Zdravlje

Šta je dobro za proliv da se koristi?

Proliv ili dijareja je vrlo neugodna zdravstvena tegoba koja pogađa sve uzraste, od beba do starih ljudi.

Proliv može biti bezazlen, biti prisutan trenutno ili trajati kratko odnosno nekoliko sati ili dva do tri dana, a u ređim slučajevima on može trajati i duže od pet, šest dana ili nekoliko nedelja čak.

Simptomi proliva su vodenkasta ili retka stolica i često pražnjenje creva koje je najčešće prethodno propraćeno grčevima. Kod dijareje u stolici može biti i primesa sluzi ili krvi na šta čovek posebno treba da obrati pažnju jer to može da ukazuje na određena manje ili više teža oboljenja čiji su to upravo simptomi.

Uporan i dugotrajan proliv bez sukrvice u stolici uglavnom je posledica stomačnih bakterijskih i virusnih infekcija među kojima je česta salmonela, a u ređim slučajevima i klostridija. Kod jačih infekcija uz dijareju javlja se i povišena telesna temperatura, umor, malaksalost i povraćanje.

Za proliv postoji dosta vrlo efikasnih prirodnih lekova koji trenutno ili u potpunosti mogu suzbiti ovu tegobu. Ipak, kod ozbiljnijih stanja neophodna je terapija medikamentima pa čak i bolničko lečenje. Zbog toga je važno da na vreme odete na pregled kod lekara što znači da ako imate i druge simptome pored dijareje kao što su povišena temperatura, krv u stolici, povraćanje itd. ili ukoliko proliv ne prolazi posle dva, tri dana i pored upotrebe prirodnih lekova.

Takođe, važno je istaći da dijareja može dovesti do dehidratacije organizma zbog čega je bitno da uzimate dosta tečnosti odnosno vodu, čajeve i obavezno domaću ili supu iz kesice koja ima dejstvo kao infuzija i koja pored tečnosti nadomešta i izgubljene elektrolite.

Koju hranu ne treba, a koju treba jesti kada imate proliv?

Pored lekova i hrane koje je poželjno uzimati kako biste ublažili i suzbili proliv postoje i namirnice koje treba izbegavati kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo.

To su pre svega alkohol i kofeinski napici koji podstiči izbacivanje tečnosti iz organizma, zatim masna i začinjena hrana.

Mleko, sir, mlečni proizvodi i sve što sadrži loše masti treba izbaciti iz upotrebe dok se ne izlečite kao i slatkiše, kupovne voćne sokove odnosno sve što sadrži veštačke zaslađivače koji u zavisnosti od peristatike creva mogu delovati kao laksativi kod nekih ljudi.

Takođe, treba izbegavati tešku hranu koja izaziva nadimanje i gasove kao što su pasulj, kiseli kupus i druga jela i na kraju ne treba jesti previše hladne namirnice zato što mogu dodatno iziritirati creva i narušiti njihovu floru. Najbolje je da sve što jedete bude mlako, toplo ili vruće.

S druge strane treba konzumirati hranu koja ne iritira creva i učvršćuje stolicu kao što je crna čokolada bez mleka odnosno ona koja se koristi za kuvanje i pravljenje kolača, dvopek, određeni čajevi, supa, kuvani pirinač, barena šargarepa i piletina, jabuke i mnoge druge namirnica.

Koji su najbolji prirodni lekovi protiv proliva?

Postoji mnogo prirodnih lekova protiv proliva kao što su crna čokolada koja učvršćuje stolicu, voda u kojoj je kuvan pirinač, džem od drenjina, čaj od dunje, banana i mnogi drugi.

U nastavku teksta biće objašnjeno kako se neki od brojnih lekova koriste.

Crna čokolada je jedan od najpoznatijih lekova protiv proliva koga je ujedno i najlakše nabaviti s obzirom na to da može da se kupi u svim prehrambenim prodavnicama i marketima.

loading...

Dovoljno je da pojedete nekoliko kockica crne čokolade ili dva do tri reda i ubrzo ćete osetiti poboljšanje jer nećete imati toliko učestalo pražnjenje creva, a i vaša stolica će biti čvršća.

Mešavina kafe i šećera efikasan je lek protiv proliva koji se pravi tako što se pomeša po kašičica ova dva sastojka i pojede nakon čega obavezno treba popiti malo vode. Takođe, možete uzeti i malo crne čokolade kako bi rezultati bili brži i bolji.

Supa iz kesice ili domaća nadomestiće izgubljenu tečnost i elektrolite čime će vratiti u normalno stanje i narušenu crevnu floru. Pojedite dnevno tri, četiri tanjira supa.

