Lekovite biljke Zdrava hrana

Čuvarkuća i med – upotreba, lekovitost, recepti

Čuvarkuća je veoma popularna biljka, koja se lako gaji, jer uspeva kako u spoljašnjim uslovima, i na praktično svakoj podlozi – od stenovitog do tresetnog tla, tako i u kućnim varijantama, kao ukrasna biljka, i kako joj samo ime kaže, po starom narodnom verovanju, i kao „čuvar kuće“.

Lekoviti deo ove biljke su njeni „šiljasti“ listovi, koji su mesnati i puni dragocene tečnosti, tako da se njen „sok“, može i samostalno koristiti kao lek kod raznih upalnih stanja, a pre svega kod upale uva, kod opekotina na koži, za ublažavanje iritacija i svraba nakon uboda insekata i kod postojanja virusnih bradavica na koži (a radi sprečavanja njihovog daljeg širenja), kod upalnih procesa u gornjim disajnim putevima i kod postojanja crevnih parazita, naročito kod dece.

U svom sastavu, čuvarkuća tj njen sok, ima bitne elemente kakve su biljne smole, mravlja kiselina, tanini, jabučna kiselina, biljni flavonoidi, ugljeni hidrati i brojni minerali. Zato je u alternativnoj medicini, ova biljka naročito cenjena zbog svojih antiupalnih, ali i antidiuretičnih svojstava (smanjuje učestalost mokrenja).

Med – lekovita svojstva

O lekovitosti i blagotvornim dejstvima meda, postoje dokazi od davnina. Dovoljno je reći da je med korišćen za previjanje teških rana kod rimskih vojnika, ali i za lečenje brojnih patoloških stanja, još od davnih vremena.

Med je, kao što je poznato veoma bogat antioksidansima, mineralima, vodom i ugljenim hidratima, ali su od najvećeg značaja vitamini koji se nalaze u njegovom sastavu – vitamini B grupe i vitamini A, C, E i K. Svi ovi sastojci su značajni za dobro proučena, i u razne svrhe primenjena – antimikrobna, antizapaljenska, antioksidativna i fantastična imunostimulatorna svojstva meda.

Da li znate?

Najskuplji med na svetu, je takozvani – „sidr med“, koji potiče iz mesta Hadramauta, koje se nalazi na Arabijskom poluostrvu, i koji se sakuplja samo dva puta godišnje, u leto i u jesen, na nepristupačnim planinama Jemena. Jedan kilogram ovog meda, košta približno oko 230 evra, odnosno, blizu 28 000 dinara.

Da li ste znali, da postoji i takozvani „ludi med“, čija konzumacija u prevelikim količinama, može da dovede čak i do smrtnog ishoda. Ova vrsta meda, kao i slučajevi trovanja, koji su praćeni halucinacijama i poremećajima svesti različitog stepena, se posebno često sreće u Turskoj, a potiče od polena biljke „rododendron“.

Pomenuta cvetnica, je posebno rasprostranjena na turskoj obali Crnog mora, i pčele joj nikako ne mogu odoleti, pa je u medicini poznata i bolest koja je nastala upravo zbog konzumiranja ove vrste meda, a zove se prikladno, „bolest ludog meda“ ili na engleskom „MSD“ (mad honey disease).

Čuvarkuća i med – za pravilan rad štitne žlezde

Oboljenja štitne žlezde ili tiroidee, posle šećerne bolesti, svrstavaju se u grupu najčešćih bolesti od kojih savremeni čovek oboleva. Funkcija štitne žlezde je veoma složena, jer ona reguliše rad velikog broja organa i organskih sistema u organizmu, pa tako, njena oboljenja i poremećaji, imaju dalekosežne posledice, ne samo po samu žlezdu već i po organizam u celini.

Štitna žlezda luči tiroidne hormone, pod kontrolom viših nervnih centara, a oni dalje putem krvi stižu do ciljnih tkiva u organizmu. Oboljenja štitne žlezde tj poremećaji njene normalne funkcije se dele na – smanjenu funkciju tj hipotireozu i povećanu funkciju štitne žlezde ili stručno – hipertireozu.

loading...

Pre pojave savremenih terapijskih metoda, jedan od poznatih preparata u narodnoj medicini, a koji se koristio da se „očuva“ normalan rad tiroidee, je jednostavan „lek“ koji se sastoji od mešavine listova čuvarkuće i meda.

