Zdravlje

Šta je dobro za sinuse da se koristi?

Veliki broj ljudi se makar jednom u životu susrelo sa upalom sinusa. Sinusi su uglavnom šupljine u kostima prednjeg dela glave, koje su ispunjene vazduhom i obložene respiratornom sluzokožom, normalne vlažnosti.

Imaju respiratornu funkciju i imaju ulogu da se sadržaj koji se u tim šupljinama nagomilava, drenira van nje kroz nozdrve, grlo i ždrelo.

Upala sinusa (sinuzitis) je stanje koje dovodi do oticanja sluzokože i nagomilavanja gustog sekreta u tim šupljinama koje je teško izbaciti. To je jedna od najčešćih i najučestalijih zapaljenja respiratornog sistema.

Upala sinusa je često povezana sa prehladom, kijavicom, nekim alergijskim reakcijama, može biti bakterijskog, virusnog i gljivičnog porekla, može biti posledica nekih deformiteta i izraslina u nosnoj šupljini.

Mogu imati akutan i hroničan tok. Akutne upale su prolaznog i kratkotrajnog karaktera i traju do četiri nedelje, a one upale koje traju više od mesec do godinu dana su hroničnog porekla, izazivaju konstantan umor i slabost organizma i teže se leče.

Glavni simptomi kod sinuzitisa:

  • Jak pritisak i bol u prednjem delu glave
  • Otok i crvenilo očiju
  • Gust sekret i otežano pražnjenje sekreta iz nosa
  • Izostanak osećaja za ukus i miris

Prevencija sinuzitisa

Kod prevencije od sinuzitisa bitno je da se ne izlažete naglim promenama temperature, jakom vetru pogotovo u hladnim periodima godine.

Takođe je bitno i često provetravanje prostorija u kojim boravite i ukoliko ste u mogućnosti da koristite ovlaživače vazduha.

Kada ste u zagrejanim prostorijama, sluzokoža nosa se suši i nastaje iritacija sinusa koja dovodi do nagomilavanja sluzi i smanjuje mogućnost pražnjenja.

Takodje treba izbegavati udisanje duži vremenski period duvanskog dima, hemijskih sredstava za čišćenje i drugih supstanci koji doprinose iritaciji sluzokože.

Lečenje upale sinusa

Prvo je najbitnije otkriti uzrok nastanaka upale i za početak početi sa lečenjem prirodnim putem.

loading...

Ukoliko tad ne dođe do pozitivnih rezultata, početi sa konzervativnim lečenjem i u krajnjem slučaju kod težih upala gde se izlečenje ne može postići, neophodna je hirurška intervencija.

Ispiranje nosa – Ispiranje nosa se može uvesti i kao prevencija od nastanka upale i kao lečenje od iste. U apotekama se mogu nabaviti posebne posude namenjene za nazalno ispiranje koje podsećaju na mali čajnik. Ovim putem se postiže bolja prohodnost nosa za olakšano disanje, čisti strane čestice iz nosnih šupljina, ublažava i sprečava nastanak alergijskih reakcija, opušta očne mišiće i napetost prednjeg dela glave i ublažava glavobolje.

Rastvor koji se koristi za ispiranje i sipa u te posude možete napraviti tako što sipate toplu vodu, stavite kašiku sitno mlevene morske soli ili jednostavno uzmete fiziološki rastvor koji možete nabaviti u bilo kojim apotekama.

Postupak ispiranja ide tako što nagnete glavu u stranu nad umivaonikom, dišete na usta i lagano sipate rastvor u jednu nozdrvu, na dobrom ste putu ukoliko taj rastvor ističe na drugu nozdrvu. Posle isti takav postupak ponovite i sa drugom nozdrvom. Na kraju ispraznite nos i dobro posušite nozdrve tako što će te izduvavati vazduh kroz njih.

