Uzgajanje

Kako urediti baštu brzo i lako?

Želite da vaša bašta bude lepo uređena, a da pritom ne potrošite mnogo novca?

Mi imamo rešenje za vas. Pripremili smo vam nekoliko ideja kako možete brzo i lako urediti baštu i kako onada izgleda moderno sa malo ulaganja. Krenimo redom.

Ne mora mnogo da košta uređenje eksterijera, ako se dobro organizujete. Iako savremene baste koje gledate u časopisima deluju preskupo, zahvaljujui reativnim idejama i povoljnim materijalima vaša bašta može da izgleda odlično i ako se ne uloži mnogo. Evo i kako.

Izaberite odgovarajui materijal i ekološka rešenja koja će svakog posetioca zadiviti. Mi vam nudimo nekoliko saveta, a vi sami odlučie šta ćete primeniti u praksi.

Geometrijskim šarama ukrasite prostor!

Finišeri i površinski sloj ostavljaju poseban vizuelni utisak. Ako u nekom delu dvorišta imate prostor koji niste potpuno iskoristili ili postoji deo baste gde je gola zemlja, onda taj prostor prekrijte recikliranim materijalom.

Možete da napravite mozaik po sopstvenom ukusu, a da biste dobili vei contrast upotrebite mahovinu između šavova. Ako kombinujete ova dva materijala neete potrošiti mnogo novca, adobićete efektan izgledsvog dvorišta.

Jeste li razmišljali o stvaranju mirisnog puta?

Da, da, mirisni put u bašti je odlično rešenje ako želite da iskoristie biljke poput limjuna, majčine ušice i drugih. S obzirom na to da ne rastu brzo i da nije potebno mnogo ulaganja i truda oko ovih biljaka, dobićete kreativno idejno rešenje brzo i lako. Eto načina kako da napravite put kroz dvorište na interesantan način.

I da, imajući na umu da nećete moći mnogo rada da ulažete oko uređivanja biljaka, dovoljno vam je baštensko crevo i malo zalivanja i vaš mirisni put će uvek biti lepo uređen!

Reznice će dobro doći!

Mnoge vrste cvea i biljaka rastu upravo iz reznica. Ako ste planirali da posetite rasadnik, najpre se posavetujte sa prijateljima da li iz svog vrta mogu da vam daju reznice.

Zato onda odlučite koje ćete sadnice kupiti u rasadniku. Vaše dvorište će posebno ukrasti nekoliko novih vrsta biljaka i cveća.

Kakve saksije izabrati za dvorište?

Ako ve imate saksije u kojima biljke i cveće sadite, ondabaštuosvežite novim saksijama. Ne morate čakni nove da kupujete, već gume, sanduke i staru burad pretvorite u ukrasnu dekoraciju vašeg eksterijera. Različitim predmetima iz domaćinstva možete promeniti svrhu, pa stare stolove i stolice restaurirajte, a novocveće i biljke zasadite.

Povoljno i brzo možete da uredite saksije, jer ako ih obojite u smele boje, vaša bašta će dobiti potpuno drugačiji izgled. I da, ukoliko imate saksije koje su od terakote, pre lakiranja ih potopite u vodu i držite ih pod vodom sat vremena kako biste kasnije mogli lakše da nanesete boju.

Da li volite višegodišnje biljke?

Jasno je da jednogodišnje biljke žive samo jednu sezonu. To sa višegodišnjim biljkama nije slučaj. Ako želite da uštedite, onda su upravo višegodišnje biljke rešenje.

Ukrasne trave i drugo bilje ulepšać vašu baštu, a različita kombinacija biljaka doprineće da vaša bašta bude modernog i lepog izgleda. Sa malo ulaganja dobićete lepo dizajniran i na prvi pogle skup pejzaž ispred kuće.