Nega i lepota

Depilacija ruku, nogu i lica – tretman, postupak, posledice i cena

Danas je depilacija, odnosno uklanjanje dlačica sa lica i tela, deo osnovne higijene, a ne samo estetski tretman.

Mnoge osobe se odlučuju za brijač, koji je najjednostavnija i najjefitinija varijanta, ali dlačice se vrlo brzo vraćaju.

Posle samo 12-24h moguće je ponovo opipati dlačice na dodir, što može biti jako iritirajuće. Iskustva sa brijačem su uglavnom jako loša. Zato stručnjaci uglavnom preporučuju depilaciju, kao najbolji i najpouzdaniji metod za uklanjanje dlačica, bilo da je u pitanju lice, odnosno nausnice, ili telo.

Iskustva su pokazala da se redovnim tretmanima depilacije znatno može stanjiti sam koren dlake i mogu se prorediti dlake na regiji koja je tretirana depilacijom. Depilacija se može raditi na više načina, odnosno upotrebom vrućeg voska, hladnog voska, šećerne paste, traka sa voskom, kremom, epilatorom itd.

U nastavku ćemo vam pokazati kako sami sebe možete depilirati i ukloniti dlačice koje vas nerviraju. Depilacija ruku, nogu i lica može biti veoma jednostavna, a samo je važno da poslušate neke od naših saveta.

Takođe, reći ćemo vam koliko se kreće cena depilacije u kozmetičkim salonima i kakve posledice depilacija može imati.

Metode depilacije

Depilacija vrućim voskom. Vruć vosak je jedan od najčešće korišćenih tretmana za depilaciju u gotovo svim kozmetičkim salonima. Ovaj tretman možete lako sprovesti i u svom domu, a potrebno je samo da kupite pakovanje vrućeg voska. Stavite vosak na ringlu sve dok ne omekša i onda ga nanosite na kožu. Kada se stvrdne, onda ga samo uklonite brzim i naglim pokretom.

Vruć vosak se obično koristi za uklanjanje dlačica sa nausnica, kao i za noge i prepone, mada se sve više pripadnica lepšeg pola odlučuje i za uklanjanje dlačica sa ruku uz pomoć ove metode. Prilikom depilacije vrućim voskom, važno je vosak lepiti u smeru rasta dlake, a onda ga povući u suprotnom smeru. Ono što morate znati jeste da ovaj metod depilacije nije preporučljiv osobama koje imaju previše nežnu i osetljivu kožu.

Efekat depilacije vrućim voskom je vidljiv 2-3 nedelje nakon tretmana, tako da su ovi tretmani jako popularni. Oni vam mogu pomoći da duže vreme budete mirni i da ne razmišljate o dlačicama.

Jedan dan nakon tretmana vrućim voskom treba izbegavati sunce, kao i upotrebu dezodoransa, jer može doći do pojave fleka.

Takođe, jedna od mogućih loših posledica ovog načina depilacije jeste ta što se može desiti da dlačice počnu da urastaju.

loading...

Depilacija hladnim voskom. Ovo je veoma čest način depilacije koji se koristi u kozmetičkim salonima. Međutim, možete i sami pokušati da uradite depilaciju hladnim voskom, ali morate biti oprezni kada je u pitanju priprema voska. Naime, ako se desi da vosak dođe u dodir sa vodom, onda on više neće biti za upotrebu. Što se samog postupka pripreme hladnog voska tiče, potrebno je da ga držite u posudi gde je vruća voda ili da ga držite u mikrotalasnoj, sve dok se ne ohladi. Nakon toga potrebno je naneti vosak na kožu i preko njega staviti parče tkanine, pa naglo povući.

Hladan vosak se koristi za depilaciju nausnica, prepona i nogu. Ako se tretman obavi pravilno, onda je njegov efekat izuzetno dobar, pa neće biti potrebe da se depilirate dve nedelje nakon toga. Međutim, morate znati da se depilacija hladnim voskom može vršiti samo kada su dlačice duže od pola centimetra.

Trake sa voskom. Verovatno ste čuli i za trake sa voskom koje se mogu naći u prodaji. U pitanju su trake koje se koriste za jednu upotrebu i kojima se uglavnom depiliraju manji delovi kože, kao što su nausnice, potkolenice ili prepone. Sam postupak depilacije nije komplikovan. Potrebno je samo ove trake zagrejati malo između dlanova, staviti na deo tela koji želite da depilirate i naglo povući.

Nakon depilacije, takođe nije dobro izlagati se suncu niti koristiti dezodoranse na tim delovima kože u naredna 24h. Što se efekta ovih traka sa voskom tiče, on je otprilike negde oko 7 dana. Posledice koje može izazvati depilacija ovim trakama se uglavnom odnose na pucanje kapilara do kojeg dolazi zbog toga što ove trake prianjaju direktno uz kožu.

Depilacija šećernom pastom. Šećerna pasta je najpopularniji domaći metod koji vam može pomoći da se oslobodite dlačica na telu. Osim što se sve više primenjuje u kozmetičkim salonima, depilaciju šećernom pastom možete uraditi i kod kuće. Naime, šećernu pastu jednostavno možete napraviti od sastojaka koje sigurno imate kod kuće. Potrebno je samo da pomešate šećer, vodu i sok od limuna, odnosno 2 šolje šećera, ¼ šolje vode i ¼ šolje limunovog soka. Sve ove sastojke izmešajte i kuvajte ih oko 5 minuta, a nakon ključanja prespite smesu u dublju metalnu posudu. Smesa koju dobijete će biti kao karamelizirani šećer i treba je pustiti da se malo prohladi.