Nakon ispiranja se ne preporućuje izlazak na hladan vazduh makar nekoliko sati, jer može dovesti do jakih glavobolja. Ova tehnika je kontraindikovana za osobe koje pate od čestog krvarenja iz nosa.

Vodena para – Vodena para odčepljuje začepljene disajne puteve i pomaže kod upala. Veoma je bitno obezbediti stalan protok i drenažu sluzi iz nozdrva. Jedan od načina je tuširanje toplom vodom gde udišete paru pod tušem.

Drugi način je da napunite posudu toplom vodom, prekrijete glavu peškirom nad njom i udišete paru. Za bolji učinak možete ubaciti par kapi enteričnih ulja (npr. ulje eukaliptusa, peperminta, origana) u toplu vodu i inhalirate se na taj način.

Kurkuma – To je biljka iz porodice đumbira. Ovaj začin je poznat po mnogobrojnim lekovitim dejstvima i jedan je od najmoćnijih prirodnih lekova. Aktivni sastojak u kukurumi je kukurmin koji je takodje i antizapaljenski i antioksidantni sastojak.

Poznatno je da ovaj začin ima ulogu u jačanju i održavanju imunog sisrema. Pozitivno deluje na različite organske sisteme pa tako i na probleme respiratornih puteva. Može se koristiti kao dodatak jelima ili da se kuva u obliku čaja. On zagreva sinusne šupljine i pomaže pri omekšavanju nagomilane sluzi, smanjuje otok sluznice pri čemu olakšava pražnjenje kao i disanje.

Odmor – Svom telu i organizmu treba pružiti doboljno snage i energije u vidu dovoljne količine sna i odmora.

Umoran i iscrpljen organizam nije u stanju da se izbori samostalno sa upalama.

Kapi i sprejevi – Ukoliko prethodni postupci ne deluju pozitivno na rešavanje problema, mogu se koristiti lekovi za otpušavanje nosa, koji se najčešće primenjuju u vidu sprejeva ili kapi za nos, a ređe u vidu tableta.

Uz upotrebu ovakvih lekova dolazi do skupljanja krvnih sudova u nosnoj šupljini što dovodi do smanjenje otoka i bolje prohodnosti. Takav vid lečenja ne preporučuje korišćenje tih preparata duže od tri dana, jer mogu dovesti do još goreg stanja i još veće zapušenosti nosa.

Postoje i prirodni sprejevi i kapi za nos koji su na biljnoj bazi i mogu biti od ekstrata lista masline, divlji žuti indigo i od ekstrata semena grejpfruta. Svi oni imaju zajedničko antioksidantno, antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo. Deluju pozitivno na upalu, smanjuju pritisak, otok, bol i dovode do oslobađanja zapušenosti nosa i normalizaciju disanja.

Antibiotici – Veoma je bitno da lečenje ne započnete odmah sa antibioticima, pogotovo ako to radite na svoju ruku. Ukoliko vam ne pomogne ništa od prirodnih metoda, najbolje bi bilo da se savetujete sa vašim lekarom za sledeći korak u lečenju.

Pogotovo jer većina upala sinusa je virusnog porekla, a jako mali broj je bakterijskog. Antibiotici mogu imati pozitivan efekat i pomoći isključivo ukoliko su upale bakterijskog porekla. Lečenje kod akutne bakterijske upale traje do dve nedelje, a kod hronične bakterijske upale traje duže.

Hirurška intervencija –  Ukoliko lečenje upale sinusa nema pozitivan ishod ni na antibiotike, potrebno je izvršiti dodatna ispitivanja, kao što je skener da bi se otkrio i utvrdio uzrok problema. Mogu biti razni fizički nedostaci, polipi, izrasline, devijacija nosa ( zakrivljenost nosne pregrade).

Hirurški zahvat nije neophodan, ali može dovesti do trajnog rešavanja problema, jer se tim putem mogu otkloniti razni deformiteti i izrasline koji blokiraju prohodnost disajnih puteva.

Sponzorisano:

loading...
Loading...