Nega i lepota

Kako ukloniti strije i ožiljke prirodnim putem ili laserom?

Bilo kakva nesavršenost na našoj koži može da izazove ozbiljne probleme sa samopouzdanjem, naročito kod žena. U periodu puberteta koža je sklona pojavi akni i bubuljica koje često ne možemo da gledamo na licu pa ih stiskamo, i tako se postepeno stvori ožiljak.

Takvi ožiljci sporo blede, a još teže potpuno nestaju, te naše lice ostaje obeleženo. Ožiljak za ožiljkom i nastaje veliki problem jer naše lice biva prekriveno njima.

Osim takvih ožiljaka, često se dešava da kao mali padnemo sa bicikle i slično, povredimo naše noge, ruke, lice… i eto ožiljka. Mnogo njih ostaje nam kao večna uspomena na nestašno detinjstvo. Neki od nas požele kada odrastu da uz pomoć tretmana plastične hirurgije te ožiljke uklone.

Još jedan od problema sa kojima se devojke sreću tokom života jesu strije, posebno u periodu puberteta, kada se telo razvija. Porodjaj je takodje kritičan kada je u pitanju kilaža i širenje kože. Strije, iako u dosta manjem broju, imaju i muškarci, takodje usled naglog povećanja telesne težine ili mišića prilikom redovnog odlaska u teretanu, odnosno bildovanja.

Dakle, pojava strija je moguća kod svih nas, a o ožiljcima da ne govorimo. Sve zavisi od tipa kože, odnosno da li je koža osetljiva ili ne, i kolika je njena elastičnost. Ipak, iako imate “kritičnu” koži, pojavu strija možete izbeći ili barem umanjiti njihovu vidljivost. Takodje i ožiljke.

Postoje brojni načini da se rešite tih nesavršenosti, i povratite sebi samopouzdanje, ukoliko vas one koče na tom putu…

Kako i zbog čega nastaju strije?

Strije nastaju onda kada dodje do oštećenja vezivnog tkiva, usled nedovoljne elastičnosti kože na odredjenim regijama. Zbog toga, ukoliko imate manje elastičnu kožu, veća je verovatnoća da ćete strije zaraditi tokom života.

Za njihov nastanak najčešće je zadužena gojaznost, jer se usled gojaznosti naša koža širi i tako postaje manje elastična. Naročito usled naglog gojenja tako da koža ne stigne da se prilagodi na novu težinu, već se naglo i brzo širi te puca. Zbog toga gojazne osobe češće imaju strije.

U pubertetu, u kojem se, obično devojčice, naglo goje i dobijaju obline, strije nastaju na butinama, zadnjici, grudima i stomaku. Trudnice su takodje sklone pojavi strija, iz jasnog razloga, na stomaku.

Zbog toga bi devojčice u pubertetu trebalo da povedu računa, najpre o ishrani kako ne bi došlo do nagle gojaznosti, ali i o preparatima tako da neguju svoju kožu na vreme. Trudnice takodje, nakon prelaska u 6ti mesec, trebalo bi da redovno mažu kremu koja će hidrirati kožu i činiti je više elastičnom.

Strije se na telu se mogu pojaviti bilo gde, ali su kritične regije noge, odnosno butine, zatim nadlaktice, grudi i stomak. Neretko se pojavljuju i na ledjima, obično kod dečaka u pubertetu, a mogu i na ramenima kod osoba koje bilduju.

Pojavljuju se kao izdužene pruge, odnosno kao ožiljci koji liče na pukotinu. Često su svetle boje, i kada zategnete kožu na tom delu gde se nalaze, one deluju ispupčeno. Njihova boja se razlikuje od boje kože, zbog čega i jesu tako vidljive i zbog čega nam toliko smetaju.

Osim tretiranja kože pravim preparatima, ishrana je veoma važna, kako bi vašoj koži pružili dovoljno kolagena, zatim kako bi ona bila zdrava i dovoljno elastična. Iako se strije tretiraju kao estetski problem, one upravo nastaju zbog nepravilne ishrane, odnosno gojaznosti. Čak iako ste trudnica, trebalo bi da povedete računa o ishrani, a uz upotrebu dobrog preparata šanse za pojavu strija su dosta manje.

Dakle, svi preparati i hrana koja vas čini gojaznima, zatim stres, utiču na pojavu strija, pa tako preporučujemo da generalno povedete računa o načinu ishrane i života, kako do tih nesavršenosti ne bi ni došlo. A ukoliko dodje, postoje načini da ih se rešite. Ne preko noći, ali za odredjeni period da, i to veoma uspešno.

Kako i zbog čega nastaju ožljici?

Za razliku od strija, koje nastaju usled pucanja kože zbog nedovoljne elastičnosti, ožiljci nastaju u periodu kada naša koža zaceli od neke rane.