Pre početka depilacije, važno je da očistite deo tela koji ćete depilirati, a preporučuje se da nanesete na taj deo malo dečjeg pudera u prahu. Kada nanosite šećernu pastu na kožu, vodite računa da se pasta lepi suprotno od smera u kojem dlake rastu. Zatim, povucite taj komad šećerne paste u smeru rasta dlake i videćete da su dlačice nestale. Dakle, postupak depilacije šećernom pastom je suprotan od depilacije voskom.

Kada završite depilaciju šećernom pastom, važno je da isperete dobro kožu i da ja namažete kremom. Stručnjaci preporučuju da se depilacija šećernom pastom obavlja čak 2 do 3 puta u toku nedelje na samom početku, a kasnije će biti dovoljno jednom u toku meseca. Naravno, šećerna pasta koju ste iskoristili se ne sme koristiti i za naredni tretman, već je treba baciti.

Najveće prednosti ove depilacije su te što nećete imati problem sa uraslim dlačicama niti sa iritacijom kože. Takođe, ova depilacija znatno manje boli nego na primer depilacija voskom, a efekat je gotovo isti. Pozitivna strana ove depilacije je i ta što šećernom pastom mogu da se uklanjaju i dlačice koje su kraće od 2 mm. Ukoliko se budete depilirali šećernom pastom, koža će vam postati mekana i nežna i nećete imati nikakve alergijske reakcije. Šećerna pasta se najčešće koristi za uklanjanje dlačica sa ruku, nogu i sa prepona.

Depilacija brašnom. Rekli smo već da sve veći broj žena ima problem sa dlačicama na licu, pa se uglavnom odlučuju na to da depiliraju ne samo nausnice, već i deo između obrva. Osim vrućeg voska i kreme, za depilaciju se u ovom slučaju može koristiti i brašno. Depilacija brašnom postaje sve popularnija kada su u pitanju sitne dlačice na licu. Brašnom se mogu uklanjati i dlačice na obrazima i na bradi.

Ono što je potrebno u ovom slučaju jeste da pomešate 1 šolju brašna, malo mleka i pola kašičice kurkume i da ovu smesu nanesete na lice u smeru u kojem rastu dlake. Pustite da se smesa osuši negde oko dvadesetak minuta, a onda koristite vlažni peškir za skidanje dlačica. Naime, povlačite vlažni peškir u smeru koji je suprotan od rasta dlake. Videćete da dlačice polako nestaju, a ukoliko pasta ostane na vašem licu, možete je isprati toplom vodom.

Pored ovog, postoji još jedan recept od brašna koji vam može pomoći u depilaciji, a to je mešavina kikuruznog brašna, belanceta i šećera, koju treba primeniti na isti način kao i prethodni postupak.

Posledice depilacije ruku, nogu i lica

Već smo spomenuli da su neki načini depilacije blaži od drugih, odnosno da nekada može doći do pojave crvenila i iritacije, bez obzira na to koliko je depilacija uspešno urađena. Veoma je važno da se sa stručnjakom posavetujete o osetljivosti svoje kože i o tome koji tretman depilacije bi bio najbolji za vas.

Ako vam je koža previše osetljiva i ako su vam vidljivi kapilari i vene, onda depilacija vrućim voskom može biti previše gruba za vas, pa bi bilo bolje da se opredelite recimo za depilaciju šećernom pastom.

Jedna od najtežih posledica depilacije jeste svakako urastanje dlaka. Do urastanja najčešće dolazi ako se jedna ista regija tela depilira različitim metodama, pa je zato najbolje uvek se opredeliti za istu metodu ili uopšte ne depilirati taj osetljivi deo tela. Dokazano je da je nepravilna tehnika brijanja jedan od najčešćih uzroka urastanja dlačica.

Neki od načina da sprečite urastanje dlaka su da dobro hidrirate i očistite kožu pre depilacije i da nakon depilacije nanesete kremu koja će umiriti vašu kožu.

Takođe, preporučuje se depilacija šećernom pastom, o čemu je već bilo reči.

Cena depilacije ruku, nogu i lica

Cene depilacije se razlikuju u zavisnosti od toga koji deo tela depilirate i koji kozmetički salon odaberete, ali ipak cene su svuda približne.

Na primer, depilacija celih nogu se kreće oko 900 dinara u većini kozmetičkih salona, dok je cena depilacije pola nogu 600 dinara. Depilacija prepona uglavnom košta 300 dinara, a depilacija prepona i pola nogu je negde oko 700 dinara.

Zatim, depilacija pola ruku je negde oko 400 dinara, dok je depilacija celih ruku 500 dinara. Depilacija celih ruku i nogu zajedno iznosi 1200 dinara, dok je depilacija pazuha 250 dinara. Skidanje nausnica je najjeftinije i ono se uglavnom kreće do 200 dinara. Depilacija lica je 300 dinara.

Ove cene se odnose na depilacije kod žena, dok su cene za muške depilacije uglavnom malo veće. Tako na primer, depilacija muških nogu iznosi čak 1500 dinara, depilacija muških ruku 600 dinara, a depilacija i ruku i nogu kod muškaraca je 2000 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...