Mršavljenje Zdrava hrana Zdravlje

Suve kajsije – kalorije, nutritivna vrednost, dijeta, upotreba i lekovita svojstva

Onda kada se pomene neka dijeta i sam zdrav način ishrane, ljudima je sirovo voće prvo na pameti. Što jeste dobro, ali moramo napomenuti da je suvo voće potpuno nepravedno zapostavljeno. Ima jednako dejstvo na naš organizam, čak i povišeno, jer se u suvom voću nalazi više kalorija koje su potrebne našem organizmu kako bismo imali snage.

Te kalorije mnoge zaplaše pa misle da suvo voće goji, a istina je nešto drugačija. Suvo voće se preporučuje osobama koje žele da smršaju, a to je zbog toga što ono deluje laksativno, dakle prazni creva i čisti ih od toksina i nepotrebnih masnoća. Pritom pružaju osećaj sitosti, dok organizmu daju potrebne količine minerala, vitamina i ugljenih hidrata.

Suve kajsije su verovatno najukusnije suvo voće, a takodje su i visoko na listi najzdravijih namirnica. Našem organizmu pomažu da se izbori sa brojnim bolestima, a svakako deluju preventivno. Ukoliko imate predispozicije za neku od bolesti crevne flore, kardiovaskularnog sistema ili nervnog sistema, kajsije bi trebalo da jedete svakodnevno.

One utiču pozitivno na gotovo svaki organ u našem organizmu, što potvrdjuje njihovu vrednost. U daljem tekstu saznajte nešto više o lekovitim svojstvima suvih kajsija, zatim o njihovoj nutritivnoj vrednosti. Pročitajte i par saveta oko ishrane i same dijete, koja uključuje upotrebu suvih kajsija.

Suve kajsije – kalorije i nutritivna vrednost

Kao što smo već pomenuli u uvodu, suve kajsije su veoma bogate mineralima, vitaminima i kalorijama, koji su potrebni našem organizmu kako bi normalno funkcionisao. Danas se sve lošije hranimo, jedemo brzu hranu koja nam nanosi mnogo više štete nego koristi. Nemamo naviku da umesto nekog slatkiša, na primer, pojedemo jednu suvu kajsiju i da nas to zasladi.

Ukoliko grickalice i sve nepotrebne šećere, kao belo brašno i so, zamenimo onim što je dobro, rezultati neće izostati. Tako preporučujemo, da u ovom slučaju, suve kajsije jedete umesto slatkiša koji su puni emulgatora. Umesto jednog čokoladnog kolača iz kutije, pojedite 2-3 suve kajsije. Zasladićete se fino, a pored toga ćete u svoj organizam uneti zdrave šećere i kalorije, koji vam neće samo trenutno podići snagu, već će vam dati snagu za čitav dan.

Osim toga, u organizam ćete uneti i minerale i vitamine, koji će mu pomoći da ostane snažan i jak dugoročno.

Suve kajsije na 100 grama sadrže:

-234 kalorije

-56 grama ugljenih hidrata

-8 grama vlakana

-53 grama šećera

-3,4 grama proteina

Dakle, suve kajsije, kao što možete videti, sadrže dosta šećera, ugljenih hidrata i kalorija. Medjutim, to zaista nisu kalorije koje stvaraju višak masti u telu, već naprotiv, one utiču na dobar rad crevne flore, pa samim tim izbacuje višak masnoća iz organizma. Nisu sve kalorije jednake, a kalorije koje se nalaze u suvim kajsijama su svakako zdrave i veoma poželjne.

Iz tog razloga se preporučuju i osabama koje redovno treniraju, jer daju snagu pre treninga, a nakon treninga obnavljaju izgubljenu energiju, a takodje i minerale.

Ugljeni hidrati i šećeri takodje daju snagu, jer to nisu oni bespotrebni i loši, već oni koji koriste našem organizmu. Pa se i zbog toga takodje preporučuju sportistima, koji su veoma aktivni i kojima je pojačan fizički rad tokom dana.

-92 miligrama kalcijuma

-65 miligrama magnezijuma

-4 miligrama gvoždja

-1880 miligrama kalijuma

loading...

Zbog visokog procenta kalijuma i magenzijuma, suve kajsije se preporučuju osobama sa kardiovaskularnim problemima. Nužne su u ishrani svih osobama koje imaju bolesti srca i krvnih sudova. Takodje, preporučuju se i osobama koje imaju anemiju i slično, jer sadrže gvoždje. Kalcijum je zadužen za očuvanje našeg koštanog sistema, pa se tako preporučuju i osobama koje imaju problema sa istim.

Svakako da bi suve kajsije trebalo da jede svako ko ima predispozicije za neku od navedenih bolesti, radi preventive. Generalno, osobe koje su zdrave, očuvaće svoje zdravlju ukoliko redovno konzumiraju suve kajsije.

-15 miligrama Vitamina C

-107 miligrama Provitamina A (beta karoten)

U nešto manjoj količini sadrže vitaine, ali vitamin C i provitamin A su svakako takodje veoma bitni našem organizmu. Vitamin C je zaslužan da štiti naš imuni sistem, dok provitamin A, odnosno Beta Karoten, ima za cilj da očuva zdravlje naše kože.

Suve kajsije – upotreba i lekovita svojstva

Kada je u pitanju upotreba suvih kajsija, napomenućemo da je njih najbolje konzumirati ujutru, na prazan stomak. Možete ih jesti i uz doručak (na primer, ovsena kaša sa suvim voćem), a možete ih jesti i u toku dana kao zamenu za neki slatkiš. Suve kajsije su same po sebi odličnog ukusa, tako da im nije potreban nikakav dodatak.

