Zdravlje

Šta je biohemijska trudnoća – simptomi, uzroci, iskustva i posledice

Biti majka je najveća želja gotovo svake žene, tako da nema srećnijeg momenta za ženu od onoga kada kućni test pokaže dve crtice.

Ipak, danas se sve više žena odlučuje na to da radi test na trudnoću iz krvi, odnosno takozvani beta HCG test, koji gotovo stopostotno može da ukaže na trudnoću i koji može da otkrije trudnoću znatno ranije nego drugi testovi.

Međutim, čak i ako beta HCG test iz krvi bude pozitivan, to može da bude samo varka. Upravo iz tog razloga je potrebno beta HCG test ponoviti nakon dva dana, kako bi se ustanovilo da je reč o pravoj trudnoći.

Ukoliko test pokaže da je došlo do opadanja beta HCG vrednosti u krvi, onda je najverovatnije reč o takozvanoj biohemijskoj trudnoći, odnosno o trudnoći koja se završi vrlo rano. Iako možda prvi put čujete za termin biohemijska trudnoća, treba znati da se čak 50-60% trudnoća završava na ovaj način.

U ovom tekstu ćete moći da vidite šta je to biohemijska trudnoća, šta ona podrazumeva i kako se može otkriti. Reći ćemo vam koji su simptomi i uzroci ovog stanja, ali i kakve su posledice onih žena koje su doživele biohemijsku trudnoću.

Šta je biohemijska trudnoća i kako se otkriva?

Kao što smo već spomenuli, biohemijska trudnoća je trudnoća koja nije uspešna, odnosno trudnoća koja se završava u ranoj fazi. Kada je reč o biohemijskoj trudnoći, nju je moguće otkriti samo uz pomoć testa za trudnoću koji se radi iz krvi.

Upravo zato se ovaj test naziva beta test i mnoge žene koje planiraju trudnoću ili koje su već bile u drugom stanju upoznate su sa ovim testom. Ono što je važno jeste da biohemijska trudnoća nije vidljiva na ultrazvuku, tako da je lekari na pregledu ne mogu ni uočiti.

Međutim, mnoge žene koje ne urade test iz krvi često i ne znaju da su imale biohemijsku trudnoću. Veliki broj ovih trudnoća uglavnom prolazi neopaženo. Klasični testovi iz urina koji se rade kod kuće takođe ne mogu da registruju ovu trudnoću, pa je zato neophodno da se izvadi krv.

Do biohemijske trudnoće dolazi onda kada plod umre pre nego što se usadi u samu matericu, odnosno on umire odmah nakon što se stvori. Usled biohemijske trudnoće jajna ćelija biva oplođena ali odumire veoma brzo i na taj način neće doći do samog procesa implantacije, odnosno do usađivanja jajne ćelije u matericu.

Dakle, često se dešava da test na trudnoću bude pozitivan, a da već nakon par dana žena prokrvari. Dolazi do spontanog pobačaja i rezultati testova na trudnoću više neće biti pozitivni. Ono što je važno znati jeste da plod nestaje sam od sebe, tako da se u slučaju biohemijske trudnoće ne radi klasičan abortus.

Ukoliko trudna žena radi beta HCG test iz krvi, rezultati će biti pozitivni i tako se lako može ustanoviti trudnoća.

Međutim, uvek se praktikuje da se beta HCG test iz krvi ponovi nakon dva dana, kako bi se ustanovilo da li je u pitanju prava ili biohemijska trudnoća. Ukoliko je došlo do biohemijske trudnoće, vrednost beta HCG testa iz krvi će biti duplo manja nego pre dva dana. Kod normalne trudnoće vrednost beta HCG testa duplira se iz dana u dana, dok kod biohemijske trudnoće dolazi do smanjivanja ovih vrednosti.

Simptomi biohemijske trudnoće

Poznato je da menstruacija koja dolazi nakon biohemijske trudnoće bude znatno jača, a često sadrži i krvne ugruške i praćena je jakim bolovima i grčevima. Po tome se obična menstruacija može razlikovati od biohemijske trudnoće, mada to nije uvek slučaj.

loading...

S obzirom da mnoge žene i ne znaju da su bile trudne, krvarenje koje se javi smatraju samo običnom menstruacijom koja je možda zakasnila nekoliko dana. Kao što smo već rekli, u slučaju biohemijske trudnoće se ne radi abortus, jer se oplođena jajna želija izbacuje preko menstruacije. Ta menstruacija se obično javlja sa manjim zakašnjenjem i biva znatno obilnija, kao što smo već rekli.

Međutim, ni to nije uvek slučaj, tako da se veoma često dešava da biohemijska trudnoća prođe sasvim neopaženo. To se naročito dešava ako žena nije planirala niti očekivala trudnoću. U tom slučaju žena nikada neće ni saznati šta se u njenoj materici desilo, jer će sledeća menstruacija doći najverovatnije na vreme ili eventualno sa par dana zakašnjenja.

Što se klasičnih simptoma biohemijske trudnoće tiče, možemo reći da ova trudnoća nije praćena nikakvim simptomima jer se završava previše rano. Poznato je da se simptomi u pravoj trudnoći javljaju tek negde oko šeste nedelje od prvog dana zadnje menstruacije, a biohemijska trudnoća se uglavnom završi pre tog perioda.

Ipak, ponekad se dešava da žena oseti neke blaže simptome, nalik predmenstrualnim simptomima.

Uzroci i posledice biohemijske trudnoće

Sada kada znate šta je biohemijska trudnoća i koji su njeni simptomi, verovatno vas zanima koji su uzroci i posledice ove trudnoće. Većina stručnjaka smatra da se biohemijska trudnoća dešava zato što je oplođena jajna ćelija imala određene genetske nepravilnosti i organizam je to na vreme prepoznao. Postoji i stručan naziv za biohemijsku trudnoću koji se koristi u medicini, a to je prirodna eugenika.

