Zdravlje

Omnitus sirup protiv kašlja – upotreba, iskustva, cena

Sirup Omnitus je supresant nadražajnog i suvog kašlja, kao i relaksant bronhijalnih mišića te smiruje kašalj i pruža osećaj olakšanja u disajnim putevima.

Ovaj sirup se može kupiti bez lekarskog recepta, ali je svakako bolje da ga lekar preporuči nakon pregleda i dijagnoze.

Ukoliko kupujete sirup bez lekarskog recepta, pažljivo čitajte uputstva sa odštampanog letka koji se dobija u pakovanju leka. Ukoliko se dogodi da vam se stanje ne poboljša nakon nedelju dana, obavezno posetite lekara.

U našoj zemlji ovaj sirup proizvodi kompanija Hemofarm iz Vršca, a sirup dolazi u staklenoj bočici od 200 ml. Glavni aktivni sastojak leka je butamirat citrat i to 4 mg aktivnog sastojka na 5 ml sirupa.

Uz glavni sastojak u leku se nalaze i glicerol, benzojeva kiselina, etarsko ulje anisa, saharin-natrijum, natrijum-hidroksid, etanol, tečni nekristalizirajući sorbitol i filtrirana voda.

Sirup je slatkastog ukusa, miriše na vanilu, bezbojan je i bistar, pomalo viskozan. Uz sirup dolazi i polipropilenska kašičica kao pomoć u doziranju leka.

Svojstva Omnitus sirupa

Omnitus sirup se koristi za kontrolu kašlja u inflamaciji respiratornog trakta. Kašalj je refleksni odbrambeni odgovor u respiratornom traktu na prisutne sekrecije u grlu, trahejama i bronhijama i na tekuću inflamaciju u mukoznim membranama gornjeg i donjeg respiratornog trakta.

Sa praktične tačke gledišta, kašalj može biti suv (neproduktivan) i produktivan kašalj sa izbacivanjem značajne količine sekrecija. Lekovi koji se koriste za lečenje kašlja razlikuju se u mehanizmu delovanja i u akciji i farmakokinetičkoj aktivnosti. Omnitus sirup pripada novoj klasi supresanata kašlja koji deluju centralno kroz receptore u moždanom stablu.

Pored toga, imaju veoma koristan efekat, jer smanjuju otpor u disajnim putevima inhibirajući bronhospazam i delujući antiupalno. Omnitus sirup se brzo apsorbuje nakon oralne primene i njegova terapeutska koncentracija plazme je determinisana nakon 5-10 minuta od primene. Mogući neželjeni efekti su retko viđeni u 0.5-1 % pacijenata, uglavnom u formi osipa na koži, mučnine, dijareje, vrtoglavice, koje se obično rešavaju tokom lečenja.

Efekat na kašalj većine supresanata je dobar, ali su njihovi mehanizmi različiti i iz tog razloga bi oni trebalo da budu individualno izabrani. Važan aspekt ove grupe lekova je periferna aktivnost i efekat na bronhodilatorne mišiće. Inkluzija ove karakteristike je delimično korisna u hroničnim inflamatornim bronhijalnim bolestima.

Butamirat citrat kao glavni aktivni sastojak leka pripada grupi lekova koji se zovu antitusici ili supresanti kašlja – lekovi koji suzbijaju ili olakšavaju kašalj. Naravno, kašalj je važan refleks u raščišćavanju sekrecija iz disajnih puteva, pa je njegova supresija obično nepotrebna i moguće štetna, sve dok takav kašalj ne oštećuje tkivo tokom ekscesivnih spazama tokom kašlja.

Zbog toga se Omnitus sirup upotrebljava za simptomatsko lečenje neproduktivnog ili suvog kašlja.

loading...

Suv, neproduktivan kašalj. Ovakva vrsta kašlja može da bude vrlo iscrpljujuća, posebno ako traje više od nekoliko dana. Pacijenti se obično žale da imaju osećaj peckanja, golicanja u grlu ili još gore, plućima i sve vreme pokušavaju da kašljem otklone taj osećaj.

Međutim, svaki pokušaj iskašljavanja tera pacijenta na dalje kašljanje koje dovodi do oštećenja sluzokože disajnih puteva, pa se suvi, nadražajni kašalj pojačava. U toku ovakve vrste kašlja nema sluzi ni sekreta i to otežava bolest.

Suv kašalj se najčešće javlja kao posledica alergije, prehlade, virusne infekcije ili aerozagađenja. Ako je suv kašalj posledica gripa ili virusne infekcije, onda se javlja retko na početku, a češće na sredini ili kraju bolesti. Može trajati i nakon prestanka svih ostalih simptoma. Kada je ovakav kašalj simptom alergije, kao što je polenska kijavica na primer, onda može biti praćen i iritacijom nosa i očiju.

Takođe, osobe koje su alergične na određene vrste zagađivača vazduha, mogu imati momentalne reakcije u vidu suvog kašlja kada su izloženi ovim aerozagađivačima. Dešavalo se i da osobe sa problemom refluksa želudačne kiseline, iskuse suv kašalj i to u trenucima dok leže. Tada kiselina iz želuca dolazi do gornjeg dela disajnog trakta, pa izaziva nadražaj.

