Zdravlje

Gde boli pankreas i šta uraditi?

Pankreas je abdominalni organ koji se nalazi iza želuca i okružen je drugim organima, uključujući slezinu, jetru i tanko crevo. Pankreas je dug oko 15 cm, ravan je i obao.

Pankreas igra važnu ulogu u varenju i regulaciji šećera u krvi. Tri bolesti povezane sa pankreasom su pankreatitis, kancer pankreasa i dijabetes.

Funkcije pankreasa

Pankreas ima dve primarne funkcije: pravi enzime koji vare proteine, masti i ugljene hidrate u crevima; proizvodi hormone insulin i glukagon.

Insulin smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, što snizava nivo šećera i omogućava ćelijama da koriste glukozu za energiju.

Insulin omogućava ulazak glukoze u mišiće i druga tkiva, pomaže jetri da skladišti glukozu i sintetiše masne kiseline i stimuliše apsorpciju aminokiselina. Insulin se oslobađa nakon unosa proteina, a naročito posle konzumiranja ugljenih hidrata, što povećava nivo glukoze u krvi.

Ako pankreas ne obavlja dobro svoju funkciju i ne proizvodi dovoljno insulina, razvija se dijabetes tipa 1. Za razliku od insulina, glukagon podiže nivo šećera u krvi. Kombinacija insulina i glukagona održava nivo šećera u krvi.

Egzokrine funkcije pankreasa su da proizvede i otpusti digestivne fluide. Nakon ulaska hrane u želudac, digestivni enzimi (pankreasni sokovi), putuju kroz više različitih malih kanala do glavnog pankreasnog kanala (duktusa), a potom do kanala žučne kese. Ovaj kanal preuzima digestivne enzime, smešta ih u žučnu kesu, gde se oni mešaju sa žuči i pomažu u varenju.

Gde se nalazi pankreas i kako izgleda?

Pankreas se nalazi u gornjem delu abdomena iza stomaka. Desni kraj pankreasa je širok i naziva se glava pankreasa.

Počev od glave, organ se sužava sa leve strane. Srednji delovi pankreasa se nazivaju vrat i telo, dok je uski kraj na levoj strani rep pankreasa.

Glava pankreasa se nalazi na desnoj strani abdomena i povezana je sa početkom tankog creva malim kanalom. Ostatak ovog organa se pruža ka levoj strani tela. Pankreas, zapravo, ima oblik slova J.

loading...

Bol u pankreasu

Intenzivan bol pankreasa obično je povezan sa akutnim pankreatitisom. Ponekad je teško identifikovati ovaj bol i uraditi evaluaciju bolesti pankreasa, jer se organ nalazi duboko u stomaku.

Ostali znaci koji mogu upućivati na to da je reč o bolu pankreasa uključuju žuticu, svrab kože i neobjašnjiv gubitak telesne težine.

Kako izgleda bol povezan sa akutnim i hroničnim pankreatitisom?

Znaci i simptomi pankreatitisa mogu varirati. Akutni pankreatitis podrazumeva sledeće simptome:

– bol gornjeg abdominalnog dela (bol u gornjem delu stomaka);

– bol u stomaku koji se širi ka leđima;

– bol u stomaku koji se pogoršava nakon jela;

– groznicu;

– ubrzan puls;

– mučninu;

– povraćanje;

– osetljivost na dodir abdomena.

Znaci i simptomi hroničnog pankreatitisa uključuju:

– bol u gornjem delu stomaka;

– neobjašnjiv gubitak telesne težine;

– masnu stolicu, izuzetno neugodnog mirisa (steatoreja).

Pankreatitis ili upala pankreasa se dešava kada digestivni enzimi počnu da vare sam pankreas.

Pankreatitis, kao što je već rečeno, može biti akutni i hronični, ali oba oblika treba ozbiljno shvatiti jer mogu dovesti do velikih zdravstvenih problema.

Hronični pankreatitis je uporna upala (više od tri nedelje) pankreasa koja izaziva trajno oštećenje. Hronični pankreatitis može biti posledica konstantnog i čestog konzumiranja alkohola, ali postoje i drugi izazivači. Neki od njih su: cistična fibroza, visok nivo kalcijuma ili masti u krvi i autoimuni poremećaji. Simptomi uključuju bol u gornjem delu stomaka, mučninu, povraćanje, gubitak težine, steatoreju. Steatoreja se ne pojavljuje sve dok 90% funkcija pankreasa ne bude izgubljeno.

