Nega i lepota

Keratin za kosu – upotreba, saveti i cena

Keratinski tretmani su izuzetno popularna opcija iz nekoliko razloga: uz pomoć njih eliminišete kovrdžanje kose, štedite vreme koje provedete fenirajući se i na kraju, ali i najvažnije, vaša kosa izgleda kao da ste upravo sišli sa nekog plakata za holivudski film.

Šta je keratin i zašto je toliko popularan?

Keratin je protein koji se već prirodno nalazi u kosi (noktima, koži). Tretmani za kosu koji se rade uz pomoć keratina (i ostalih sastojaka) dovode do ojačanja kose, postizanja svilenkastog sjaja, glatkoće i punoće vlasi.

Keratin spada u grupu vlaknastih strukturnih proteina. To je protein koji štiti epitelne ćelije od oštećenja. Keratin nije rastvorljiv u vodi i organskim rastvaračima. On je ključna strukturna materija spoljašnjeg sloja ljudske kože. Keratinski monomeri formiraju snopove koji su osnova za sva ona tvrda i čvrsta tkiva koja se mogu naći kod vodozemaca, reptila i ptica.

Prema tradicionalnim naučnim otkrićima i mišljenjima, ljudska dlaka ima tri sloja: kutikulu ili spoljašnji sloj, korteks ili srednji sloj i medulu, tj. centralni deo. Ako se uz pomoć rendgenskih zraka napravi presek ljudske dlake, može se otkriti da pored alfa keratina, minerala i masti, dlaka sadrži i beta keratin. Ova druga vrsta keratina je u vezi sa krljuštima, kljunom, krilima i kandžama izumrlih reptila. Beta keratin daje čvrstinu i elastičnost i ima konstruktivnu ulogu.

Ljudska vlas ima u sebi oko 90% keratina (ovaj procenat zavisi od količine vlage u spoljašnjoj sredini), zatim 5-10% vode, nešto lipida, pigmenta i minerala. Dugi peptidni lanci molekula keratina oblikuju vlakna, a u zavisnosti od sastava ovih peptidnih lanaca, svaki pojedinac ima različitu strukturu kose. Zahvaljujući proteinu keratina, naša dlaka se može savijati i vrteti oko svoje ose.

Čist keratin se ne može otopiti u vodi, vrlo je elastičan i podnosi ekstremno niske i visoke temperature. Uz pomoć keratina, naša kosa izdržava vrele letnje temperature, jako zračenje sunca, izuzetnu vrelinu fena, prese, uvijača za kosu.

Ako naša kosa ima u sebi dovoljnu količinu keratina onda ona podnosi sve štetne spoljašnje uticaje. Naravno, dugo izlaganje nepovoljnim uticajima dovodi do prekidanja peptidnih lanaca keratina, a samim tim se i svojstva keratina smanjuju i gube, pa naša kosa izgleda loše.

Svako ko ima oštećenu kosu, ispucale krajeve, lomljivu dlaku ili tanku vlas, trebalo bi da je ojača i učini otpornijom, uz pomoć preparata koji u sebi sadrže keratin.

U današnje vreme se u regularnim prodajnim ponudama mogu naći proizvodi za negu i oporavak kose koji sadrže ovaj hranljivi sastojak. Uz pomoć keratina, kosa vraća punoću strukture, pa kosa izgleda bujno, sjajna je i može se oblikovati po želji.

Kako dolazi do gubitka prirodnog keratina iz kose?

Rečeno je da naša kosa sadrži prirodni keratin koji će kosu zaštititi od fizičkih oštećenja, toplote, kiše, mraza, vetra i ostalih negativnih uticaja sredine. Međutim, vremenom i uz dodatno trošenje zbog različitih uticaja kojima se izlažemo, ovaj prirodni keratin nestaje, gubi se iz našeg organizma.

Najčešći razlozi za ubrzano trošenje keratina su prisutniji kod žena nego kod muškaraca i vezani su za hemijske tretmane kojima se žene podvrgavaju: farbanje kose na svakih dvadesetak dana (farbama koje sadrže amonijak), izbeljivanje kose blanšom i hidrogenom, često “peglanje” kose, agresivno feniranje, izlaganje sunčevim zracima u saradnji sa slanom ili hlorisanom vodom, itd.

