Zdravlje

Hepatrombin gel – upotreba, iskustva i cena

Hepatrombin gel je topikalni medikament koji se najbolje pokazao u lečenju sledećih stanja:

 • površinska tromboza;
 • bolovi u venama;
 • nervni bolovi;
 • krvni ugrušci u arterijama;
 • krvni ugrušci u venama;
 • modrice izazvane krvnim ugrušcima;
 • površinski tromboflebitis;
 • različite vrste ulceracija na dermisu;
 • bolovi izazvani hemoroidima;
 • lezije na dermisu;
 • upale vena;
 • klasične modrice.

Ovaj gel lekari prepisuju pacijentima kojima je potrebna pomoć u lečenju navedenih stanja jer on sadrži herparinsku terapiju koja ima sposobnost da uđe u tkivo. Zahvaljujući antieksudativnim i antiflogističkim efektima, hepatrombin ubrzava metabolizam, pomaže ubrzanijem zarastanju i smanjuje bol i upale.

Hepatrombin gel se kod nas može naći u obliku gela sa 300 internacionalnih jedinica heparina, kao i u obliku gela sa 500 internacionalnih jedinica heparina po gramu.

Pored heparina, tj. heparin-natrijuma, u ovaj lek se stavlja i pročišćena voda, etarsko ulje limuna, azopropil-alkohol, alantoin, tečni nekristališući sorbitol, ulje crnog i belog bora i još neke supstance.

Glavno dejstvo heparin-natrijuma se vidi u koagulaciji krvi. Zbog toga nije preporučljiva primena hepatrombin gela na osetljivim delovima kože, a naročito ne na onim delovima koji su pod otvorenim povredama.

Heparin-natrijum je dakle antikoagulant, ali su njegova dejstva takođe vezana i za antitrombske i antiinflamatorne reakcije. Kada dođe u kontakt sa problematičnim delovima tela, heparin je u stanju da razloži krvne ugruške i da pojača antikoagulativne efekte u plazmi krvi.

Uz heparin-natrijum, treba spomenuti i benzil-nikotinat, takođe prisutan u hepatrombin gelu. Ovo jedinjenje uspeva da širi površinske krvne sudove, te zahvaljujući tome, dovede do regularnijeg upijanja heparina.

Medicinska upotreba heparina

Farmakologija je heparin otkrila 1916. godine. Nadalje se upotrebljava u lečenju radi sprečavanja stvaranja ugrušaka i njihovog kretanja kroz cirkulatorni sistem.

Heparin se u medicini koristi tako što se ubrizgava injekcijom radi antikoagulacije. Koriste ga i da bi čistili i oblagali epruvete u laboratoriji, kao i aparate za dijalizu. Na taj način se sprečava površinska koagulacija.

Ime ovog sastojka vodi poreklo od starogrčke reču hepar, što je drugo ime za organ jetru. Po svom hemijskom sastavu heparin spada u glikozaminoglikane, a prirodno se nalazi u mastocitima iz kojih se ispušta direktno u tkivo posle povreda.

Na osnovu naučnih istraživanja se došlo do zaključaka da je on prisutan u našem telu kako bi zaustavio strane čestice i mikroorganizme da prodru posle neke povrede.

Osobe sa plućnom embolijom, dubinskom trombozom, moždanim udarom, srčanim napadom, arterijskom tromboembolijom, dobijaju intravenozno heparin.

loading...

Ipak, treba voditi računa kada je u pitanju ova terapija i to naročito kod bolesnika kod kojih je ustanovljenja nefropatija ili bilo koje drugo oboljenje bubrega, zbog toga što će heparin izazvati trombocitopeniju.

Medicinska stanja koja se leče hepatrombin gelom

Modrice. Modrice, takođe nazvane i kontuzije ili ekhimoze nastaju kada je neki deo tela pretrpeo udarac, a mišićna vlakna i vezivno tkivo ispod tačke udarca dožive oštećenje, iako se koža nije oštetila. Kada se to dogodi, krv iz napuklih kapilara blizu površine kože, krene da curi i da se nagomilava ispod kože. Pošto nema gde da ode, krv je zarobljena, pa formira crvenu ili ljubičastu tačku (veću ili manju) koja je osetljiva na dodir. To je, u stvari, modrica.

Modrice mogu nastati iz mnogo različitih razloga, ali većina njih nastaje kao rezultat udarca: ili se sami tresnemo o nešto ili nas same nešto tresne.

Na sreću, svako ko je doživeo da vidi modricu na svom telu, zna da one nisu trajne.

