Zdrava hrana

Tunjevina – kalorije, proteini, vitamini i prednosti po zdravlje

Duga zima je iza nas. Proslave, obilni, teški i masni obroci su ostavili posledice kako na naše zdravlje, tako i na našu liniju. Proleće je pravo vreme za povratak lakim i zdravim obrocima i našem starom konfekcijskom broju. Svi pravac na pijacu po sveže namirnice, salatu, sezonsko voće i, naravno, po ribu.

Da je riba zdrava i da je treba konzumirati više puta nedeljno, znamo svi. U ovom tekstu vam otkrivamo koje su prednosti konzumiranja tunjevine, kako ona blagotvorno utiče na vaše zdravlje i šta se sve u njoj nalazi i čini je jednom od zdravijih namirnica koje svom organizmu možete da priuštite.

Njeno veličanstvo: tunjevina!

Tunjevina spada u grupu polumasnih riba i jedna je od najpoznatijih vrsta plave morske ribe kod nas. Na pijacama i u većim marketima možete naći i svežu i zamrznutu tunjevinu, dok je gotovo u svim marketima možete naći u konzervisanom obliku.

Najbolja je, svakako, sveža tunjevina, međutim i tunjevina podvrgnuta metodi brzog i dubokog smrzavanja ne gubi skoro ništa od svog nutritivnog sastava. Tunjevina iz konzerve predstavlja ni malo nezdraviji oblik ove namirnice. Pored toga što je jeftina, ona je i odličan izbor za brz i lak obrok u trenutku kada nemate puno vremena za njegovu pripremu.

Zašto tunjevina?

Niska kalorijska vrednost

Tuna se nalazi na listi niskokalorijskih namirnica, tako da se preporučuje u svim dijetalnim jelovnicima. Međutim, treba biti svestan toga da uz parče hleba, porciju pomfrita i majonez, njena niskokalorijska svojstva gube svoju snagu.

Kada je kalorijska vrednost tunjevine u pitanju, treba praviti razliku između umaka u kojima se tunjevina u prodaji nalazi. Najdijetalnije su: sveža tunjevina, tunjevina konzervisana u svom soku, kao i tunjevina u salamuri. One su najbolje za one koji žele da izgube neki kilogram, dok tunjevina konzervisana u ulju ima znatno veći broj kalorija. Primera radi 160 grama tunjevine u salamuri sadrži 124 kalorije, dok će ista ta porcija tunjevine u ulju sadržati 243 kalorije. Gotovo duplo više.

Međutim, treba znati i to da 10 do 35% ukupnog broja kalorija ovog ribljeg mesa potiče iz proteinskog izvora, i da to nisu one iste kaloije koje imaju čokolada ili beli hleb. Svakako, viška kalorija se možete rešiti tako što ćete jednostavno iscediti suvišno ulje iz konzerve.

Kombinacijom tune sa salatom ili mladim sirom dobićete jedan zdrav, niskokaloričan i ukusan obrok. 

Visoka proteinska vrednost

Tunjevina je poznata i po svojoj visokoj proteinskoj vrednosti. Jedna mala porcija tunjevine, što bi značilo oko 100 grama tunjevine, zadovoljiće polovinu vaših dnevnih potreba za proteinima. U samo 100 grama tunjevine nalazi se oko 20 grama proteina.

Tunjevina sadrži veoma visok sadržaj proteina, a nisku kaloijsku vrednost, tako da je ljudskom organizmu potrebno mnoga više energije da bi se izborio sa ovom namirnicom, i da bi je svario, nego sa mastima i ugljenim hidratima. Proteini se mnogo teže vare od masti i ugljenih hidrata, tako da mi sagorimo više kalorija obrađujući ovu namirnicu, nego što ih ona sama ima.

Zbog svoje visoke proteinske vrednosti ona se najčešće preporučuje sportistima i deci u razvoju. Sadrži proteine koji su neophodni za pravilan rast i razvoj mišićnih tkiva, ligamenata i drugih tkiva.

Bez proteina naš organizam ne može da funkcioniše pravilno, a tunjevina je jedan od najboljih i najjeftinijih načina za podmirivanje organizma dozom njemu neophodnih protena. Redovnim konzumiranjem tunjevine održaćete stanje svog organizma, kao i svoju liniju, na zavidnom nivou.

Vitamini i menerali su u modi

Tunjevina je i prirodn izvor vitamina i minerala, belančevina i fosfora.

Kao i drugi plodovi mora, i tunjevina je  prirodan izvor lakih proteina i omega-3 nezasićenih masnih kiselina, esencijalnih masnih kiselina koje se ne stvaraju same u organizmu, i koje se u njega mogu uneti samo ishranom.

loading...

Vaše telo posle svih proslava, slava, sarmica i butkica vapi za nekom svežom hranom. Kako temperatura raste, tako i naš apetit opada, a putem znoja se izlučuju i vitamini i minerali neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Pa, dopunimo naše baterije. Tunjevina je, pored omega-3 masnih kiselina, bogata i kompleksom vitamina B, kalijumom, fosforom, selenom,  vitaminima E i A, magneziumom, folnom kiselinom.

Šta ovo tačno znači za nas?

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi, poboljšavaju kako rad srca, tako i rad mozga. Vitamin B je bitan za normalno funkcionisanje metabolizma, za rast noktiju i kose i lep izgled kože. Kalijum i fosfor su jedni od najbitnijih minerala za funkcionisanje čovekovog organizma, za održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu, kao i za celokupni proces razvoja i očuvanja kostiju. Vitamin A je ključan za zube i kožu, a selen za kompletnu detoksikaciju organizma i očuvanje imunog sistema. I vitamin E je antioksidans, neutrališe slobodne radikale i dobar je saborac protiv stresa. Magnezijum iz tunjevine, osim što je čuvar vašeg srca, pomoći će vam i kod migrena, zatvora, hroničnog umora i grčeva u mišićima.

