Uzgajanje

Malina vilamet – sadnja, sadnice, uzgoj i saveti

Možda niste znali, ali naša zemlja se danas smatra jednim od najvećih uzgajivača malina u svetu. U ovom tekstu biće reči o malini vilamet, koja je u poslednje vreme stekla veliku popularnost širom sveta, ali i kod nas. Ona potiče iz Amerike, gde se najviše i uzgaja, a druga zemlja u svetu po uzgoju ove sorte malina je Kanada.

Malina vilamet je nastala ukrštanjem dve sorte malina, odnosno sorti Lojd Džordž i Njuberg. Malina vilamet je danas jedna od ekonomski najznačajnijih sorti malina u svetu.

Malina vilamet ima lepe plodove tamnocrvene boje i u većini slučajeva stabljika ove maline je trnovita, mada se nekada dešava i da nema trnje. Plodovi maline vilamet su krupni, čvrsti i veoma lepog ukusa. Nekada se može desit da plod maline vilamet bude žut, ali to su retki slučajevi. Plodovi maline vilamet se beru tokom juna meseca.

Malina vilamet pripada ranim letnjim sortama malina i veoma je popularna kod nas. Ona se uglavnom uzgaja na nekim manjim plantažama gde se dobijaju veoma veliki prinosi. Berba malina ima veliki značaj za razvoj seoskih krajeva u našoj zemlji. Poznati su sezonski poslovi branja malina koji su se pokazali kao veoma isplativi.

Ponekad se dešava da malina vilamet daje plodove dva puta u toku godine, mada je to izuzetno retko. Malina vilamet daje veoma velike prinose, ali važno je da joj se obezbede pravilna nega i uzgoj. Poznato je da se čak oko 95% prinosa ove maline izvozi u zamrznutom obliku.

U nastavku ovog teksta ćete saznati nešto više o malini vilamet. Reći ćemo vam kako se ova malina sadi, ali i šta je sve neophodno kako bi se pravilno uzgajala.

Sadnja i sadnice maline vilamet

Kada je u pitanju kupovina sadnica, najvažnije je da prvo nađete uzgajivača sa licencom i sa svom dokumentacijom koja je potrebna. Na osnovu te dokumentacije vi ćete znati da su sadnice zdrave i da nemaju nikakav virus, kao i to da su plodne i da će dati pun prinos ukoliko se malina pravilno budu gajila.

Dakle, veoma je važno nabaviti kvalitetne sadnice. One moraju izgledati sveže i moraju imati zdrav koren. Sadnice treba da budu dužine oko 50 cm i debljine oko 8 do najviše 12 mm. Što se korena tiče, on treba da sadrži od 8 do 10 glavnih žila dužine do 20 cm najviše. Pre nego što posadite sadnice, morate ih dobro očistiti i ukloniti sve osušene delove korena. Takođe, preporučuje se da se sadnice posade odmah nakon što ih nabavite.

Trebalo bi da znate da svaka sadnica ili grupa od više sadnice (najčešće pedeset) mora imati na sebi etiketu na kojoj piše o kojoj vrsti sadnice je reč, koja sorta maline je u pitanju, a takođe moraju pisati i podaci o proizvođaču maline.

Malina vilamet se sadi u proleće ili na jesen, zavisno od oblasti u kojoj su plantaže. Najčešće se malina vilamet sadi u jesen jer na taj način se dobijaju veći prinosi. Ipak, ako su u pitanju brdski i planinski predeli, onda se malina vilamet sadi u proleće jer tada mrazevi počinju relativno rano. Savetuje se da se u tom slučaju sadnja obavi u rano proleće ili sredinom proleća, a da se izbegavaju sadnje ove maline u kasno proleće.

Ako se malina vilamet posadi u kasno proleće, onda može doći do raznih problema i oštećenja. Zapravo, pupoljci na korenu biljke se mogu znatno uvećati i oštetiti za vreme sadnje. Postoji još jedan rizik kada je u pitanju prolećna sadnja maline vilamet, a to je nedostatak vlage u vazduhu, kao i topli vetar, koji nepovoljno utiču na sadnice malina. Zemljište je u proleće manje vlažno i sadnice se najverovatnije neće dobro razvijati.

