Zdrava hrana Zdravlje

Tamna, crna čokolada – kalorije, prednosti za zdravlje, kao afrodizijak

Čokolada je jedinstvena poslastica, omiljena gotovo svim ljudima širom sveta. Šta je to tako slasno i privlačno u njoj, još nismo saznali. Ipak, nešto postoji, i to nešto nas nagovara da je često jedemo i uživamo u njenom ukusu.

Valjda je upravo taj osećaj radosti koji budi pri prvom zalogaju, nešto što čokoladu stavlja na prvo mesto kada su u pitanju slatkiši.

Bilo koja poslastica nije ista bez čokolade, ona joj daje ukus i potrebnu slatkoću. Čokolada već postoji u mnogo varijanti, tako da postoji za svačiji ukus i potrebu. Ipak, često možemo čuti kako nam taj zalogaj sreće zapravo šteti. I tu se ruše naši snovi… Kako nešto što je tako slasno može da bude štetno?

Loša strana čokolade zapravo jesu masnoće i šećeri koji našem organizmu zaista ne donose ništa dobro, osim tog trenutnog užitka. Obično su strasni ljubitelji slatkiša gojazni, a razlog tome jesu upravo ti nezdravi sastojci u čokoladi, ali i ostalim poslasticama koji se baziraju na šećerima i masti.

Medjutim, kada govorimo o tim lošim stranama, mislimo na mlečnu čokoladu, poput milke i slično, jer ni svaka čokolada nije ista. Verovali ili ne, postoji i zdrava čokolada! Pomenuli smo da postoji dosta varijanti, a svakako najzdravija varijanta jeste tamna, odnosno crna čokolada.

Razlika izmedju mlečne i crne čokolade krije se u postotku kakao praha. Odnosno, kvalitetnije čokolade sadrže više kakao delova, pa tako crna čokolada ima više od 50% kakao delova, a najčešće 70%, dok obična mlečna čokolada ima 30% ili manje.

Dakle, crna čokolada u sebi sadrži veliki procenat kakao delova koji je čine tako zdravom, jer je kakao čudesna i veoma zdrava biljka. Dok, sa druge strane, mlečne čokolade imaju manji udeo kakaa, a veći udeo masti i šećera. To pravi razliku, i to veoma značajnu.

U ovom tekstu posvetićemo se crnoj čokoladi, i pokušaćemo da otkrijemo sve njene prednosti, ali i mane (kojih je dosta manje). Saznajte koliko kalorija ima crna čokolada, zatim njenu nutritivnu vrednost, a takodje saznajte i kako ona utiče na naše celokupno zdravlje.

Crna čokolada – kalorije i nutritivna vrednost

Iako se crna čokolada smatra zdravom čokoladom, ona i dalje u sebi sadrži dosta kalorija. Medjutim, te kalorije nisu one štetne, odnosno te masnoće koje u sebi sadrže nisu poput onih u mlečnoj čokoladi. Naime, crna čokolada sadrži oleinsku kiselinu (nalik onoj u maslinovom ulju) pa tako ne podiže holesterol, več suprotno.

Osim dobrih masnoća, crna čokolada sadrži i brojne minerale i vitamine, koji pomažu našem organizmu da ostane zdrav.

Redovna, ali ograničena upotreba crne čokolade pomoći će vam da očuvate vaše zdravlje. Umerenost je u svemu ključna, pa tako i kada je konzumiranje crne čokolade u pitanju.

100 grama crne čokolade sadrži:

 • 543 kalorija
 • 31 gram masti (od čega 19 grama zasućene)
 • 62 grama ugljenih hidrata
 • 8 miligrama holesteola
 • 24 miligrama soli
 • 7 grama vlakana
 • 5 grama proteina

Dakle, na 100 grama crna čokolada sadrži veći broj kalorija, koje nisu štetne poput onih iz mlečne ali ipak u većim količinama mogu napraviti kontra-efekat. Ugljeni hidrati, zatim masnoće, vlakna, soli i proteini su u odgovarajućem procentu.

 • 8.1 mikrogram vitamina K
 • 0.7 miligrama vitamina B3 (niacin)
 • 0.2 mikrograma vitamina B12
 • 56 miligrama kalcijuma
 • 8 grama gvoždja
 • 146 miligrama magnezijuma
 • 206 miligrama fosfora
 • 559 miligrama kalijuma
 • 2 miligrama cinka
 • 1 miligram bakra
 • 1.4 miligrama mangana
 • 3 mikrograma selena

Iz priloženog možete zaključiti da je crna čokolada itekako bogata mineralima i vitaminima, te da se iz tog razloga smatra zdravom poslasticom.

loading...

