Recepti

Slatko od bundeve – recept kako se pravi

Slatko od bundeve je jedna od omiljenih domaćih poslastica koja se uglavnom pravi po receptima naših baka. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti nekoliko recepata po kojima možete napraviti ovo slatko, a na vama je da se odlučite za recept koji vam najviše odgovara.

Uglavnom je u svakom receptu potrebno da pripremite kilogram ili nekoliko kilograma bundeve i otprilike isto toliko šećera.

Ostali sastojci se mogu kombinovati, a to su limun, orasi, suvo grožđe, vanilin šećer, štapići vanile, karanfilići itd.

Takođe, za pripremu slatkog od bundeve se uglavnom koristi kreč, odnosno krečna voda, koju su još od davnina domaćice koristile za pripremu slatkog.

Sada ćemo videti neke od najčešćih recepata koji će vam pomoći da slatko od bundeve napravite brzo i lako.

Recept 1

Sastojci:

1 kg bundeve

1.5 kg šećera

2 limuna

Način pripreme:

Najpre oljuštite bundevu i uklonite semenke, a onda je isecite na kockice. Tako isečenu bundevu stavite u krečnu vodu, koju ćete dobiti kada pomešate ½ šolje kreča sa 2 l vode. Neka bundeva stoji u krečnoj vodi oko 2 sata najviše. Nakon toga, isperite kockice bundeve hladnom vodom.

Zatim, potrebno je da kockice bundeve prokuvate 6 puta, odnosno da svaki put koristite novu toplu vodu. Nakon toga, dobro ocedite bundevu.

U šerpi kuvajte 1.5 kg šećera sa ½ l vode i u to dodajte kockice bundeve. Zatim ubacite i limunove koje ste isekli na kolutiće. Dok kuvate potrebno je tri puta nasuti po 2 l vode. Kuvajte slatko sve dok ne dobije željenu gustinu, a zatim ga sklonite sa šporeta. Potrebno je da uklonite penu sa slatkog i da šerpu pokrijete mokrom krpom. Ostavite da slatko odstoji oko 24h.

Nakon tog perioda izvadite limunove iz slatkog i prespite slatko u tegle. Držite tegle na hladnom i tamnom mestu.

Recept 2

Sastojci:

3 kg bundeve

3 kg šećera

6 dl vode

2 limuna

Suvo grožđe

Orasi

Način pripreme:

Najpre oljuštite bundevu i isecite je na kocke, a zatim ih stavite da odstoje u krečnoj vodi oko 2h. Nakon toga, izvadite kocke bundeve i isperite ih toplom vodom nekoliko puta, pa ih procedite.

U šerpi kuvajte vodu i šećer, pa onda polako dodajte kocke bundeve u to. Zatim, dodajte suvo grožđe, orahe i limun koji ste isekli na kolutiće. Kuvajte sve oko sat i po vremena. Nakon toga vaše slatko od bundeve je gotovo, pa je najbolje šerpu prekriti mokrom krpom i ostaviti da se ohladi. Nakon toga napunite tegle slatkim i dobro ih zatvorite.

Recept 3

Sastojci:

5 kg bundeve

4 kg šećera

3 l vode

4 vanilin šećera

Nekoliko karanfilića

Štapići vanile

Kreč

Način pripreme:

Prvi korak da napravite slatko od bundeve jeste da bundevu oljuštite i očistite, a onda da je isečete na kockice. Kreč je potrebno rastopiti u vodi, kako biste dobili krečnu vodu. U nju ubacite kockice bundeve i pustite da u toj vodi odstoji oko 4-5 sati. Povremeno promešajte kockice bundeve koje se nalaze u krečnoj vodi. Nakon toga, potrebno je da kockice bundeve dobro isperete u hladnoj vodi.

U šerpi kuvajte šećer sa vodom i sa vanilin šećerom, a zatim u to dodajte kockice bundeve i nastavite sa kuvanjem još 3 ili 4 sata. Po želji možete dodati i par karanfilića kao i štapiće vanile, koji će dati dodatnu aromu vašem slatkom. Nakon 3-4 sata vaše slatko od bundeve bi trebalo da bude gotovo, ali vi proverite da li ste dobili željenu gustinu slatkog. Kada je slatko gotovo, potrebno je da ga prespete u tegle i da ih zavijete mokrom krpom kako bi se slatko brže prohladilo.

Recept 4

Sastojci:

Bundeva stambolka

Pekmez od grožđa

Krečna voda

Način pripreme:

Ovo slatko je veoma ukusno i sprema se od bundeve stambolke i od pekmeza od grožđa. Naime, potrebno je da bundevu oljuštite i dobro da je očistite. Zatim, isecite bundevu na kocke i držite je nekoliko dana u krečnoj vodi.

Nakon toga ocedite bundevu i naspite je u pekmez od grožđa, pa sve zajedno prokuvajte. Zatim, sklonite šerpu sa šporeta i pustite da se slatko prohladi. Vaše slatko od bundeve i od pekmeza od grožđa je gotovo i možete ga nasuti u staklene tegle koje ste prethodno zagrejali u rerni. Držite ovo slatko na tamnom i hladnom mestu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...