Pre nego što počnete da sadite malinu vilamet, važno je da očistite zemljište od svih korova i od kamenja. Preporučuje se da se zemljište preore oko mesec dana pre nego što posadite sadnice, a preporučuje se i da se to zemljište nađubri stajskim đubrivom.

Ono što je važno jeste da ukoliko koristite stajsko đubrivo, onda morate smanjiti količinu mineralnog đubriva koje koristite. Kada završite oranje zemljišta i đubrenje, onda je potrebno da formirate redove u kojima će se saditi sadnice maline. Ukoliko su u pitanju neke parcele gde se nije obavila drenaža zemljišta, onda je potrebnu malinu saditi na gredicama.

loading...

Kada posadite sadnice maline vilamet, onda je potrebno da ih ostavite da budu oko 20 cm iznad zemlje. Zemljište na koje sadite malinu vilamet ne sme imati previše vlage i to zemljište se ne sme gaziti. Nakon što posadite sadnice ove sorte malina, neophodno je redovno ih zalivati i đubriti stajskim đubrivom. Sada ćete videti nešto više o tome kako se uzgaja malina vilamet.

Uzgoj maline vilamet

Postoje različiti sistemi za uzgoj maline, a za koji ćete se sistem odlučiti zavisi od toga gde se nalazi malinjak, kao i od još nekih uslova.

Sunčana područja i navodnjavanje. Što se tiče konkretno maline vilamet, ona zahteva redovno i dobro navodnjavanje i dosta sunca. Prinosi ove maline će biti najbolji ako je posadite na osunčanom području.

Vlažno tlo. Važno je da zemljište na kojem se sadi malina vilamet bude vlažno  i rastresito, ali i da sadrži dosta humusa. Ukoliko se ne obezbedi tlo koje sadrži dovoljno vlage, onda će verovatno plodovi biti sasušeni i smanjiće se rodnost same maline. Upravo zbog toga malina vilamet ima najbolje prinose u brdsko-planinskim područjima gde ima dosta padavina. Kao što smo već spomenuli, malina vilamet se mora đubriti stajskim đubrivom. Za uzgoj maline vilamet je najbolje birati zemljište koje ima pH kiselost između 5.5 i 7 i koje je ilovičasto ili peskovito-ilovičasto.

Redovno orezivanje. Uzgoj maline vilamet zahteva i da se ona redovno orezuje, kako ne bi došlo do nekih oboljenja ove biljke i kako bi prinos bio što veći. Orezivanje se vrši posle svake berbe, a važno je odseći sve grane sa kojih su se brali plodovi. Malina vilamet se uglavnom orezuje negde do 20. maja i tada je potrebno ukloniti sve jednogodišnje, dvogodišnje i oštećene izdanke. Takođe, moraju se odseći i sve oštećene i osušene grančice. Malina se treba orezivati tako da uvek bude 12 stabljika u redu i da je rastojanje između stabljika jedan metar.

Pravilan uzgoj malina takođe podrazumeva da se one uvežu žicom i da stabla ne budu viša od metar i po otprilike. Na taj način maline će moći ručno da se beru. Malina vilamet je srednjeg rasta, ali uz dobru negu, ona postaje veoma bujna i zato je potrebno da se redovno orezuje. Važno je i redovno orezivati tanke vrhove malina, jer ako se oni ostave onda bi plodovi bili jako sitni. U proseku je potrebno orezati čak 30% maline koja izraste, kako bi se malina bolje razvijala i kako bi prinosi bili što veći.

Pravilna zaštita. Iako je malina vilamet dosta izdržljiva, ipak se može desiti da je napadnu razne štetočine i oboljenja. Zato je važno redovno i pravilno je prskati nakon berbe. Bolesti koje su karakteristične za malinu vilamet su antraknoza i didimela, a do njih uglavnom dolazi ako se maline gaje na mestu koje nije dobro za njih.

