Zdravlje

Jabukovo sirće – kao lek i upotreba za mršavljenje, za kosu, za lice i recept

Jabukovo sirće postaje sve popularnije, a kako brojna iskustva nalažu, to nije bez razloga. Naime, jabukovo sirće smatra se izuzetno zdravim, jer je mnogim osobama pomoglo da se reše odredjenih zdravstvenih tegoba. Pa tako, ukoliko još uvek niste čuli za ovo čudotvorno sirće, ili ne znate detalje o njemu, tu smo da vam pomognemo.

Nastojimo da predstavimo sve proizvode koji će vam služiti u svrhu zdravlja, pa smo tako rešili da ispišemo par redova o jabukovom sirćetu, i predočimo vam sve njegove prednosti. Zaista ih ima dosta, jer utiče kako na organizam iznutra, tako i na organizam spolja, odnosno na kožu.

Dakle, jabukovo sirće je višenamensko, te se može koristiti za lečenje ili prevenciju mnogih bolesti unutrašnjih organa, ali i za lečenje našeg najvećeg organa, kože.

Jabukovo sirće kao lek

Tajna jabukovog sirćeta krije se u alakalnosti, tačnije, jabukovo sriće smatra se baznom namirnicom. Dobija se fermentacijom jabuka, pa tako sadrži brojne kiseline koje stvaraju baznu sredinu u našem organizmu. A kako je organizam čoveka blago-bazan, preporučuje se unos namirnica koje su takodje blago do umereno bazne, jer se time postiže najboljie efekat.

Ukoliko čovek unosi previše kiselih namirnica, što je danas nažalost čest slučaj (belo brašno, preradjeni šećeri, dosta soli i masnoća) dolazi do pojave bolesti, jer kisela sredina nije prirodna sredina organizma. Dok, sa druge strane, ukoliko čovek jede što više svežih biljaka, odnosno voća i povrća, zatim mahunarke, integralne žitarice i orašaste plodove, na taj način stvara baznu sredinu i onda je organizam zdraviji.

Dakle, ukoliko osetite slabost, manjak energiju i ukoliko imate neki zdravstveni problem, najpre promenite način ishrane, tako što ćete uvesti što više alkalnih namirnica. Jabukovo sirće jeste jedna od, pa ga tako koristite u ishrani što više. Zajedno sa limunom, i sodom, koji su takodje odlični alkalizatori.

Ironija se krije u tome da je i jabukovo sirće, baš kao i limun, zapravo kisela namirnica. Medjutim, ukus nije pravi pokazatelj pH vrednosti odredjene namirnice, tako ne dajte da vas to zbuni.

Pored toga što pripada alkalnim namirnicama, te naše telo čisti od toksina i štetnih napasti, jabukovo sirće u sebi sadrži čak 19 minerala, koji su od velike važnosti za naš organizam. Da budemo precizniji, sadrži gvoždje, kalcijum, magenzijum, kalijum, fosfor, natrijum… Dok od vitamina sadrži sve grupe vitamina A, B, C i E, takodje sirćetnu i jabučnu, kao i pektin.

Više je nego jasno da je jabukovo sirće eliksir zdravlja, a evo na koji način utiče na naš organizam..:

Čuva srce i krvne sudove – Ukoliko imate problema sa povišenim holesterolom, odnosno zakrčenim arterijama i samim tim problemom sa srcem, preporučujemo da svaki dan popijete po jednu čašu razblaženog jabukovog sirćeta.

Pektin koji se nalazi u njemu zadužen je da razbije sve masnoće, odnosno da ih razgradi, te da ih telo lakše izbaci. Na taj način arterije postaju oslobodjene i elastične, što je od velike važnosti za naše srce. Kada su arterije zakrčene prolazak krvi je otežan, te tako dolazi do srčanih smetnji, a samim tim je moguće zaraditi neku bolest, jer ni ostali organi ne mogu normalno da funkcionišu bez dovoljno krvi.

Jasno je da je zdravlje srca od važnosti, jer ono direktno utiče na zdravlje drugih organa, pa tako, ukoliko želite da sačuvate vaš kardiovaskularni sistem, redovno konzumirajte jabukovo sirće. Na taj način uklonićete sve masnoće i osloboditi put krvi.

Osim toga, zbog visokog procenta magnezijuma, kalijuma i aminokiselina, jabukovo sirće hrani naše srce te čini da ono ostane jako i da normalno obavlja svoju funkciju.

