Uzgajanje

Sobna palma – sadnja, uzgoj, nega, održavanje, cena

Većina ljudi kada pomisli na palme uvek prvo zamisli dugačke ulice u tropskim mestima i drvored ove prelepe biljke čija krošnja pravi hladovinu u vrelim letnjim danima. Istina je da palmama u tim krajevima treba puno sunca i vode, međutim, pustinjskim palmama nije potrebna velika količina vode. Postoje i palme kojima odgovara hladno, vlažno i tamno okružene.

Palme se mogu uzgajati u zatvorenim prostorima, pa ih tako možemo videti i u velikim foajeima hotela i holovima ili na nekim drugim javnim mestima, jer tako daju utisak elegancije i tropski šmek, čak i u krajevima koji to nisu. U devetnaestom veku pa sve do kraja Drugog svetskog rata, palme su ukrašavale gotovo svaki građanski dom i pored fikusa, bile su najpopularnije kao najlepše sobne biljke.

Zbog malog prostora u stanovima, palme su premeštena na veća staništa, poput botaničke bašte ili trgova grada, a u domove su se uselile manje biljke. Male palme se mogu održavati u kućnim uslovima u maloj saksiji, pa ih tako često možemo sresti i u domovima ili u kancelarijama.

U daljem tekstu ćemo govoriti o sadnji, uzgoju, nezi i odražavanju palmi u sobnim uslovima, pa ako poželite da i vi zasadite palmu u svom domu, pročitajte par korisnih saveta.

Palme potiču iz tropskih i subtropskih predela i smatra se da postoji oko 1200 vrsta palmi. Neke od njih su veoma otporne pa mogu da podnesu suvi zrak u stanovima u zimskom periodu. Nije im potrebna velika količina svetlosti, pa se prilagođavaju uslovima stanova.

Palme rastu veoma lagano. Cvetaju kada su već u dubokoj starosti, i to uglavnom u prirodi. Ukoliko uzgajate palmu u svom stanu ili kući, kada dođe letnje doba, možete biljku izbaciti na balkon ili u dvorište, na mesta na kojima ne duva mnogo vetra. Njih treba dugo zalivati, posebno ako su suše. Tada bi bilo dobro prskati i listove palme, da se ne bi osušile.

Kada dođe jesen, palme treba uneti u kuću. Neke od palmi mogu da prežive zimu i u podrumu koji je osvetljen, jer ih je potrebno zbrinuti da se ne smrznu. Neke mogu da podnesu i sobnu temperaturu u prostorijama gde se loži.

Što se zalivanja tiče, ako palme držite u hladnim prostorijama, dovoljno ih zaliti jednom nedeljno i to obilno. Ako ih držite u prostorijama koje su zagrejane, treba ih zalevati dva, tri puta nedeljno. Listove palme treba brisati vlažnom krpom sa obe strane.

Vrste sobnih palmi

Postoji nekoliko vrsta palmi koje se mogu uzgajati u sobnim uslovima. Nabrojaćemo neke od njih.

Chamaedorea ili hamedorea je takozvana brdska palma i potiče iz Meksika. Ona ima široko, zeleno lišće koje je perasto. Najbolje je da se leti čuvati na sunčanom mestu gde nema promaje, a zimi u prostoriji gde su temperature do petnaest stepeni Celzijusove skale. Ova vrste palme raste sporo i tokom letnjih dana joj je potrebna dodatna nega.

Chamaerops humilis ili žumara je divlja palma koja raste na Sredozemnom moru. Listovi su joj tvrdi i plavo – zelene su boje.

Kokos palma se ne sme mešati sa palmom koja imam orahe za plod. Ova vrsta spada u red palmi koje su veoma zahtevne za održavanje. Njoj je potrebna svetlost tokom čitave godine, ali ne sme biti izložena direktnom suncu.

loading...

Ova palma traži dosta vode, pa ju je potrebno često zalevati i vlažiti joj listove. Potrebno ju je zasaditi u lonac bez rupe, jer u protivnom, drugi koren može da iznikne odmah pored. Važno je da se stalno održava vlaga u korenu, čak i zimi, da se palma ne bi osušila i prestala da bude lepa.

Phoenix Roebelii ili dahilja. Ova vrsta palme se smatra najlepšom vrstom sobne palme. Ona potiče iz Manile, a u Evropu je stigla krajem devetnaestog veka. Tokom zime ju je potrebno držati u zagrejanoj prostoriji gde je temperatura iznad 10 stepeni. Potrebno ju je često zalevati, a lišće redovno osvežavati.

