Zdravlje

Benzoil peroksid gel i krema – upotreba, iskustva i cena

Benzoil peroksid, predstvalja vrstu organskog jedinjenja koje je specifično po tome što sadrži četrnaest atoma ugljenika.

Ova vrsta organskog jedinjenja, nalazi se u sastavu brojnih proizvoda koji su namenjeni za tretiranje i lečenje bubuljica i akni.

Takvi proizvodi, mogu se naći i kupiti u svim bolje snabdevenim farmaceutskim ustanovama, to jest apotekama i to najčešće u formi gelova ili krema.

Iako se gelovi i kreme koji su namenjeni za tretiranje i za lečenje bubuljica i akni, a koji u svom sastavu sadrže benzoil peroksid međusobno mogu razlikovati po ostalim sastojcima koje takođe sadrže, kao i po brojnim drugim osobinama, koje se odnose na primer na njihovu proizvodnu marku ili na način upotrebe, oni imaju jednu zajedničku osobinu, a to je da u svom sastavu moraju sadržati najmanje 5 %, a najviše 10 % benzoil peroksida.

U protivnom, ukoliko gelovi i kreme koji su namenjeni za tretiranje i lečenje bubuljica i akni u svom  sastavu sadrže manje od 5 % benzoil peroksida, njihova upotreba neće biti dovoljno efikasna i neće dati zadovoljavajuće rezultate na polju tretiranja i lečenja bubuljica i akni.

Sa druge strane, ukoliko gelovi i kreme koji su namenjeni za tretiranje i lečenje bubuljica i akni u svom sastavu sadrže više od 10 % benzoil peroksida, njihova upotreba može delovati suviše grubo na kožu i na taj način može uzrokovati pojavu određenih oblika iritacija na površini kože.

Jedan od proizvoda koji u svom sastavu sadže benzoil peroksid, a koji su namenjeni tretiranju i lečenju bubuljica i akni, jeste benzoil peroksid gel.

U nastavku teksta, imaćete prilike da saznate više o načinu upotrebe ovog proizvoda, o iskustvima osoba koje su imale prilike da isprobaju njegovu upotrebu, kao i o njegovoj ceni.

Ukoliko vam se navedene informcije unapred čine kao informacije koje bi vam mogle biti od koristi, sve što je potrebno da u tom slučaju uradite, jeste da nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Benzoil peroksid gel – upotreba

Upotrebi benzoil peroksid gela, neophodno je da pristupite tek nakon što ste prethodno temeljno očistili kožu lica, tačnije tek nakon što ste se temeljno umili koristeći umereno toplu vodu i sapun koji ima neutralnu PH vrednost koja kao takva neće uticati na narušavanje normalne PH vrednosti vaše kože.

Prema preporuci dermatologa i farmaceuta, najbolje ćete postupiti ukoliko kožu lica na prethodno opisani način očistite oko pola sata pre pristupanja upotrebi benzoil peroksid gela.

Konkretnom činu upotrebe benzoil peroksid gela, treba da pristupite tako što ćete malu količinu sadržaja ovog proizvoda naneti najpre na jagodicu kažiprsta, a potom je preneti direktno na područja kože na kojima je izraženo prisustvo bubuljica ili akni.

Ono što je pritom veoma važno i čak neophodno, jeste da vam ruke u trenutku nanošenja benzoil peroksid gela na površinu kože budu savršeno čiste.

loading...

Prilikom nanošenja benzoil peroksid gela na područja kože na kojima je izraženo prisustvo bubuljica ili akni, sadržaj proizvoda treba blago i nežno da utapkate na površinu bubuljica, odnosno na površinu akni i treba da se potrudite da sadržaj proizvoda ne pređe na okolno područje kože, to jest na područje kože koje je zdravo i koje kao takvo nije izloženo prisustvu bubuljica ili akni.

Sledeće što je potrebno da uradite kada ste završili sa nanošenjem sadržaja benzoil peroksid gela na odgovarajuće površine kože, jeste da sačekate da prođe najmanje dva, a najviše tri minuta, kako bi sadržaj upotrebljenog proizvoda mogao da ispolji svoje delovanje.

Kada prođe najmanje dva, a najviše tri minuta od trenutka kada je sadržaj benzoil peroksida počeo da deluje na vašoj koži, kožu treba temeljno da isperete umereno toplom vodom.

Preporučeno vreme delovanja benzoil peroksid gela, treba da prihvatite odgovorno i da ga ispoštujete jer u protivnom, duže delovanje ove vrste proizvoda može usloviti razvoj određenih oblika iritacija na površini kože.

Konkretnije, ukoliko sadržaj benzoil peroksid gela deluje duže od tri minuta, na koži se mogu razviti iritacije koje su najčešće ispoljene kroz pojavu crvenila kože, kroz pojavu osećaja zategnutosti kože, kroz pojavu perutanja kože ili kroz pojavu lokalizovanih zadebljanja na koži.