Pomaže mršavljenju – Jabukovo sirće za mršavljenje je verovatno najdelotvorniji lek, upravo iz razloga što lako razlaže masnoće te čini da se lako i izbace iz organizma. Ti kilogrami nisu ništa drugo do masnoće, odnosno holesterol koji se nagomilao prilikom loše ishrane i nazdravog načina života.

Ponekada su kilogrami razlog genetike, ali u svakom slučaju mogu da se koriguju. Naše telo je izuzetno podložno promeni, samo je potrebno malo truda da biste videli prave rezultate.

Naime, kiselina koja se nalaze u jabukovom sirćetu pomaže probavu, odnosno ubrzava metabolizam te je tako potrošnja unetih kalorija daleko brža. To je to pravilno razlaganje masnoća o kojima govorimo, odnosno njihova brža apsorpcija, tako da nemaju vremena da se zadrže i zalepe za naš organizam.

Pored toga, jabukovo sirće bogat je izvor minerala kalijuma i natrijuma, čiji je balans takodje neophodan za normalnu pH vrednost crevne flore. Onda kada je varenje olakšano, odnosno normalno, kalorije se lakše razlažu te su tako i kilogrami u skladu sa tim.

Izbacite previše masnu i začinjenu hranu, odnosno onu koja ima puno soli, i trudite se da unosite što više svežih namirnica, uz dodatak jabukovog sirćeta. Njime možete začiniti salatu ukoliko vam je bezukusno, i eto zdravog i hranljivog obroka, bez puno kalorija.

Čuva kosti i zglobove – Još jedna prednost alkalizacije jeste otklanjanje svih upalnih procesa u organizmu. Artritis i druga oboljenja koštanog sistema umeju da budu veoma bolna, a često otežavaju život obolelog jer nije u stanju da ustane iz kreveta. Uz redovno konzumiranje jabukovog sirćeta, možete reći zbogom tim bolovima.

U tu svrhu očuvanja zglobova i kostiju, preporučuje se osobama koje dnevno dugo stoje, zatim osobama koje dugo sede jer time dolazi do lenjosti i propadanja kostiju, a takodje se preporučuje sportistima, kako bi kosti postale elastičnije, i time povrede sve manje.

Jabukovo sirće, kada su u pitanju kosti, možete koristiti na dva načina. Prvi jeste da pijete sirće, a drugo da utrljate par kapi na bolno mesto i malo izmasirate. Obe varijante u efikasne, a za najbolje rezultate praktikujete obe.

Čuva respiratorni sistem – Ukoliko imate problema sa upalom pluća, zatim bronhitisom i astmom, ili ukoliko ste često prehladjeni i podložni virusima, jabukovo sirće bi trebalo da koristite svakodnevno. Barem jedna šolja dnevno pomoći će vam da pobedite uporni kašalj, izlećite sinuse ili upalu pluća.

Zapravo, svi ti virisu nastaju usled pada imuniteta, pa povedite računa o ishrani i dovoljno unosu nutrijenata na dvenoj bazi. Jabukovo sirće kao veoma zdrava namirnica, odnosno napitak, preporučuje se svima radi jačanja imuniteta.

Kada je imunitet jak, bolesti, odnosno virusi i zaraze često nas zaobilaze, jer naš organizam biva jači od njih. Ukoliko dečici ne prija ukus jabukovog sirćeta, pomešajte ga sa malo meda pa im dajte na taj način. Jabukovo sirće i med su odlična prevencija kada je u pitanju imunitet, a samim tim i zdravlje čitavog organizma.

Smanjuje stres – Još jedna, veoma bitna, prednost jabukovog sirćeta jeste ta što nam pomaže da se izborimo sa stresnim situacijama. Danas su nervoza i stres broj jedan kada je u pitanju nastanak bolesti, jer sve potiče od nezdravog načina života, odnosno nedovoljno mira i opuštenosti.

Trka u kojoj pokušavamo da izbalansiramo vreme za posao, porodicu, kuću…Nije ni čudo što je glavobolja postala tako čest problem.

Ako ste podložni stresu, da li zbog posla ili stresnih situacija u životu, jabukovo sirće vam može pomoći da se opustite i ostanete bistre glave. Naime, ono štiti nervne ćelije, poboljšava koncentraciju i time um drži fokusiranim. Pritom opušta, tako da do rešenja dodjete na lakši način.