Recept 1

Za ovaj recept su potrebni mladi listovi čuvarkuće (koji su zeleni i puni lekovitog „soka“, obrani) i kvalitetan prirodni livadski ili bagremov med.

Potrebno je „nabrati“ oko 750 gr listova čuvarkuće, dobro ih oprati, a zatim što sitnije samleti u blenderu.

Samlevene listove čuvarkuće, potom treba dodati u 1 kg meda i to dobro promešati i ostaviti da odstoji oko 2 nedelje, u dobro zatvorenoj staklenoj tegli.

Mešavina se uzima svakoga jutra na prazan stomak, a optimalna doza je jedna kafena kašičica (najbolje plastična ili drvena), i ceo proces se ponavlja dok se smesa u potpunosti ne potroši.

Čuvarkuća i med – za probleme sa želucem

Mešavina meda i listova čuvarkuće, pokazala se kao veoma delotvorna kod gastritisa (upalnog procesa želudačne sluznice) i rešavanja problema sa postojanjem čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Kako je, jedan od najznačajnijih uzročnika nastanka upale sluznice digestivnog trakta, ali i nastanka čira na želucu, prekomerno povećanje i kolonizacija želuca bakterijom, koja se zove – Helicobacter pylori (a koja se normalno nalazi u pilorusu tj donjem delu želudačnog mehura), smatra se da upravo mešavina pomenutih sastojaka, pomaže u eradikaciji (tj pročišćavanju) organizma od ove bakterije.

Recept 2

Za rešavanje pomenutih želudačnih tegoba, med i čuvarkuća, najčešće se upotrebljavaju u jednakim razmerama tj 1:1.

Za pripremanje mešavine je potrebno, 500 gr svežih i dobro opranih listova čuvarkuće, koje je najbolje ubrati u leto, kada su najbogatiji sokom. Nakon što se listovi čuvarkuće, sitno samelju u blenderu, dodaje im se 500 gr domaćeg meda i sve se dobro umeša i zatvori u staklenu posudu.

Ovako spremljena mešavina meda i listova čuvarkuće, treba da odstoji najmanje oko nedelju dana, u frižideru, uz povremeno otvaranje radi mešanja drvenom kašikom, i radi što boljeg sjedinjvanja lekovitih supstanci. Napravljena mešavina se uzima uvek pre obroka, tri puta dnevno, po pravilu po jedna kafena kašika (tj najbolje drvena ili plastična zamena za metalnu kafenu kašičicu).

Ako se nakon potrošene prve količine, ove lekovite i prirodne mešavine, Helikobakter pilori koji je veoma uporan bakterijski uzročnik, ne eliminiše u potpunosti, najbolje je da se postupak ponovi prema potrebi, još jednom ili dva puta, na već opisani način.

Čuvarkuća i med – za prevenciju i lečenje mioma i cista

Miomi su benigni tumori materice, i smatra se da svaka 2.-3. žena u reproduktivnom periodu ima miom, ali da toga nije ni svesna, posebno ukoliko se redovno ginekološki ne kontroliše ili ukoliko miom ne daje nikakve objektivne smetnje.

Problem nastaje onda, kada žena odluči da se ostvari u ulozi majke, ili kada ovaj benigni tumor toliko poraste, da vrši pritisak na okolne organe u maloj karlici, a pre svega na mokraćnu bešiku i/ili debelo crevo. Miomi su takođe poznati i kao česti uzročnici kako vanmenstrualnih krvarenja, tako sa druge strane i pojave krvarenja nakon perioda menopauze.

Drugi čest problem kod žena, jesu ciste na jajnicima, materici ili u dojkama, a koje nastaju zbog hormonskih promena tj variranja u količini polnih hormona u različitim periodima života – od puberteta do menopauze.

Med i čuvarkuća, od davnina su poznat recept u narodnoj medicini, koji se koristi kod problema sa postojanjem cisti i mioma. Smatra se, mada nije naučno potvrđeno, da biljni hormoni iz soka čuvarkuće i neke supstance iz meda, imaju sposobnost da se vezuju za hormonske receptore na miomima i cistama i tako iste i blokiraju, čime ili dovode do smanjenja u broju/veličini ovih promena, ili pak do njihovog potpunog povlačenja.

