretman“ se ponavlja 2-3 puta dnevno, u vremenskom periodu od ukupno 4-5 dana. Već na samom početku primene svežeg soka ruse trave, bradavice počinju da reaguju tako što se vidno „razlistavaju“, i smanjuje im se veličina i broj, da bi na kraju tretmana u potpunosti nestale.

loading...

Ako se sa druge strane, za uklanjanje bradavica koristi tinktura koja se pravi od ruse trave, postupak za njenu pripremu je sledeći – svež nadzemni deo biljke se ubere i sitno isecka (najbolje je koristiti rukavice, da sok ne bi dospeo do sluznica i izazvao njihove iritacije,ili da se slučajno ne bi progutao), a zatim se njime napuni staklena tegla zapremine oko 500 ml, i sve to prelije jabukovim sirćetom dok biljka ne „ogrezne“ u sirćetu (tj dok sirće u potpunosti ne pokrije svu iseckanu rusu travu). Tegla se nakon ovog postupka dobro zatvori, a smesa se ostavi da „odstoji“ oko 30 dana, na suvom i tamnom mestu, uz povremeno mućkanje da bi se lekoviti sastojci što bolje izvukli iz biljke.

Nakon perioda od 30 dana, tinktura od rosopasa je spremna za upotrebu, tako što se najpre procedi kroz gazu, a zatim se drži zatvorena u tamnoj staklenoj flašici ili tegli.

Za uklanjanje bradavica, tinkturu je najbolje nanositi direktno na bradavicu, štapićem za uši, 3 puta u toku dana sve dok se bradavice u potpunosti ne povuku.

Pored ovog postupka, moguće je, ukoliko bradavice nisu suviše brojne, na čistu gazu nakapati nakoliko kapi tinkture, pa je staviti na bradavicu i fiksirati flasterom ili zavojem, a postupak ponavljati 2 puta dnevno.

Pored upotrebe za uklanjanje bradavica, rusa trava je poznata i kao biljka koja pomaže u rešavanju brojnih drugih kožnih problema kao što su psorijaza, ekcemi, razne forme dermatitisa, lišajevi na koži i gljivične i bakterijske infekcije kože (npr kod tuberkuloze kože).

Takođe, sok i tinktura od ruse trave se u narodu široko primenjuju za uklanjanje takozvanih „kurjih očiju“ tj promena na isturenim delovima ekstremiteta (najčešće stopala), koja nastaju na mestima pojačanog i hroničnog pritiska na isto mesto.

Unutrašnja upotreba ruse trave

Kao što je već ranije u tekstu i istaknuto, rusa trava ili rosopas je biljka koja je otrovna ukoliko se koristi u nedozvoljenim i prekomernim količinama. Iako postoje brojne nesuglasice oko unutrašnje upotrebe tinkture od ruse trave, jer ona sadrži visoku koncentraciju „zmijskog mleka“ tj soka ove biljke, ipak se većina stručnjaka slaže da je dozvoljeno (u strogo određenim indikacijam), piti jednu kafenu kašičicu tinkture dnevno, razblaženu u 200 ml vode.

Za unutrašnju upotrebu, rosopas se najčešće koristi u vidu čaja ili čajnih mešavina, kod lečenja različitih bolesti i stanja. Ukoliko se pravilno dozira, i ukoliko se strogo poštuje propisana količina tj ako se ne prekorači vreme trajanja uzimanja „terapije“, rosopas neće imati nikakve štetne i negativne posledice po organizam.

Recept za pripremu čaja od ruse trave

Bazični recept za pripremu čaja od ruse trave je veoma jednostavan, i za njega su potrebna samo dva sastojka – rusa trava i proključala voda.

Čaj od ruse trave, se priprema tako što se 1 puna kafena kašičica sušenog lista ove biljke, prelije sa 200 ml proključale vode, a zatim ostavi poklopljeno da odstoji oko 3-5 minuta.
Nakon što se čaj procedi i prohladi, pije se 1-2 šolje nezaslađenog napitka dnevno.

