Zdrava hrana

Dvopek – kalorije, vitamini i prednosti za zdravlje

Pre nego što počnemo da govorimo o dvopeku, koji je tema ovog teksta, važno je da znate razliku između dvopeka i tosta.

Naime, dvopek je tvrd hleb koji je dva puta pečen, što se i iz samog naziva vidi, dok se pod tostom podrazumeva meki hleb koji tek treba da se peče.

Dvopek je hleb koji se pravi od uobičajenih sastojaka, kao što su brašno, šećer i jaja, ali svakako da postoje razne varijante ovog hleba, u zavisnosti od proizvođača. Postoje ražani dvopek hleb, integralni dvopek hleb itd.

Sam naziv dvopek je nastao od nemačke reči zweiback, odnosno od reči zwei, što u prevodu znači dva, i back, odnosno pečenje. U skladu sa tim, nastao je i naš naziv dvopek. Dvopek je popularan širom sveta i konzumira se svakodnevno. On je dugotrajniji od običnog svežeg hleba i može se naći u svim supermarketima.

U nastavku ovog teksta ćete videti nešto više o kalorijama i o nutritivnoj vrednosti dvopeka, a reći ćemo vam i koje su njegove zdravstvene prednosti. Videćete koje vitamine sadrži ova namirnica i da li je zaista istina da ona može da pomogne u mršavljenju.

Ukoliko još uvek niste počeli redovno da konzumirate dvopek, sigurni smo da će nakon čitanja ovog teksta dvopek postati i deo vašeg jelovnika. Bilo da želite da smršate ili da ostanete zdravi, dvopek je idealno rešenje za vas, a sada ćemo saznati i zašto.

Nutritivna vrednost i kalorije

Za razliku od običnog hleba koji je često dosta vlažan, dvopek je hrskav i dehidriran je. Upravo zbog toga nutritivna vrednost dvopeka je veća od običnog hleba, pa se on jede u manjim količinama. Koliko će kalorija dvopek imati ne zavisi samo od osnovnih sastojaka nego i od ostalih sastojaka koji se nalaze u dvopeku.

Kao što smo već rekli, osnovni sastojci dvopeka su belo pšenično brašno, šećer i jaja i to je najjednostavniji tip dvopeka, odnosno prost dvopek. Međutim, u prodavnicama uglavnom nailazimo na italijanske i neke druge vrste dvopeka.

Sada ćemo vam predstaviti nutritivnu vrednost dvopeka. Jedno parče dvopeka, odnosno 7 g dvopeka, ima oko 5 g ugljenih hidrata, za razliku od jednog parčeta belog hleba koje sadrži 10 g ugljenih hidrata. Što se količine masti tiče ona je ista u parčetu dvopeka i u parčetu belog hleba. Ista je i količina šećera, dok proteina ima malo više u belom hlebu. Dvopek sadrži svega oko 7% vode, za razliku od običnog hleba kod kojeg ima preko 40% vode. S obzirom da sadrži veoma malu količinu vode, dvopek se lako vari i na taj način pomaže u ubrzavanju našeg metabolizma.

Dvopek je kaloričniji od belog hleba, ali kao što smo već rekli, jede se u manjim količinama. Samim tim unosimo mnogo više kalorija kada jedemo beli hleb, iako dvopek na istu količinu hleba sadrži skoro duplo više kalorija. Sada ćemo vam reći koliko kalorija otrpilike sadrže razne vrste dvopeka ali i drugih vrsta hlebova, kako biste mogli uporediti njihovu kalorijsku i nutritivnu vrednost.

Sto grama običnog dvopeka sadrži 426 kalorija, odnosno jedno parče dvopeka ima oko 30 kalorija. Što se integralnog dvopeka tiče, sto grama ovog proizvoda sadrži 366 kalorija, to jest jedno parče integralnog dvopeka ima oko 40 kalorija. Kada je beli hleb u pitanju, onda 100 g belog hleba sadrži 265 kalorija, dok jedno parče ovog hleba ima 53 kalorije.

Kao što možete videti, beli hleb na sto grama ima znatno manje kalorija nego dvopek. Ipak, rekli smo da se beli hleb obično jede u većim količinama pa zato i dovodi do gojaznosti i smatra se nezdravom varijantom. Spomenućemo i kalorijsku vrednost integralnog hleba.

loading...

Naime sto grama integralnog hleba ima 265 kalorija, dok jedno parče ovog hleba ima 69 kalorija. Sada kada znate kalorijsku vrednost dvopeka u odnosu na beli i na ostale vrste hleba, sigurni smo da ćete moći bolje da razumete njegovu hranljivu vrednost.

