Zdrava hrana

Musli – kalorije, proteini, vitamini i prednosti za zdravlje

Ogroman procenat populacije koju čine ljudi koji su okrenuti zdravom načinu života, složiće se oko jedne činjenice, a to je da musli predstavlja jednu od idealnih namirnica koje je moguće odabrati za doručak.

Da je takav stav opravdan i prvenstveno ispravan, sigurno ćete se i vi složiti, ukoliko vam pre svega kažemo da musli u svom sastavu sadrži čitavo izobilje nutritivnih elemenata kao što su proteini, minerali ili vitamini koji su potrebni ljudskom organizmu kako bi mogao da funkcioniše skladno i zdravo.

Uz to, zahvaljujući biljnim vlaknima koja takođe sadrži u svom sastavu, musli paralelno obezbeđuje dugotrajan osećaj sitosti i na taj način pomaže u sprečavanju nastana viška kilograma.

Više o sastavu muslija, ali i o načinima na koje on kao oblik namirnice deluje pozitivno na ljudsko zdravlje, imaćete prilike da saznate čitajući tekst koji je upravo pred vama.

Musli – kalorije

Broj kalorija koje se nalaze u sastavu muslija, donekle zavisi od konkretne vrste muslija, to jest od konkretne vrste sastojaka koji su u njemu sadržani.

Ipak, ono što možemo navesti kao činjenicu, jeste da porcija od pola šolje muslija u proseku sadrži između 144 kalorije i 250 kalorija.

Pritom, broj kalorija koje su sadržane u porciji muslija, dodatno se povećava za još oko 100 kalorija do 112 kalorija, sa dodavanjem mleka ili pak sa dodavanjem soka od sveže ceđene pomorandze u sadržaj takve porcije.

Navedeni broj kalorija, prema mišljenju brojnih nutricionista, idealan je ukoliko se u organizam unosi u okviru doručka. Međutim, treba imati na umu to da je isti taj broj kalorija veliki ukoliko se u organizam unese za užinu i da upravo zbog toga musli ne treba konzumirati za užinu.

Musli – proteini

U proseku, u porciji koja je sačinjena od pola šolje muslija (ne uključujući sadržaj mleka ili soka od sveže ceđene pomorandze) sadržano je oko 4 grama proteina.

Ta količina proteina, dovoljna je da zadovolji oko 9 procenata od ukupne dnevne potrebe za unosom proteina kada su u pitanju žene i oko 7 procenata od ukupne dnevne potrebe za unosom proteina kada su u pitanju muškarci.

Musli – biljna vlakna

Sastav muslija, izuzetno je bogat biljnim vlaknima. Biljna vlakna koja su sadržana u musliju, kada se nađu u unutrašnjosti organizma reaguju tako što apsorbuju, to jest upijaju vodu, bubre i stvaraju dugotrajan osećaj sitosti.

loading...

Musli – vitamini

Kao što je opšte poznato, bez obzira o kojoj konkretno vrsti muslija je reč, musli predstavlja mešavinu različitih vrsta žitarica (koje su u njegov sastav uključenje najčešće u vidu pahuljica) i različitih vrsta voća (koje je u njegov sastav uključeno najčešće u sušenoj ili u kandiranoj formi).

Zahvaljujući takvim sastojcima, musli u svom sastavu sadrži značajnu koncentraciju različitih vitamina, među kojima je prvenstveno moguće izdvojiti i pomenuti sledeće vrste vitamina:

 • Vitamin B1,
 • Vitamin B2,
 • Vitamin B3,
 • Vitamin B6,
 • Vitamin B9,
 • Vitamin C,
 • Vitamin E,
 • Vitamin D.

Musli – minerali

Osim što predstavljaju bogat izvor različitih vrsta vitamina, sastojci koji su sadržani u musliju, takođe predstavljaju i bogat izvor različitih vrsta minerala.

