Zdravlje

Flavamed sirup za iskašljavanje – upotreba, iskustva i cena

Kašalj se smatra refleksom, ili u prevodu odbranbenom reakcijom našeg organizma.

Čest je pratilac zdravstvenih problema koji se tiču naših respiratornih puteva. Smatra se da se svaki refleks stvara kao posledica nadražaja, a u ovom slučaju kašalj nastupa kao posledica nadražaja naših  respiratornih puteva.

Kašalj se manifestuje kao udah a potom veoma jak izdah, koji nastaje kao posledica suženja dušnika i grkljana.

Najčešći izazivači kašlja su alergija i infekcije, a najčešće se javljaju u proleće i na jesen.

Kašalj se deli na dve vrste, a to su suvi ili neproduktivni kašalj, i vlažni ili pak produktivni kašalj.

Neproduktivni ili suvi kašalj, nastaje obično kao posledica slivanja sekreta iz nosa u grlo i dušnik. U tom delu dolazi do lepljenja sekreta pa osoba pokušava da isti izbaci iz svog tela, ali bezuspešno. Kako se kašalj sve češće ponavlja, ponekad dolazi do povraćanja, a prate ga i oštećenje sluznice disajnih puteva.

Začarani krug u kome se nalazi osoba koja kašlje, sve više se širi a da bi došlo do njegovog prekidanja, neophodno je da se osoba izbori sa virusom koji je isti izazvao.

Kada je u pitanju dete, smatra se da suvi kašalj ne označava neko ozbiljnije oboljenje, naročito kada isti nije propraćen simptomima koji asociraju na neko ozbiljnije oboljenje. U te simptome ubrajaju se visoka temperatura, nedostatak apetita, malaksalost i gubitak vazduha.

Za suvi kašalj, karakteristično je da do istog dolazi tako što se sekret danju sliva kroz nos obolelog, a noću kada miruje, dolazi do iritiranja dušnika tako što se sliva u tom pravcu.

Produktivni ili vlažni kašalj je onaj koji se najčešće javlja kod odraslih, a veoma retko kod dece. Bronhije se pune sekretom, pa se isti prilikom kašljanja izbacuje van.

Najčešće takva vrsta kašlja asocira na bronhitis, a retko podrazumeva upalu pluća. Odrasle osobe sekret iskašlju, dok manja deca ne umeju, pa ili progutaju isti ili povrate.

Smatra se da svaki kašalj koji deluje vlažno nije iz pluća, već može biti i posledica slivanja sekreta u grlo i u dušniku.

Sekret koji se izbacuje iz pluća putem kašlja može biti različite strukture, kao i boje, sastava i mirisa.

Sluz ili drugim rečima mukus, predstavlja supstancu koja se inače nalazi u sastavu ljudskog organizma. Smatra se da je ista neophodna normalnom funkcionisanju svih naših organa.

Ova sluzava materija ima ulogu da oblaže zidove naših organa i da na taj način učini da naše telo funkcioniše bez problema, kao da je „ podmazano“ nekim prirodnim sredstvom.

Obzirom da se sekret nalazi u našem organizmu u manjoj količini, kada dođe do nekog oboljenja, isti se formira u većoj količini. U slučaju nastanka velike količine sekreta usled datog oboljenja, naše telo pokušava u toj situaciji da pronađe način ne bi li se istog što pre oslobodio. Tada dolazi do kašlja koji se smatra produktivnim.

Kada se prilikom kašljanja izbacuje sekret, na taj način naš organizam eliminiše i materijal koji je toksičan i štetan. Pomenute štetne materije najčešći su izazivači različitih bolesti.

Usled bolesti, opšte stanje našeg organizma manifestuje različite simptome. Kašalj je u principu dobar za naš organizam, ali nije u stanju uvek da se manifestuje pa je neophodno podstaći ga različitim adekvatnim sredstvima.

Izbacivanjem nakupljene sluzi iz našeg tela, osetićemo olakšanje.

U daljem tekstu, govorićemo vam o Flavamed sirupu za iskašljavanje. Ako vas muči dosadni kašalj i želite da pomognete sebi, pročitajte više o ovom sredstvu koje vam može pomoći.

Flavamed sirup predstavlja lekovito sredstvo koje pozitivno deluje na tegobe koje su izazvane produktivnim kašljem.

Medicinska istraživanja su dokazala da naše telo ima urođeni refleks kašlja. Istim se doprinosi eliminisanju muskusa iz naših pluća, a veoma često je on guste i lepljive strukture.

U određenim trenucima, naš organizam nema snage da izbaci šlajm i neophodna mu je pomoć.

Flavamed sirup predstavlja oralni rastvor koji se koristi za lečenje dece kao i odraslih. Isti se obično izdaje na lekarski recept. Pored sirupa, flavamed se koristi i u vidu rastvorljivih tableta.

Flavamed sirup nalazi se u staklenoj ambalaži u vidu bočice, u zapremini od 60 ili 100 ml.

Uz lek, dobija se i plastična kašičica koja služi kao dozer za konzumiranje sirupa. Ona je zapremine od 5 ml.

Ovaj oralni rastvor u svom sastavu sadrži aktivnu supstancu ambroksol hidrohlorid, a koncentracija istog je 15 mg / 5 ml .