Bacite sve suplemente, šumeće tablete, kapsule i praškove i okrenite se unosu vitamina i minerala u njihovom prirodnom obliku, jer ništa ne može zamenti lep, zdrav i vitaminski bogat obrok.

Zdrava hrana za zdravo telo

Svi nutricionisti će vam savetovati da barem tri puta nedeljno u svoj jelovnik uključite ribu. Ne rade oni to ni malo slučajno. Istraživanja su pokazala da redovan unos ribe i plodova mora blagotvorno utiču na naš organizam. Tunjevina, zbog svojih sastojaka, utiče na dobro funkcionisanje organa, a samim tim i na rad celog organizma, kao i na prevenciju mnogih bolesti.

Evo nekoliko činjenica o tome na koje sve organe tunjevina povoljno deluje, kao i nekoliko bolesti na čijoj prevenciji možete raditi konzumirajući tunjevinu.

Rak

Ova bolest je jedna od pošasti modernog doba, a o prevenciji i borbi sa rakom se priča na sva usta. U svakom slučaju je bolje sprečiti nego lečiti. Doktori tvrde da je tunjevina jedna od namirnica koja je dobar saveznik u prevenciji ove bolesti.

Posebno dobro deluje u prevenciji raka usta, jednjaka, grla i debelog creva. Vitamin E i selen utiču na dobro funkcionisanje probavnog trakta i sprečavaju nakupljanje toksina u organizmu, a mega-3 masne kisenine pomažu i u prevenciji raka dojke.

Čuvar našeg vida

Naučnici sa Harvarda tvrde da se konzumiranjem tunjevine znatno smanjuje rizik od gubljenja vida u starosti. Omega-3 masne kiseline, i to EPA i DHA masne kiseline, čuvaju naše oči i štite ih od degeneracija u kasnijem periodu žvota.

Detoksikacija organizna

Selen je moćan antioksidans, čistač naše jetre i zaštitnik imuniteta. Kako ga naš organizam ne proizvodi, neophodno ga je u organizam uneti putem namirnica. Tunjevina je jedna od namirnica koja je veoma bogata selenom.

Selen čisti našu jetru od pesticida, lekova i teških metala, arsena, olova i žive, vezuje ih za sebe i na taj način ih izbacuje iz organizma. Selen čisti naše ćelije i sprečava prerano starenje kože, mišića i mozga. Aktivno je uključen i u metabolizam hormona štitne žlezde.

Srce

Dobra prokrvljenost, za koju je zadužen vitamin E, obezbeđuje normalno funkcionisanje rada srca. Dobra prokrvljenost je i jedan od načina kojima ćete se osigurati da do pojave srčanog i moždanog udara nikada ne dođe.

Tunjevina je jedan od najboljih prijatelja našeg kardio-vaskularnog sistema. Omega-3 masne kiseline regulišu i nivo triglicerida i holesterola u krvi, čime se sprečava pojava tromba. Pošto utiče na cirkulaciju krvi, utiče i na krvni pritisak na način da snižava visok krvni pritisak i dovodi ga u normalu.

Mozak

Mozak jednostavno voli tunjenu, jer, kako kažu, sličan se sličnom raduje. Činjenica je da je i sam mozak, tačnije 25% mozga, sačinjen od DHA omega-3 masne kiseline, pa mu namirnice sličnog sastava prirodno odgovaraju. Ove masne kiseline regulišu protok krvi kroz mozak, pa su delotvorne kod oboljenja kao što je alchajmerova bolest, a takođe i kod poremećaja koncentracije. Preporučuje se đacima i studentima u periodima aktivnih mentalnih napora.

Gubitak kilograma

Za stvaranje jastučija na stomaku i butinama najveći krivac je prekomerni unos ugljenih hidrata i zasićenih masnih kiselina. Zato je danas sve više na ceni proteinska ishrana. Proteini ne stvaraju salo, nego grade mišiće i potpomažu gubljenje masnih naslaga. Tako da ako spremate svoje telo za plažu, konzervu tunjevine u ruku i pravac teretana.

Depresija

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama je dokazano dobar antidepresiv. Pored toga magnezijum iz tunjevine utiče na bolje raspoloženje, opušta mišiće i sprečava nagli porast adrenalina u krvi.

Dobra tuna salata, uz čašu dobrog vina, i još u dobrom drušvu, može biti spas od svih bolesti modernog doba.

I sami znate da čovečanstvo još nije pronašlo eliksir mladosti uz pomoć koga ćemo zauvek ostati mladi i lepi, ali nam priroda nudi svoja blaga koja će nam pomoći da zdravi i lepi dočekamo duboku starost. Vratimo se prirodi i barem do zime ostavimo po strani mesne prerađevine, hamburgere i brzu hranu, i pružimo našem organizmu ono što mu je neophodno da bi nam dobro služio. Jer organizam je kao automobil, ako mu date pogrešno gorivo, on će se pokvariti.

Izgovori kao što su nemam novca i vremena da se hranim zdravo, u ovom slučaju ne važe, jer ako nemate dovoljno novca za svežu tunjevinu, uvek ćete naći tolino novca za tunevinu iz konzerve koja košta koliko i hamburger u nekoj od prodavnica brze hrane. Što se vremena za pripremu tiče, samo otvorite konzervu i vaš zdravi obrok je spreman. Prijatno!

Sponzorisano:

loading...
Loading...