Lifestyle

Zašto treba birati radne ploče od prirodnog materijala?

Na tržištu se posebno izdvajaju radne ploče za kuhinju od prirodnih materijala.

Najčešće se bira granit ili mermer za kuhinju, jer su ovi materijali veoma otporni i to ne samo na visoku temperturu, već i na mehanička oštećenja.

Granitne i mermerne kuhinjske ploče su veoma praktične za održavanje, a na njima nema fleka od vode. Lako se pretvaraju u željene oblike određenih debljina kada se postave na kuhinjske elemente.

Njihova mana je to što se lako lome, jer ako na njih padne veći teret, onda teško da će ove radne površine izdržati.

S obzirom na to da su prirodni materijali izuzetno cenjeni, ne iznenađuje što su granitne i mermerne kuhinjske ploče samo za one koji imaju dublji džep.

Ako želite luksuznu kuhinju, onda evo odlične preporuke. Sa prirodnim materijalima sigurno nećete pogrešiti.

Staklo je glamur!

Želite da dodate malo glamura u dom? Onda će vam za to poslužiti staklene kuhinjske ploče. Ako se zna da staklo odlično reflektuje svetlost, staklene radne ploče prostor čine vizuelno većim, a odlično se uklapaju u kuhinje koje su moderno dizajnirane.

Ako i kada dođe do pucanja stakla, onda se ono neće raspršiti, jer staklene ploče imaju zaštitinu foliju. Veoma su zahtevne za održavanje, jer se fleke i mrlje moraju detaljno i često čistiti. Mana staklenih kuhinjskih radnih površina jeste u tome što mogu lako da se ogrebu i oštete.

Odlično se kombinuju sa svim drugim materijalima, pa se čak mogu pronaći radne ploče od stakla sa LED rasvetom koja kuhinji daje fascinantan izgled.

Za ugostiteljske objekte birajte radne ploče od nerđajućeg čelika!

Najčešće se u ugostiteljskim objektima koriste radne ploče izrađene od nerđajućeg čelika. Međutim, ove ploče mogu da se ugrade i u domu, jer su veoma praktične. Lake su za održavanje, a materijal je antibakterijski.

S obzirom na to da je nerđajući čelik otporan na uticaje iz spoljašnje sredine, praktičan je i zahvaljujući odgovarajućim sredstvima lako se čisti. Kada se izrađuje kuhinjska ploča od ovog materijala u celosti, ona se može ugraditi u kuhinju bez nekih vidljivih spojeva.

Kuhinjske ploče od kompozitnih materijala

Ako želite da ugradite radne ploče od kompozitnog materijala, onda ćete u svojoj kuhinji uklopiti savršeni spoj izdržljivosti kamena i lepote keramike. Takve kuhinjske ploče su otporne na habanje i veoma se lako održavaju.

Važno je znati da antialergijska i antibakterijska svojstva imaju kompozitni materijali, pa ih zbog toga potrošači radije kupuju. Kada se termički obrade ove radne površine, onda se lako vrši 3D utiskivanje i radna površina se lako oblikuje.

Dezeni i boje radnih ploča

Boja zidova u prostoru i boja i dezen frontova kuhinjskih elemenata trebalo bi da se uklopi sa kuhinjskom pločom. Možete birati radnu ploču koja je kontrastne boje u odnosu na kuhinjske elemente ili koja je sa njima u skladu.

Ako je svetlijih nijansi kuhinja, onda i radna ploča može da bude iste nijanse, ali šarenog dezena ili tamnije nijanse, ali zanimljivije teksture.

Kada je kuhinja bež, onda kuhinjska ploča može da bude mermerne teksture u bež nijansi, bež ili tamnija boja granita.

Kada je kuhinja tamnijih nijansi, onda radna ploča može da bude staklena ili svetlijih nijansi određene strukture. Međutim, da li ćete koristiti mat ili sjajne boje u svom kuhinjskom prostoru zavisi isključivo od vašeg ukusa.