Nega i lepota

Sona krema, gel – upotreba, iskustva i cena

Problematična koža, sklona pojavi akni i bubuljica, razlog je za nezadovoljstvo i mnogih ljudi. Iako akne i bubuljice nisu same po sebi opasne za zdravlje osobe, ova pojava u svom izraženim i razvijenom obliku može drastično da utiče na kvalitet života pojedinca.

Akne se najčešće javljaju na koži lica, koja je specifična i razlikuje se od ostatka kože ljudskog tela, ali se mogu pojaviti i na trupu i grudima, a u dosta slučajeva se šire po površini leđa, posebno gornjeg dela i ramena. Takvo stanje može da bude jako neugodno, a akne mogu da postanu i jako upaljene i bolne. Zbog toga je problematična koža više od suštog estetskog problema.

Pogrešno je uverenje da neadekvatna higijena nužno mora da bude uzročnik pojave akni. Mnoge osobe koje pate od ove tegobe vode računa o nezi kože i održavaju je na pravilan način, no neki drugi faktori utiču na pojavu nepravilnosti.

Hormonski disbalans, hrana koju konzumiramo, stres i okruženje, klimatski uslovi i način života, sve su mogući faktori koji izazivaju pojavu bubuljica i akni.

Takođe, neka zdravstvena stanja mogu da se manifestuju pojavom različitih kožnih nepravilnosti.

U nekim slučajevima nije dovoljno promeniti ishranu ili odabrati odgovarajuć kozmetički preparat, već je neophodno otići kod dermatologa.

SONA KREMA I GEL

Sona gel/krema je jedan od pretaparat koji se preporučuje osobama koje imaju problema sa izbijanjem akni, bubuljica i drugih inflamatornih procesa na koži.

Obično se prepisuje osobama koje imaju veoma izražene i brojne akne na području lica, na leđima ili na grudnom kožu, kao i za tretiranje bubuljica i mitisera.

Sam preparat je namenjen lokalnoj upotrebi na zahvaćenim područjima koje treba lečiti.

  • Sona gel i krema su lekovi koji se izdaju na lekarski recept i nisu namenjeni da se primenjuju na svoju ruku, iako su koncentracije koje se apsorbuju u ljudski organizam od malog uticaja;

Čemu su namenjeni Sona gel i krema?

Sona gel i krema se prepisuju u tretmanima akni i srodnih upalnih promena na koži, blagog do umerenog intenziteta.

loading...

Kod ozbiljnih slučajeva veoma gnojnih i upaljenih akni ovaj preparat nije preporučljiv. Pokazalo se da je u prvom slučaju lek prilično efikasan i mnogi pacijenti su zadovoljni rezultatima upotrebe, sa naglaskom na rešavanje tegoba sa problematičnom kožom lica.

Lek uvek prepisuje dermatolog i on se koristi onako kako stručnjak preporuči; dakle, ne treba postupati van uputstava koje je dao lekar.

Sastav Sona kreme – Aktivna supstanca Sona kreme je 1 mg adapalen, a od pomoćnih supstanci sadrži dinatrijum edetat, karbomer 934P, glicerol, metilparahidroksibenzoat, propilparahidroksibenzoat, fenoksietanol, metilglukazaseskvistearat, polietilenglikol 20, ciklometikon, skvalan, natrijum hidroksid, prečišćenu vodu. Krema je dostupna u aluminijumskoj tubi zapremine 30 gr.

Sastav Sona gela – Aktivna supstanca Sona gela je 1 mg adapalen, a od pomoćnih supstanci sadrži dinatrijum edetat, karbomer 940, propilenglikol, metilparahidroksibenzoat, fenoksietanol, poloksamer 182, natrijum hidroksid, prečišćenu vodu. Gel je dostupan u tubi zapremine 30 gr.

Doziranje i način primene

Sona gel ili krema se koriste jednostavno, tako što se mala količina preparata nanese na zahvaćeno područje tapkanjem vrhovima prstiju.

Gel se nanosi u tananom sloju i uvek treba paziti da ne dođe u dodir sa očima ili ustima; ako do toga dođe, oči i usta isprati čistom vodom.

Kada se nanosi na problematične delove kožće, važno je da je područje pre toga očišćeno i osušeno. Efekti Sona gela nisu provereni kod dece koja su mlađa od 12 godina, pa se njima ovaj preparat ne prepisuje.