Recept 3

Za „lečenje“ pomenutih tumorskih promena i cista, najbolje je napraviti smesu od 300 gr svežih listova čuvarkuće i 500 gr domaćeg bagremovog meda.

Mešavina se priprema, na isti način kao što je ranije u tekstu i opisano – dakle, mladi listovi čuvarkuće se dobro operu, izblendiraju i pomešaju sa navedenom količinom meda. Nakon pakovanja mešavine meda i čuvarkuće u staklenu teglu, ona se ostavlja da „odstoji“ u frižideru 7-10 dana, uz povremeno otvaranje i mešanje, drvenom kašikom.

Nakon što navedeno vreme prođe, i lekovite supstance se dobro sjedine, gotova smesa se uzima svakoga dana tri puta dnevno pre obroka. Najbolje je uzimati zapreminu od jedne supene kašike tri puta dnevno, dok se količina pripremljene mešavine meda i čuvarkuće u potpunosti ne potroši. Navedeni tretman, nakon potrošene prve ture, sme da se, uz razmake od oko 2 nedelje, ponovi još 1-2 puta, ali nakon toga je potrebno obavezno napraviti pauzu i uraditi specijalističke analize, da se proveri da li je došlo do bilo kakvog poboljšanja.

Ostale namene čudotvorne mešavine meda i čuvarkuće

Doziranje mešavine meda i čuvarkuće, kao i razmera sastojaka koja se primenjuje u njenom spravljanju je individualna, i zavisi od stanja ili oboljenja koje se tretira, tj da li se koristi kao lek ili kao preventiva za nastanak nekog poremećaja.

Kada se mešavina meda i listova čuvarkuće, koristi u preventivne svrhe ili pak, za jačanje imunog sistema, dovoljno je napraviti polovinu preporučene doze i uzimati jednu kafenu kašičicu u toku dana.

Veoma važna je i napomena, da je ovako pripremljena smeša meda i čuvarkuće, samo alternativna mera i pomoćna metoda, i da se nikako ne može i ne sme tretirati kao lek ili medicinsko sredstvo. Upravo iz tog razloga, se ipak pre upotrebe pomenute mešavine, treba posavetovati sa izabranim lekarom, i potražiti dodatne informacije i savete, a naročito ukoliko je neka osoba alergična ili preosetljiva na neku supstancu koja se nalazi u sastavu meda ili soka iz listova čuvarkuće.

Pored već navedenih stanja i problema, mešavina meda i čuvarkuće je korisna:

1) za ublažavanje tegoba od strane gornjih respiratornih puteva, ali i kod postojanja astme i bronhitisa, jer u prvom redu ublažava nadražajni kašalj i omogućava iskašljavenje ukoliko je kašalj „produktivan“. U ove svrhe, koristi se mešavina koja sadrži med i listove čuvarkuće u odnosu 1:1, a obično se prave manje količine i uzimaju se i manje doze – 1 ili 2 kafene kašičice mešavine dnevno

2) za mršavljenje – mešavina aktivnih supstanci koje sadrže i med i lekovita čuvarkuća, ubrzavaju metabolizam, pa tako redovnim uzimanjem pre svakog obroka, mešavina ova dva sastojka može značajno da doprinese redukovanju prekomerne telesne mase

3) za ublažavanje tegoba kod hemoroidalne bolesti – zahvaljujući antizapaljenskim i antiinfektivnim svojstvima, mešavina listova čuvarkuće i domaćeg meda, umanjuje bolove i svrab kod upaljenih hemoroida, ali i sprečava da dođe do njihovog sekundarnog inficiranja, bakterijama koje se nalaze u okolini analnog otvora (stafilokoko i enterobakterije)

4) za pročišćavanje krvi, sprečavanje ateroskleroze i poboljšanje cirkulacije

5) za jačanje snage srčenog mišića, za regulisanje arterijskog krvnog pritiska i prevenciju srčenog i moždanog udara

6) za rešavanje problema sa upalnim procesima u crevima i za prečišćavanje creva od parazita i protozoa

7) za popravljanje i stimulaciju odbrambenih sposobnosti organizma, a naročito u slučajevima oslabljenog imuniteta, usled raznih oboljenja ili primene raznih modaliteta terapije (hemioterapija, zračenje, imunosupresivni lekovi)

Sponzorisano:

loading...
Loading...