Naša koža zadužena je za čuvanje organizma od spoljašnih uticaja, poput infekcija i slično. Pa tako, kada dodje do neke povrede usled čega se deo kože ošteti, organizam reaguje tako što pokušava da nadje najbrži način da se zaceli. Na taj način koža zarasta u vidu ožiljka, naročito kada su rane duboke i teške.

Medjutim, i to najviše zavisi od tipa kože. Neko se tek malo poseče i ožiljak ostane zauvek, dok neko napravi duboku ranu a ožiljak nakon zacelenja brzo iščezne.

Dakle, zaključujemo da su ožiljci dobri, jer je to način na koji naš organizam brani sam sebe. Ipak, nisu nam omiljeni iz razloga što ih smatramo nesavršenostima na koži, upravo zbog njihove strukture, odnosno boje i samog izgleda. Ožiljci ne liče na kožu koja je prvobitno bila tu, već ostaju kao blede senke na našoj koži.

Dobra vest u svemu tome je, što i strije i ožiljci vremenom sami nestaju, ali svakako ne potpuno. Zapravo, kod nekoga se i desi potpuna zamena kože, dok god većine oni i dalje ostaju vidljivi.

loading...

Kako ukloniti strije i ožiljke prirodnim putem?

Veoma je bitno napomenuti da bi vašu kožu i sam vaš izgled trebalo da prihvatite. Iako ste možda tu rečenicu čuli više puta, vreme je da je primenite. Niko od nas nije savršen, već naprotiv, svako od nas ima svoje male nesavršenosti.

Svakako da je veoma bitno voditi računa o svom telu, jer nam ono služi u ovom životu i trebalo bi da se prema njemu odnosimo najbolje što možemo. Prejedanje, gojaznost i opterećenje svakako mu ne prijaju, pa tako vodite računa o tome šta unosite u svoje telo.

Takodje, adekvatna nega tela od velike je važnosti. Koža je naš najveći organ, a čini se kao da joj posvećujemo najmanje pažnje.

Postoji dosta načina da sprečite pojavu strija, ali i da ublažite njihovu vidljivost. Takodje i ožiljaka, bilo da su oni mladi ili stari, veći ili manji. Opet zavisi od tipa kože, ali svakako da se upornost na kraju uvek isplati.

Ukoliko želite da strije i ožiljke uklonite na prirodan način, znajte da će vam za to biti potrebno vreme. Nažalost, koža koja je oštećena na takav način, sporije se oporavlja, pa je tako potrebno vremena ali svakako i adekvatna nega, kako bi se ona dovoljno obnovila.

Ožiljci i strije nastaju usled različitih okolnosti, ali je tretiranje kože jednako, jer su i strije neka vrsta ožiljaka. U oba slučaja, koži je potrebno dosta hidratacije.

Belance– Jedan od načina da na prirodan način uklonite vaše ožiljke, ili strije, jeste da upotrebite jaja, odnosno belance. Ono je puno proteina i amino-kiselina, te će pomoći da vaša koža na tom delu tela počne brže da se regeneriše.

Sve što je potrebno jeste da umutite belance, a zatim ga naneste na površinu kože koja je zahvaćena strijama ili ožiljkom. Najpre kožu na tom delu lepo operite toplom vodom, kako bi omekla i kako bi se pore otvorile. To će pomoći belancetu da lakše prodre u kožu.

Ostavite da belance deluje dok se potpuno ne osuši, a onda ga skinite takodje toplom vodom. Nakon toga taj deo tela operite i hladnom vodom, kako bi se sada pore zatvorile i koža umurila. Namažite zatim neku hidratantnu kremu il ulje po izboru, za još bolje rezultate.

Tretman za belancetom koristite najmanje 2 nedelje, svakodnevno, i primetićete veoma dobre rezultate.

Maslinovo ulje – Ovo čarobno ulje dobro je kako za ishranu, tako i za spoljašnu upotrebu. Ukoliko vodite računa o vašem izgledu, mora da ste se više puta sreli sa maslinovim uljem, jer se ono preporučuje za sve nesavršenosti na telu. Koristi se i za akne i bubuljice, ali isto tako i za otklanjanje ožiljaka i strija.

Veoma je hranljivo, te u sebi sadrži antioksidante, zatim vitamine A i D koji pomažu obnavljanje kože. Uvek birajte hladno cedjeno maslinovo ulje, za najbolje rezultate.

Jednostavno tretirajte ispucalu kožu barem jednom dnevno ovim uljem, blago ga utrljajte u tanjem sloju i masirajte deo tela koji je oštećen. To će obezbediti bolju cirkulaciju kojom ćete podstaći obnavljanje kože. Pritom je hidrira i deluje kao izbeljivač, tako da ožiljci brzo nestaju.

Ricinusovo ulje – Pored maslinovog, ricinusovo ulje je takodje veoma dobar izbor. Generalno su sva ulja dobra kada su strije u pitanju, jer je u tom slučaju hidratacija kože najbitnija.

