Zdravlje

Progesteron hormon – smanjen, povišen, simptomi, uzrok i lečenje

Progesteron ili P4 kako se među medicinskim stručnjacima takođe naziva, predstavlja vrstu izuzetno važnog hormona koji se nalazi, tačnije koji nastaje kako u ženskom, tako i u muškom organizmu.

Međutim, s obzirom na činjenicu da je u ženskom organizmu koncentracija progesterona značajno veća nego što je to slučaj u muškom organizmu i s obzirom na još važniju činjenicu da je uloga progesterona višestruko izraženija u ženskom organizmu nego što je to slučaj u muškom organizmu, progesteron se smatra jednim od ženskih polnih hormona.

Jedan deo od ukupne koncentracije progesterona koji se nalazi u ženskom organizmu, nastaje u procesu funkcije jajnika u periodu koji se odvija neposredno nakon trajanja ovulacije, dok preostali deo od ukupne koncentracije progesterona koji se nalazi u ženskom organizmu, nastaje u procesu funkcije nadbubrežnih žlezda.

U određenim periodima od početka do kraja aktivnosti ženske reproduktivne funkcije, progesteron ispoljava poseban značaj u održavanju reproduktivnog zdravlja žene, a najvažnijim periodom u okviru kojeg progesteron ispoljava poseban značaj, smatra se period trudnoće.

Naime, od trenutka začeća, odnosno od samog početka trudnoće, progesteron postaje zadužen za ostvarivanje, kao i za održavanje mogućnosti normalnog i zdravog razvoja trudnoće.

Kako u toku trajanja trudnoće, tako i u toku trajanja svih ostalih perioda u okviru aktivnosti ženske reproduktivne funkcije, nedostatak progesterona u organizmu žene, može dovesti do nastanka i do razvoja određenih zdravstvenih smetnji ili zdravstvenih poremećaja.

Nasuprot toj činjenici, višak progesterona u organizmu žene, takođe može dovesti do nastanka i do razvoja određenih zdravstvenih smetnji ili zdravstvenih poremećaja.

Sadržaj teksta koji je pred vama, u nastavku ćemo posvetiti simtomima, uzrocima i metodama lečenja smanjenih vrednosti progesterona, ali i simptomima, uzrocima i metodama lečenja povišenih vrednosti progesterona.

Smanjen progesteron – simptomi

Kao i svi drugi oblici specifičnih stanja koja mogu nastati i koja se mogu razviti unutar ljudskog organizma, specifično stanje koje je izraženo kroz smanjene vrednosti progesterona, takođe se može prepoznati na osnovu manifestacije određenih simptoma.

Evo o kojim konkretno simptomima je reč:

 • Pojava sklonosti ka čestim i naglim promenama raspoloženja.
 • Pojava nesanice,
 • Pojava neredovnih menstrualnih ciklusa (ova pojava, može biti izražena na dva načina i to na način da žena svakog meseca ima menstrualni ciklus, ali da on uvek počinje tako da je nepravilno i neravnomerno vremenski udaljen od prethodnog menstrualnog ciklusa ili na način da žena ima menstrualni ciklus recimo svakog drugog meseca, svakog trećeg meseca ili ređe),
 • Pojava nadutosti,
 • Pojava sklonosti ka razvoju depresivnih misli i raspoloženja,
 • Pojava sklonosti ka razvoju anksioznog ponašanja,
 • Pojava povećanja telesne mase (onda kada je pojava povećanja telesne mase uslovljena, tačnije uzrokovana smanjenim vrednostima progesterona u organizmu, takva pojava najčešće nastupa naglo i nije povezana sa pojačanim unosom namirnica. Drugim rečima, žena koja ima smanjene vrednosti progesterona u svom organizmu, može početi naglo da se goji, bez obzira na činjenicu što nije povećala učestalost konzumiranja hrane niti količinu u kojoj konzumira hranu),
 • Pojava seksualne disfunkcije: Manifestacija ovog simptoma, izražava se kroz smanjenje ili kroz potpuni gubitak želje za upražnjavanjem polnih odnosa,
 • Pojava trenutno izražene nemogućnosti ostajanja u drugom stanju (Medicinski je dokazano da žene koje u svom organizmu imaju smanjene vrednosti progesterona neuporedivo teže ostaju u drugom stanju nego što je to slučaj sa ženama koje u svom organizmu imaju normalne vrednosti progesterona),
 • Pojava sklonosti ka nastupanju spontanog pobačaja (Baš kao i u slučaju manifestacije prethodno navedenog simptoma, medicinski je dokazano da su žene koje u svom organizmu imaju smanjene vrednosti progesterona značajno izloženije riziku od nastupanja spontanog pobačaja, nego što su to žene koje u svom organizmu imaju normalne vrednosti progesterona),
 • Pojava sklonosti ka nastanku i ka razvoju cisti na dojkama,
 • Pojava glavobolje (Kod mnogih žena koje u svom organizmu imaju smanjene vrednosti progesterona, glavobolja je gotovo konstantno izražena. Ono što je karakteristično za glavobolju koja predstavlja simptom smanjenih vrednosti progesterona, jeste da je ona najčešće praćena čestim promenama raspoloženja, kao i emotivnom razdražljivošću žene kod koje se manifestuje),
 • Pojava slonosti ka prekomernom zadržavanju vode u organizmu.