Naša neinformisanost i neznanje mogu znatno uticati na pogrešno postupanje u vezi sa tretmanom kose i svakodnevnom negom. Skloni smo da, bez prethodne provere, posegnemo za šamponima koji se dobro reklamiraju, ali je njihovo dejstvo po našu kosu veoma loše, tačnije pogubno. Jaki, hemijski agresivni šamponi, koje neki ljudi koriste svakodnevno, mogu da dovedu do isušivanja kože glave, oštećenja strukture i pucanja dlake. Ovi šamponi su puni sulfata koji mogu znatno uticati na vitalnost kose.

loading...

Preporučljivo je uzimati i koristiti prirodne šampone koji nemaju sulfate. To su blagi šamponi od koprive ili kamilice koji se mogu naći u biljnim apotekama, a neke možete i sami napraviti.

Uz ovakvu negu, dovoljno je da nekoliko puta godišnje uradite keratinski tretman i vaši problemi će biti rešeni.

Keratinski tretmani za kosu

U poslednje vreme često možemo čuti reklame raznih proizvođača preparata za kosu, salona i studija za negu kose u kojima se spominje keratinski tretman, keratinsko ispravljanje kose, brazilski keratin za oštećenu kosu, itd. Svi ovi tretmani koriste keratin kao glavno sredstvo koje pomaže frizerima da našu kosu učine poželjnom, kvalitetnijom i zdravijom. Da li su baš svi ponuđeni tretmani pouzdani i da li dovode do željenih rezultata?

Da bismo na pravi način mogli da prosudimo koji ćemo tip tretmana izabrati, trebalo bi da se bliže upoznamo sa vrstama tretmana keratinom koji su dostupni i poznati.

Možemo, pre svega, napraviti razliku između tretmana keratinom koji služe da bi se kosa regenerisala i oporavila i onih koji služe za dugotrajnije ispravljanje kose.

Prva vrsta tretmana, koje ujedno i preporučujemo, su tretmani u kojima se koristi prirodni keratin, tačnije keratin bez dodatka formaldehida.

Prirodni tretman keratinom pomaže da se dlaka popuni, da bude jaka i čvrsta. Kosa će vam se na taj način oporaviti i svakako će biti voluminizirana.

Mnogi prodavci će tvrditi da je njihov keratinski preparat bez formaldehida, ali nemojte uvek verovati. Formaldehid je vrlo štetna supstanca, koja je u nekim zapadnim zemljama odavno izbačena iz upotrebe. On ima kancerogena svojstva i njegova isparenja mogu ugroziti zdravlje.

Malim istraživanjem došli smo do sledećih proizvoda za koje proizvođači tvrde da su napravljeni bez formaldehida i da daju odlične rezultate.

Proizvodi kompanije Macadamia Professional su poznati po tome što svoje proizvode kreiraju na bazi prirodnih sastojaka. Njihov set za keratinski tretman pod imenom Macadamia “StraightWear” se može pronaći u bolje snabdevenim kozmetičkim radnjama ili u radnjama koje snabdevaju frizerske salone (Alexandar Cosmetics). Ovaj set za keratinski tretman se sastoji iz nekoliko proizvoda. Prvi proizvod je šampon kojim se kosa dubinski opere jer se sastoji iz mešavine citrusnih i drugih biljnih ekstrakata (Purify šampon).

Proizvođač smatra da ćete nakon pranja kose ovim šamponom ukloniti sve one nagomilane supstance koje svakodnevno nanosite na kosu (gelove, kreme, pene), ali i hlor, minerale, itd. Posle pranja sledi korak koji podrazumeva nanošenje glavnog sastojka – Smoother, a to je keratinsko pakovanje koje se sastoji iz mešavine raznih biljnih ekstrakata, poput ulja makadamije, ulja semena kinoe i ulja ginko bilobe. Smoother se nanosi na polusuvu kosu, koju ste nakon pranja dobro utapkali peškirom. Kosu izdelite na pramenove, a zatim, četkicom za farbanje kose nanesite sadržaj ravnomerno.