Veoma je važno, da se čaj od rosopasa nikako ne pije duže od 15 dana, odnosno da ukoliko nije doveo do popravljanja stanja za koje je primarno preporučena njegova primena, treba prestati sa njegovim konzumiranjem.

Ukoliko se pak radi o nekom hroničnom oboljenju ili stanju, „lekovita“ kura sa čajem od rosopasa se može ponoviti nakon pauze od nedelju dana.

U narodnoj medicini se smatra, da je ovakav čaj najbolji za različita oboljenja jetre i žučnih puteva, pa se zato najviše i primenjuje – za terapiju kamena u žuči, ublažavanje bolova kod žučnih kolika (izrazito jakih bolova, koji nastaju ukoliko je došlo do „pokretanja“ žučnog kamenca ili njegovih sitnijih delova), za hepatitis (različitog uzroka – virusni, toksični, medikamentni), kod masne jetre, ali i kod veoma teških bolesti kakav je maligni tumor jetre tj hepatocelularni karcinom.

Antitumorski efekat ruse trave, pripisuje se njenim već pomenutim, veoma moćnim biljnim alkaloidima, koji pomažu kako u olakšavanju tegoba i bolova kod obolelih od tumorskih bolesti, tako i u smanjenju umnožavanja ćelija kod benignih tumora i u sprečavanju maligne transformacije prethodno zdravih ćelija kod nastanka karcinoma (tj zloćudnih tumora).

Efekat ruse trave u borbi protiv benignih i malignih bolesti, još uvek je u fazi istraživanja, i u tom smislu, nikada ovu biljku ne treba uzimati „na svoju ruku“ ili kao samostalnu terapiju maligniteta, a bez prethodne konsultacije sa odgovarajućim specijalistima.

Za koja oboljenja i stanja su delotvorni čajevi od ruse trave?

Od davnina se u narodnoj medicini, rusa trava smatra biljkom koja „leči sve bolesti“, a dokaz za to je njen pomenuti sastav i dokazana lekovita svojstva materija koje ova biljka sadrži.

Tako se rosopas koristi:

– kod lečenja opstipacije i pojačavanja crevne perilstatike – čaj od rosopasa,poboljšava varenje hrane, smanjuje nadutost i razmnožavanje „loših“ bakterija u crevima i sprečava nastanak zapaljenskih oboljenja i tumorskih promena na sluznici gastrointestinalnog trakta

– kod lečenja infekcije Trihomonasom kod žena (Trihomonas vaginalis) – bilo da se čaj od rosopasa pije 2 puta dnevno, bilo da se prohlađen koristi za spoljnu upotrebu u vidu „sedećih kupki“

– za lečenje stanja koje je poznato kao kserostomija, a koje predstavlja „suva usta“, koja nastaju u situacijama tj kod nekih oboljenja ili stanja smanjenog lučenja pljuvačke – rosopas pojačava lučenje pljuvačke, tako što stimuliše rad pluvačnih žlezda u usnoj duplji

– za povećanje krvnog pritiska, tako što povećava snagi srčane kontrakcije i ubrzava srčani rad – zato se rusa trava u obliku čaja, ne preporučuje za konzumiranje kod osoba sa povišenim arterijskim krvnim pritiskom

– za oči – rusa trava je najpoznatiji lek za terapiju takozvane sive ili staračke mrene tj koprene (stanja koje nastaje sa godinama života, a posledica je zamućenja sočiva i nastanka katarakte); pored toga, rosopas je korisno sredstvo i za različita oboljenja rožnjače (virusna i bakterijska), za lečenje konjuktivitisa, kao i za terapiju kod problema „suvih očiju“, jer ova biljka podstiče rad suznih žlezda i omogućava stvaranje zaštitnog „suznog filma“ na površini oka.