Voda i slani rastvor je neophodna da se nadoknadi nagli i veliki gubitak tečnosti. Preporuka je da se koristi negazirana mineralna voda i da se pije najmanje dva, a poželjno je i tri do četiri litra na dan kako bi se oporavili od dehidratacije organizma. U litar vode možete dodati i kašičicu, dve kalcijumove soli kako biste obnovili i izgubljene elektrolite.

Barena hrana za suzbijanje dijareje

Ukoliko imate dijareju pored supe preporučljivo je jesti isključivo barenu hranu koja učvršćuje stolicu, a to su barena piletina, šargarepa, krompir, bundeva, pirinač kao i pirinčana voda u kojoj je pirinač prokuvan koja nadoknađuje elektrolite i brzo suzbija dijareju. Efikasan je i kompot od krušaka.

Takođe, treba strogo izbegavati konzumiranje svežeg voća kod prisustva dijareje. Uz barenu hranu poželjno je jesti dvopek kao i keks bez maslaca i drugih sastojaka koji sadrže masti. Običan hleb treba izbegavati.

Voće koje suzbija proliv

Jabuke su takođe dobre za zaustavljanje proliva jer obiliju pektinom koji efikasno deluje na floru i peristatiku creva. Međutim, nemojte jesti sveže jabuke već napravite pire od njih ili iz izrendajte i ostavite da odstoje oko dva sata dok ne dobiju braonkasto-narandžastu boju. Iako nisu najukusnije u ovakvom obliku delotvorne su i brzo umiruju simptome dijareje. Najbolje je da koristite kisele jabuke za lečenje ove tegobe.

Banane učvrćšuju stolicu i nadoknađuju izgubljeni kalijum kojim su bogate čime uravnotežuju crevnu floru. Za razliku od jabuka i krušaka možete ih jesti sveže kao i u kombinaciji sa nekim keksom.

Borovnice efikasno deluju protiv proliv posebno sušene. Možete ih pomešati sa probiotskim jogurtom u zavisnosti od peristatike creva. Ako primetite da vam jogurt ne prija i intezivira nagon za pražnjenjem creva jedite same borovnice.

Džem od drenjina stari je narodni lek protiv proliva. Najbolje je ako možete da nabavite domaći ili da ga kupite u radnji zdrave hrane ili marketu.

Čajevi za lečenje proliva

Među najefikasnijim za lečenje proliva su voćni čajevi, a prvenstveno čajevi od lista kupine i dunje kao i čaj od šipka.

Ukoliko nemate domaće čajeve možete ih kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili u marketima u rinfuzi mada je bolje koristiti one koji nisu u kesicama.

Ovi čajevi pripremaju se tako što se kašičica određenog čaja stavi u šolju ključale vode i ostavi da odstoji oko deset minuta nakon čega se procedi i pije topao u gutljajima. Uz čaj možete jesti keks ili dvopek koji takođe učvršćuju stolicu.

Pored voćnih efikasan je i čaj od đumbira koji ima antiabakterijska i antizapaljenska svojstva čime će eliminisati štetne mikroorganizme i poboljšati crevnu peristatiku. Pripremićete ga tako što ćete narendati malo svežeg korena đumbira u šolju prokuvane vode i ostaviti da odstoji od deset do 15 minuta, a možete koristiti i đumbir u prahu ako nemate svež.

Čajne mešavine protiv proliva

Postoje i delotvorne čajne mešavine za lečenje proliva. Jedna od njih pravi se tako što se po dve supene kašike istinjenih i osušenih listova nane i kupine kao i cveta hajdučke trave preliju sa litrom prokuvane vode nakon čega treba da odstoje u poklopljenom sudu oko dva sata. Potom se čaj procedi i po potrebi zasladi sa malo meda i pije u gutljajima tri do četiri puta na dan.

Druga mešavina se pravi tako što se sa litrom prokuvane vode prelije prethodno pomešane po dve supene kašike isitnjenih i osušenih listova jagode, maline i koprive nakon čega se čaj ostavi da odstoji dva sata pa se potom procedi i pije od tri do pet puta dnevno u gutljajima. Možete koristiti umesto supene kašike tri do četiri kesice čaja mada je svakako bolje upotrebljavati domaći čaj ili onaj kupljen u prodavnicama zdrave hrane.

Probitoici

Poznato je probiotici uravnotežuju crevnu floru tako što podstiču razmnožavanje dobrih bakterija, eliminišu loše i regulišu lučenje želudačnih sokova i proces varenja.

Pored probiotskog jogurta koji u slučaju dijareje može nekada i iziritirati creva postoje i kupovni probiotici na prirodnoj i biljnoj bazi, a jedan od najpozatijih je aktivni ugalj čije tablete uz unos dovoljno tečnosti vrlo brzo dovode do poboljšanja.

Sponzorisano:

loading...
Loading...