Zdravlje

Peckanje pri mokrenju kod dece i odraslih – uzrok, simptomi i lečenje

Većina ljudi je osetila nekada peckanje i nelagodan osećaj pri mokrenju. Stručni naziv za to peckanje, odnosno bol pri mokrenju, je disurija, a u ovom tekstu ćete saznati nešto više o ovoj pojavi koja je dosta česta kako kod dece, tako i kod odraslih.

Uzroci peckanja pri mokrenju mogu biti različiti, a uzrok su uglavnom bakterijske, polno prenosive i druge infekcije.

Osim toga, peckanje pri mokrenju je najčešće praćeno i nekim drugim simptomima koji se javljaju u urinarnom traktu. Studije su pokazale da se infekcije najčešće javljaju kod ženske populacije, pre svega kod devojčica koje su tek stupile u polne odnose, ali i kod žena koje su u menopauzi.

U nastavku ćete saznati koji su to tačni uzroci bola pri mokrenju i šta se još od simptoma javlja osim peckanja.

Takođe, reći ćemo vam kako se peckanje pri mokrenju može lečiti. Ako ste i sami nekada imali ovaj problem, onda vas sigurno zanima da saznate zašto nastaje taj nelagodan bol, odnosno peckanje, i kako ga se možete osloboditi.

Peckanje pri mokrenju kod odraslih

Uzrok

Ukoliko imate bol i peckanje kod mokrenja, onda to može biti uzrokovano raznim medicinskim stanjima. To peckanje najčešće dolazi iz bešike ili iz uretre. Uretra je cev koja odvodi urin izvan tela.

Ponekad peckanje dolazi iz takozvanog perineuma. Ukoliko niste čuli za taj stručni naziv, perineum je kod žena deo koji se nalazi između samog otvora u vaginu i anusa, dok se kod muške populacije perineum nalazi između anusa i skrotuma.

Polno prenosive infekcije. Peckanje pri mokrenju je u većini slučajeva uzrokovano infektivnim stanjima, odnosno postojanjem nekih polno prenosivih infekcija, kao što su hlamidija ili gonoreja. Osim toga, herpes koji se javlja u genitalnim regijama može biti čest uzrok peckanja i nelagodnog osećaja prilikom mokrenja. Ukoliko ste imali odnose sa više partnera i ako pri tome niste koristili kondom, vrlo je moguće da imate neku od seksualno prenosivih bolesti, pa bi najbolje bilo da odete da se testirate.

Infekcije u urinarnom traktu. Međutim, nekada peckanje pri mokrenju može da bude uzrokovano i infekcijom koja se javlja u bešici, odnosno u urinarnom traktu. To može biti bakterijska infekcija a može biti i upala urinarnog trakta. Do bakterijske infekcije u urinarnom traktu dolazi onda kada bakterija koja živi u crevima dospe u urinarni trakt, a u većini slučajeva se radi o bakteriji pod imenom ešerihija koli. Studije su pokazale da su devojčice i žene u većem riziku od dobijanja infekcije urinarnog trakta, jer uretra kod žena je dosta kraća nego uretra kod muškaraca. Kao što smo već spomenuli, trudnice su u velikom riziku od dobijanja infekcija u urinarnom traktu.

Upala prostate. Kod muškaraca je jedan od najčešćih uzroka koji izaziva peckanje pri mokrenju upala prostate, odnosno takozvani prostatitis.

Cistitis. Cistitis predstavlja upalu sluzokože u mokraćnoj bešici i to je takođe jedan od mogućih faktora koji izazivaju peckanje prilikom mokrenja. Jedan od najčešćih vidova ovog oboljenja jeste takozvani intersticijalni cistitis, koji se drugačije naziva i sindrom bolne bešike. Još uvek nije utvrđeno zašto uopšte dolazi do intersticijalnog cistitisa. Ukoliko su bol i peckanje pri mokrenju izazvani radioterapijom, onda je to takozvani radijacijski cistitis.

loading...

Kamen u bubregu. Još jedan od mogućih uzroka peckanja pri mokrenju je kamen u bubregu.

Neadekvatni kozmetički proizvodi. Ukoliko imate peckanje pri mokrenju i ako osećate bol tom prilikom, ne mora u pitanju uvek biti neka infekcija ili upala. Nekada su glavni uzrok kozmetički proizvodi koje koristite prilikom pranja genitalne regije. Naime, postoje kupke i sapuni koji mogu biti dosta jaki i mogu iritirati tkiva koja se nalaze u genitalnoj regiji. Zato doktori preporučuju da se za pranje genitalnih regija koriste neki blagi sapuni, a najbolja opcija su sapuni za bebe.

Sintetički veš. Još jedan od mogućih uzroka infekcije i peckanja prilikom mokrenja jeste nošenje sintetičkog veša. On može dodatno iritirati genitalnu regiju, a to se pre svega odnosi na žensku populaciju.

