Recepti Zdrava hrana Zdravlje

Šampinjoni – kalorije, vitamini, prednosti za zdravlje i recept kako se spremaju

Pečurke su popularna hrana od davnina, a ljudi su ih rado konzumirali i od njih pripremali ukusna jela. Zbog njihovog ukusa i pre svega kvaliteta, popularne su i dan danas. Zapravo, popularne su sve više i rado korišćene.

Medju pečurkama postoji nekoliko vrsta koje se izdvajaju, a šampinjoni su daleko najpopularniji. Zbog toga ćemo u ovom teksu da im posvetimo najviše pažnje.

Razlozi zbog kojih su šampinjoni omiljeni medju pečurkama, mnogobrojni su. Neki od razloga jesu njihov prijatan miris i pre svega ukusa, a takodje je njihova prednost ta što mogu da se uzgajaju na veliko. Prirodno ili veštački, možete ih naći u svim prodavnicama tokom cele godine.

Takodje, šampinjoni se odlično slažu uz sve vrste povrća, ali i mesa i ribe. Zbog njihovog idealnog uklapanja, kulinari ih neretko koriste za pripremu raznih jela.

Šampinjoni – kalorije i nutritivna vrednost

I, definitivno najveća prednost šampinjona jeste ta što su izuzetno hranljivi. Zbog toga i jesu uzgajani i konzumirani od davnina. Sadrže brojne minerale i vitamine, ali su i nutritivno veoma bogati. Tako se šampinjoni preporučuje često, i svima.

Ono što je zanimljivo jeste da pečurke spadaju u posebnu vrstu organizma, odnosno, ne pripadaju ni biljkama ni životinjama. Bogate su proteinima, i jedna od retkih vrsta koje sadrže dosta proteina a nisu životinjskog porekla.

Takodje, šampinjoni nisu kalorična hrana, pa se slobodno mogu konzumirati bez bojazni o kilogramima.

Sveži šampinjoni na 100 grama sadrže:

-22 kalorije sirovi šampinjoni

-3 grama ugljenih hidrata

-3 grama proteina

-1 gram dijetetskih vlakana

Kuvani šampinjoni na 100 grama sadrže:

-28 kalorija kuvani šampinjoni

-5 grama ugljenih hidrata

-2 grama proteina

-2 grama dijetetskih vlakana

Dakle, kao što možete da vidite, šampinjoni su niskokalorična namirnica, pa su zbog toga uključeni u mnoge dijete.  Možda ste primetili da se nakon konzumiranja šampinjona osećate sito, a to je zbog toga što mala količina šampinjona može veoma dobro da zasiti. Hranljivi su izuzetno, iako ne sadrže puno kalorija.

Takodje, šampinjoni ne sadrže holesterol i šećere, što ih takodje čini zdravom namirnicom. Dok, sa druge strane, sadrže sasvim dovoljno proteina i ugljenih hidrata, zbog čega se preporučuju osobama koje redovno vežbaju i žele da izgrade jake mišiće.

Dijetna vlakna koja sadrže čine ih lako varljivim, tako da šampinjoni ne izazivaju nadutost i gasove, već se lako vare i ubrzavaju metabolizam. Zdrav digestivni trakt čini naš organizam zdravim, jer sve počinje i završava se u crevima.

Šampinjoni – vitamini i minerali

Kako smo zaključili da su šampinjoni niskokalorična namirnica, ali veoma hranljiva i poželjna, moramo navesti da šampinjoni sadrže visok procenat minerala i vitamina. Zbog toga i jesu preporučena hrana za sve one koji vode računa o svom zdravlju, i trude se da unesu dovoljno vitamina i minerala tokom dana.

Redovna upotreba šampinjona obezbediće vam dobro zdravlje, jer sadrže gotovo sve vitamine i minerale koji su potrebni našem telu kako bi normalno funkcionisao.

loading...

Sveži šampinjoni na 100 grama sadrže:

-4% vitamina C

-5% vitamina D

-5% vitamina B1 (tiamin)

-24% vitamina B2 (riboflavin)

-18% vitamina B3 (niacin)

-5% vitamina B6 (piridoksin)

-1% vitamina B12

-4% folata

-15% pantotenska kiselina

Zbog visokog procenta vitamina, šampinjoni se preporučuju osobama koje imaju slab imunitet. Svi navedeni vitamini zaduženi su da naš imunološki sistem sačuvaju od raznih vrsta virusa i gripa. Takodje, preporučuju se i osobama koje su slabe, anemične i depresvine, jer navedeni vitamini značajno podižu energiju i čine naše telo snažnim.

Utiču i na naš digestivni trakt, zatim na koštani sistem, a takodje pomažu proizvodnju enzima.

