Blog

Domaći pekmez, marmelada i džem od šipka – recepti kako se pravi

Šipak ponekad nazivaju i plodom ruže. Šipak je svakako dragoceno voće, a ujedno i skladište za seme ruže koje neke vrste grmastih ruža proizvode. Međutim, većina modernih sorti ruža ne proizvodi plod šipak.

Rugosa ruže su poznate kao jedna vrsta ruže koja proizvodi obilje šipka, a ujedno se mogu uzgajati i zbog svog divnog izgleda. Staromodne grmaste ruže takođe proizvode predivan šipak i ujedno nude estetsko uživanje.

Ako se šipak ne ubere sa grma, ptice ga pronalaze i rasejavaju seme, a konzumacija ovih plodova bude odličan izvor hrane u zimskim mesecima. Medvedi i druge životinje vole da pronađu divlju ružu i uberu šipak takođe, naročito posle izlaska iz hibernacije.

Nemaju samo pripadnici divljine benefit od konzumiranja šipka! Pošto je šipak jedan od najboljih skladišta vitamina C, on je veoma koristan i za ljude. U stvari, kaže se da tri zrela ploda šipka imaju više vitamina C nego pomorandža! Zbog toga, šipak se veoma rado koristi u domaćim receptima, bilo da je u pitanju sok ili češće džem, odnosno pekmez ili marmelada.

Šipak ima sladak, ali ipak pomalo opor ukus i koristi se kao sušen, svež ili obrađen plod za dalju upotrebu. Jedan od najčešćih načina upotrebe je pravljenje čaja od šipka. U nekim krajevima se od šipka prave želei, sirupi i sosovi.

Šipak je korišćen za lečenje gripa, prehlade, stomačnih tegoba i drugih bolesti. Takođe se koristi kako bi se napravili medicinski preparati koji jačaju srce i ublažavaju drhtavicu.

Za one koji imaju artritis, izgleda da šipak ima ulogu u pomoći kod bolova koje ova bolest donosi. Neke studije na životinjama su pokazale da šipak ima antiinflamatorna i antioksidansna svojstva.

Kada se šipak bere za različite načine upotrebe, obično se ostavlja na grmu do prvog mraza, a zatim se nakon toga ubere jer se tako dobije plod koji ima svetlocrvenu boju i koji je mekan. Šipak se seče na pola kada se koristi za spremanje hrane, a zatim se uklanjaju sitne dlačice i semenke i ispira se pod mlazom hladne vode. Neki kažu da prilikom obrade šipka ne treba koristiti aluminijumsko posuđe i alat jer aluminijum može uništiti vitamin C.

Evo šta se još tvrdi o šipku i njegovim svojstvima.

Šipak se formira u kasno leto i na jesen nakon što su cvetovi oprašeni. Jednom kada cvetovi opadnu, mnogi ljudi zaboravljaju na to da plodovi tek treba da se pojave. Boja šipka je obično crvena, ali može biti i narandžasta, ljubičasta ili crna.

Smatra se da je šipak jedno od najbolje nutritivno snabdevenih plodova, zbog čega je tako željen i tražen proizvod na tržištima širom sveta. Istorijski gledano, zna se da je šipak upotrebljavan odvajkada, kako u Evropi, tako i u Americi.

Šipak je gajen iz više razloga, pa čak i za dekorativne namene. Kompletne medicinske vrednosti ovih plodova su tek nedavno otkrivene.

Koje su nutritivne vrednosti šipka?

Razlog zbog kojeg je šipak toliko popularan jeste taj što su ovi plodovi ekstremno efikasni u lečenju velikog spektra zdravstvenih stanja. Kako i na koji način? Vitamini, minerali, organska jedinjenja i ostali esencijalni nutritijenti u šipku zadaju moćan udarac štetnim materijama koje prete ljudskom organizmu.

Neke od ovih korisnih komponenti uključuju vitamin C, A, E i kompleks vitamina B, kao i minerale poput kalcijuma, gvožđa, selena, mangana, magnezijuma, fosfora, kalijuma, sumpora, silicijuma i cinka.

Dalje, organska jedinjenja, kao što su likopen, pektin, lutein i beta-karoten, su takođe veoma moćna i ključna za organizam. Antioksidansna jedinjenja, koja uključuju flavonoide, fitohemikalije i karotenoide takođe pružaju doprinos zdravlju čoveka.

loading...

Sprečite hronične bolesti uz pomoć šipka

Karotenoidi, flavonoidi i polifenoli koji se mogu naći u šipku su vrlo moćni antioksidanti koji eliminišu i neutrališu slobodne radikale koji se nalaze u telu. Slobodni radikali su nusproizvodi ćelijskog metabolizma koji oštećuju zdrave ćelije tako što uzrokuju njihovu mutaciju u kancerozne ćelije ili ih jednostavno ubijaju. Nedostatak antioksidanasa je takođe povezan sa rakom, srčanim oboljenjima i prevremenim starenjem.

Smanjite holesterol uz pomoć šipka

Organska jedinjenja i antioksidativne komonente u šipku takođe smanjuju LDL holesterol u vašem telu, čime se smanjuje opterećenje koje se vrši na kardiovaskularni sistem, a takođe se smanjuju šanse da se doživi moždani udar ili srčani udar.