Nedovoljno pražnjenje bešike. Možda niste znali ali jedan od faktora koji može dovesti do peckanja prilikom mokrenja i do upale bešike jeste upravo i nedovoljno pražnjenje bešike. To se odnosi na osobe koje često imaju nagon za mokrenjem, ali ga odlažu jer nisu u prilici da dođu do toaleta ili ih jednostavno mrzi. Takođe, tokom mokrenja, dešava se da se osoba zaustavi dok još bešika nije ispražnjena u potpunosti. Sve to mogu biti faktori koji će dovesti do infekcija u urinarnom traktu i do osećaja peckanja i nelagodnosti prilikom mokrenja.

Simptomi

Ukoliko je peckanje pri mokrenju uzrokovano bakterijskom infekcijom u urinarnom traktu, odnosno upalom bešike, onda se osim bolnog mokrenja javljaju i drugi simptomi. Pre svega, od simptoma treba spomenuti krv, koja se može pojaviti u mokraći, ali ženama koje imaju upalu bešike se često krv pojavljuje i nakon seksualnog odnosa.

Takođe, javlja se učestali nakon za mokrenjem, iako ponekad nema ništa da se izbaci iz bešike. Mnoge osobe se tada žale i na osećaj pritiska u donjem delu stomaka koji može biti dosta nelagodan. Još neki od simptoma koji se javljaju su promena u boji urina i zamućeni urin, kao i povišena temperatura.

Ukoliko je uzrok peckanja pri mokrenju takozvani intersticijalni cistitis o kojem je bilo reči, onda su prateći simptomi bol u bešici i osetljivost bešike, kao i bol koji se može javiti u karlici.

Kao što smo već rekli, infekcije u urinarnom traktu su česte i kod trudnica, pa mnoge trudnice imaju problema sa bolom i peckanjem prilikom mokrenja.

Lečenje

Što se lečenja tiče, važno je prvo otkriti pravi uzrok peckanja pri mokrenju, a tek onda tražiti način kako da se on leči. Ukoliko imate neke od simptoma koje smo naveli i sumnjate na infekciju u urinarnom traktu, najbolje je da se što pre obratite lekaru, jer ako se infekcija ne leči, to bi moglo izazvati komplikacije i pogoršati stanje. Naime, moguće je da bakterije dođu do bubrega i da poremete njihov rad.

U većini slučajeva, lekar će vam prepisati antibiotike, koje je važno uzimati tačno u određeno vreme. Ukoliko je peckanje pri mokrenju uzrokovano nekom bakterijskom infekcijom, onda će do poboljšanja doći prilično brzo. Međutim, ako je glavni uzrok peckanja intersticijalni cistitis, onda će lečenje biti malo teže i ići će sporije. Nekada je potrebno da prođe čak 4 meseca uzimanja redovne terapije kako bi došlo do poboljšanja stanja.

Ono što je takođe od ključnog značaja bez obzira koja infekcija je u pitanju jeste da prmenite stil života, odnosno da se otarasite svih loših navika. Pre svega, preporučuje se da u toku odnosa koristite kondom jer to je jedini način da izbegnete bilo kakve polno prenosive bolesti.

Zatim, važno je da regulišete ishranu i da poslušate savete lekara. Potrebno je iz ishrane izbaciti sve ono što bi moglo da iritira vašu bešiku. Tu se podrazumevaju sva pića koja sadrže kofein, alkoholna pića, hrana koja je previše začinjena, paradajz i sve što se pravi od paradajza, kao i citrusno voće i sokovi.

Takođe, važno je izbegavati sve napitke koji u sebi sadrže veštačke zaslađivače. Izbegavajte i unos kiselih namrnica, jer to bi moglo dodatno pogoršati vaše stanje. Sve u svemu, dok traje terapija lečenja urinarnog trakta i infekcija, važno je da jedete neku laganu hranu koja vam neće previše opteretiti želudac i koja neće uticati na vašu bešiku.

Vodite računa koje kozmetičke preparate koristite kada su u pitanju vaše genitalne regije. Uvek se opredelite za neki blaži sapun ali lekari često preporučuju da se genitalne regije ispiraju samo vodom.

Takođe, važno je da devojke i žene nose samo pamučni veš jer on neće izazvati nikakve iritacije i sprečiće moguće infekcije. Još jedan koristan savet je da nikada ne zadržavate mokraću jer se na taj način podstiče proizvodnja bakterija i upala postaje još veća.

Što se tiče prirodnog načina lečenja urinarnih infekcija, pre svega treba spomenuti par biljnih čajeva koji mogu biti od velike pomoći. Čaj od brusnice i čaj od peršuna se preporučuju ukoliko imate bilo kakav problem sa urinarnim traktom. Osim toga, čaj od breze i čaj od kukuruzne svile imaju diuretička svojstva i mogu da deluju blagotvorno na vaš urinarni trakt.