Šta treba znati pre uzimanja Omnitus sirupa?

Ovaj lek ne smete koristiti ako ste alergični na butamirat citrat ili na bilo koji drugi sastojak leka. Takođe, sirup se ne konzumira ako je vaš kašalj produktivnog tipa, tj. ako uz kašljanje primećujete i izbacivanje sluzi, šlajma.

Poseban oprez se preporučuje trudnicama u prva tri meseca trudnoće, koje takođe ne smeju koristiti Omnitus sirup.

Osobe koje imaju produktivni kašalj i izbacuju sekret, ne smeju uzimati ovaj supresant jer će on sprečiti iskašljavanje, a to može da dovede do nagomilavanja sluzi, šlajma i sekreta u vašem respiratornom traktu, odnosno u bronhijama. Na taj način postoji mogućnost razvoja infekcije i spazama u bronhijama.

Deca koja su starosti ispod 3 godine ne koriste ovaj lek.

Uz Omnitus sirup se ne uzimaju ekspektoransi, tj. lekovi koji potpomažu iskašljavanje i razlažu šlajm (mukolitici).

Pacijenti kojima je propisana terapija Omnitus sirupom ne smeju konzumirati alkohol.

Pošto Omnitus sirup sadrži sorbitol, morate obratiti pažnju kada ga konzumirate, naročito u slučaju kad vam je lekar rekao da imate intoleranciju na neke šećere. Sorbitol može proizvesti neke blaže laksativne efekte.

Na koji način se dozira Omnitus sirup?

Ovaj lek treba uzimati tačno onako kako je opisano u letku odšampanom uz sirup ili onako kako vam je vaš lekar preporučio. Ako niste sigurni šta treba da radite, možete se konsultovati i sa farmaceutom koji vam je izdao lek.

Obično je preporučena doza za odrasle pacijente po 15 ml 4 puta dnevno. Da biste lek dozirali na ispravan način, koristite kašiku dozer koja je doošla uz sirup. Ova kašičica ima zapreminu 5 ml.

Kod nekih starijih pacijenata se može preporučiti i dnevna doza od 30 ml, tj. 3 puta na dan po dve kašike (72 mg).

Ako se dogodi da vaši simptomi ne prestaju ni nakon 5 dana ili da razvijete temperaturu, groznicu, bol u grudima, skraćen dah, onda obavezno posetite lekara i predočite mu tegobe.

Deca u uzrastu od 3 do 6 godina za dnevnu dozu imaju 3 puta po dve kašike ili 10 ml leka (24 mg).

Deca stara od 6 do 12 godina, treba da uzimaju 15 ml leka i to tri puta na dan po tri doze ili 36 mg ukupno.

Mladima preko 12 godina starosti se prepisuje 48 mg ili 4 puta dnevno po 3 doze od 15 ml.

Pacijenti kojima se dogodi da unesu veću dozu sirupa nego što je preporučeno, treba da se obrate lekaru. Tada se mogu dogoditi simptomi poput mučnine, pospanosti, proliva, niskog krvnog pritiska ili gubitka ravnoteže.

Kada pacijent zaboravi da uzme dozu sirupa, treba da sačeka naredni termin i uzme normalnu dozu, a ne da nadoknađuje propušteno uzimajući duplu dozu.

Neželjeni efekti nakon uzimanja Omnitus sirupa

Neželjena dejstva su veoma retka tokom uzimanja Omnitus sirupa, osim ako se ne poštuju uputstva ili ako je osoba preosetljiva na neke sastojke.

Koprivnjača i osip na koži su retki, ali se dogode kod 1 do 10 pacijenata u uzorku od 10 000 ljudi. Povremeno se mogu dogoditi već opisani simptomi poput pospanosti, mučnine, dijareje i vrtoglavice, takođe kod relativno malog broja pacijenata.

Kako se čuva i skladišti Omnitus sirup?

Ovaj lek se drži u originalnoj bočici na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni. Nakon otvaranja bočice, možete je čuvati još pola godine.

Na pakovanju postoji odštampan datum koji označava rok upotrebe. Kada premašite taj rok, bacite lek onako kako je to propisano zakonom.

Kada je reč o sirupima koji su namenjeni suvom, nadražajnom kašlju, treba napomenuti da svi ovi lekovi, tzv. antitusici, zapravo tretiraju simptome, a ne stanja koja leže u pozadini takvog kašlja. Zbog toga se i zovu simpotmatski lekovi i ne smeju se davati deci koja nisu napunila godinu dana jer ona nisu razvila refleks kašlja.

Antitusici mogu biti opioidni i neopiodni. Omnitus sirup spada u neopioidne sirupe koji možda imaju manju efikasnost nego opioidni, ali su dobri zbog toga što ne izazivaju nikakvu zavisnost, niti zatvor. Omnitus utiče na glatke mišiće u bronhijalnom stablu tako što sprečava spazam, a ujedno je njegovo dejstvo sekretolitičko i ublažavajuće.

Pored Omnitus sirupa, lek sa vrlo sličnim delovanjem je Levopront sirup. Oba imaju vrlo jednak profil kada su u pitanju neželjena dejstva.

Cena Omnitus sirupa ne bi trebalo da prelazi 300 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...