Sadnja mlade palme

Mlade palme zahtevaju stalno presađivanje. Najbolje vreme za to je kasno proleće. Treba voditi računa kod sadnje da se na dnu saksije ostavi rupa kako bi curila voda. Zemlju u saksiji oko korena je potrebno dobro sabiti. Nakon sadnje, biljku treba obilno zalevati.

Palme koje su starije treba presađivati na svakih par godina, a one najstarije, na svakih deset. Potrebno je samo zemlju na površini saksije presađivati, odnosno nahraniti je novom zemljom ili đubrivom. Palme se leti mogu dodatno hraniti dodavanjem gnojiva na svakih 14 dana.

Ove biljke se razmnožavaju semenom i to uglavnom u staklenicima gde imaju topao vazduh. Možete pokušati i kod kuće, ako imate dovoljno strpljenja jer njima treba dosta vremena. Ponekad je potrebno i do godinu dana da palmino seme proklije. Obične se kupuju dve do tri mlade palme godišnje, jer one jako sporo rastu. Ne samo da sporo rastu nego im treba i dosta vremena da se prilagode sobnim uslovima, pa čitav proces može da traje i do dve godine.

Uzgoj sobne palme

Palma zahteva, poput ostalih biljaka, pravu ravnotežu svetla, vlage, sunčeve svetlosti i đubriva, da bi mogla da lepo raste i napreduje. Ovo sve zavisi od vrste palme, a mi ćemo vam dati par saveta u daljem tekstu.

Neke vrte palmi ne mogu da uspevaju na niskim temperaturama, dok neke druge, kao što je kokosova palma, uopšte ne podnose hladnoću. Palmama uglavnom odgovaraju temperature oko deset stepeni. Među sobnim palmama su najpopularnije kentija i parlor jer su otporne na hladnoću, pa uspevaju i u zimskim periodu. Njima nije potrebna direktna sunčeva svetlost. Sa druge strane, vrstama palmi poput vašingtonske palme i pigmejske urme, više odgovara puno svetlosti koja dolazi direktno od sunca.

Palme se trebaju presađivati tek onda kada u saksiji više nema mesta za koren, kada preraste to mesto. Koren sobne palme je plitak, pa njoj ne odgovara često presađivanje i premeštanje. Kada se palma ređe presađuje, to ujedno i usporava njen rast, što je dobro, jer one rastu visoko pa bi u tom slučaju morale da se izbace iz stana jer više neće biti uslova za njihovo održavanje.

Svim vrstama palmi potrebna je drenaža. Najbolja zemlja za održavanje i rast palmi je peskovita, zato što se ona brzo suši. Palama je potrebna voda, ali ne bi trebalo da koren bude natopljen. Dok traje sezona rasta palme, potrebno ju je redovno hraniti. Trebalo bi koristiti specijalno đubrivo za palme koje u sebi sadrži mangan, kalijum i sve mikronutrijente.

Sobne palme se moraju pažljivo orezivati. Žuti i stari listovi se ne trebaju odmah kidati, jer palma zapravo iz njih dobija hranljive sastojke. Preterano orezivanje listova može palmu samo oslabiti. Trebalo bi ukloniti samo listove koji su već poprimili braon boju, a ostaviti ove ostale, jer ne bi trebalo ostaviti palmu samo sa novim listovima.

U zavisnosti od toga koju vrstu palme sadite trebalo bi birati i mesto za sadnju. Njima najviše odgovara neki ćošak sobe i prostrani hodnik. One dobro rastu kada su među drugim biljkama, pa možete da ih okružite ostalim saksijskim cvećem koje imate u domu. Vodite računa da njoj ipak treba puno mesta da bi rasla, pa bi bilo dobro da je ne dodiruju listovi druge biljke, već da ona ima dovoljno prostora.

Sobna palma obično ne cveta u kućnim uslovima, a i većina će uvenuti pre nego što dostignu dovoljnu zrelost da bi procvetale. Ovo su ipak tropske biljke, pa većina njih ne mogu da se ponašaju kao ostalo sobno cveće.

Cene palmi

Što se tiče cene palmi, ona varira. Seme nekih vrsta palmi možete naći već od 140 dinara, a sadnice se preću od 600 do 10.000 dinara. Palme možete kupovati preko interneta, ili u bolje snabdevenim cvećarama.

Za koju god da se vrstu sobne palme odlučite, ona će lepo izgledati u vašem domu, a još lepše u vašem dvorištu, dajući mu predivan, tropski ambijent. Vodite računa o dovoljnoj količini svetlosti, snabdevanje vodom, dohranjivanju i listovima i vaša će palma naći svoje mesto među drugim sobnim cvećem u vašem domu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...