Smanjen progesteron – uzroci

U ogromnoj većini slučajeva, do smanjenja vrednosti progesterona u organizmu žene dolazi onda kada žena nema redovnu ovulaciju.

loading...

Naime, da bi jajnici bili sposobni da proizvode progesteron, neophodno je da prethodno prođe trajanje ovulacije.

Onda kada ovulacija izostane, dešava se to da jajnici ispoljavaju značajno smanjenu sposobnost proizvodnje progesterona i u tom slučaju, veći deo koncentracije progesterona u organizmu žene, nastaje kao proizvod lučenja nadbubrežnih žlezda.

Ukoliko do izostanka ovulacije dolazi tek periodično, recimo na svakih nekoliko meseci ili čak ređe, u tom slučaju se smanjene vrednosti progesterona definišu kao prolazno i kratkotrajno izraženo specifično stanje u organizmu žene, koje prolazi spontano već nakon prve sledeće ovulacije. Pri takvim okolnostima, najčešće čak i ne dolazi do manifestacije simptoma koji ukazuju na smanjene vrednosti progesterona u organizmu.

Sa druge strane, ukoliko se dešava to da ovulacija redovno izostaje, takve okolnosti mogu uticati na to smanjene vrednosti progesterona počnu da se tretiraju kao trajnije izraženo specifično stanje na koje je potrebno delovati kroz sprovođenje određene terapije.

Osim neredovne ovulacije, do smanjenja vrednosti progesterona u organizmu žene mogu dovesti i različiti drugi uzroci.

Reč je o sledećim uzrocima:

 • Povišene vrednosti estrogena u organizmu: Svaki put kada u organizmu žene dođe do povećanja vrednosti estrogena, istovremeno dolazi do smanjenja vrednosti progesterona. Što je intenzivnije izražen porast vrednosti estrogena, to je intenzivnije izraženo smanjenje progesterona,
 • Dugotrajno konzumiranje određenih vrsta medikamenata: Ukoliko dugotrajno konzumirate bilo koju vrstu medikamenata, a pritom primetite ispoljavanje simptoma koje smo kroz sadržaj ovog teksta već nabrojali i opisali, a koji ukazuju na smanjene vrednosti progesterona, preporučljivo je da se obratite svom lekaru i da mu opišete svoja zapažanja. U tom slučaju, postiji mogućnost da je izbor medikamenata koje dugotrajno konzumirate doveo do smanjenja vrednosti progesterona i da promena terapije može dovesti do rešavanja takve vrste problema,
 • Nepravilno oblikovana ishrana: Ukoliko je kroz duži vremenski period i kontinuirano vaša ishrana nepravilno oblikovana, to može uzrokovati smanjenje vrednosti progesterona,
 • Učestala ili konstantna izloženost stresu: Poznato je da izloženost stresu na različite načine utiče negativno i štetno na ljudski organizam. Smanjenje vrednosti progesterona u organizmu, nalazi se na listi posledica koje se mogu razviti usled učestale ili konstantne izloženosti stresu.

Smanjen progesteron – lečenje

Specifično stanje u organizmu žene koje je izraženo kroz smanjene vrednosti progesterona, može se sanirati uz sprovođenje odgovarajućeg postupka lečenja.

Takav postupak lečenja, podrazumeva primenu hormonske terapije, koja se mora oblikovati i odrediti individualno u skladu sa konkretnom stepenom izraženosti problema koji je definisan kroz smanjene vrednosti progesterona.

Primena hormonske terapije, konkretno podrazumeva uzimanje tableta ili kapsula progesterona, upotrebu progesterona u formi masti ili kreme, upotrebu progesterona u formi vaginaleta ili primanje inekcija progesterona.

U zavisnosti od stepena u kojem su izražene smanjene vrednosti progesterona, određuje se u kojoj formi, ali i u kojim dozama je najbolje uzimati progesteron.