Pored ove supstance, Flavamed sirup sadrži još i nekristališući sorbitol, glicerol, hidroksietilcelulozu, benzoatnu kiselinu, prečišćenu vodu kao i aromu maline.

Pomenuti sastav ovog sirupa pozitivno utiče na rastvaranje šlajma koji se nakupio u plućima. Flavamed sirup utiče da mukus postane tečniji i da se lakše izbaci iz respiratornih organa.

Moramo napomenuti da u sastav Flavamed sirupa ulazi i sorbitol a ova supstanca ponekad može imati laksativno dejstvo, odnosno pacijenti koji su netolerantni na pomenutu supstancu, konzumirajući ovaj lek mogu imati stomačnih problema.

Upotreba

Flavamed sirup konzumira se prema uputstvima koje je propisao vaš izabrani lekar. Isti se izdaje na recept.

U zavisnosti od zdravstvenog stanja osobe, lekar prepisuje ovaj lek i on je namenjen isključivo za ličnu upotrebu. Nije preporučljivo da se Flavamed sirup konzumira po vašem ličnom nahođenju ili da isti delite sa drugim ljudima, jer može štetiti vašem zdravstvenom stanju.

loading...

U slučaju da već imate neka hronična oboljenja, metabolički poremećaj ili alergiju na neku od supstanci pomenutog leka, valjalo bi da o tome obavestite svog izabranog lekara kako bi mogao da odluči da li je Flavamed sirup pravi izbor za vas.

Period doziranja Flavamed sirupa smatra se kratkoročnim. Najčešće se ovo lekovito sredstvo upotrebljava do pet dana.

U toku doziranja pomenutog sirupa, ako osetite neko od neželjenih dejstva, o tome bi trebalo da obavestite svog lekara, kako bi se na vreme reagovalo. Takođe, nije preporučljivo da konzumiranje leka potraje duže nego što vas je lekar savetovao, jer u tom slučaju može doći do neželjenih posledica.

Da biste konzumirali Flavamed sirup, trebalo bi da sledite priložena uputstva jer se isti dozira u zavisnosti od uzrasta pacijenta.

Navešćemo vam kako ispravno da konzumirate Flavamed sirup :

  • Deca koja imaju do dve godine, trebalo bi da ovaj sirup piju dva puta na dan po pola kašike, odnosno po 2, 5 ml oralnog rastvora.
  • Deca uzrasta od dve do pet godina, konzumiraju Flavamed sirup tri puta na dan, po 25 ml istog.
  • Deca koja imaju od šest do dvanaest godina trebalo bi da piju po 5 ml ovog sirupa tri puta dnevno.
  • Odrasle osobe, kao i deca koja imaju više od 12 godina, ovaj lekoviti napitak trebalo bi da konzumiraju u dozi od dve kašike za doziranje, odnosno dva puta po 5 ml tri puta dnevno.

Iskustva

Iskustva ljudi koji su konzumirali pomenuti oralni napitak su pozitivna. Navodi se da Flavamed sirup predstavlja efikasno sredstvo za eliminisanje šlajma i da podstiče iskašljavanje. Delovanjem na ovaj način, pomenuti sirup utiče na pročišćavanje pluća obolelog od različitih respiratornih bolesti.

Iako su iskustva pozitivna, kao i svi drugi lekovi, tako i Flavamed sirup može imati nuspojave.

Osobe koje su imale neželjene simptome ovog leka, navode da se najčešće radi o pojavi crvenila na koži, svraba, malaksalosti, kratkom dahu, povraćanju, mučnini, dijareji a ponekad se može javiti i oticanje lica.

Osobe koje imaju problema sa jetrom, trebalo bi da Flavamed sirup konzumiraju u manjim dozama nego što je preporučljivo ili da postoji veći vremenski interval između doziranja ovog leka. Takođe, ovo pravilo važi i za osobe koje imaju problema sa bubrezima.

Pomenuti oralni rastvor nema kontraindikacije sa hranom i pićem. Utvrđeno je da Flavamed sirup ne utiče na sposobnost vožnje ili upravljanje različitim mašinama.

Obzirom da istraživanja navode da se supstance iz pomenutog sirupa mogu preneti na mleko majke, doziranje istog nije preporučljivo u toku perioda trudnoće i nakon porođaja.

Istraživanja su pokazala da među ozbiljnim alergijskim reakcijama na pomenuti lek mogu se javiti simptomi poput anafilaktički šok i teža oboljenja kože. Tu spadaju Lajlov i Stiven Džonsov sindrom. Utvrđeno je da do pomenutih sindroma dolazi u izuzetno retkim situacijama.

Ako budete u situaciji da primetite da vam se nakon konzumiranja ovog leka javljaju neki od neželjenih simptoma, preporučujemo vam da odmah prekinete sa konzumacijom istog i da se obratite svom izabranom lekaru.

Cena

Pomenuti oralni rastvor možete kupiti u apoteci, a cena istog iznosi od 500 do 700 dinara, za pakovanje sirupa od 100 ml.

Rok trajanja Flavamed sirupa iznosi tri godine, ako je flašica istog neotvorena. Kada je oralni rastvor otvoren, trebalo bi da ga iskoristite tokom šest meseci, a nakon toga ne preporučuje se da ga konzumirate.

Ovaj sirup trebalo bi da čuvate van domašaja dece na suvom i hladnom mestu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...