Crna čokolada – prednosti za zdravlje

Kroz tekst smo već više puta pomenuli da je crna čokolada prava riznica zdravlja. Eto rešenja za sve one koji vole slatkiše, samo je potrebno odlučiti se za zdraviju varijantu, jer ona svakako postoji.

Razne poslastice nas mame, ali karakter je ono što nas gradi kroz život, pa tako umesto da na polici sa čokoladama odaberete onu sa jagodama ili sa nekim finim punjenjem, odaberite crnu čokoladu. Nju možete jesti kao poslasticu, a može vam poslužiti i kao dekoracija za zdrave palačinke ili neke zdrave kolače. Uz malo mašte sve postaje sladje.

Osim dobrog ukusa, dakle, crna čokolada je i veoma zdrava, a evo kako utiče na zdravlje:

Smanjuje pritisak – Ono za šta se crna čokolada najčešće preporučuje jeste upravo krvni pritisak. Naučno je dokazano, i to više puta, da je crna čokolada najbolji prirodni lek za snižavanje krvnog pritiska. Kako?

U crnoj čokoladi nalaze se flavanoidi koji su zaduženi za dobar protok krvi kroz krvne sudove. Onda kada su krvni sudovi zapušeni, odnosno kada su arterije sužene, krvni pritisak je veći. Do toga dolazi usled pojave holesterola, odnosno gojaznosti. Zbog toga gojazni ljudi često imaju problema sa pritiskom.

Crna čokolada ima za cilj da proširi arterije, odnosno očisti ih i na taj način dozvoli krvi da neometano prolazi kroz telo, pri čemu se i krvni pritisak stabilizuje.

Podstiče dobru cirkulaciju – Što je usko povezano sa dovodjenjem krvnog pritiska na normalu. Kada je krvni pritisak uredu, i naša cirkulacija je uredu. Ona može biti lošija usled niskog, ali i visokog pritiska. Ukoliko osećate hladne ruke i noge, trnjene i oticanje istih, onda pokušajte da regulišete cirkulaciju uz pomoć crne čokolade.

Smanjuje loš holesterol – Iako za čokoladu važi da sadrži masnoće, kroz tekst smo već pomenuli da je sa crnom čokoladom nešto drugačije. Da budemo precizni, crna čokolada sadrži zasićene masti, medjutim posebnu vrstu poznatu kao stearinska kiselina. Ona se u našem organizmu ne ponaša loše, već naprotiv, smanjuje loš holesterol u krvi.

Reguliše šećer u krvi – Još jedna kontradikcija. Kako to da čokolada snižava šećer u krvi? Pa, to se dešava jer crna čokolada nije obična čokolada. Zapravo, crna čokolada ima nizak glikemijski indeks, što znači da se u organizmu sporije vari te ne utiče na brzo podizanje šećera. Baš suprotno, ona pomaže da se šećer u krvi dovede u normalu. Pomenuli smo da crna čokolada sadrži flavanoide, a sada ćemo da pomenemo da oni leče i dijabetes, tako što stanice koje su osetljive na glukozu poboljšavaju.

Smanjuje apetit – Istraživanje je uporedilo osobe koje su jele crnu i mlečnu čokoladu, te su dokazali da su oni koji su konzumirali crnu čokoladu bili dosta duže siti. Dakle, crna čokolada takodje utiče i na apetit, pa tako može pomoći osobama koje su gojazne da na zdrav (i slasan) način izgube kilograme.

Crna čokolada je pomalo gorka, a pored toga sadrži kakao puter koji se sporije vari te ostavlja osećaj sitosti duže vreme. Ima li bolje vesti! Čokolada koja snižava holesterol, ne donosi opasnost od dijabetesa pritom pomaže da smršam?!

Pomaže nervni sistem – Kako pomaže cirkulaciju, crna čokolada pozitivno utiče i na naše moždane funkcije. Zapravo, kada krv neometano dolazi do mozga on odmah bolje radi. Pored dobre cirkulacije u mozgu, crna čokolada podstiče bolju koncentraciju i pamćenje, jer u sebi sadrži flavanoide kao i mali postotak kofeina.