Bez obzira na činjenicu u kojoj konkretno formi i u kojim konkretno dozama se progesteron upotrebljava u okviru sprovođenja hormonske terapije, potrebno je da se njegovoj upotrebi pristupa tako da se ona sprovodi uz uključivanje periodičnih pauza.

Takve pauze, tačnije periode u kojima je potrebno napraviti ih u okviru sprovođenja hormonske terapije, kao i njihovo trajanje, određuje isključivo lekar i to opet u skladu sa stepenom u kojem su izražene smanjene vrednosti progesterona u organizmu žene.

Povišen progesteron – simptomi

Simptomi koji ukazuju na povišene vrednosti progesterona u organizmu, tačnije neki od njih, mogu se poistovetiti sa simptomima koji ukazuju na smanjene vrednsoti progesterona u organizmu. Isto tako, postoje i simptomi koji ukazuju na povišene vrednosti progesterona u organizmu, koji se značajno razlikuju od simptoma koji ukazuju na smanjene vrednosti progesterona u organizmu.

Evo o kojim konkretno simptomima je reč:

 • Pojava isprekidanog sna: Žene koje u svom organizmu imaju povišene vrednosti progesterona, sklone su čestom buđenju u toku noći koje je neretko praćeno osećajem uznemirenosti i napetosti,
 • Pojava sklonosti ka čestim promenama raspoloženja,
 • Pojava nadutosti,
 • Pojava osetljivosti grudi: Grudi postaju osetljive na dodir i bole prilikom svakog, čak i blagog dodira,
 • Pojava seksualne disfunkcije: Žene kod kojih su izražene povišene vrednosti progesterona u organizmu, veoma često imaju smanjenu potrebu za upražnjavanjem polnih odnosa,
 • Pojava pojačane suvoće vaginalne sluznice.

Povišen progesteron – uzroci

Kod doslovno svake žene u periodu kada je njena reproduktivna funkcija aktivna, vrednosti progesterona postaju povišene neposredno po završetku ovulacije, kao i u toku trajanja trudnoće.

U pomenutim periodima, povišene vrednosti progesterona se definišu kao potpuno normalna pojava koja kao takva ne može ni na koji način da dovede do nastanka bilo kakvih zdravstvenih komplikacija i čiji nastanak nije uslovljen prethodno izraženim zdravstvenim komplikacijama.

Međutim, treba naglasiti i to da uzroci nastanka povišenih vrednosti progesterona veoma često mogu biti povezani i sa prisustvom određenih zdravstvenih komplikacija.

Evo o kojim konkretno zdravstvenim komplikacijama je reč:

 • Izraženost adrenalne hiperplazije: Adrenalna hiperplazije predstavlja oblik poremećaja funkcije nadbubrežne žlezde u okviru kojeg dolazi do prekomernog stvaranja progesterona, a samim tim i do nastanka povišenih vrednosti ove vrste hormona u organizmu,
 • Izraženost karcinoma materice: U pojedinim slučajevima, izraženost karcinoma materice može rezultirati povećanjem vrednosti progesterona u organizmu,
 • Izraženost lutealnih cisti na jajnicima: S obzirom da lutealne ciste nakon što nastanu na površini jajnika nakon izvesnog vremena najčešće spontano nestaju, njihova izraženost najčešće dovodi po trenutno povišenih vrednosti progesterona u organizmu.

Povišen progesteron – lečenje

Ukoliko su povišene vrednosti progesterona u organizmu uzrokovane ovulacijom ili trudnoćom, nije potrebno niti poželjno pristupati bilo kom obliku lečenja.

Međutim, ukoliko su povišene vrednosti progesterona izražene kao posledica prisustva određenog zdravstvenog problema, potrebno je pristupiti lečenju.

U tom slučaju, postupak lečenja se sprovodi kroz uzimanje odgovarajuće hormonske terapije koju treba da odredi isključivo lekar, a koja ima za cilj da dovede do smanjenja vrednsoti progesterona u organizmu.

U toku lečenja, od pomoći može biti i korigovanje određenih životnih navika.

Naime, poželjno je da žena kod koje su izražene povišene vrednosti progesterona u organizmu prestane da konzumira cigarete ili da bar značajno smanji meru njihovog konzumiranja, da uvede više fizičke aktivnosti u svoju svakodnevnicu i da svoju ishranu oblikuje tako da ona sadrži što više svežeg voća i povrća koje je bogat izvor različitih minerala i različitih vitamina.

Sponzorisano:

loading...
Loading...