Zdravlje

Ortostatska hipotenzija – simptomi, uzrok i lečenje

Ortostatska hipotenzija, ili posturalna hipotenzija kako se takođe naziva, predstavlja oblik specifičnog stanja koje može nastati u ljudskom organizmu, a koje je slobodnim i uprošćenim rečnikom najlakše definisati kao drastični pad arterijskog pritiska koji se javlja prilikom naglog zauzimanja uspravnog položaja, to jest prilikom naglog ustajanja.

U odnosu na brojne druge oblike hipotenzije, ortostatska hipotenzija je specifična po tome što se dokazano i opravdano smatra najučestalije rasprostranjenim oblikom hipotenzije, ali i po tome što ona nastaje izrazito naglo i isto tako naglo i prestaje.

Mogućnosti pojave ortostatske hipotenzije, izložene su osobe oba pola i svih starosnih grupa, što znači da se ovaj oblik poremećaja vrednosti arterijskog pritiska može javiti kako kod starijih osoba, tako i kod dece.

Prema podacima kojima raspolažu stručnjaci iz oblati medicine i koji su shodno tome provereni i pouzdani, učestalost pojave ortostatske hipotenzije, ubedljivo je izraženija kod osoba koje inače imaju razvijenu sklonost ka manifestovanju promena vrednosti krvnog pritiska, to jest kod osoba kod kojih je izražen problem sa čestom pojavom hipotenzije ili pak sa čestom pojavom hipertenzije.

Osim kod osoba kod kojih je izražen problem sa čestom pojavom hipotenzije ili pak sa čestom pojavom hipertenzije, ortostatska hipotenzija se učestalo javlja i kod osoba koje boluju od nekog oblika hroničnog oboljenja i kod osoba koje konzumiraju određene vrste medikamenata.

Kada su u pitanju osobe koje ne pripadaju gore navedenim grupama, odnosno kada su u pitanju potpuno zdrave osobe koje nisu izložene upotrebi bilo koje vrste medikamenata, ortostatska hipotenzija, najčešće se javlja u momentima u kojima je organizam izložen osećaju fizičkog ili psihičkog umora i osećaju opšte iscrpljenosti.

Do pojave ortostatske hipotenzije, mogu dovesti i brojni drugi faktori koje definišemo kao uzroke ove vrste specifičnog stanja.

O tim faktorima, odnosno uzrocima, moći ćete da saznate više u nastavku teksta, u kojem ćete pronaći i informacije koje se odnose na simptome ortostatske hipotenzije, ali i na metode lečenja ortostatske hipotenzije.

Ortostatska hipotenzija – simptomi

Simptomi na osnovu čije manifestacije se može prepoznati ortostatska hipotenzija, karakteristični su po tome što nastaju izuzetno naglo i to u trenutku naglog zauzimanja uspravnog položaja, to jest u trenutku naglog ustajanja.

Pritom, kod osoba koje su sklone pojavi ortostatske hipotenzije, simptomi ove vrste specifičnog stanja, mogu se manifestovati na isti način i kroz isti intenzitet bez obzira na činjenicu da li je osoba naglo ustala iz sedećeg ili iz ležećeg položaja.

Pre nego što konkretno nabrojimo i opišemo simptome ortostatske hipotenzije, želimo da napomenemo jednu izuzetno važnu činjenicu, a to je da takvi simptomi baš kao što i nastaju naglo isto tako naglo i prestaju.

Uobičajeno, trajanje manifestacije simptoma ortostatske hipotenzije, vezuje se za period od svega nekoliko sekundi, do nekoliko minuta.

loading...

Ukoliko se dogodi to da manifestovanje simptoma ortostatske hipotenzije potraje duže od nekoliko minuta i ukoliko se takva pojava pritom učestalo ponavlja, preporučljivo je obratiti se lekaru i podvrgnuti se odgovarajućim dijagnostičkim metodama koje će imati za cilj da dovedu do prepoznavanja uzroka takve pojave, koji pri opisanim okolnostima, dakle ukoliko se simptomi ortostatske hipotenzije sporo povlače, mogu biti vezani za prisustvo određenih ozbilnijih zdravstvenih komplikacija i poremećaja, kao što je na primer poremećaj funkcija određenog područja nervnog sistema.

Evo koji su to konkretno simptomi ortostatske hipotenzije:

Pojava umerenog do vrlo intenzivnog osećaja vrtoglavice (ovo je ujedno i prvi simptom ortostatske hipotenzije, bez obzira na to koji je konkretno uzrok pojave ortostatske hipotenzije),

Pojava trenutno izraženih promena u načinu funkcionisanja čula vida (vid postaje zamagljen i vidno polje postaje suženo),

Pojava osećaja zujanja u ušima,

Pojava osećaja smanjene orjentisanosti,

Pojava osećaja mučnine (u pojedinim slučajevima, manifestacija ove vrste simptoma može biti pomešana sa manifestacijom pojačanog lučenja pljuvačke i sa manifestacijom osećaja „skupljanja“ unutar usne duplje),

Pojava sinkope (reč je o pojavi gubitka svesti): Ono što je doslovno neophodno napomenuti kada je u pitanju ova vrsta simptoma, jeste da se njegova manifestacija javlja na sreću retko, ali da kada se javi diktira potrebu za obraćanjem lekaru. Naime, kada dođe do manifestacije gubitka svesti i bez obzira da li takvo stanje traje svega nekoliko sekundi, ili nekoliko minuta, potrebno je obratiti se lekaru i zatražiti sprovođenje odgovarajućih analiza, čiji će rezultati dovesti do prepoznavanja tačnog uzroka takve pojave).