Jabukovo sirće možete piti, a možete ga koristiti za pravljenje salata ili pomešati sa medom, tako da tokom dana ga na više načina unesete u organizam. Naročito kada prolazite kroz težak period, potrudite se da jedete što zdravije, a birajte namirnice koje u sebi sadrže magnezijum, kalijum, zatim zdrave masne kiseline.

Smanjuje PMS simptome – Obilne i bolne menstruacije često muče žene i devojke u reproduktivnom dobu, pa tako te dane moraju da provedu u krevetu. To ne mora da bude tako ukoliko redovno pijete jabukovo sirće.

Iako u sebi sadrži kvasac, koji je pogodan za razvoj gljivica, kada je jabukovo sirće u pitanju nije reč o takvoj vrsti kvasca. Baš suprotno, ono pomaže vaginalnoj flori, zatim sprečava pojavu bakterija i gljivica. Tako su i menstruacije manje bolne.

…Zaključujemo da je dobro i poželjno piti jabukovo sirće kao jedan od najboljih prirodnih lekova. U tekstu dalje ispisaćemo nešto više o tome kako da pripremite i gde da nabavite jabukovo sirće, kao i o tome u kojoj meri da ga rastvorite i sa čime, za najbolje rezultate.

loading...

Jabukovo sirće – recepti

Ovo blagotvorno sirće možete kupiti u gotovo svim marketima, kao i prodanicama zdrave hrane. Cene su pristupačne, a s obzirom da se uglavnom pije i koristi razblažen, jedna flaša će vam fino potrajati.

Osim toga, jabukovo sirće možete pripremiti i sami, ukoliko volite domaće proizvode. To nije nimalo loše, jer tako znate šta ste koristili za pripremu, i znate da je sto posto prirodno. Ukoliko želite da pripremite jabukovo sirće kod kuće, onda evo onda sjajnog recepta kako da to i učinite…

Osnovni recept za pripremu jabukovog sirćeta

Za pripremu ovog recepta biće vam potrebni ostaci od jabuka, tačnije, njen središnji deo i kora. Kod pripreme je dobro to što najpre možete da pojedete onaj slasan deo jabuke, zatim te otpatke koje biste možda bacili, iskoristite za pripremu sirćeta.

Nemojte pogrešno shvatiti, ti “otpaci” su zapravo veoma zdravi, jer kora i sredina jabuke sadrže mnoštvo nutrijenata.

Dakle, za pripremu će vam biti potrebni otpaci od nekoliko jabuka, zatim jedna veća tegla i gusta gaza.

E sada, ključna stav jeste da jabuke budu organske. To znači nikako prskane niti bilo koje jabuke koje su prethodno tretirane kojekakvim pesticidima, jer onda tu nema zdravlja. Ti pesticidi, odnosno štetne materije, zadržavaju se u kori i tako se to dalje prenosi na sirće, koje bi vi trebalo da koristi za zdravlje. Birajte dakle zdrave organske jabuke.

Sada kada smo sve to raščistili hajde da prionemo na sam proces…

Ostatke od jabuke ostavite na vazduhu da se prosuše i dobiju onu braonkastu boju, tačnije da oksidiraju. Kada se to desi, ubrzo, ubacite ih u čistu sterilisanu teglu, i napunite je vodom do vrha. Teglu prekrijte gušćom gazom, pa ostavite teglu na malo toplijem mestu, na primer pored prozora ili na terasi. Bitno je da gaza bude gušća, kako u teglu ne bi upadale neke mušice i prljavština.

Sada sve što ostaje jeste čekanje, otprilike mesec dana da se sve to fino fermentiše i da se napravi sirće. Već kroz nekoliko dana primetićete sivu skramu na vrh tegle, i to je dobar znak. Smesa će takodje postati malo gušća, i možda ste stvore neki otpaci na dnu tegle, ali i to je sve okej.

Nakon tih mesec dana probajte sirće pa prema vašem ukusu ostavite da odstoji još nekoliko dana, ili ne. Ukoliko odlučite da je to dovoljno, sirće možete procediti a onda sipati u čistu staklenu flašu i odložiti u špajz.

Jabukovo sirće protiv kašlja

Sada kada znamo kako napraviti jabukovo sirće, možemo da ga upotrebimo na razne načine. Jedan od načina jeste da napravite smesu protiv upornog i dosadnog kašlja.

Potrebno je da 1/2 šoljice meda pomešate sa 4 kašičice jabukovog sirćeta, i sve dobro promešate tako da se napravi ujednačena smesa. Ovako pripremljenu smesu možete koristi do 6 puta na dan, u razmacima od najmanje pola sata.

