Zdravlje

Bebi curi nos – šta uraditi?

Činjenica da bebi curi nos, za većinu roditelja predstavlja povod za zabrinutost. Razlog zbog kojeg je to tako, ogleda se u tome što curenje nosa kod beba neretko traje znatno duže nego kod starije dece i u tome što roditelji samim tim takvu pojavu dožive kao ozbiljan i komplikovan problem.

Ono što treba znati, jeste da se curenje nosa kod beba zapravo smatra veoma učestalo rasprostranjenom pojavom koja ne zaobilazi gotovo ni jednu bebu, a koja nastaje i koja se razvija uglavnom usled delovanja neke od različitih vrsta virusa ili bakterija koje dođu u dodir sa osetljivom sluznicom bebinog nosa.

Izvori virusa i bakterija koje mogu napasti nosnu sluznicu i koje izazivaju curenje nosa kod beba, nalaze se na doslovno svakom koraku, ali se smatra da su najčešći prenosioci takvih virusa ili bakterija nešto starija deca ili odrasli sa kojima je beba u stalnom kontaktu ili sa kojima beba dolazi u kontakt.

S obzirom da je imunološki sistem svake bebe nedovoljno razvijen, a samim tim i osetljiv, čak i najminimalnija koncentracija virusa ili bakterija koje dođu u dodir sa sluznicom bebinog nosa, mogu izazvati curenje nosa.

Razlog zbog kojeg curenje nosa kod beba uglavnom traje duže nego kod starije dece može se u potpunosti poistovetiti sa razlogom zbog kojeg uglavnom brzo i lako dolazi do nastanka i do razvoja takve pojave.

Konkretnije, imunološki sistem svake bebe je nedovoljno razvijen i osetljiv i samim tim, svaki oblik virusne ili bakterijske infekcije, nastaje lakše i traje duže nego kod nešto starije dece ili kod odraslih.

Nešto što je takođe važno i čak neizostavno napomenuti, a tiče se curenja nosa kod beba, jeste da osim usled uticaja virusa ili bakterija ono veoma često može nastati i zbog zubića.

Naime, u periodu kada bebi rastu zubići, regija desni, ali i regija nosne sluznice može biti zahvaćena upalom koja između ostalog dovodi do curenja nosa.

Takođe, curenje nosa kod beba veoma često može nastati i kao posledica alergijske reakcije. Alergeni koji mogu izazvati curenje nosa kod bebe su brojni i mogu se odnositi na prašinu, na duvanski dim, na polen i na brojne druge vrste alergena. Ukoliko bebi curi nosić usled delovanja alergena, onda joj najčešće i suzi oko.

Ukoliko se dogodi da beba u fazi kada joj curi nosić paralelno i kašlje, to znači da se određena količina sekreta iz njenog nosića slila u njeno grlo i da se samim tim kao što je pri takvim okolnostima slučaj i kod odraslih razvila potreba za kašljanjem.

Ono što se takođe može dogoditi paralelno sa prisustvom curenja nosa kod bebe, jeste da beba i povraća. Razlog takve pojave, može se odnositi na činjenicu da je bebi zapušen nosić i da joj to stvara osećaj mučnine prilikom uzimanja obroka, ali se isto tako može odnositi i na činjenicu da je beba progutala određenu količinu sekreta iz nosića koja se prethodno slila u njeno grlo i da joj ta količina sekreta u želucu izaziva osećaj mučnine.

Bez obzira šta je uzrok koji je doveo do toga da bebi curi nosić i bez obzira na to kojim konkretno simptomima je takvo stanje praćeno, poželjno je da bebu odvedete kod pedijatra, kako bi ste došli do pouzdanog dijagnostikovanja njenog stanja i kako bi ste saznali koji oblik terapije je potrebno primeniti.

Ono što je pritom potrebno da znate, jeste da bez obzira na terapiju koju će pedijatar prepisati vašoj bebi u cilju saniranja curenja nosića, postoje načini na koje sami morate pomoći bebi kako bi ste joj pomogli da se oslobodi sekreta u nosiću i curenja nosa.

loading...

O kojim konkretno načinima je reč, imaćete prilike da saznate u nastavku teksta.

Šta uraditi kada bebi curi nos?

Prvo što je potrebno da imate na umu onda kada primetite da vašoj bebi curi nosić, jeste da ona nije sposobna sama da se oslobodi sekreta koji se u njemu stvara i da ste upravo osoba koja joj u tome mora pomoći.