Možete koristiti i češalj kako biste raščešljali kosu i podjednako rasporedili preparat. Nakon 25 do 30 minuta isfenirajte kosu od vrha prema krajevima ostavljajući Smoother u kosi. Kada vam se kosa u potpunosti osuši, vreme je da uzmete presu (“peglu”) i podesite temperaturu u zavisnosti od tipa kose. Nakon “peglanja” tretman je gotov.

Ovaj preparat će vašu kosu pretvoriti u sjajnu, meku i glatku, a da pritom nećete morati da koristite nikakve jake hemikalije. Efekti tretmana traju do četiri meseca. Ono o čemu treba voditi računa jeste da 72 sata nakon tretmana ne treba da perete kosu, niti da u nju stavljate šnale, gumice ili nosite bilo kakve kape i šešire. Da bi ste poboljšali efekat bilo bi poželjno da u narednim mesecima kosu perete šamponom bez sulfata i da je povremeno prehranjujete nekim od prirodnih ulja.

U našim radnjama možete pronaći i preparate za keratinski tretman kose proizvođača Keragen pod imenom Smooth. Postoji nekoliko proizvoda, a među njima su Organic Keragen Smooth FORTE za maksimalno ispravljanje kose (maximum strenght smoothing treatment) u pakovanju od 448 ml koji uglavnom koriste frizerski saloni i Organic Keragen Smooth REGULAR za srednje ispravljenu kosu u pakovanju od 60 ml koji možete upotrebiti za kućni tretman. Postupak sa ovim preparatima je isti kao i sa Macadamia proizvodom koji smo opisali u prethodnom delu teksta.

U traganju za prirodnim keratinskim tretmanima došli smo i do proizvoda koji se reklamiraju kao ultra keratinski tretmani sa “green” (zelenim) keratinom. Ovo keratinsko pakovanje proizvodi kompanija Nunaat, a može se poručiti preko interneta. U reklami proizvoda stoji da ćete uz pomoć njega dobiti bujnu kosu koja je sjajna i svilenkasta i da je tretman pogodan za sve one koji žele elegantnu kosu i kontrolu nad svojim kovrdžama.

Smatraju da će rezultati varirati u zavisnosti od tipa kose, a obećavaju da se proizvod sastoji od keratina koji nije životinjskog porekla, već je izveden iz soje, kukuruza i pšenice (vegan keratin), da nema formaldehida i natrijum-hlorida. U pakovanju se nalazi Ultra šampon, Ultra Smoothing Gloss, regenerator, rukavice za jednokratnu upotrebu i štampano uputstvo za upotrebu.

Efekat ovog proizvoda bi trebalo da traje tridesetak dana. Da biste uradili tretman ovim proizvodom potrebno je da izdvojite 2 dana bez obaveza, kako biste ostvarili potpuni efekat, jer proizvod mora biti na kosi 48 sati bez pranja. Ukupan trošak iznosi oko 3500 dinara.

Za kosu srednje dužine potrošićete pola količine proizvoda, tako da možete računati na dva tretmana o jednom trošku.

Tretman započinjete pranjem kose uz pomoć šampona iz seta. Osobe koje često koriste ulja, ampule i serume za kosu mogu ponoviti pranje kako bi bile sigurne da su isprale sve naslage. Nakon pranja, kosu dobro istapkajte peškirom, a zatim je možete prosušiti fenom. Kad je vreme toplo, onda je poželjno izbeći sušenje fenom.

Na osušenu kosu potom stavljate keratinski sadržaj, dakle drugu bočicu po redu iz seta. Za ovaj postupak koristite rukavice i četkicu, isto kao za postupak farbanja, jer je Smoothing Gloss veoma tečan. Vodite računa da ne dotičete kožu glave, već započinjite mazanje pramenova kose nešto niže. Ako ne možete sami ravnomerno naneti sadržaj na sve delove kose, zamolite za pomoć prijateljicu ili nekog od ukućana. Povremeno pročešljajte kosu laganim pokretima i nemojte se iznenaditi ako vam raščešljavanje ide teško, jer ova tečnost počinje da se steže. Možda će vam i oko ovog koraka biti potrebna pomoć prijatelja.