Nešto što je takođe važno napomenuti kada su u pitanju simptomi ortostatske hipotenzije, jeste da oni mogu biti udruženi na različite načine.

To konkretnije znači da se prilikom pojave ortostatske hipotenzije kod nekih osoba može manifestovati recimo samo osećaj vrtoglavice pomešan sa trenutno izraženim promenama u načinu funkcionisanja čula vida, dok se kod drugih osoba može manifestovati značajno veći broj simptoma.

Ortostatska hipotenzija – uzroci

Glavni uzrok pojave ortostatske hipotenzije, koja kao što smo već naveli i objasnili nastaje isključivo prilikom naglog zauzimanja uspravnog položaja, odnosno prilikom naglog ustajanja, jeste to što se pri takvom položaju i stanju tela, a usled delovanja gravitacione sile krv naglo povlači u krvne sudove koji su smešteni u nogama, što direktno rezultira smanjenjem arterijskog  pritiska jer količina krvi koja dopire do srca i koja je spremna za ispumpavanje postaje manja.

Stanja koja se mogu definisati kao uzroci pojave ortostatske hipotenzije su sledeća:

Izraženost različitih oblika poremećaja u funkciji endokrinog sistema: Različiti oblici poremećaja funkcije endokrinog sistema, kao što su hipoglikemija ili pad vrednosti šećera u krvi, hiperglikemija ili porast vrednosti šećera u krvi, zatim adrenalna insuficijencija ili Adisonova bolest, hipotireoza ili smanjeno lučenje tiroidne žlezde, hipertireoza ili pojačano lučenje štitne žlezde i slično, mogu izazvati pojavu ortostatske hipotenzije, što znači da se mogu definisati kao uzroci pojave ortostatske hipotenzije,

Izraženost različitih oblika poremećaja srčane funkcije: Ukoliko je izražen neki od oblika poremećaja srčane funkcije, kao što je na primer sklonost ka bradikardiji, odnosno sklonost ka usporenom radu srca, može doći do pojave ortostatske hipotenzije,

Izraženost različitih oblika poremećaja nervne funkcije: Različiti oblici poremećaja nervne funkcije, kao što su na primer multipla skleroza, amiloidoza, Parkinsonova bolest i slično, mogu dovesti do manifestacije ortostatske hipotenzije,

Izraženost opterećenosti želuca: Kada je želudac opterećen usled uzimanja velike količine hrane, odnosno kada se osoba oseća prejedeno, povećava se rizik od pojave ortostatske hipotenzije,

Izraženost dehidracije: Kada je ljudski organizam dehidriran, bez obzira da li je dehidracija nastala kao posledica smanjenog unosa vode i uopšteno tečnosti, kao posledica predugog zadržavanja na suncu, kao posledica izraženosti dijareje ili kao posledica nekog drugog stanja ili faktora, drastično se povećava rizik od mogućnosti pojave ortostatske hipotenzije i zbog toga se dehidracija nalazi na spisku stanja koja mogu biti izražena u ljudskom organizmu, a koja se definišu kao mogući uzroci nastanka ortostatske hipotenzije,

Izraženost predugog zadržavanja tela u sedećem ili u ležećem položaju: Ukoliko vam je telo suviše dugo zadržano u sedećem ili u ležećem položaju i ukoliko naglo pokušate da promenite taj položaj, to jest ukoliko naglo ustanete, veoma je izvesno da ćete osetiti manifestaciju simptoma koji su karakteristični za pojavu ortostatske hipotenzije,

Izraženost trudnoće: Veoma često, događa se to da trudnoća uzrokuje pojavu ortostatske hipotenzije, to jest da ortostatska hipotenzija bude jedan od simptoma trudnoće.

Ortostatska hipotenzija – lečenje

Metode lečenja ortostatske hipotenzije, uglavnom se odnose na preduzimanje određenih, preventivnih načina ponašanja i to pogotovo u toku ustajanja.

Naime, ukoliko ste skloni pojavi ortostatske hipotenzije, tako nešto najbrže i najlakše ćete prebroditi ukoliko naviknete da polako zauzimate uspravan položaj, to jest da polako ustajete, bez obzira da li ste prethodno sedeli ili ležali.

Takođe, potrudite se da unosite više vode i uopšteno više tečnosti u organizam, konzumirajte manje, a češće obroke, dovoljno spavajte kako bi ste bili odmorni i potrudite se da postepeno, kroz umereno i lagano vežbanje povećate meru fizičke izdržljivosti.

Sponzorisano:

loading...
Loading...