U protivnom, ukoliko se ne potrudite da bebi pomognete da se oslobodi sekreta koji je sadržan u njenom nosu, to će rezultirati nastankom i razvojem komplikacija kao što su pojava kašlja, zapušenost nosa, pojava povraćanja, pa čak i pojava bolova u uhu i pojava zapaljenja srednjeg uha.

Da bi ste sprečili nastanak i razvoj takvih posledica, postoji više načina da pomognete bebi kojoj curi nos, a neki od tih načina su sledeći:

– Upotrebite pumpicu za izvlačenje sekreta iz bebinog nosa:

Na tržištu, najčešće i najlakše je moguće pronaći dve različite vrste pumpica za izvlačenje sekreta iz bebinog nosića. Prva vrsta pumpice jeste pumpica koja je namenjena za ručno korišćenje, dok je druga vrsta pumpice pumpica sa takozvanom sisaljkom uz pomoć koje se sekret iz nosa doslovno izsisava iz bebinog nosića.

Kada je reč o pumpici koja je namenjena za ručno korišćenje, ona se upotrebljava tako što se njen deo koji je kruškastog oblika najpre stisne tako da ispusti vazduh, a zatim se njen uski i plastični, mekani deo nežno uvuče u bebinu nozdrvu. Kada se pomenuti deo pumpice nežno uvuče u bebinu nozdrvu, tek onda se deo pumpice koji je kruškastog oblika i koji je stisnut polako pušta tako da pumpica počinje da usisava vazduh.

Dok pumpica bude uvlačila vazduh, ona će zapravo uvući i sekret koji je sadržan u bebinoj nozdrvi. Kada se završi proces usisavanja sekreta iz jedne nozdrve, potrebno je isprazniti, oprati i osušiti pumpicu, a zatim na identičan način obaviti i izvlačenje sekreta iz druge bebine nozdrve.

Ukoliko govorimo o pumpici sa sisaljkom, nju treba upotrebljavati tako što se njen uski, plastični i mekani deo polako i nežno uvuče u bebinu nozdrvu, zatim se sisaljka stavi u usta i polako i nežno se ustima kroz sisaljku povuče vazduh, tako da se povuče i sekret iz bebinog nosića.

Prilikom upotrebe pumpice sa sisaljkom, možete unapred biti sigurni da sadržaj sekreta iz bebinog nosića neće stići u vaša usta, jer ova vrsta pumpice ima posebnu komoru čija je namena da to spreči.
I prilikom upotrebe prve i prilikom upotrebe druge vrste pumpice za izvlačenje sekreta iz bebinog nosića, bebina glava treba da bude u uspravnom položaju.

Sam postupak izvlačenja sekreta iz bebinog nosića, treba sprovoditi više puta dnevno i to onoliko puta koliko procenite da je potrebno. Pritom, poželjno je da to obavite neposredno pre svakog bebinog obroka, jer ćete na taj način sprečiti da bebi bude zapušen nosić prilikom hranjenja, kao i da se beba zagrcne ili da povraća prilikom hranjenja.

– Upotrebite kapi za nos:

Još jedan od načina da bebi pomognete da se reši sekreta koji je sadržan u njenom nosu, odnosi se na upotrebu kapi za nos.

Međutim, ono što je u vezi upotrebe kapi potrebno da znate, jeste da ona sme trajati najduže 4 dana i da mora podrazumevati izbor one vrste kapi koju je preporučio i prepisao isključivo lekar.

Samom činu upotrebe kapi, treba pristupati onoliko često koliko je to odredio lekar, a to je najčešče jednom do dva puta dnevno.

Količina kapi koju je potrebno koristiti prilikom svake pojedinačne upotrebe kapi, treba da podrazumeva jednu do najviše dve kapi po nozdrvi, što znači dve do četiri kapi za obe nozdrve.

Dok sipate kapi za nos u bebin nosić, bebino telo treba da bude u uspravnom položaju (najbolje je da neko drži bebu), a bebina glava treba da bude blago zabačena unazad tako da bebin pogled bude usmeren prema plafonu.

Kako bi ste mogli precizno i pouzdano da odredite broj kapi koje je potrebno sipati u svaku bebinu nozdrvu, poželjno je da sipanje obavljate uz pomoć pipete, a ne direktno iz flašice koja predstavlja ambalažu kapi.

Sponzorisano:

loading...
Loading...