Kod oboljenja oka, koristi se ili čaj od rosopasa, kojim se oči ispiraju 2-3 puta dnevno, ili se pravi posebna mešavina ruse trave i punomasnog ali obavezno sterilisanog kravljeg mleka.

Takođe, za pomenuta oboljenja oka, a posebno kod postojanja ozbiljnijih stanja, koja su praćena pojavom ožiljaka na rožnjači, može se lako napraviti i prirodna mast od jedne kafene kašičice soka od ruse trave, jednog belanceta od celog jajeta i jedne velike kašike prirodnog bagremovog meda.

Svi pomenuti sastojci se dobro sjedine, a zatim se stave u frižider, i ostave da odstoje do 7 dana, nakon čega se dva puta dnevno – ujutru i uveče, u uglove oba oka, aplikuju male količine masti (otprilike količina koja odgovara veličini zrna pšenice). Mast se upotrebljava najduže 5dana, a sve vreme ju je potrebno držati u frižideru, da bi zadržala konzistenciju i da bi se sprečilo kvarenje nekih od sastojaka na sobnoj temperaturi

-za ciste – na materici, jajnicima ili dojkama, koristi se ili čaj od rosopasa, za piće, za tople obloge ili „sedeće kupke“, ili se pak koriste obloge ili tople kupke od svežih listova rosopasa koji je prokuvan u mleku ili belom vinu.

Recept za pripremu rosopasa u mleku ili belom vinu je veoma jednostavan, a potrebno je pomešati 50 gr svežih listova (ili suvog korena) rosopasa, sa 500 ml mleka ili belog vina, pa staviti kratko na blagu vatru da „pusti jedan ključ“. Nakon toga se mešavina prohladi na sobnoj temperaturi, a zatim i procedi, pa se dobijena tečnost koristi ili za pravljenje obloga ili pak ratblažena sa vodom za ispiranje intimnih delova tela i/ili tople kupke

– za ublažavanje stanja nesanice, depresije i kod neurotičnih stanja – jer kao što je već pomenuto, biljni alkaloid helidonin koji se nalazi u sastavu ruse trave, ima poznat i izražen sedirajući efekat

– za prečišćavanje krvi, lečenje anemija i prevenciju ateroskleroze – čaj od rosopasa je poznat kao sredstvo koje ima sposobnost da ukloni toksine iz krvi, a u čajnoj mešavini sa listom koprive, izrazito je delotvoran kod anemije nastale zbog nedostatka gvožđa; pored toga, čaj od rosopasa, zahvaljujući aktivnom delovanju organskih kiselina koje ova biljka sadrži, smanjuje koncentraciju „lošeg“ holesterola u krvi, čime sprečava nastanak i značajno zaustavlja napredovanje procesa ateroskleroze, i time ublažava ili uklanja njene moguće posledice

– za lečenje infekcija gornjih disajnih puteva, za terapiju oboljenja pluća, kao i kod napada nadražajnog kašlja kod astme i bronhitisa – čaj od rosopasa ima sposobnost da relaksira mišiće bronhija i time olakša tegobe kod astmatičnih napada, i proredi epizode noćnog kašlja sa zacenjivanjem.

U ove svrhe, tj za lečenje respiratornih poremećaja, a naročito za ublažavanje astmatičnih napada, preporučuje se posebna čajna mešavina, koja se može kupiti u biljnim apotekama (a pored rosopasa sadrži i biljke – podbel, petrovac i dimnjaču), a koja se koristi tako što se jedna supena kašika ove biljne mešavine, prelije sa 200 ml ključale vode, i ostavi poklopljena da odstoji oko 30-60 minuta.

Ovako pripremljen čj se nakon ceđenja i hlađenja na sobnoj temperaturi, pije nezaslađen, tri puta dnevno do ublažavanja tegoba.

Sponzorisano:

loading...
Loading...