Recepti

Domaći sok od nara – zdravstvene prednosti i recept

Svež sok ne mora da bude zelen ili pun spanaća da bi bio zdrav. Sok od nara sadrži više od 100 fitohemikalija. Sok od nara se koristi više od hiljadu godina kao lek.

Danas se sok od nara proučava zbog mnogih zdravstvenih prednosti koje nudi. Može pomoći u zaštiti od kancera, u podršci imunom sistemu, ali i kod problema sa plodnošću.

Prednosti nara

Potencijalne prednosti konzumiranja nara i soka od nara su mnogostruke. Evo nekih od njih.

Antioksidanti

Seme nara ima živahnu crvenu boju zbog prisustva polifenola. Ove hemikalije su, zapravo, moćni antioksidansi.

Sok od nara sadrži visoke nivoe antioksidanasa u odnosu na sve drugo voće. Takođe, ima tri puta više antioksidanasa nego crveno vino i zeleni čaj. Antioksidansi u soku od nara mogu pomoći kod uklanjanja slobodnih radikala, zaštite ćelija od oštećenja i na taj način smanjiti zapaljenje.

Vitamin C

Sok od jednog jedinog nara ima više od 40 procenata potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Vitamin C može biti razložen kada se pasterizuje, tako da je bolje da se pre odlučite za svež sok od nara kako biste dobili ovaj hranljivi sastojak.

Prevencija kancera

Sok od nara je nedavno napravio pravi bum kada su istraživači zaključili da on može pomoći u zaustavljanju rasta ćelija raka prostate. Uprkos višestrukim studijama o efektima soka od nara na rak prostate, rezultati su i dalje preliminarni.

Iako nije bilo dugoročnih studija sa ljudima koji dokazuju da sok od nara štiti od raka ili smanjuje rizik od njega, dodavanje ove voćke u vašu ishranu sigurno ne može da šteti. Do sada se došlo do ohrabrujućih rezultata u studijama, a ozbiljnije studije su u toku.

Zaštita od Alchajmerove bolesti

Veruje se da antioksidansi u soku od nara i njihova visoka koncentracija, zaustavljaju napredovanje Alchajmerove bolesti i štite memoriju.

loading...

Varenje

Sok od nara može smanjiti inflamaciju u crevima i može poboljšati varenje. Može biti koristan za ljude sa Kronovom bolešću, ulceroznim kolitisom i drugim inflamatornim bolestima creva.

Iako postoje suprotstavljena uverenja i istraživanja o tome da li sok od nara pomaže ili pogoršava dijareju, većina lekara preporučuje da se izbegne dok se ne osećate bolje, a vaši simptomi nestaju.

Antiupalna dejstva

Sok od nara je moćan antiinflamatorni agens zbog visoke koncentracije antioksidanasa. Može pomoći u smanjenju inflamacije u čitavom telu i sprečavanju oksidativnog stresa i oštećenja.

Artritis

Flavonoli u soku od nara mogu pomoći u blokadi inflamacije koja doprinosi osteoartritisu i oštećenju hrskavice. Sok se trenutno istražuje zbog potencijalnih efekata na osteoporozu, reumatodni artritis i druge vrste artritisa i zapaljenja zglobova.

Bolesti srca

Sok od nara se smatra sokom koji je najzdraviji za srce jer štiti i srce i arterije.

Neke male studije su pokazale da sok od nara poboljšava protok krvi i sprečava zakrčenje arterija. Može, takođe, usporiti taloženje plaka i nagomilavanje holesterola u arterijama. Ali nar može reagovati negativno kada je u pitanju krvni pritisak i kada se uzimaju lekovi protiv holesterola kao što su statini.

Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što se upustite u ispijanje soka ili uzimanje suplemenata od nara.

Krvni pritisak

Ispijanje soka od nara jednom dnevno može takođe smanjiti visok sijastolni krvni pritisak. Ali su potrebne još neke studije da bi se utvrdilo da li sok od nara može dugoročno smanjiti ukupan visok krvni pritisak.

Antivirusno delovanje

Zbog vitamina C i drugih nutritijenata povoljnih po imunitet, kao što je vitamin E, birajte sok od nara jer može sprečiti bolest i može se izboriti sa infekcijom. Sok od nara je takođe pokazao antibakterijska i antivirusna svojstva u laboratorijskim testovima. Ispitivan je zbog njegovih efekata na obične infekcije i viruse.

Sok od nara bogat vitaminima

Pored vitamina C i vitamina E, sok od nara je dobar izvor folata, kalijuma i vitamina K.

Bez obzira  da li ste odlučili da dodate sok od nara svojoj dnevnoj ishrani ili da ga uzimate s vremena na vreme, proverite etiketu kako biste bili sigurni da li je to 100 posto čist sok od nara, bez dodataka šećera. Najbolje bi bilo da ga sami iscedite.

