Uzgajanje

Bogumila, bugenvilija – sadnja, uzgoj, nega, cena

Bogumila je biljka koja je na našim prostorima takođe poznata i pod nazivom bugenvilija. Ova biljka, poreklom je iz Južne Amerike, tačnije sa priobalskih predela Brazila i svrstava se u red žbunastih puzavica.

Osobina koja prvenstveno odlikuje bogumilu, jeste raskošan izgled, koji kod ove vrste biljke posebno dolazi do izražaja u periodu njenog cvetanja.

Naime, bogumilu krase veoma raskošni cvetovi koji su izrazito sitni i brojni i koji mogu biti roze, ljubičaste, bele, bordo, narandzaste ili žute boje.

Upravo opisani cvetovi bogumile, raspoređeni su po njenim dugačkim granama, na kojima se takođe nalazi i mnoštvo takođe sitnih listića koji su karakteristični po tome što su srcastog oblika.

S obzirom na činjenicu da je bogumila izuzetno rasprostranjena biljna vrsta u Brazilu, a da je pritom izuzetno raskošnog izgleda, ona kao takva nije mogla da ostane neprimećena od strane brojnih turista koji su kroz decenije koje su za nama odlazili da posete Brazil. Upravo zahvaljujući turistima, koje je očarala lepota bogumile, ova biljna vrsta je polako, ali sigurno preneta širom sveta, pa samim tim i kod nas.

U nastavku teksta koji je pred vama, imaćete prilike da pročitate i da saznate sve što je potrebno da znate u vezi načina sadnje, u vezi načina uzgoja, u vezi načina nege i u vezi cene biljke bogumile, koja se kao što smo to prethodno već i napomenuli, veoma često naziva i bugenvilija.

Bogumila (bugenvilija) – sadnja

Pre nego što sa vama podelimo informacije koje se odnose na sam način sadnje biljke bogumila, važno je da vas pre svega upoznamo sa jednom važnom činjenicom, a to je da ova biljka, kako bi mogla uspešno da raste i da se razvija, na otvorenom prostoru, to jest direktno u zemlju ne treba da se sadi u područjima u kojima spoljašnja temperatura u toku zime silazi ispod nula stepeni.

Naime, u takvim područjima, biljku kakva je bogumila najbolje je posaditi u saksiju, kako bi tokom zime kada spoljašnja temperatura siđe ispod nula stepeni mogla da bude zaštićena od vremenskih uslova koji joj ne prijaju i to tako što će sa sve saksije biti uneta u zatvoren prostor u kojem živite ili bar u podrum u kojem neće direktno biti izložena snegu i mogućnosti smrzavanja.

Što se tiče samog načina sadnje bogumile, bogumila se sadi krajnje jednostavno i to iz pelcera.

Konkretnije, da bi ste mogli da posadite bogumilu, pre svega je neophodno da obezbedite pelcer ove biljke.
Pelcer bogumile, zapravo je formirana stabljika ove biljke, koja se uzima sa stabla i to tako da se lomi direktno do stabla.

Da bi pelcer bogumile bio kvalitetan i da bi samim tim ova vrsta biljke mogla uspešno da se posadi, ono što je potrebno, jeste da dužina pelcera bude okvirno oko petnaest centimetara.

Kada se obezbedi takav pelcer bogumile, pre sadnje, potrebno ga je pripremiti za sadnju.

Priprema pelcera bogumile za sadnju, podrazumeva pre svega obavezu odstranjivanja suvišnih listova sa njega i ostavljanje tek dva gornja, tačnije površinska lista na njemu.

loading...

Kada na pelceru bogumile ostanu samo dva gornja lista, proces njegove dalje pripreme za sadnju treba da izgleda tako da se sa donje strane pelcera svuda u krug odstrani kora i to na oko centimetar od ukupne dužine pelcera.

Zatim, pre nego što se pelcer bogumile posadi, potrebno je obaviti završni korak njegove pripreme za sadnju, što znači da ga je potrebno umočiti u hormon koji stimuliše rast korena (takav hormon, moguće je pronaći i kupiti u doslovno svim bolje snabdevenim poljoprivrednim apotekama). Ukoliko vam pak ne pođe za rukom da na tržištu pronađete i kupite hormon koji stimuliše rast korena, kao zamenu za takav preparat možete upotrebiti običan prirodni med, koji ste rastvorili sa vodom u razmeri 1:1.

U hormonu koji stimuliše rast korena ili u rastvoru meda i vode, pelcer treba da odstoji umočen bar sat vremena, a poželjno je i nekoliko sati.

Nakon toga, pelcer bogumile je konačno spreman za sadnju i sadi se tako što se postavlja u saksiju koja je po dnu pokrivena krupnim kamenjem, ili mešavinom izlomljenih krupnijih i sitnijih komadića cigle i koja je nakon toga do pola napunjena zemljom koja je lako propusna i čija se PH vrednost kreće u rasponu od 5,5 do 6,5 (prema mišljenju brojnih iskusnih uzgajivača ove biljne vrste, najbolje je za njenu sadnju koristiti rečnu zemlju).

Kada se pelcer postavi u saksiju koja je do pola napunjena zemljom, saksija se napuni skoro do vrha i pelcer bogumile se učvrsti tako što se zemlja odozgo ravnomerno pritisne i utapka.

Ukoliko ste u prilici, poželjno je da samu površinu saksije u kojoj je posađena bogumila obložite mahovinom.

