Lifestyle

5 razloga zašto deca mlađa od 12 godina ne bi trebalo da koriste mobilni telefon

Da li najbrže svoje dete umirite tako što mu date mobilni telefon? Iako tehnologija nezaustavljivo napreduje, čini se da čovečanstvo polako gubi tu bitku sa tehnologijom.

O napretku tehnologije najbolje znaju svi oni kojima je proizvodnja, prodaja i servis mobilnih telefona strast, ali treba posebno skrenuti pažnju na to koje sve probleme tehnologija može da izazove.

To se najpre može videti na primeru dece. Strčnjaci savetuju i apeluju da se upotreba tehnologije kod dece svede na minimum, posebno kod dece koja imaju manje od 12 godina. istraživanja su pokazala da u ovim uzrastu tehnologija štetno utiče na decu, a jedni udruženo deca, roditelji i pedagozi mogu da doprinesu kvalitetnom razvoju naših mališana.

Prema naučnim istraživanjima uptreba portabl tehničkih uređaja kod dece do dvanaeste godine i te kako je štetna, a američki i kanadski stručnjaci smatraju da decu do druge godine nikako ne bi trebalo izlagati uticajima tehnologije. Naučnici dodaju da se deci između 3 i 5 godina treba dozvoliti oko sat vremena dnevno da provedu za mobilnim telefonom, a da od 6. godine, pa sve do 12 godina ne više od dva sata. Međutim, ko se pridržava ovih preporuka?

Istraživanja o upotrebi tehnologije kod dece pokazala su da se preporučeno vreme i te kako prekoračuje, skoro pa i do 5 puta više se deca izlažu uticajima tehničkih uređaja nego što bi trebalo. Telefoni, tableti, konzole za igru doprineli su da da se detinjstvo danas ubrza i da se ono sve više ekranizuje. A nikako ne bi smelo. Evo i koji su razlozi za to.

# 1 Uticaj tehnologije na razvoj mozga kod dece

Razvoj mozga kod dece, pogotovu rani razvoj podstaknut je uticajima iz okruženja ili njegovim nedostatkom. Telefoni, tableti, televizija negativno utiču na funkcionisanje mozga kod mališana,  pogotovu što dovode do smanjenja pažnje, a uz to se i usporava razvoj kognitivnih sposobnosti deteta. Usled preteranog uticaja tehnologije, deca postaju nestrpljiva, sposobnost samokontrole im je manja, a impulsivnost im se povećava.

# 2 Razvitak je usporen.

Prekomerna upotreba tehnologije smanjuje fizičku aktivnost kod dece i smanjuje njihov sposobnost opažanja. Sve to dalje dovodi do otežaog učenja, a ima i presudni značaj na akademska postignuća i opismenjavanje naših mališana.

# 3 Gojaznost

U direktnoj vezi sa pojavom gojaznosti kod dece jesu igranje video igrica i gledanje televizije. Prema istraživanjima svako treće dete koje je izloženo ovim sadržajima ima problem sa kilogramima, a skoro trećina dece vodi bitku sa dijabetesom, a nažalost, sve je više dece koja spade u grupu onih kojima prete srčane bolesti.

# 4 Manjak sna

Više od polovine roditelja nema uvid u to kada deca u svojim sobama koriste telefone, računare, tablete. Negde oko 2/3 roditelja svojoj deci dozvoljava korišćenje mobilnih telefona u svojoj sobi, pa onda ne iznenađuje što sve veći broj dece pati od nedostatka sna i što to dalje utiče na rezultate u školi.

# 5 Depresija i anksioznost kod dece

Da li znate da prekomerna upotreba tehnologije može da dovede do ozbiljnih psihičkih problema kod dece? Na primer, u Kanadi prema istraživanjima stručnjaka svako šesto dete ima neki mentalni poremećaj zbog neograničenog korišenja portabl tehničkih uređaja.

Imajte to na umu sledeći put kada dozvolite detetu da cello veče provede igrajući igrice na kompjuteru ili da u kasne sate koristi mobilni telefon.