Nega i lepota

Lešnik boja kose – kako je dobiti i šta treba da znate

Nova boja kose je odličan način da malo osvežite izgled i da napravite neku promenu. Nije baš jednostavno odabrati savršenu nijansu boje za svoju kosu.

To kakvu ćete boju kose izabrati u velikoj meri zavisi i od boje vaših očiju, od vaše prirodne nijanse, ali i od vašeg karaktera i temperamenta. Ukoliko želite da napravite promenu, vi možete ofarbati celu kosu, ali možete i samo izvući pramenove ili uraditi preliv.

U ovom tekstu ćemo govoriti o lešnik boji kose, odnosno o tome kako da je dobijete i šta sve treba da znate kada je lešnik boja kose u pitanju. Kešnik boja kose, koja se još naziva i karamel ili med boja, predstavlja nijansu koja ide gotvo uz svaki ten i izgleda veoma prirodno.

Zato je ova boja kosa sve popularnija među pripadnicama lepšeg pola, ali nije uvek jednostavno dobiti ovu boju kose, naročito ukoliko se sami farbate.

Lešnik boju kose nose i mnoge slavne ličnosti, kao što su Dženifer Lopez, Džesika Alba, Sara Džesika Parker itd. Pre nego što pređemo na lešnik boju kose, reći ćemo vam nešto osnovno o izboru farbe i odgovarajući nijanse.

Nijanse i izbor farbe

Kada kupuju farbe žene obično gledaju sliku devojke na kutiji i očekuju da će dobiti istu takvu boju.

Međutim, retko se dešava da se postigne baš identična boja kao na slici. Naime, na farbama se obično vide brojevi tipa 4.34, gde prvi broj obeležava nijansu boje, dok drugi broj obeležava odsjaj koji farba ima u sebi. Veoma je važno proučiti ove brojke pre nego što počnete da farbate svoju kosu.

Što se nijansi tiče, zna se da je brojem 1 obeležena crna nijansa kose, dok brojevi 2 i 3 označavaju najtamniju i tamniju braon nijansu kose. Zatim, od broja 4 počinju smeđe boje, pa je brojem 4 obeležena srednje smeđa boja, dok broj 5 na farbi označava svetlo smeđu boju.

Što se broja 6 tiče, u pitanju je tamno plava nijansa. Broj 7 je srednje plava a broj 8 je svetlo plava nijansa. Postoje i dalje brojevi 9-12, koji se odnose na različite nijanse plave boje kose. Dakle, pre nego što kupite farbu, važno je znati koju nijansu treba da tražite.

Kao što smo već rekli, ovde ćemo pričati o lešnik boji kose, što znači da treba da se opredelite za neku nijansu farbe obeleženu brojevima 4, 5 ili 6. Takođe, važno je obratiti pažnju na to kakav je odsjaj neke boje. Naime, broj 0 označava prirodan odsjaj, sok je broj 1 pepeljast, broj 3 zlatan, broj 4 bakarni odsjaj itd. Kada shvatite ovaj sistem, biće vam lako da odaberete boju koja vam najviše odgovara.

Pritom je veoma važno da uzmete u obzir koja je podloga, odnosno kakve vam je boje prirodna kosa i da li vam je kosa trenutno ofarbana.

Takođe, od ključnog značaja je i odnos između same boje i hidrogena. Nikada nemojte hidrogen sipati otprilike, već tačno onoliko koliko piše na farbi, a najbolje bi bilo da se posavetujete sa stručnjakom.

loading...

Ono što je takođe važno je da koristite uvek hidrogen i farbu koji su od istog proizvođača. Za dobijanje lešnik boje često se preporučuje kombinacija dve ili tri smeđe i plave boje, kako bi se dobila željena nijansa.

Kako dobiti lešnik boju kose?

Ukoliko želite da dobijete pravu lešnik boju kose, najbolje bi bilo da odete kod frizera. Međutim, ako ipak odlučite da se farbate kod kuće, onda ćemo vam dati par korisnih saveta.