Bogumila (bugenvilija) – uzgoj i nega

Nakon što na prethodno opisani način posadite bogumilu, biće potrebno da prođe između dve do tri nedelje, kako bi se koreni sistem biljke formirao i kako bi biljka mogla da počne pravilno da raste i da se razvija.

Činjenicu da se koreni sistem bogumile formirao, moći ćete da prepoznate tako što ćete nakon dve do tri nedelje od trenutka kada ste posadili biljku pažljivo okrenuti njenu saksiju naopako i tako što ćete kroz rupice njene saksije uočiti delove korena.

Kada se to dogodi, možete biti sigurni da se bogumila uspešno primila i da će polako, ali sigurno početi da raste i da se razvija.

Ono što je prvenstveno potrebno da znate kada je u pitanju uzgoj bogumile, jeste da ona ne voli česta pomeranja i da srazmerno činjenici da se svrstava u red puzavica, zahteva potporu na koju će se oslanjati u toku razvoja.

Naime, u saksiju u kojoj je posađena bogumila, poželjno je da pobodete merdevine na koje će biljka u toku rasta i razvoja moći da se oslanja.

Nešto na šta takođe treba da obratite pažnju kada je u pitanju uzgoj bogumile, jeste da biljci u svakom trenutku bude obezbeđen dovoljan nivo vlage.

Konkretnije, zemlja u kojoj raste bogumila, mora biti konstantno umereno vlažna, ali nikako ne sme biti natopljena vodom. Baš iz tog razloga, preporučuje se da se bogumila sadi u zemlju koja je lako propusna.

U suprotnom, ukoliko se bogumila zaliva preterano često i ukoliko je izložena prekomernoj vlažnosti zemlje, to može rezultirati time da njen koreni sistem počne da truli i da propada ili pak da biljka u periodu cvetanja ne izgleda lepo i da ima više lišća nego cvetova.

Što se tiče načina i učestalosti presađivanja, bogumilu je najbolje presađivati na svake dve do dve ipo godine i to u periodu ranog proleća ili u periodu rane jeseni.

Prilikom presađivanja bogumile, poželjno je birati širu, a ne značajno dublju saksiju, jer se na taj način unapred obezbeđuje bolje i pravilnije napredovanje nadzemnog dela biljke.

Ono na šta takođe treba posebno obratiti pažnju prilikom presađivanja bogumile, jeste da ne dođe do oštećenja njenog korena.

Naime, koreni sistem bogumile je izuzetno osetljiv i zato se prilikom presađivanja biljke nikako ne sme seći niti kidati. Nakon svakog presađivanja bogumile, njen koreni sistem zahteva određeni period adaptacije, koji najčešće traje nekoliko nedelja i u tom periodu, može se primetiti stagniranje u razvoju nadzemnog dela biljke. Takva činjenica, ne treba da predstavlja razlog za zabrinutost, jer se definiše kao normalna pojava, koja je karakteristična za ovu vrstu biljke.

U periodu cvetanja, bogumilu je potrebno jednom mesečno pođubriti, kako bi njeni cvetovi bili što brojniji i kako bi mogli da izgledaju što raskošnije.

U tom cilju, najbolje je koristiti tečna đubriva i to tečna đubriva koja u svom sastavu sadrže visoku koncentraciju minerala kao što su kalijum i gvožđe.

Nešto što brojni iskusni uzgajivači bogumile tvrde i savetuju, jeste da se umesto đubriva, kao odlična sezonska prehrana za ovu vrstu biljke može upotrebljavati i čaj od gaveza.

Prema njihovim rečima, čaj od gaveza, prepun je kalijuma, a takođe u svom sastavu poseduje i brojne druge komponente koje doprinose rastu i razvoju bogumile.

Ukoliko se i vi odlučite da upotrebite čaj od gaveza kao prehranu za bogumilu, biće dovoljno da ovaj čaj (naravno prethodno ohlađen) jednom mesečno u periodu cvetanja upotrebite za zalivanje bogumile.

Nakon što biljka bogumila prođe kroz period cvetanja, potrebno je obaviti njeno orezivanje. Ono što je pritom važno naglasiti, jeste da ne postoji jasno i konkretno određen period u godini kada treba obaviti orezivanje bogumile. Sve što je važno, jeste da se orezivanje obavi po završetku faze cvetanja, a s obzirom da bogumila može cvetati i nekoliko puta u toku godine i orezivanje se isto tako može obaviti nekoliko puta u toku godine.

Prilikom orezivanja bogumile, grane treba preseći neposredno ispod površine osušenog cveta, a na tom mestu, u narednoj fazi cvetanja, formiraće se novi mladi cvetovi bogumile.

Prilikom orezivanja bogumile, moguće je značajno uticati i na formiranje njenog celokupnog oblika.

U toku letnjeg perioda kada je spoljašnja temperatura visoka, saksiju sa bogumilom, treba da držite napolju na otvorenom.

S obzirom da ova biljna vrsta potiče iz tropskih krajeva, vremenski uslovi koji su aktuelni u toku leta, samo će joj pomoći da brže raste i da izgleda raskošnije.

U toku pozne jeseni, kada spoljašnja temperatura počne drastično da opada i da se spušta ispod nule, biljku treba uneti u zatvoren prostor i tako joj obezbediti zaštitu od smrzavanja.

Bogumila (bugenvilija) – cena

Na tržištu, tačnije u bolje opremljenim cvećarama ili u rasadnicima, bogumilu možete pronaći i kupiti po ceni koja varira od oko 500 dinara do nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti od faze razvijenosti, to jest u zavisnosti od dimenzija biljke.

Sponzorisano:

loading...
Loading...