Jednostavno ih jedite onda kada vam se jede nešto slatko i ukusno. Možete ih kombinovati uz gotovo svo drugo voće, uz kašaste proizvode, i tome slično.

Suve kajsije mogu jesti svi, a maloj deci se preporučuju jer im značajno mogu pomoći u izgradnji snažnog imunog sistema, i generalno snažog i zdravog organizma. Starijim osobama se takodje preporučuje kako bi imali što više snage i bili boljeg rasploženja.

Utiču na raspoloženje – Da, suve kajsije imaju tu moć da nam poprave raspoloženje. Zašto je to tako? Zbog toga što u sebi sadrže značajne količine magnezijuma, koji je zaslužan za očuvanje našeg nervnog sistema. Utiče tako što smiruje nerve i omogućava vam bolju koncentraciju, i lakše razumevanje trenutne situacije.

Utiču na srce – Magnezijum je, kako smo već pomenuli gore u tekstu, takodje zaslužan i sa očuvanje našeg kardiovaskulrnog sistema. Danas su bolesti srca, odnosno srčani udari, sve češći. To je zbog toga što naš kardiovaskularni sistem biva zakrčen masnoćama koje se nagomilavaju usled konzumiranja nezdrave hrane. Suve kajsije će vam pomoći da se oslobodite tih masnoća, odnosno da oslobodite vaš krovotok i tako sprečite bolesti srca.

Ubrzava metabolizam – Osobe koje imaju lenja creva sklone su gojaznosti, upravo zbog tih nagomilanih masnoća i toksina u našim crevima i organizmu. Sve povlači jedno drugo, pa nezdrava hrana dugoročno utiče na organizam u celosti. Onda kada jedemo lošu hranu, ona se sporije vari i tako stvara nadutost i probleme sa stomakom. Pored toga, većina toga ode u otpad (toksine) i eto bolesti i gojaznosti.

Redovna upotreba suvih kajsija pomoći će vašim crevima i želucu da brže vare hranu, samim tim nadutost stomaka i zatvor svode se na minimum. Brz metabolizam jednako je zdrava crevna flora, a zdrava crevna flora jednako je zdrav organizam. Zdravlje na usta ulazi!

Jača kosti – Zbog visokog sadržaja minerala kalcijuma, suve kajsije su veoma dobre za naše kosti. Preporučuju se zbog toga osobama koje često i dugo stoje, radi preventive, ali i svima onima koji već imaju neki problem sa kostima i zglobovima. Starije osobe su sklone reumi i generalno lošem zdravlju kostiju, pa preporučujemo da ih redovno konzumiraju. Svakako, mladje osobe bi od najranijeg doba trebalo da koriste suve kajsije u ishrani, kako bi što duže sačuvali zdravlje koštanog sistema.

Čuva zdravlje očiju – Čulo vida je svakako najzanačajnije, a kako smo danas sve više pored ekrana i imamo sve manje dodira sa prirodnom, vid počinje da slabi. Slepe osobe znaju koliko je teško provoditi život u tami. Zbog toga, dok još uvek imate priliku, sačuvajte vaš vid. Suve kajsije su bogate Beta Karotenom i veoma povoljno utiču na zdravlje naših očiju. Značajno popravljaju vid, ali dobro deluju i kod oboljenja poput katarakte i glaukoma.

Sprečava rak – Osim što sprečava, značajno utiče na sam proces oporavka i izlečenja. Vitamin B17 koji se nalazi u kajsijama, od velikog je značaja svim obolelim od raka. On za kratko vreme pomaže da se simptomi bolesti smanje, a u velikom broju slučajeva dolazi do toga da se bolest potpuno povuče. Zbog toga apelujemo da sve osobe koje imaju predispozicije, ili su već obolele od ove opake bolesti, redovno upotrebljavaju suve kajsije.

Dijeta sa suvim kajsijama

Da najpre kažemo da dijeta, bilo koja, pa tako i ova, neće biti uspešna ukoliko se ne pridržavate nje redovno, i ako sa strane i dalje jedete ono što stvar višak masnoća. Za vitku liniju i dobro zdravlje, potrebno je da svakodnevno jedete zdravu hranu.

Nadamo se da ćete sami sebe vremenom podstaći da se što zdravije hranite, a ova dijeta vam može biti odskočna daska.

Prvi dan: 

Za doručak pojedite 50 grama suvih kajsija, a uz to popijte šolju omiljenog čaja.

Za ručak pojedite bistru supu, dinstanu piletinu i nekoliko komada suvih kajsija. Jednostavan ukus piletine odlično će se slagati za ukusom suvih kajsija.

Za večeru pojedite veću porciju sirovog i kuvanog povrća, po izboru.

Za medjuobroke možete pojesti neko sirovo voće, poput banane ili možete pojesti sirovu kajsiju.

Drugi dan:

Za doručak pojedite oko 70 grama suvih kajsija, uz šolju zelenog čaja.

Za ručak pripremite ribu po vašem ukusu, a uz ribu kao dekoraciju i značajan dodatak, pojedite dve suve kajsije.

Za večeru pripemite pirinčanu kašu i dodajte seckane suve kajsije.

Za medjuobroke takodje pojedite neko sirovo voće po izboru.

Treći dan:

Za doručak pojedite sada 100 grama suvih kajsija.

Za ručak napravite veliku porciju sveže salate i dodajte par komada suvih kajsija, a možete pripremiti i meso po vašem izboru, najbolje piletinu.

Za večeru pripremite heljidnu kašu sa seckanim suvim kajsijama.

Za medjuobroke takodje pojedite sirovo voće po izboru.

Nakon tih tri dana, primetićete da se sa vašim stomakom nešto dešava. Biće dosta ravniji, a vi siti i zadovoljni!

Sponzorisano:

loading...
Loading...