Pamćenje

Ispijanje 250 ml soka od nara na dnevnoj bazi može poboljšati učenje i pamćenje prema nedavnim studijama.

Performanse u krevetu i plodnost uz pomoć soka od nara

Koncentracija antioksidanasa u soku od nara i sposobnost da se nosi sa oksidativnim stresom, čini ga moćnim dodatnim sredstvom za povećanje plodnosti. Oksidativni stres se pokazao kao uzrok disfunkcije spermatozoida i smanjenja plodnosti kod žena.

Pokazano je da sok pomaže u smanjenju oksidativnog stresa u placenti. Ispijanje soka od nara povećava nivo testosterona, jednog od glavnih hormona koji leži u osnovi seksualnog nagona.

Izdržljivost i sportske performanse

Zaboravite na sok od višanja i pređite na sok od nara. On može biti novi pomagač u povećanju sportskih performansi. Smanjuje bol i pojačava čvrstinu. Takođe smanjuje oksidativne štete prouzrokovane vežbanjem.

Dijabetes

Nar je tradicionalno korišćen kao lek protiv dijabetesa na Bliskom Istoku i u Indiji. Izgleda da sok od nara može da smanji insulinsku rezistenciju i snizi nivo šećera u krvi.

Kako napraviti domaći sok od nara?

Prvo čemu treba da vas naučimo jeste kako da na najlakši način očistite nar i izvadite sitna zrnca iz “granate”.

Najjednostavniji isprobani način jeste da nožem zasečete na pola koru nara, a zatim da prstima prepolovite nar. Potom uzmete po jednu polovinu, okrenete je na dole, a varjačom lupkate po kori i zrna sama ispadaju u posudu koju ste postavili ispod. Dobro je da sve ovo radite u sudoperi, zbog eventualnog prskanja.

Najbolji sirup od nara je onaj koji ne podrazumeva termičku obradu. Na taj način se očuvaju svi vitamini iz voća. Za ovaj recept vam je potreban 1 kg očišćenih zrnaca nara i jedan kilogram šećera.

U šerpu stavite jedan red zrnaca, pa jedan red šećera i tako redom dok sve ne potrošite.

Neka ostane cele noći u šerpi, a sutradan sve promešajte. Neka mešavina stoji još nekoliko sati, a vi mešajte s vremena na vreme.

Posle toga sve izblendirajte, pa procedite kroz gazu ili gustu cediljku i nalijte sok u sterilisane staklene flaše.

Na kraju možete uraditi pasterizaciju da bi sok duže trajao.

Sok od pomorandže i nara sa đumbirom

Za ovaj sok će vam biti potrebno pola litra vode, pola ceđenog soka limuna, 2 pomorandže, 1 nar, tj. njegov sok, malo meda i parče izrendanog svežeg đumbira.

U lonče ćete nasuti vodu koju ćete ostaviti da provri, a potom ćete dodati izrendani đumbir. Neka se i đumbir malo prokuva, pa sklonite lonče sa ringle i pokrijte ga tacnom.

Posle deset minuta, procedite to što ste prokuvali i pustite da se proceđena voda sa ukusom đumbira potpuno ohladi.

Iscedite limun i narandže, i dodajte sok koji ste maločas dobili.

Na kraju zrna nara iscedite uz pomoć prese ili sokovnika, pa narov sok dodajte u pripremljenu mešavinu.

Sve to promešajte i zasladite medom i ostavite da se ohladi, pa poslužite sveže.

Grad narova – Granada u Andaluziji

Jedan magičan grad na jugu Španije, u Andaluziji, dobio je ime po ovom voću. Špansko ime za nar je Granada. Tamo su ga najverovatnije odneli Mavari. Nar je simbol grada i pojavljuje se skoro svuda dok šetate po ulicama.

Po samom gradu se nalaze mnoga drveta nara. Plod sazri na jesen, a na leto možete videti narandžaste cvetove koji mirišu.

Značaj simbola za ovaj grad datira još iz 15. veka. Na istorijskim predmetima koji se čuvaju u muzejima ovog grada, mogu se videti crteži nara. Na primer, mnoga grnčarija je dekorisana ovim voćem. I na grbu grada se nalazi nar.

Granadu odlikuje njena muslimanska prošlost. Za razliku od većine andaluzijskih gradova, ovde su Iberi i Rimljani imali drugorazrednu ulogu. Kada su Berberi u osmom veku stigli rekom Daro, zatekli su malu jevrejsku zajednicu po imenu Garnata Aljehud, po kojoj je verovatno nazvan grad. Ili su kuće te kolonije bile tako blizu jedna drugoj da su ličile na zrna nara, jer, kao što smo rekli, španski granada znači nar, kojeg ovde ima u izobilju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...