Možete pojesti jednu kašičicu onda kada dobijete napad kašlja, ili tokom dana rasporedite prema tome kada vam odgovara da popijete. Za još bolje efekte, naročito ukoliko često kašljete noću, kanite kap sirćeta na jastuk, ili pokvasite maramicu i krpicu, pa stavite pored jastuka.

Sam miris sirćeta će ublažiti kašalj, te će se simptomi istog ubzro povući. Što više kašljete iritirate grlo te to stvara još veću potrebu za kašljem.

Jabukovo sirće protiv bolova u grlu

Oni mogu nastati upravo zbog grubog i suvog kašlja, ili kašlja koji se često ponavlja. Takodje mogu nastati usled prehlade i virusa, ili nekog drug problema, usled promuklosti i slično.

Nije bitno šta je uzrok, jabukovo sirće rešava sve. Pomešajte 1/2 šoljice sirćeta i 1/2 šoljice vode, te tu mešavinu koristite više puta na dan. Najbolje u razmacima od po 3 sata. Za još bolje rezultate u ovu mešavinu možete dodati propolis, med, beli luk ili biber, odnosno neki drugi lek koji dobro utiče na bolove u grlu.

Takodje, možete stavljati obloge na grlo, tako što ćete prokuvati vodu zatim joj dodati 1 kašičicu sirćeta. U toplu mešavinu umočite čistu, po mogućstvu lanenu krpu, a onda obmotajte oko vrata i ostavite da se osuši.

Jabukovo sirće protiv glavobolja

Upotreba jabukovog sirćeta u svrhu smanjena ili sprečavanja glavobolja, izvodi se sledećim postpukom… 500 mililitara vode zagrejte do ključanja, a onda sklonite sa ringle pa dodajte 1 čašu jabukovog sirćeta. Potrebno je da se nagnete nad šerpom dok još izbija para i na taj način se inhalirate.

To će pomoći da otvorite disajne puteve, i na taj način glavobolja će veoma brzo prestati. Osim za glavobolju, jasno je da je dobro i kod začepljenog nosa i sinusa. Sve to može da stvara probleme, pa taman, što bi se reklo, dve muve jednim udarcem.

Nakon inhaliranja odmorite par minuta na krevetu, i primetićete da je glavobolja nestala.

Jabukovo sirće protiv bolova u mišićima i zglobovima

Nakon jakog treninga, neplanirane duge šetnje ili vožnje biciklom, ili usled napornog fizičkog rada, može da se javi blaga do jaka upala mišića. Iako bezazlena, jer prolazi realtivno brzo, za to vreme dok traje, kretanje ume da bude izuzetno otežano.

Da biste se brže rešili tih bolova, umotajte kritične regije, odnosno one delove tela koji su pod upalom, u krpu koju ste natopili jabukovim sirćetom. Ostavite da se tkanina tu skoro osuši, a onda tek skinite, pa ponovite proces kroz nekih sat do dva.

Takodje, možete u toplu kupku dodati par kapi sirćeta, i to će vam pomoći da bolovi što pre nestanu.

Isto važi i za bolove poput artiritisa, odnosno svih bolova zglobova i kostiju. Topla kupka je spas, a takodje i umotavanje u krpu koja je natopljena srićetom. Još je dobro piti mešavinu meda i sirćeta, jer blagotvorno deluje na sve upalne procese u organizmu.

Jabukovo sirće za proširene vene

Jedan način jeste da rastvorom vode i sirćeta mažete delove tela na kojima su se javile proširene vene, a drugi način jeste da pijete mešavinu 500 mililitara vode i 200 mililitara sirćeta. Najbolje 3 puta dnevno, ujutru, na podne, i uveče.

Jabukovo sirće protiv iscrpljenosti

Ako se osećate iscrpljeno i bezvoljno, te vam se danas ništa ne da, pripremite mešavinu za masažu. Zapravo, pomešajte litar zagrejane vode sa 4 kašike sirćeta, i tu mešavinu utrljajte na telo, zatim masirajte glavu, ruke, noge, ili regije na kojima vam prija masaža, tako da se osetite relaksirano i opušteno.

Nakon toga raspoloženje će biti dosta bolje, a vi ćete se osećati energičnije i zadovoljnije.