Naime, pre svega morate pripremiti farbu za kosu koja mora biti par nijansi svetlija od vaše kose ukoliko ste brineta. Naravno, pripremite i hidrogen 6% i regenerator. Ako je vaša trenutna nijansa kose svetlo plava, onda bi trebalo da odaberete farbu koja je za par nijansi tamnija od vaše boje.

Od rekvizita pripremite kutijicu u kojoj ćete mešati farbu, četkicu kojom ćete se farbati, foliju i šnalu. U kutijicu koju ste pripremili stavite farbu i hidrogen, obično u razmeri 1,5:1. U to dodajte malo regeneratora i sve dobro izmešajte.

Regenerator ima važnu ulogu u farbanju vaše kose jer on će ublažiti farbu i učiniće da vaša kosa izgleda sasvim prirodno. Uvek počnite od korena kose a onda farbajte celu dlaku. Ukoliko se odlučite samo za izvlačenje pramenova, onda svaki ofarbani pramen treba da umotate u foliju i da je dobro stisnete.

To je otprilike postupak farbanja ako koristite farbu i hidrogen. Međutim, ako imate tamniju boju kose, odnosno ako ste brineta i kosa vam je srednje ili tamno smeđa, onda vi možete posvetleti kosu i na prirodan način.

Ako želite da posvetlite svoju kosu i da dobijete nijansu boje lešnika ili meda, savetujemo da upotrebite upravo med. Med u sebi ima hidrogen peroksid, pa može u znatnoj meri posvetleti vašu kosu. Potrebno je samo da pomešate med i destilovanu vodu u razmeri 4:1 i da tu smesu držite na glavi negde oko sat vremena. Nakon tog perioda potrebno je oprati kosu šamponom koji inače koristite. Na ovaj način vi ćete uspeti da posvetlite vašu kosu, a najbolje bi bilo da više puta ponovite ovaj postupak. Savetuje se da sa medom pomešate limun i cimet.

Boju meda ili boju lešnika ćete najlakše dobiti ako vam je kosa srednje smeđa. Tada ne bi trebalo da bude greške u nijansi boje. Ukoliko se ipak plašite da eksperimentišete kada je u pitanju vaša kosa i ukoliko se plašite da boja neće ispasti onako kako ste zamislili, onda je najbolje da ne farbate celu kosu, već da uradite samo preliv. Preliv je nežniji za kosu i ta boja će svakako izbledeti posle nekoliko pranja.

Zašto se žene odlučuju za lešnik boju kose?

Sve više žena se odlučuje da ima lešnik boju kose jer ona će vam sigurno stajati lepo, bez obzira kakav vam je ten.

Ova boja kose ide odlično ukoliko imate beo ten, ali ništa gore ne izgleda ni uz taman ten. Ukoliko biste voleli da posvetlite svoju kosu, ali ipak da ne budete previše svetli, onda je boja lešnika idealno rešenje za vas. Ova boja se pri pranju mnogo manje izbeljuje nego neka druga boja kose.

Lešnik boja kose se naročito preporučuje ako je vaša kosa duga i stepenasto ošišana. Međutim, ova boja stoji dobro i pripadnicama lepšeg pola koje imaju skroz kratku kosu.

Osim što se možete farbati u lešnik boju kose, možete takođe izvući i pramenove u ovoj boji. Bilo da ste plavuša ili brineta, pramenovi u lešnik boji će savršeno ići uz vašu kosu i daće joj poseban sjaj.

Dodatni saveti

Kada dobijete vašu željenu nijansu lešnik boje kose, onda je važno da tu nijansu i održavate. To podrazumeva da redovno koristite kvalitetne maske za kosu, a možete ih i sami napraviti uz pomoć maslinovog ulja, meda i drugih sastojaka koje imate kod kuće.

Ukoliko se odlučite za lešnik boju kose, važno je znati da uz to ide umerena šminka, odnosno blago našminkane oči i svetlije rumenilo. Ukoliko je u pitanju večernji izlazak, crveni ruž će ići idealno uz lešnik boju kose.

U ovom tekstu ste mogli da vidite da je lešnik boja sve popularnija u svetu ali i kod nas. Osim što sami možete pokušati da posvetlite kosu i da dobijete nijansu boje lešnika, naš savet je ipak da prvi put odete kod frizera.

Sponzorisano:

loading...
Loading...