Osobe koje pate od alchajmerove bolesti trebalo bi da crnu čokoladu konzumiraju što češće, svakako i oni koji imaju predispozicije.

Pored toga, crna čokolada podiže raspoloženje što odmah smanjuje šanse za depresijom i sličnim bolestima, koje mogu biti duge i naporne, jer je sve stvar u stavu obolelog.

Smanjuje kašalj – U crnoj čokoladi nalazi se takozvani gorki alkaloid, koji se smatra veoma efikasnim prirodnim lekom za kašalj. Generalno, crna čokolada utiče na zdravlje respiratornog sistema, pa je tako mogu konzumirati i osobe koje imaju probleme sa istim.

Utiče na zdravlje kože – Kako utiče na naše telo iznutra, tako utiče i na naše telo spolja. Koža je naš najveći organ, i kroz nju se ispoljava naše zdravlje zapravo. Zdrava koža pokazatelj je da je sa našim organizom sve uredu. Ukoliko se pojave neke nesavršenosti, to znači da organizam nije zdrav.

Konzumiranjem crne čokolade utičete na celokupno zdravlje, organizam činite zdravim i tako će i koža biti zdrava. Pored toga, crna čokolada direktno pomaže koži da bude zdrava, bez nesavršenosti. Akne i bubuljice mogu biti prošlost. Ponovo ironija, jer već decenijama znamo da čokolade podstiču akne i bubuljice.

Kada je crna čokolada u pitanju to nije istina. Ona će vam pomoći da se rešite upornih akni i bubuljica, zatim da koža bude mekana a ten sjajan. Imajte na umu da crna čokolada nema veliki udeo masnoća i šećera, dok druge čokolade imaju, pa tako one nažalost utiču na pojavu nesavršenosti. Kada je čista koža u pitanju, dozvoljena je samo crna čokolada.

Smanjuje simptome PMS-a – Bolne menstruacije često muče devojke i žene, svakog meseca iznova. Obilna krvarenja i jaki bolovi mogu da poremete život tih nedelju dana. Redovna upotreba crne čokolade, pre menstrualnog ciklusa, ali i tokom, pomoći će vašem telu da se opusti i postane tolerantniji na bol.

Tokom menstruacije mnoge žene posežu za čokoladama i slatkišima, a i preporučujemo da se odlučite za zdravu crnu čokoladu koja će vas fino zasladiti, pritom pomoći da lakše pregurate taj period.

Kao afrodizijak – Crna čokolada se takodje smatra jakim afrodizijakom, ali se i dalje preporučuje u ograničenim količinama, kako ne bi bilo kontra-efekta.

Loše strane crne čokolade

Zaista ima dosta više pozitivnih strana, tako da se negativne gube u tome. Medjutim, valja ih pomenuti iz razloga što smo svi različiti pa tako tamna, odnosno crna čokolada neće kod svakoga delovati isto.

Kamen u bubregu – Postoji rizik od pojave kamenca u bubregu, jer crna čokolada u sebi sadrži oksalate. Ovo važi naravno ukoliko jedete dosta crne čokolade, što znači da konzumiranjem normalnih količina verovatno neće izazvati kamenac u bubregu. Ipak, neka povedu računa oni koji imaju problema sa bubregom, pa crnu čokoladu neka konzumiranju tek 2-3 puta nedeljno, po par kockica.

Migrene – Osobe koje su sklone migrenama ne bi trebalo da jedu često crnu čokoladu, jer ona kad-kad može izazvati istu. Razlog nije sasvim poznat.

Loš san – Crnu čokoladu nemojte jesti pre spavanja jer sadrži kofein, pa vas tako može držati budne celu noć. Ukoliko je jedete tokom dana, neće vam škoditi, već naprotiv.

Crna čokolada – cena i gde nabaviti?

U zavisnosti od toga koju crnu čokoladu odaberete, toliko ćete novca morati da izdvojite. Crna čokolada nije nužno skuplja od običnih, već su cene približne. U prodavnicama možete naćiti crnu čokoladu najlepše želje sa 70% kakao delova. U gotovo svim prodavnicama zdrave hrane takodje.

Za detalje oko cene i samog kvaliteta preporučujemo da se raspitate kod prodavca, a preporučujemo da kupujete kvalitetnu crnu čokoladu, kako bi sve njene prednosti bile izražene.

Sponzorisano:

loading...
Loading...