Ono što je pritom važno naglasiti i što je potrebno da znate, jeste da se prethodno navedeni oblici iritacija na koži kratkotrajno mogu ispoljiti i kao potpuno normalna reakcija kože koja se javlja nakon prve upotrebe benzoil peroksid gela, čak i onda kada je vreme njegovog delovanja bilo u potpunosti usklađeno sa preporučenim vremenom delovanja koje obuhvata od dva do tri minuta.

Međutim, ukoliko se takva situacija ponovi i nakon druge i nakon treće upotrebe benzoil peroksid gela, treba prekinuti upotrebu ove vrste proizvoda i treba se obratiti dermatologu ili farmaceutu u cilju pronalaženja proizvoda čijom upotrebom ćete zameniti upotrebu benzoil peroksid gela, a koji će vas dovesti do izlečenja bubuljica ili akni.

Prilikom upotrebe benzoil peroksid gela, potrebno je da strogo obratite pažnju na to da sadržaj ovog proizvoda ne dođe u dodir sa površinom vaših očiju, niti sa površinom kože na kojoj je izražena neka od iritacija poput otvorenih rana, posekotina, opekotina ili dubljih ogrebotina.

Kako bi ste bili sigurni da će područje vaših očiju, ali i područja kože na kojima su izražene neke od iritacija ostati zaštićena od mogućnosti dolaženja u kontakt sa sadržajem benzoil peroksid gela, potrebno je da nakon upotrebe ove vrste proizvoda temeljno operete ruke, kako na prstima ne bi ostali tragovi preparata koji bi se kasnije mogli preneti na oči ili na iritirana područja kože.

S obzirom na činjenicu da se benzoil peroksid gel ubraja u red fotosenzitivnih preparata, to jest u red preparata nakon čije upotrebe nije preporučljivo izlaganje delovanju direktnoj sunčevoj svetlosti niti uopšteno izlaganje delovanju UV zračenja, upotrebi benzoil peroksid gela treba pristupati nakon zalaska sunca ili eventualno tokom dana, ali isključivo onda kada ste sigurni da narednih nekoliko sati nećete izlaziti iz kuće i da samim tim nećete biti izloženi delovanju direktne sunčeve svetlosti.

Upotrebi benzoil peroksid gela, potrebno je da pristupate kontinuirano, što znači svakodnevno i to jednom u toku dana, najbolje uveče.

Benzoil peroksid gel – iskustva

Iskustva osoba koje su imale prilike da se podvrgnu upotrebi benzoil peroksid gela su takva da svedoče o tome da se najbolji rezultati upotrebe ove vrste proizvoda postižu nakon dva do tri meseca njegove pravilne i kontinuirane upotrebe.

Kod pojedinih osoba, kod kojih je izraženo slabije prisustvo bubuljica ili akni, maksimalni rezultati upotrebe benzoil peroksid gela se mogu postići i pre. Ipak, čak i u tom slučaju, preporučljivo je da upotreba ovog proizvoda svakako traje između dva I tri meseca, kako bi se sprečilo ponovno pojavljivanje bubuljica i akni.

U periodu korišćenja benzoil peroksid gela, učestalost upotrebe ovog proizvoda nikako ne sme da bude veća od jednom dnevno, jer povećana učestalost upotrebe ne bi dovela do pospešivanja delovanja preparata niti do skraćivanja perioda koji bi protekao do postizanja maksimalnih rezultata, već naprotiv, dovela bi do stvaranja rizika od pojave kontraindikacija, koje bi u tom slučaju bile izražene kroz pojavu crvenila na koži, kroz pojavu osećaja “užarenosti” na koži, kroz pojavu perutanja kože ili kroz pojavu lokalizovano izraženih zadebljanja na koži.

Podatak koji je takođe proistekao iz iskustava osoba koje su imale prileke da se podvrgnu upotrebi benzoil peroksid gela, odnosi se na činjenicu da upotreba ove vrste proizvoda najviše odgovara osobama koje imaju masnu do mešovitu kožu.

Kod osoba koje imaju suvu kožu, upotreba benzoil peroksid gela može da dovede do perutanja kože.

Iz navedenog razloga, osobe koje imaju suvu kožu, ali kod kojih se ispolji pojava bubuljica i akni na koje je potrebno delovati kroz upotrebu benzoil peroksid gela, posebno treba da vode računa o tome da prilikom korišćenja ove vrste proizvoda njegov sadržaj ne dođe u dodir sa područjima kože koja okružuju površinu bubuljica ili akni.

Vodite računa oko svega ovoga da ne bi došlo do stvaranja ožiljaka za koje bi posle jedino rešenje bio hirurški zahvat.

Benzoil peroksid gel – cena i gde ga kupiti?

U većini farmaceutskih ustanova, odnosno u većini apoteka, benzoil peroksid gel se prodaje u ambalaži koja sadrži 50 grama ovog proizvoda.

Da bi ste kupili navedenu količinu benzoil peroksid gela, potrebno je da izdvojite nešto manje od 350 dinara, tačnije 336 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...