Kada završite nanošenje tečnosti, ostavite da odstoji oko 30 minuta, a onda isfenirajte kosu. Prvo feniranje bi trebalo da bude precizno, ravnomerno i stručno, kako bi efekat bio potpun. Pri kraju feniranja primetićete da tečnost gubi na svojoj gustini i da feniranje ide lakše.

Na kraju, uključujete svoju presu na temperaturu od oko 200 stepeni (u zavisnosti od kvaliteta vaše kose može i manje). Korišćenje prese je ključni momenat u keratinskom tretmanu jer ona razgrađuje keratin i vodu i pomaže da se integrišu u strukturu dlake.

U uputstvu stoji da je nakon ovog postupka potrebno da kosa odstoji barem 20 minuta. Nakon toga ponovo perete kosu šamponom sa početka procesa i stavljate regenerator iz iste kolekcije.

Narednih 48 sati izbegavajte pranje kose, vezivanje, pokrivanje, uvrtanje, itd.

Utisci i iskustva žena koje su isprobale ovaj proizvod su pozitivni, pre svega zbog toga što su za malo novca dobile sjajniju i uredniju kosu. Za one žene koje očekuju potpuno ispravljanje kose, ovaj proizvod može da ponudi samo pedesetak odsto učinka.

Brazilsko feniranje sa keratinskim tretmanom (brazilsko ispravljanje kose)

Poseban tretman koji se sprovodi u većini frizerskih salona koji drže do svoje reputacije popularan je pod nazivom brazilski keratinski tretman ili brazilsko ispravljanje kose. Ovaj postupak predstavljaju kao jedan od najefikasnijih i najbržih načina da dobijete ravnu, glatku i bujnu kosu, koja se neće tako lako mrsiti i koja će i po nekoliko meseci izgledati negovano, kao da ste tog trenutka izašli iz frizerskog salona.

Profesionalni brazilski keratinski tretman ima rok trajanja od 3 do 5 meseci, sa obećanjem da tokom tog vremenskog perioda možete uštedeti novac i vreme jer nećete imati potrebu da redovno odlazite u salone na feniranje, niti ćete morati da stavljate pakovanja i maske za kosu.

Salonski brazilski tretman traje oko dva sata i procedura je identična onoj koju smo već opisali.

Dok odlučujete kom salonu ćete poveriti svoju kosu i gde je najbolje uraditi ovaj tretman, bilo bi dobro da se podrobno informišete i raspitate o stručnosti ljudi koji to obavljaju, kao i o vrstama proizvoda koje koriste.

Brazilski keratinski tretman je do skoro izazivao oštre polemike jer se isprva u te svrha koristio keratin sa dodatkom formaldehida. Prilikom zagrevanja presom, ova supstanca isparava, a isparenja mogu negativno uticati na zdravlje.

Svetska zdravstvena organizacija je apelovala na proizvođače i korisnike, pa se u poslednjih nekoliko godina povelo računa i uticalo na proizvodnju koja podrazumeva hemijski sastav sa što manje štetnih sastojaka.

Frizeri tvrde da se u keratinskom tretmanu zapravo koriste preparati sa metilen glikolom koji tek prilikom zagrevanja oslobađa formaldehid. Ovaj gas isparava pri zagrevanju i dovoljno je da klijent zahteva samo dobro provetravanje prostorije gde se tretman odigrava. U najvećem problemu su frizeri i ljudi koji rade u salonima sa ovakvom uslugom jer su oni najčešće izloženi ovim štetnim isparenjima.

U svakom slučaju, u poslednje vreme se na tržištu nalaze proizvodi za brazilski keratinski tretman koji ne sadrže nikakve štetne materije i jedinjenja, pa će odluka biti isključivo vaša. Imate jedan jedini zadatak, a to je da se dobro raspitate pre nego što se odlučite za ovaj tretman i da odete u salon koji ima najviše zadovoljnih korisnika.

Cene salonskog tretmana keratinom, u zavisnosti od dužine kose, intenziteta keratinskog pakovanja, kao i vrste proizvoda koji se koriste mogu se kretati od 2000 do 6000 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...