Naime, telo žene je sposobno da samo izabere plod koji je dobar a da odbaci plod koji ima neku grešku. Najčešće je u pitanju neka anomalija koja ima veze sa hromozomima usled oslabljenog imunog sistema majke.

Dakle, glavnim uzrokom biohemijske trudnoće smatraju se razne anomalije u hromozomima. Imajući u vidu tu činjenicu, možemo reći da je biohemijska trudnoća jedan prirodan proces u organizmu žene koji ima pozitivne efekte. Naime, biohemijska trudnoća, odnosno prekid trudnoće u ranoj fazi, onemogućava da dođe do razvoja ploda koji bi imao anomalije i koji nikada ne bi mogao biti kvalitetno razvijen.

Prema još nekim istraživanjima, mogući uzrok biohemijske trudnoće može da bude hlamidija ili neka druga bakterija. Studije su takođe pokazale da godine žene mogu da imaju uticaja na to kakva će trudnoća biti, odnosno što žena ima više godina, veća je verovatnoća da će doći do biohemijske trudnoće.

Svakako, neke nepravilnosti u količini i radu hormona mogu da dovedu do biohemijske trudnoće, pa bi u tom slučaju poželjno bilo prekontrolisati sve hormone. Kao neki od mogućih uzroka biohemijske trudnoće navode se i određeni lekovi koji su se duže vreme upotrebljavali, kao i to da sluzokoža materice možda nije spremna da primi jajnu ćeliju.

No što je važno znati jeste da biohemijska trudnoća nije nikakvo oboljenje niti ozbiljan zdravstveni problem i ne treba toliko da vas brine. Iskustva mnogih žena su pokazala da je i posle biohemijske trudnoće moguće da se rode potpuno zdrava i normalna deca. Dakle, žene koje su imale biohemijsku trudnoću neće nužno imati problem sa tim da opet ostanu u drugom stanju.

Ipak, postoje žene kod kojih se biohemijska trudnoća javlja više puta zaredom. U tom slučaju najvažnije je da se obratite svom ginekologu od kojeg ćete dobiti najbolje savete. Ginekolozi često preporučuju da se posle jedne biohemijske trudnoće napravi manja pauza kako bi se organizam oporavio i kako bi sledeća trudnoća mogla da bude uspešna.

Neka istraživanja kod pacijentkinja koje su se odlučile za veštačku oplodnju su čak pokazala da žene koje su imale biohemijsku trudnoću lakše mogu da zatrudne nego žene koje nikako nisu uspele da zatrudne.

Iskustva

Već smo spomenuli da se veliki broj trudnoća završi upravo spontanim pobačajem u ranoj fazi, odnosno biohemijskom trudnoćom, mada veliki broj žena i ne zna da je to doživeo. Istraživanja su pokazala da se biohemijske trudnoće veoma retko ustanove, jer žene uglavnom ne rade test na trudnoću dok menstruacija ne počne da im kasni neko vreme. Mnogo biohemijskih trudnoća prođe sasvim neopaženo, naročito kod onih žena koje nisu ni slutile da su u drugom stanju.

Biohemijska trudnoća naziva se još i lažna trudnoća i uglavnom predstavlja veoma traumatično iskustvo za većinu žena. Naročito je veliko razočaranje ukoliko se ispostavi da je prva trudnoća biohemijska i da nestane sama od sebe. U tom slučaju, žene često gube nadu i pitaju se da li ikada više mogu ostati u drugom stanju i izgurati trudnoću do kraja.

Međutim, već smo spomenuli da biohemijska trudnoća ne ostavlja za sobom nikakve opasne posledice, tako da ne treba preterano paničiti. Naravno, neophodna je konsultacija lekara i obavljanje svih potrebnih analiza, kako bi se utvrdilo koji je razlog biohemijske trudnoće.

Rezime

U ovom tekstu ste mogli da vidite šta je to biohemijska trudnoća i koji su njeni uzroci i simptomi. Kao što smo već rekli, mnoge žene imaju biohemijsku trudnoću, a da to nikada i ne saznaju. Biohemijska trudnoća nije vidljiva ultrazvukom, već se utvrđuje beta HCG testom koji se uzima iz krvi.

Ukoliko dođe do biohemijske trudnoće, vrednost beta HCG opada i oplođena jajna ćelija se izbacuje iz organizma putem menstruacije. Može se desiti da ta menstruacija nakon biohemijske trudnoće malo zakasni i da bude obilnija i bolnija, pa se po tome može ustanoviti da je reč o biohemijskoj trudnoći, mada ni to ne mora uvek biti slučaj. Veliki broj žena i ne zna da je postojala biohemijska trudnoća.

Na sreću, biohemijska trudnoća uglavnom ne ostavlja nikakve posledice i nije opasna po zdravlje. S obzirom da se plod izbacuje putem menstruacije, kiretaža u ovom slučaju nije potrebna. Smatra se da je glavni uzrok nastanka biohemijske trudnoće neka anomalija u samom plodu, tako da organizam automatski izbacuje taj plod jer on ne bi mogao normalno da se razvija. Upravo zato se biohemijska trudnoća na neki način smatra i korisnom.

Sve u svemu, biohemijska trudnoća je česta pojava i ne treba da vas plaši jer ne ostavlja nikakve drastične posledice. Važno je utvrditi uzrok biohemijske trudnoće i ukoliko je moguće treba tretirati faktore koji su doveli do toga. Iako biohemijska trudnoća nije opasna, savetujemo da se u svakom slučaju obratite vašem ginekologu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...