Hronični pankreatitis zahteva dijetetske modifikacije, uključujući dijete sa malim procentom masnoća i obavezni prestanak konzumacije alkohola i cigareta. Hronični pankreatitis koji se ne leči, teži da se pogoršava s vremenom i tada su jedine opcije lečenja povezane sa ublažavanjem bola. Tretmani mogu uključivati i stent za pankreas (stenozu pankreasnog duktusa) ili operaciju koja se zove longitudinalna pankreatikojejunostomija.

Hronični pankreatitis često vodi do kancera pankreasa.

Akutni pankreatitis je upala pankreasa u trajanju od 3 nedelje i manje, koji je najčešće uzrokovan pojavom kamena u žuči. Akutni pankreatitis uglavnom dolazi iznenada i nestaje u roku od nekoliko dana lečenja. Pored žučnog kamenca, uzročnici mogu biti i lekovi, visoki trigliceridi, visok nivo kalcijuma u krvi i preterano konzumiranje alkohola.

Bol pankreasa je glavni simptom akutnog pankreatitisa. Bol je težak i iznenadan. Ozbiljnost bola se pojačava, dok ne postane konstantan. Bol se oseća u gornjem delu stomaka, a može se širiti ka leđima, naročito nakon jela. Pacijent može imati mučninu, povraćanje, groznicu i dijareju.

Pacijent izgleda loše i zahteva hospitalizaciju, intravensku hidrataciju (nikako oralnu), lekove protiv bolova, lečenje osnovnog stanja i radiološki postupak pod nazivom endoskopska retrogradna holangiopankreatografija. Ukoliko je akutini pankreatitis izazvan žučnim kamencem, lekari mogu preporučiti uklanjanje žučne kese.

Kancer pankreasa

Dijagnozu raka pankreasa je teško dati u ranom stadijumu. Simptomi se obično ne javljaju sve dok kancer ne uznapreduje. Nažalost, simptomi mogu biti nejasni, ali mogu da uključuju bol u stomaku, žuticu, jak svrab, mršavljenje, mučninu, povraćanje i probavne probleme.

Stvar otežava i činjenica da je pankreas smešten duboko u abdomenu, pa se tumor ne može osetiti dodirom. Zbog nemogućnosti rane dijagnostike i brzine kojom kancer napreduje, prognoze su često loše. Faktori rizika za rak pankreasa uključuju pušenje, dugoročni dijabetes i hronični pankreatitis.

Lečenje pankreatitisa

Osobe koje pate od akutnog pankreatitisa se obično tretiraju lekovima protiv bolova i intravenoznim tečnostima. Kod nekih pacijenata pankreatitis može biti vrlo jak, pa se smeštaju na odeljenje intenzivne nege. Na intenzivnoj nezi, pacijenti se pažljivo prate jer pankreatitis može da ošteti srce, pluća ili bubrege.

Neki teški slučajevi pankreatitisa mogu da dovedu do odumiranja tkiva pankreasa. Kod ovakvih slučajeva, mrtvo tkivo se otklanja hirurškim putem. Akutni napad pankreatitisa izazvan kamenom u žučnoj kesi može zahtevati operaciju žučne kese.

Hronični pankreatitis se teško leči. Lekari ublažavaju bol lekovima i daju pankreasne enzime (ponekad i insulin). Obolelom se preporučuje posebna vrsta dijete, sa smanjenim unosom masnoća.

Osobe koje pate od pankreatitisa imaju nedostatak vitamina D i kalcijuma, pa ih moraju pojačano unositi kroz namirnice. Ishrana ovih osoba treba da sadrži ugljene hidrate i mora biti siromašna mastima i proteinima. Njima se preporučuje povećan unos povrća, ali i voća koje nije puno šećera (zeleno i žuto voće). Pacijent bi trebalo da unosi žitarice i da smanji konzumiranje namirnica životinjskog porekla.

Osobe koje imaju problema sa pankreasom moraju uzimati maslinovo ulje ili neka druga hladno ceđena prirodna ulja, a nikako suncokretovo i ostala industrijska ulja. Obroci bi trebalo da budu češći, ali količinski manji. Pacijenti moraju voditi računa da jelo ne bude ni suviše kiselo, ni suviše slatko, kao ni previše vruće ili hladno.

Ponekad se kod pacijenata sa pankreatitisom pojavljuje nadutost u crevima, pa se preporučuje ispijanje čajeva od komorača, kima i anisa.

Pankreatitis ublažavaju spanać, šargarepa, blitva i kašice od kruške.

Kada spremate mesa, gledajte da ih pečete ili kuvate u vlastitom soku, nikako da ih pržite u dodatnim masnoćama.

Sponzorisano:

loading...
Loading...