Znate i sami da modrice menjaju boju kako vreme prolazi. Zapravo, to naše telo pokušava da razreši situaciju sa modricom tako što razlaže i reapsorbuje krv, pa to rezultira time da modrica menja svoju boju, dok na kraju u potpunosti ne neastane. Možete pogoditi starost modrice ako samo gledate njenu boju:

 • kada zaradite modricu ona je crvenkasta jer se krv pojavljuje ispod kože;
 • kroz dan-dva, hemoglobin (supstanca koja sadrži gvožđe i nosi kiseonik) u krvi menja izgled i vaša modrica postaje modroljubičasta ili čak crnkasta;
 • posle 5 do 10 dana, modrica postaje zelenkasta ili žućkasta;
 • onda, nakon 10 do 14 dana, postaje žućkasto-braonkasta ili svetlobraon;
 • konačno, nakon dve nedelje, ona bi trebalo da nestane u potpunosti.

Kako da lečite modricu? Teško je sprečiti nastanak modrice, ali barem možete pomoći u ubrzavanju procesa lečenja i zarastanja. Kada zaradite modricu, možete koristiti stvari koje pronalazite u svom zamrzivaču. Nanošenje hladnih kompresija pomaže u smanjivanju veličine modrice jer usporava krv koja prolazi kroz to područje.

Takođe, zadržava zapaljenje i oticanje. Sve što treba da uradite jeste da primenite hladnu kompresiju na modricu 15 do 20 minuta odmah nakon udarca ili u naredna dva dana nakon što se modrica pojavila.

Da biste smanjili oticanje, podignite pogođeni deo tela iznad nivoa srca.

Lakše i srednje teške modrice najbrže prolaze ako se od starta krene sa utrljavanjem hepatrombin gela. Svakog dana, dva do četiri puta dnevno, treba naneti tanak sloj hepatrombin gela na modricu i blago umasirati. Hepatrombin gel ne smete koristiti za lečenje modrica kod dece koja su mlađa od 5 godina.

Ako se dogodi da zaboravite da nanesete hepatrombin gel, nemojte sledeći put nanositi duplu dozu.

Tromboflebitis. Tromboflebitis je problem sa cirkulacijom, tj. sa tim koliko brzo krv prolazi kroz vene. Dešava se kada krvni ugrušak uspori cirkulaciju, obično u vašim nogama, ali se dešava i u rukama. Tromboflebitis se može dogoditi odmah ispod kože, ali i dublje.

“Trombo” znači ugrušak, a “flebitis” znači upala u venama. To je oticanje i iritacija koja nastaje nakon povrede.

Većina slučajeva tromboflebitisa koji se dešavaju u venama nestaju sami od sebe nakon nedelju ili dve dana. Ali, u retkim prilikama, ove blokirane vene mogu dvesti do infekcije. Dešava se čak i da se dogodi oštećenje tkiva zbog gubitka zdrave cirkulacije.

Kada se u ovaj proces uključene dubinske vene, onda postoje veći rizici od komplikacija. Deo ugruška se može otkinuti i otići u krvotok. Može otputovati daleko od mesta gde se formirao, pa tako ponekad izazove velike probleme.

Ako ugrušak stigne do pluća i blokira cirkulaciju u ovom delu organizma, to može dovesti do smrtnog ishoda.

Da bi se to sprečilo, lekar vam može prepisati razređivače krvi.

Šta izaziva ova zdravstvena stanja? Prvo se stvara krvni ugrušak. Ovo može biti zbog nekoliko stvari. Najčešće je to izazvano lošom cirkulacijom u venama. Dešava se ako ste dugo sedeli, ležali, nakon neke bolesti ili operacije.

Krvni ugrušci se mogu formirati i ako ste dugo morali da sedite na mestu gde niste mogli da ispružite i protegnete noge, kao i na nekom dugom letu ili vožnji.

Varikozne vene mogu takođe dovesti do tromboflebitisa. One uzrokuju da se krvni sudovi previše rašire. To omogućava krvi da se nakupi u krvnim sudovima umesto da teče pravo u jednom smeru. Na taj način se stvaraju krvni ugrušci.

Kako bi se ovi krvni ugrušci na samom početku razbili i kako bi se sprečile dalje komplikacije, preporučuje se utrljavanje hepatrombin gela po uputstvu lekara.

Mere opreza tokom upotrebe hepatrombin gela

Hepatrombin gel ćete mazati po uputstvima vašeg lekara ili prema uputstvu koje je štampano uz lek. Posebno vodite računa da deca ne dođu u kontakt sa lekom i nemojte dozvoliti da gel dospe u usta ili oči.

Ako primenjujete gel na delu kože koja je oštećena, ispucala, suva ili iritirana, konsultujte svog lekara.

Pre nego što nanesete gel, operite ruke, isto i nakon utrljavanja hepatrombin gela.

Cena hepatrombin gela

Hepatrombin gel domaće proizvodnje je gel Hemofarma iz Vršca. Cena mu je oko 500 dinara, a dolazi u pakovanju od 40 g.

Sponzorisano:

loading...
Loading...