Berba. Maline vilamet su zrele oko mesec dana nakon što procvetaju, a to je obično u junu. Plodovi maline su lepi, sočni i tamnocrvene boje. Berba ove maline se odvija dosta jednostavno jer je veoma lako odvojiti maline od peteljki. Maline se beru na svakih nekoliko dana kada su zrele i prilikom branja uglavnom ostaju neoštećene. Nakon što se maline uberu, uglavnom se zamrzavaju, pa se kasnije dalje obrađuju. Samo mali deo svežih malina dolazi direktno do potrošača.

Prinos maline vilamet je dosta veliki, kao što smo već spomenuli. Uz kvalitetan uzgoj i negu, može da se dobije i oko 10-15 tona maline vilamet po jednom hektaru.

Možda će vas zanimati da pročitate i ovo: Malina polka >>

Prerada, upotreba i saveti

Kao što smo već spomenuli, malina vilamet ima krupne i ukusne tamnocrvene plodove. Oni su veoma pogodni za preradu, a veoma su ukusni i u svežem obliku. Bilo da ih jedete sveže ili ih zamrzavate, pa kasnije od njih pravite razne poslastice, sigurno ćete uživati u prijatnom ukusu ovih malina.

Malina vilamet se dosta koristi za pravljenje raznih voćnih poslastica, kao što su džem, slatko, marmelada, kompot, sokovi itd. Od ove maline se prave i sladoledi i voćni jogurti.

Što se tiče prerade plodova maline, treba reći da postoji nekoliko faza. Pre svega, prva faza se naziva pothlađivanje i tada se sveži plodovi maline stavljaju u specijalne komore gde je temperatura 0 stepeni. Nakon te prve faze, odvija se zamrzavanje. Tada se plodovi maline izlažu veoma niskim temperaturama i drže se u hladnjačama, gde temperatura dostiže do -18 stepeni. Plodove maline ne treba stavljati na još niže temperature, kako se plodovi ne bi raspali i kako ne bi izgubili svoju strukturu.

Poslednja faza prerade ovih malina je takozvano prebiranje. Kada su maline zaleđene, onda se one prebiraju ručno ili korišćenjem mašina. Tada se uklanjaju svi plodovi koji se ne smatraju pogodnim za dalje prerađivanje. Nakon faze prebiranja dobijaju se različite kategorije proizvoda maline i određuju se dalji postupci prerađivanja malina.

Ukoliko vas zanima cena sadnica maline vilamet, treba reći da ona zavisi od količine, ali i od toga da li su se sadnice pripremale po narudžbini.

Rezime

Kao što ste mogli da vidite u ovom tekstu, malina vilamet je jedna od najpopularnijih malina na našem tržištu. To je američka sorta malina koja je nastala ukrštanjem dve različite sorte. Plodovi maline vilamet su krupni i tamnocrvene boje. Malina vilamet je rana sorta malina jer počinje da sazreva već u junu, mada se nekada dešava da ova malina daje plodove i dva puta u toku godine.

Za uzgoj maline vilamet treba obezbediti redovno navodnjavanje i birati sunčane predele. Osim toga, važno je redovno orezivanje. Potrebno je da se odsecaju grane sa kojih se beru plodovi ali i da se orezuju sve polomljene i oštećene grančice.

Plodovi maline vilamet su tamnocrvene boje, krupni i veoma ukusni, pa su pogodni za preradu i za kuvanje. Od ovih plodova mogu se praviti razni specijaliteti i poslastice.

Što se prinosa tiče, uz pravilnu negu i adekvatno održavanje, malina vilamet obično daje 10-15 tona po jednom hektaru. Nema sumnje da je malina vilamet jedna od najprofitabilnijih sorta malina u svetu ali i kod nas.

Nakon berbe najveći deo plodova maline vilamet se čuva u hladnjačama i sprema za dalju preradu. Od maline vilamet se prave različiti dezerti i poslastice, koje su popularne u celom svetu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da ste saznali sve ono što vas zanima o malini vilamet. Videli ste da uzgoj ove maline nije preterano komplikovan, a da prinosi mogu biti izuzetno veliki, pa vas to može podstaći da i sami počnete sa uzgajivanjem ove sorte malina ukoliko imate uslova za to. Nema sumnje da će vam se uzgoj maline vilamet isplatiti i da ćete i sami shvatiti zašto je ova malina jedna od najprofiatbilnijih u svetu.

Sponzorisano:

loading...
Loading...