  • Doziranje Sona gela i kreme je isto za decu stariju od 12 godina i odrasle, a obično se prepisuje upotreba jedanput dnevno, pre odlaska u krevet, osim u slučaju da je dermatolog savetovao drugačiju upotrebu;

Terapija Sona gelom traje onoliko koliko lekar smatra da je primereno, odnosno terapija zavisi od konkretnog slučaja i brzine povlačenja promena na koži. Pri tome se u obzir uzima reakcija organizma pacijenta na sam preparat i efikasnost njegovog delovanja.

Kao što je slučaj i sa drugim lekovima koji se prepisuju na recept (a savet važi i za druge preparate), ne bi trebalo samostalno obustavljati terapiju, već prvo potražite lekarski savet.

Ko ne treba da koristi Sona preparate?

Sona gel i kremu ne mogu da koriste sve osobe koje imaju problema sa aknama i bubuljicama. Osobe za koje je potvrđeno da su osetljive na glavni aktivni sastojak leka Sona ne treba da primenjuju ovaj lek, jer može doći do alergijske reakcije. Isto vaći i za sve osobe koje imaju preosetljivost ni bilo koji drugi sastoajk u ovim preparatima.

Nije potvrđeno kako adapalen reaguje pri izloženosti UV zracima i suncu, te nije preporučljivo da se lek primenjuje u takvim uslovima. Ovi lekovi takođe ne treba da se nanose na kožu koja je povređena, na rane i posekotine, kao ni na velike regije kože. Stanja poput ekcema ili teškog oblika akni takođe nisu indikacija za uporebu ovog leka.

Ne postoji dovoljno podataka o tome kako Sona gel i krema deluju na trudnoću i da li imaju negativan efekat, pa se predustrožnosti radi savetuje da se tokom trudnoće izbegava korišćenje ovih preparata.

Kada je reč o dojenju, potvrđeno je da lek nema efekata na bebu i da sistemska izloženost ne stvara ozbiljne efekte. Savet dojiljama je da ipak ne primenjuju kremu i gel na regiju grudi jer se tako lek može preneti na bebu.

ISKUSTVA I CENA

Sona gel i krema su preparati koji su se pokazali veoma efikasni u suzbijanju blažih oblika akni i bubuljica na licu.

Primena leka je veoma jednostavna, a redovna upotreba prema prepisanom uputstvu efikasno dovodi do pobooljšanja stanja. Uobičajeno je da se posle perioda do tri meseca problemi akni i bubuljica u potpunosti rešavaju. Sona gel i krema su provereni preparati i uspešno se primenjuju dugi niz godina.

Moguća neželjena dejstva

Kao i svi drugi lekovi i Sona preparati mogu da imaju nuspojave, zbog čega je dobro biti na vreme informisan o mogućim efektima ovog leka. Glavna aktivna supstanca, adapalen, može da izazove reakciju kod osoba alergičnih na ovaj sastojak, kao i blagu iritaciju kod drugih korisnika.

Nuspojave se razlikuju od slučaja do slučaja i nije obavezno da se jave kod svakog pacijenta. U zavisnosti od toga koliko su izražene i intenzivne, dermatolog će rešiti da li je terapiju potrebno prekinuti ili zameniti drugim preparatom. Moguće nuspojave upotrebe Sona gela i kreme su sledeće.

  • Suvoća, osetljivost, iritirana koža;
  • Peckanje, zatezanje i crvenilo kože (često prilikom početka primene leka);
  • Kontaktni dermatitis, aksfolijacija, pojačane akne i svrab se javljaju retko;
  • Bol, oticanje, svrab, otoci očnih kapaka i jaka iritacija su veoma retke nuspojave;
  • Može doći do opekotina od sunca;

Opšte posmatrano, efikasnost Sona gela i kreme je veoma zadovoljavajuća za veliki broj pacijenata. Iako su blaže nuspojave karakteristične za sam tok terapije, posebno na samom početku, u dugoročnom smislu ovaj lek dovodi do izuzetnih rezultata i koža za nekoliko meseci primene postaje obnovljena, sjajna i vitalna.

Lek ipak nije preporučlljiv svima, zbog čega je važno posavetovati se sa lekarom o eventualnoj primeni leka i dati mu sve potrebne informacije koje mogu uticati na prepisivanje ovog recepta.

Cena: Jedno pakovanje Sona gela i kreme košta oko 1000 dinara, za tubu od 30 gr leka;

Sponzorisano:

loading...
Loading...