Pospešite imunitet konzumirajući šipak

Šipak ima impresivne količine vitamina C, koji je jedna od najboljih komponenti za pospešivanje imunološkog sistema. Vitamin C stimuliše bela krvna zrnca i esencijalan je za prevenciju astme, kao i celokupnog zdravlja respiratornog sistema. Ovo se može videti kada se čaj od šipka konzumira tokom prehlada i infekcija respiratornih organa.

Šipak kontroliše dijabetes

Šipak je odličan za regulaciju nivoa šećera u krvi, što je veoma važno za one ljude koji pate od dijabetesa. Održavajući balans između insulina i glukoze u organizmu, može se sprečiti nagli skok šećera u krvi.

Šipak pomaže pri varenju

Raznovrsne kiseline koje se nalaze u šipku, kao pektin, poznate su kao kiseline koje indukuju urinaciju i izlučivanje. Kao diuretik, šipak može pomoći u eliminisanju toksina iz organizma, kao i u smanjenju nivoa soli, tečnosti i masnoća. Stimulišući rad creva, šipak pomaže osobi da izbegne brojne posledice koje izaziva loše varenje.

Recepti za džem, marmeladu i pekmez od šipka

Domaći džem od šipka od gotove kaše. Ovaj džem se sprema od gotove kaše od šipaka koju danas možete nabaviti na svakoj bolje snabdevenoj pijaci ili kod proverenih seoskih dobavljača. Biće vam potrebno 10 l kaše, 1 kesica limontusa i 4 kg šećera. Gotova kaša se stavlja u šerpu i kuva sa šećerom i limontusom. Dobro se promeša i ostavi da dođe do tačke vrenja. Nakon što provri, smanjuje se vatra i kuva se još neka dva sata. Neophodno je da džem dobije lepu boju, nešto tamniju.

U međuvremenu treba da pripremite staklene tegle tako što ćete ih sterilisati u rerni na 50 stepeni.

Vreo džem stavljate u tople tegle i zatvarate originalnim poklopcima. Potom tegle uvijete u ćebe i puštate da se hlade prirodnim putem.

U proseku bi sa ovom količinom sastojaka trebalo da dobijete oko 12 tegli džema.

Marmelada od šipka. Za ovu domaću marmeladu treba nabrati ili kupiti 3 kg svežeg šipka. U recept ide i 1 kg šećera. Proces pravljenja ove odlične marmelade je komplikovaniji za početnike u prvoj fazi jer šipak treba očistiti i od njega napraviti ceđenu kašu.

Svež šipak se prvo očisti od crnih kapica, a zatim se dobro opere, pa se ostavi u posudi naliven vodom da malo odstoji. Nakon sat vremena se stavi na ringlu i kuva dok ne omekša. Tople šipurke potom treba propasirati kroz presu. Dok se šipurak pasira potrebno je dodavati povremeno toplu vodu kako bi lakše prolazili kroz rupice prese.

Propasiranu masu koja je i dalje topla treba potom procediti kroz gazu ili sito još dva puta. Na taj način se oslobađamo od sitnih dlačica i bodljica.

Na dobijenu čistu, proceđenu kašu ide sledeća razmera šećera: litar kaše – 500 g šećera. Pomešan šećer i kašu kuvamo i stalno mešamo.

Marmelada se ne sme prekuvati, zato što je nakon hlađenja prilično gusta.

Toplu marmeladu treba sipati u sterilisane tegle i zatvoriti originalnim hermetičkim zatvaračem.

Pekmez od šipka. Za ovaj pekmez je potrebno nabaviti 4 kg šećera i 6 kg šipka. Prvo se šipak očisti temeljno od crnih vrhova, pa se dobro opere. Nalije se vodom tako da ogrezne, a onda se skuva dok ne omekša. Mašina za meso može poslužiti za mlevenje. Sipati malo tople vode u jednu šerpicu, a onda zahvatati malo mlevenog skuvanog šipka, razređivati toplom vodom i cediti kroz krupno sito. Preporučujemo da zaštitite ruke gumenim rukavicama. Kada ste završili sa ceđenjem šipka, morate ponoviti proces makar još jednom.

Dobijenu proceđenu masu stavljate u lonac da se kuva.

Od ove količine šipka bi trebalo da dobijete 8 l gustog sirupa. Dok se kuva, sigurno će ispariti 1/3, kada ćete staviti šećer i mešati sve vreme. Beli mehurići će početi da se pojavljuju, i to je otprilike vreme kada sklanjate pekmez sa ringle.

U čiste staklene tegle sipajte pekmez, pa ga zatvorite originalnim metalnim poklopcima i okrenite naopako. Neka tako odstoji čitavu noć.

Sledećeg dana, poređajte tegle pored ostale zimnice.

Ovaj plod divlje ruže (Rosa canina) se zaista pokazuje kao narodni lek od starih vremena. Na primer, Stari Rimljani su mislili da šipak može izlečiti besnilo, pa se verovatno zbog toga ova botanička vrsta i zove Rosa canina ili “pasja ruža”.

Nama je šipak najznačajniji zbog vitamina C jer se i u prerađenom obliku nalazi u velikim količinama u ovom plodu, a zna se da je to nestabilan vitamin.

Sponzorisano:

loading...
Loading...