Mogli ste da vidite koji su najčešći uzroci i simptomi peckanja pri mokrenju kod odraslih, a videli ste i kako možete rešiti ovaj problem. U nastavku ćete imati priliku da vidite i zašto se peckanje pri mokrenju javlja kod dece, koji su mogući uzroci ovog stanja i čime se ono manifestuje. Takođe, reći ćemo vam kako možete lečiti ovo stanje kod dece, mada je u suštini sve slično kao kada su u pitanju odrasli.

Peckanje pri mokrenju kod dece

Već smo rekli da se peckanje pri mokrenju ne javlja samo kod odraslih nego i kod dece, bez obzira na njihov uzrast.

Uzrok

Infekcije u urinarnom traktu. Iskustva i studije su pokazale da su najčešći uzrok peckanja kod dece upravo urinarne infekcije i da se one najčešće javljaju kod dece koja imaju do 5 godina. Osim toga, urinarne infekcije se češće javljaju kod devojčica nego kod dečaka. Do urinarne infekcije dolazi onda kada bakterije koje žive u crevima dospeju u urinarne puteve. Pošto je kod devojčica mokraćna cev kraća nego kod dečaka, onda bakterija lakše dospeva u urinarni trakt i izaziva infekciju. Takođe, urinarnim infekcijama su sklonija ona deca koja imaju neku nepravilnost u radu urinarnog trakta, na primer ukoliko im se mokraćna bešika ne prazni u potpunosti itd.

Konstipacija. Studije su pokazale i da je zatvor jedan od mogućih uzroka za nastanak urinarnih infekcija kod dece, pa samim tim dolazi i do peckanja prilikom mokrenja.

Infekcija bubrega. Jedan od mogućih uzroka peckanja pri mokrenju kod dece može biti i infekcija bubrega.

Ostali uzroci. Još neki od mogućih uzroka urinarnih infekcija i peckanja prilikom mokrenja kod dece, pre svega kod devojčica, su neadekvatna higijena, nošenje sintetičkog rublja, kao i nedovoljno pražnjenje bešike prilikom mokrenja.

Simptomi

Što se simptoma tiče, oni se razlikuju u zavisnosti od uzrasta deteta. Naime, ukoliko se urinarna infekcija javi kod beba ili kod dece koja su mlađa od tri godine, najčešći simptomi su visoka temperatura, razdražljivost i često plakanje, gubitak apetita, bezvoljnost, dijareja i povraćanje, promena u boji urina, česti ojedi, pospanost itd. Takođe, ukoliko primetite da vaša tek rođena beba stagnira sa svojom telesnom težinom, vrlo je moguće da se radi o infekciji u urinarnom traktu.

Ukoliko je uzrok peckanja pri mokrenju infekcija mokraćne bešike, odnosno takozvani cistitis, onda će temperatura biti povišena, ali neće prelaziti 38.5 stepeni. Međutim, ako je primarni uzrok peckanja infekcija bubrega, onda će dete imati temperaturu preko 39 stepeni.

Roditelji moraju znati da su simptomi urinarnih infekcija kod dece između 3 i 5 godina jako slični digestivnim problemima. Ukoliko su deca starija od 5 godina, onda su najčešći simptomi infekcije peckanje i bolovi prilikom mokrenja, promena u boji i u mirisu urina, kao i učestalo mokrenje.

Lečenje

Ukoliko primetite da vaše dete ima neke od simptoma koje smo naveli, onda je moguće da je u pitanju urinarna infekcija. Pritom je potrebno da se obave analize kao što je na primer urinokultura. Ukoliko se ustanovi da u mokraći deteta ima previše leukocita i eritrocita, ali i dosta bakterija, onda se može govoriti o postojanju urinarne infekcije. Uglavnom se od dece uzima prvi jutarnji urin i on se nosi na analizu, a nekada je potrebno da se vidi i krvna slika deteta.

Ukoliko se ustanovi da dete ima urinarnu infekciju, ona se kao i kod odraslih leči uz pomoć antibiotika. Terapija antibioticama obično traje od 7 do 10 dana, a ukoliko se od simptoma javlja i temperatura, onda je potrebno da se detetu daju lekovi za snižavanje temperature. Ukoliko vaše dete ima urinarnu infekciju, savetuje se da pije što više tečnosti, pre svega vode.

Kao što smo već napomenuli, važno je da se genitalne regije tretiraju nekim blagim kozmetičkim sredstvima. To se naročito odnosi na devojčice koje su sklonije infekcijama od dečaka. Preporučuje se upotreba blagih sapuna koji su namenjeni intimnoj regiji, a kao što je već rečeno, lekari često preporučuju upotrebu bebi sapuna. Na taj način će se sprečiti bakterijske infekcije i održaće se normalna flora u genitalnom području. Još jedan koristan savet jeste da se uvek nosi pamučan veš, da se mokrenje ne odlaže i da se bešika isprazni u potpunosti pri svakom mokrenju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...