Vitamini i zdravstvene prednosti

Dvopek ne sadrži preterano puno hranljivih materija, ali je dosta zdraviji od običnog hleba. Pre svega, dvopek sadrži velike količine ugljenih hidrata, pa je značajan za davanje energije i može lako da zasiti.

Što se vitamina i minerala tiče, dvopek nema neke posebne koristi. On sadrži vitamin C, bakar, kalijum, selen i folate ali u minimalnim količinama, svega oko 1-3% naših dnevnih potreba. Dakle, kada je reč o vitaminima, ne možemo istaći neku posebnu korist koju dvopek ima, ali svakako ne treba zanemariti ove hranljive sastojke u njemu. Iako ne sadrži neku veću količinu vitamina, dvopek ima dosta zdravstvenih prednosti.

Pre svega, dvopek se preporučuje bolesnicima, osobama koje imaju probavne smetnje, gojaznim osobama, ali i uopšte osobama koje žele da žive zdravo. On neće iritirati vaša creva i stomak već će imati blagotvoran uticaj na vaš sistem organa za varenje.  Dvopek se mnogo bolje vari nego beli hleb i bolje može da nas zasiti. Dvopek se dobro može kombinovati uz razne namirnice jer se lako vari. Mala količina dvopeka je dovoljna da zadovolji vaše energetske potrebe i da vas zasiti.

Dvopek ne sadrži velike količine masti i holesterola, pa se smatra idealnom zamenom za pekarske proizvode. Zbog svega toga dvopek se od davnina koristi u raznim dijetama za mršavljenje i svrstava se u dijetalnu hranu.

Postoje razne redukcione dijete zasnovane upravo na konzumiranju dvopeka, a jedna od njih je svakako i takozvana dvopek dijeta. U toj dijeti dozvoljeno je da se osim dvopeka jede i citrusno voće. Iskustva su pokazala da je ova dijeta veoma efikasna za gubitak kilograma. Međutim, mršavljenje nije jedina zdravstvena korist koju dvopek može imati.

Već smo rekli da dvopek poboljšava probavu. Naime, dvopek sadrži veoma malu količinu vode, pa on upija razne materije u našim crevima i izbacuje ih iz organizma. Dvopek spada u takozvanu laku hranu jer ne opterećuje naš želudac. Tačnije, dvopek može da umiri rad creva i da reguliše varenje.

Još jedna od zdravstvenih prednosti dvopeka jeste jačanje imuniteta. Dvopek se često preporučuje u sezoni prehlada i gripa jer može da ojača organizam. Zapravo, dvopek snabdeva organizam glukozom i na taj način mu daje snagu za oporavak.

Nema sumnje da je dvopek veoma zdrava namirnica, o čemu svedoči i činjenica da se dvopek prodaje u gotovo svakoj prodavnici zdrave hrane. Bilo da želite da smršate, da regulišete varenje ili jednostavno želite da živite zdravo, dvopek je onda pravo rešenje za vas. Uvedite dvopek u svoj svakodnevni jelovnik i polako počnite da ga koristite kao zdraviju alternativu za beli hleb. Već nakon kratkog vremena ćete primetiti da je vaše varenje znatno bolje, da više nemate probavnih smetnji i da su suvišni kilogrami počeli da se tope.

Ako budete jeli dvopek, više nećete imati osećaj težine i nelagode u stomaku, već ćete se osećati poletno i energično. Dvopek će u malim količinama zadovoljiti sve vaše energetske potrebe i ojačaće vaš imunitet.

Međutim, vodite računa da dvopek koji jedete ne bude previše zagoreo, jer u tom slučaju on može sadržati neke kancerogene supstance. Uvek treba da birate što svetliji dvopek jer ukoliko se previše prepeče, dvopek će izgubiti hranljiva svojstva i postati kancerogen.

Rezime

Dvopek je jedna od najzdravijih namirnica koja se smatra idealnom zamenom za beli hleb. Iako je kaloričniji od belog hleba, dvopek može da pomogne u mršavljenju. Naime, dvopek se jede u znatno manjim količinama nego beli hleb, pa se samim tim unosi i manji broj kalorija.

Osim toga, dvopek se brzo i lako vari, pa pomaže u regulisanju probave i ubrzavanju metabolizma. Dvopek je siromašan mastima i holesterolom, pa vam može pomoći da izgubite suvišne kilograme.

Iako ne sadrži neku značajniju količinu vitamina i minerala, dvopek spada u zdravu hranu i može da ima razne zdravstvene prednosti. Osim što će vam pomoći da regulišete probavu i da smršate, dvopek takođe može da pomogne u jačanju imuniteta, pa se preporučuje da ga jedete ukoliko vas muči prehlada ili neko drugo oboljenje. Sve u svemu, dvopek je dijetalna hrana koja će vam pomoći da živite zdravije i da održite vitku liniju.

Sponzorisano:

loading...
Loading...