Zdravlje

Oralna higijena kod dece

Da li ste na vreme krenuli da učite decu zašto je važno da vode brigu o svom oralnom zdravlju? Ako što pre krenete da objašnjavate zašto treba redovno prati zube i odlaziti kod stoatologa na redovne kontrole, onda ćete uštedeti mnogo više energije i truda kasnije u budućnosti.

Takođe ćete vremenom kod svoje dece stvoriti naviku da se zubi peru svakoga dana i da je oralna higijena veoma važna.

Svi znamo koliko se deca plaše zubara, a jedna naučna studija je pokazala da je strah od zubara kod ljudi jedan od najrasprostanjenijih strahova.

Međutim, morate na vreme reagovati. Neophodno je da najpre naučiti decu kako pravilno da peru zube, kako da se brinu o zubima, a ujedno i zašto treba redovno odlaziti na stomatološke preglede.

Takođe, neophodno je deci objasniti da nema potrebe za strahom i da “čika zuba” uopšte nije nikakav strašan čika.

Redovan odlazak na stomatološke preglede

Stomatološke ordinacije često su mesta koja deca, a često i mnogo roditelji najviše žele da izbegnu. Od malena treba deci stvoriti naviku da redovne kontrole nisu ništa strašno, jer su preventivni pregledi ključni kako ne bi došlo do većih problema sa zibima i desnima.

Takođe, savetuje se da svoje mališane prvi put odvedete na pregled kod stomatologa već sa godinu dana.

Prva poseta zubaru trenalo bi da prođe bez ikakvih problema, jer doktor pregleda trenutno stanje zubića, jer se očekuje da od šestog meseca krene nicanje prvih zuba kod mališana.

Redovno održavanje oralne higijene se uči od malih nogu. Kada krenu prvi zubi, trebalo bi deci da objašnjavate zašto je pranje zuba neophodno. Kada se navika jedno ustali, onda više nećete morati da brinete kako će se dete navići na četkicu.

Za početak je dovoljno da dete jednom dnevno pere zube, a već sa dve – tri godine stručnjaci savetuju da zube treba prati posle svakog obilnijeg obroka. Zato je neophodno detetu stalno objašnjavati zašto je održavanje oralne higijene važno i do kakvih posledica po zube i desni može da dođe ako se higijena usne duplje ne održava na pravi način.

Prostor mlečnih zuba zauzimaju stalni zubi

Svi dobro znaju da se mlečni zubi menjaju i da njih zamenjuju stalni zubi. Iako su pretpostavke laika različite, stručnjaci savetuju da se mlečni zubi posebno održavaju, jer oni ostavljaju prostor za stalne zube, a što je duže u vilici mlečni zub, on će duže čuvati mesto stalnim zubima.

Takođe, savetuje se da se mlečni zubi popravljaju i da se njihova oralna higijena održava na pravilan način da bi se  sprečili drugi problem u daljem razvoju stalnih zuba.

Redovni kontrolni pregledi doprineće da se spreči pojava karijesa kod dece, ali i njegovo brzo uklanjanje ako se ustanovi da karijes postoji. Borba protiv infekcija usne duplje, krvarenja desni i drugih nelagodosti koje nastaju je izuzetno važna, jer kada se zubi ne održavaju kako treba mnoštvo je problema koji se mogu pojaviti.

Na vreme učite svoju decu pravilnom održavanju oralne higijene, jer će vam vaši mališani kada budu imali zdrave i lepe zube biti i te kako zahvalni.