Ovo su minerali koji su u najvećim koncentracijama sadržani u sastavu muslija:

 • Gvožđe,
 • Selen,
 • Magnezijum,

Musli – prednosti za zdravlje

Osobe koje kroz duži vremenski period redovno ili bar dovoljno često konzumiraju musli za doručak, mogu posvedočiti o tome da se takav njihov izbor odražava kroz pozitivan učinak za zdravlje.

Evo na koje konkretno načine konzumiranje muslija utiče pozitivno na zdravlje:

 • Musli sprečava gojaznost:

Srazmerno činjenici da sadrži značajnu koncentraciju biljnih vlakana koja pružaju i zadržavaju dugotrajan osećaj sitosti, musli se nalazi na samom vrhu liste namirnica koje direktno sprečavaju nastupanje gojaznosti.

Isto tako, osobama kod kojih je gojaznost već nastupila, konzumiranje muslija može pomoći da se brže i lakše oslobode viška kilograma i da pobede gojaznost.

 • Musli poboljšava funkciju nervnog sistema:

Značajna koncentracija vitamina B grupe, koji su sadržani u sastavu muslija, doprinosi tome da konzumiranje ove namirnice aktivno i vrlo efikasno poboljšava funkciju nervnog sistema.

Recimo, osobe kod kojih se manifestuju simptomi nervne napetosti ili simptomi nervne razdražljivosti, takvih simptoma se u potpunosti mogu rešiti ili bar njihov intenzitet mogu značajno umanjiti ukoliko redovno konzumiraju musli.

Zbog ovakvog načina delovanja na ljudsko zdravlje, konzumiranje muslija se posebno preporučuje osobama koje prolaze kroz teške životne periode i situacije ili osobama koje su na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga pojačano izložene stresu.

Takvim osobama, konzumiranje muslija može pomoći da lakše i bezbolnije prebrode probleme i da ostanu imune na stres.

 • Musli olakšava zdrav i normalan razvoj trudnoće:

Žene koje su u drugom stanju, ali i žene koje planiraju da zatrudne u neposrednoj budućnosti, u jutarnjim satima, tačnije za doručak, treba što češće da konzumiraju musli.

Razlog za takvu preporuku, ogleda se u tome što ova vrsta namirnice sadrži značajnu koncentraciju vitamina B9, koji se drugačije naziva folna kiselina, a koji je odgovoran za sprečavanje nastanka deformiteta neuralne cevi ploda i za zdrav i normalan razvoj trudnoće.

Konzumiranje muslija u trudnoći, preporučuje se doslovno svim trudnicama, a posebno trudnicama od prvog do trećeg meseca trudnoće.

 • Musli smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja:

Ono što je dokazano, jeste da pored svih sastojaka koje smo u okviru ovog teksta do sada pomenuli, musli takođe sadrži i značajnu koncentraciju antioksidanasa, kao i omega-3 masnih kiselina. Takvi elementi, musliju pružaju još jednu u nizu prednosti koje poseduje i koje ispoljava na ljudsko zdravlje.

Reč je o prednosti za zdravlje koja se odnosi na aktivno smanjivanje rizika od nastanka srčanih oboljenja.

Zbog ovakvog oblika delovanja na ljudsko zdravlje, musli posebno treba da konzumiraju osobe kod kojih je izražena genetska predispozicija za nastanak i za razvoj srčanih oboljenja.

 • Musli sprečava nastanak i razvoj anemije:

Vitamin B9, odnosno folna kiselina koja je sadržana u sastavu muslija, osim što značajno doprinosi zdravom i normalnom razvoju trudnoće, takođe značajno doprinosi i stvaranju i obnavljanju eritrocita, odnosno crvenih krvnih zrnaca koji su odgovorni za kvalitet krvne slike.

Samim tim, konzumiranje muslija, doprinosi sprečavanju nastanka i razvoja anemije.

Ono što dodatno utiče na to da konzumiranje muslija doprinosi sprečavanju nastanka i razvoja anemije, jeste činjenica da ova vrsta namirnice u svom sastavu sadrži i gvožđe koje je takođe neophodno za stvaranje i za očuvanje kvalitetne krvne slike.

Sponzorisano:

loading...
Loading...