-3% gvoždja

-2% magenzijuma

-2% mangana

-16% bakra

-9% fosfora

-9% kalijuma

-3% cinka

-13% selena

Osim što su bogat izvor vitamina, šampinjoni u sebi sadrže i dosta značajnih minerala. Gotovo svi minerali koji su potrebni našem organizmu nalaze se u šampinjonima, iako ne u izuzetno velikom procentu, ipak u sasvim dovoljnom.

Zbog toga što sadrže gvoždje, preporučuju se osobama koje su anemične i koje imaju snižen hemoglobin. Gvoždje je izuzetno važan mineral, uz pomoć kojeg kiseonik kruži našim organizmom,  pa je njegov unos od velike važnosti.

Magnezijum, fosfor i kalijum čuvaju naš kardiovaskularni sistem, i sprečavaju srčani udar, kao i brojne druge bolesti srca.

Ono što šampinjone čini super hranom jeste visok procenat selena, koji deluje kao snažan antioksidant. Pa se zbog toga šampinjoni preporučuju svima koji žele da detoksikuju svoj organizam, i na taj način spreče mnoge bolesti. Rak, jedna od najtežih bolesti današnjice, nastaje onda kada naš organizam bude prepun toksina. Šampinjoni deluju kao antioksidant, i pomažu nam da očistimo naš organizam od slobodnih radikala.

Šampinjoni – prednosti za zdravlje

Do sada smo kroz tekst već više puta napomenuli da su šampinjoni zaista veoma blagotvorni, i da se od davnina koriste kao izuzetno zdrava hrana. Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala, i zbog niskog procenta kalorija, mogu ih jesti svi bez bojazni o kilogramima i neželjenim efektima. Štaviše, šampinjoni vam mogu pomoći da dostignete savršenu liniju.

Pomažu mršavljenje – Kako su veoma hranljivi, brzo nas učine sitim, tako da je mala procija šampinjona veoma dovoljna za jedan obrok. S obzirom da sadrže dijetna vlakna, lako se vare, pa se nadutost uglavnom ne pojavljuje. Eto ravnog stomaka, a veoma sitog. Problem nastaje onda kada jedemo hranu koja se sporo i teško vari, jer to stvara gasove i nadutosti. Takodje, često jedemo hranu koja nas zasiti tek kada pojedemo velike količine, pa i tako nastaje nadutost.

Šampinjoni su potrebni u malim količinama da bi nas zasitili, ne stvaraju nadutost tako da stomak ostaje vizuelno ravan. Osim vizuelno, stomak zaista vremenom postaje ravan, jer šampinjoni nisu kalorični niti sadrže masnoće koje bi mogle da se zalepe na naš stomak, i ostale kritične regije.

Kobminujte šampinjone sa ostalim zdravim namirnicama, i za veoma kratko vreme primetićete sjajne rezultate.

Ubrzavaju metabolizam – Odnosno, čine naš digestivni trakt zdravim. Onda kada je metabolizam brz, i kada uredno vari hranu, ne stvara previše otpada pa tako naša creva ostaju čista. Onda kada se u crevima nakupi dosta toksina, nastaje zatvor što, ukoliko se često dešava, može da izazove brojne bolesti.

Brz metabolizam se povezuje sa mršavljenjem, jer želudac koji lako i brzo vari hranu, ne stvara nadutost i ne ostavlja masnoće u telu koji kasnije stvaraju te nepotrebne kilograme. Dakle, u organizmu je sve povezano, tako da jedno povlači drugo, a šampinjoni pomažu da čitav sistem za varenje ostane zdrav.

Štite kardiovaskularni sistem – Onda kada je crevna flora zdrava, zdrav je i kardiovaskularni sistem. Ukoliko često jedete nezdravu hranu, metabolizam se usporava i varenje postaje otežano. Tako telo veći deo unete hrane prepoznaje kao otpad, i skladišti ga. Taj otpad jeste holesterol, odnosno masnoće i toksini, koji začepljuju naše arterije i stvaraju bolesti srca.

Kako su šampinjoni hrana koja ne sadrži masnoće i holesterol, pomoći će vašim arterijama da se očiste i dopuste da krv neometano kruži kroz krvotok. To će i vaše srce učiniti zdravim.

Štite koštani sistem – Šampinjoni se često preporučuju kao idealna hrana za naše kosti i zglobove, jer sadrže minerale koji pomažu našim kostima da ostanu jake i elastične. Tako bi šampinjone trebalo da koriste sve osobe koje imaju slabe kosti, ili probleme sa zglobovima, odnosno osobe koje pate od artritisa i slično.