Jabukovo sirće za lice

I došli smo do nege… Kroz tekst smo već pomenuli da je jabukovo sirće namenjeno i za spoljašnu upotrebu, te da se može koristiti za negu kože lica, i ostalih regija. Ukoliko želite da imate kožu bez nesavrešnosti, odnosno dosadnih akni i crvenila lica, jabukovo sirće biće vam od velike pomoći.

Jabukovo sirće protiv crvenila – Ako na licu ili ostalim delovima tela imate crvenilo, odnosno neke vrste ekcema, rozacea, i slično, redovno mažite jabukovo sirće razblaženo sa vodom na tim mestima gde se crvenilo javilo. Ono može da bude jako dosadno jer svrbi, i deluje jako ružno na koži. Uz redovno korišćenje sirćeta, crvenilo će se kroz nekoliko nedelja potpuno povući.

Jabukovo sirće za čišćenje lica – Nesavršenosti mogu da se jave iz razloga što nedovoljno negujete vaše lice, pa je tako redovno čišćenje lica neophodno. Ovo pomaže i kod upornih mitisera, a potrebno je da takodje pomešate vodu i sirće, i tom mešavinom se umivate 1-2 puta na dan, a najbolje ujutru i uveče.

Jabukovo sirće kao tonik za lice – Koristi se tako što razmutite vodu i sirće u razmeri 1:1, zatim tom mešavinom natopite tufer i tapkate lice.

Jabukovo sirće protiv akni i bubuljica – Ukoliko vam je koža problematična, najpre povedite računa o ishrani te jabukovo sirće pijte radi alkalizacije. Ako se pak pridržavate zdrave hrane i redovne higijene, a one su i dalje tu, onda je moguće da je vaš tip kože jednostavno takav, ili su one uzrok stresa. U tom slučaju akne možete zalečiti uz pomoć jabukovog sirćeta, tako što ćete ga naneti na akne i bubuljice. Ako vam koža nakon toga crveni, sledeći put razblažite sa vodom pa tako nanesite.

Ono će u potpunosti očistiti akne i bubuljice i ostaviti ih čistim u korenu, tako da podstiče njihovo sušenje i obnavljanje ćelija kože tamo gde su one bile. Dakle, briše njihove tragove.

Jabukovo sirće za opekotine – Bilo da su one uzrok izlaganja suncu ili nekoj povredi, jabukovo sirće razblažite sa vodom pa uz pomoć tufera nanesite na bolno mesto. Isto radite i ukoliko imate pege, ožiljke i fleke po koži.

Jabukovo sirće za kosu

Osim za negu kože, jabukovo sirće možete iskoristiti i za negu kose. Bilo da imate problem sa opadanjem, peruti, ili sa tankom, lomljivom i ispucalom kosom, jabukovo sirće pomoći će vam da povratite njen sjaj i gustinu…

Jabukovo sirće za pranje kose – I to ono dubinsko, tako da otkloni sve mrtve ćelije i dovoli koži glave da diše. Pomešajte 300 mililitara sirćeta i 200 mililitara vode, te tom mešavinom dobro operite kosu, odnosno dobro utrljajte u koren glave. Nakon toga nanesite regenerator pa lepo isperite.

Jabukovo sirće kao regenerator – Potrebno je da pomešate 1 kašičicu sirćeta sa 3 belanca i 2 kašike kvalitetnog maslinovog ulja. Sve to lepo izmešajte pa nakon pranja nanesite na čistu kosu, ostavite da deluje 10ak minuta, a onda isperite toplom vodom.

Jabukovo sirće za sjaj kose – Pomešajte 200 mililitara vode sa jednom kašikom sirćeta, te to nanesite na kosu nakon pranja. Kasnije samo osušite kosu fenom i to je to, primetićete sjaj koji do sada niste.

Jabukovo sirće protiv peruti – Jednu čašu tople vode, pola čaše sirćeta i jednu kašičicu meda lepo izmešajte pa tom mešavinom istrljajte koren glave. Ponavljajte ovaj proces pre svakog pranja kose, i rezultati neće izostati, štaviše biće vidljivi ubrzo.

Savet +

Jabukovo sirće uvek koristite da začinite salate, ali ga možete dodavati i u razne sokove i napitke, kako biste unapredili svoje zdravlje. To je to što se jela tiče, a kada je nega u pitanju, možete ga dodati u brojne šampone, a možete napraviti mešavinu jabukovog sirćeta i cimeta, i to nanositi na kritične regije lica i ostalih delova kože.

Sponzorisano:

loading...
Loading...