Čuvaju vid – Još jedna prednost šampinjona jeste ta što čuvaju naš vid, i generalno pomažu kod svih bolesti oka. Katarakta, galukom i sam oslabljen vid usled starosti ili neke druge bolesti, mogu značajno da se povuku ukoliko redovno konzumirate šampinjone. Osobe koje imaju predispozicije za neku od navedenih bolesti, trebalo bi da šampinjone jedu što češće kako bi zanačajno sprečile pojavu bolesti. Sa druge strane, osobe koje su već obolele, značajno mogu smanjiti simpotome konzumirajući šampinjone.

Regulišu dijabetes – Zbog toga što ne sadrže šećere, šampinjone slobodno mogu jesti i osobe koje imaju povišen šećer u krvi. Štaviše, pomoći će vam da ga regulišete i dovedete na normalu. Svakako uz kombinaciju drugih zdravih namirnica, daće odlične rezultate.

Sprečavaju rak – Kako smo već pomenuli, šampinjoni u sebi sadrže selen koji je jak antioksidans. Zbog toga se preporučuju osobama koje boluju od raka, kako bi pomogli u izlečenju. Isto tako, preporučuju se kao preventiva, i to veoma značajna.

Kako spremiti šampinjone?

Još jedna bitna stavka jeste način na koji pripremate šampinjone. U zavisnosti od toga, oni mogu imati više ili manje kalorija, mogu značajno uticati na zdravlje, ili ne moraju uopšte. Dakle, veoma je bitno da šampinjone konzumirate na pravi način, ukoliko želite da iskoristite njihov maksimum.

Preporučujemo da šampinjone uvek konzumirate uz zdrave vrste mesa, poput belog mesa, a takodje preporučujemo da ih konzumirate uz sve vrste povrća.

Nameće se pitanje, da li je zdravije jesti sveže ili kuvane šampinjone?

Poznato je da sva presna, odnosno sirova hrana, sadrži mnogo više minerala i vitamina nego ona koja je kuvana. Kuvanjem se gube značajne količine svojstva, ali, kada su šampinjoni u pitanju, stvar je nešto drugačija. Postoje osobe koje ih jedu i kuvane i sirove, a vi prema sebi možete odrediti šta je bolje.

Kako nije svačiji organizam jednak, tako će svakom od nas prijati nešto drugačije.

Mi preporučujemo da šampinjone ipak skuvate, ili ispržite, a da ih zatim koristite u kombinaciji sa ostalim svežim povrćem koje se ne kuva. Zapravo, svo ostalo povrće, sem možda krompira, možete jesti u sirovoj varijanti.

Tako šampinjone možete jesti uz zelenu salatu, paradajz, krastavac, tikvice, i tako dalje. Takodje, možete ih jesti uz kuvano meso piletine ili uz ribu.

Šampinjone zaista možete pripemiti na dosta načina. Možete ih samo ispržiti na malo ulja, a možete im dodati razne začine, beli i crni luk. Možete im dodati razne prelive takodje, a možete ih pržiti zajedno sa ostalim povrćem i mesom.

Šampinjoni su idealan prilog uz pirinač, ribu i meso, jer doprinose jakom i impresivnom ukusu.

Ipak, šampinjoni neće svima odgovarati, ali svakako da ih možete pripremiti u nekoj formi koja vam može odgovarati. Ako vam sam njihov ukus nije baš idealan, onda možete dodati brdo začina i povrća koje volite, pa tako smanjiti sam ukus šampinjona. Na taj način ćete uneti u svoj organizam značajne količine vitamina i minerala, a da ne morate pretrpeti ukus koji ne volite.

Osnovni recept za pripremu šampinjona

Potrebni sastojci:

  • 300 grama šampinjona
  • 100 grama maslaca
  • Soli po ukusu

Način pripreme:

Sve što je potrebno jeste da šampinjone lepo operete i očistite od crnih i zaprljanih delova. Potom šampinjone iseckajte na četvrtine, i pržite u tiganju na maslacu. Povremeno mešajte kako bi se ravnomerno ispržili sa svih strana. I to je to, šampinjoni su spremni. Posolite i začinite ih po ukusu pa poslužite.

Kako smo več naveli, šampinjone možete poslužiti kao prilog uz sve vrste mesa, i salata, pirinač i tako dalje.

Tokom prženja možete dodati povrće i začine po želji, i tako pojačati ili smanjiti ukus samih šampinjona.

Verujemo da ćete već pronaći ukus koji vama godi, a mi svakako preporučujemo šampinjone. Iz gore navedenog teksta možete zaključiti koliko su blagotvorni i poželjni. Prijatno!

Sponzorisano:

loading...
Loading...