Odaberite, dakle, ulje po izboru i tretirajte kožu njime. Kada je ricinusovo u pitanju, preporučujemo da ga na oštećeni deo kože naneste u tanjem sloju zatim masirate najmanje 5 minuta. Tako će cirkulacija biti bolja i koža će početi da se obnavlja. Nakon tih 5 minuta umotajte deo tela koji ste masirali u neku pamučnu takninu i ostavite da ulje deluje najmanje pola sata.

Nakon toga kožu možete isprati toplom, zatim hladnom vodom, a takodje možete ostaviti da ulje dalje deluje tokom noći.

Limun – Odnosno sok od limuna najefikasniji je način da ublažite ožiljke, odnosno da smanjite njihovu vidljivost, ili ih poptuno obrišete. Opet u zavisnosti od stepena oštećena kože, sok od limuna može biti od velike pomoći.

Trebalo bi da jednom nedeljno umivate lice limunovim sokom, rastvorenim sa vodom, kako biste uklonili sve oštećene delove kože sa lica. Takodje, limunov sok ubacite u kupku i na taj način ćete obnoviti ćelije vaše kože.

Kada su strije i ožiljci u pitanju, na ispucali deo kože, odnosno na taj oštećeni deo nanesite svež sok od limuna i par puta utrljajte da koža fino upije. Ostavite da deluje najmanje 10 minuta, a možete i preko noći. Kroz 1-2 meseca, primetićete ogromnu razliku, a ukoliko su strije bile tanje i manje vidljive, limunov sok će ih potpuno ukloniti.

Aloe vera – Čudesna biljka koja je poznata po tome što deluje veoma blagotvorno na našu kožu. Kada su u pitanju sve nesavršenosti, pa tako i strije i ožiljci.

Možete je iskoristiti na nekoliko načina… Prvi jeste da utrljajte gel aloe vere na područje koje je oštećeno, i ostabite da deluje najmanje 15 minuta, a najbolje pola sata. Nakon toga kožu isperite mlakom vodom i lagano obrišite.

Drugi način jeste da 1/2 šolje gela aloe vere pomešate sa 5 ampula vitamina A i 10 ampula vitamina E. Ovom mešavinom tretirajte oštećeni deo kože, odnosno masirajte kožu dok ona potpuno ne upije mešavinu. Ne morate je ispirati nakon toga, već ostavite da mešavina prodre duboko u koži i iz korena je obnovi.

Tretiraje kožu aloe verom svakodnevno, barem jedanput, a najbolje dvaput, i krzo mesec dana primetićete značajnu razliku.

*Osim navedenih namirnica koje su zaista najbolje, možete raditi pilinge od sode, zatim kafe ili šećera. Možete koristiti gotovo sve vrste ulja, ali i hidratantnih kremi jer je hidratacija najbitnija. To smo pomenuli više puta kroz tekst, jer je bitno naglasiti…

Kako ukloniti strije i ožiljke laserskim putem?

Ukoliko vam se čini da prirodan način uklanjanja strija i ožiljaka ne daje neke efekte (proverite da li ste uporni) onda se možete prepustiti laserskom uklanjaju. Svakako da je to dosta brži način, mnogo skuplji ali svakako efikasniji. Pored toga, ukoliko su u pitanju manji ožiljci, tu možda može pomoći i metoda koja se zove mikrodermoabrazija.

Opet, ni to ne mora biti nužno, a sve zavisi od stručnjaka koji vam radi kao i od vašeg tipa kože.

Laseri deluju revitalizirajuće, tako što podstiču proizvodnju kolagena, a samim tim i povećanu elastičnost kože, odnosno tkiva. Što je koža elastičnija to je pojava strija, ožiljaka, zatim bora i ostalih nepravilnosti kože manja. Dakle, elastičnost je od ključnog značaja za zdrav i lep izgled kože.

Kako smo pomenuli laserska redukcija je verovatno najlakši način da uklonite ožiljke i strije zauvek. Bilo da su ožiljci nastali usled akni i bubuljica, ili nekih težih povreda. Takodje, otklanjaju sve vrste strija, odnosno i manje i deblje strije, više ili manje vidljive.

U zavisnosti od stepena oštećenja, izvodi se blaža ili teža intervencija. Tačnije, u zavisnosti od toga koliko je oštećenje, na tretman ćete morati da idete manje ili više puta. Ukoliko su strije ili ožiljak manje vidljivi, onda i samo jedan tretman može da bude dovljan. U suprotnom, radi se najmanje tri tretmana.

Obe bi trebalo da budu bezbolne, i ne ostavljaju osećaj neprijatnosti. Sve što bi nakon tretmana trebalo da osećate jeste radost jer su nesavršenosti nestale.

Nakon tretmana uglavnom nije potrebno posebno voditi računa o tretiranim regijama, već možete normalno praktikovati sve aktivnosti. O tome ćete se svakako detaljno posavetovati sa stručnjakom koji i izvodi tretman.

Tretman deluje tako što prodire duboko ispod kože, zatim podstiče nove čiste i zdrave ćelije, dok one stare otklanja. Podstiče proizvodnju kolagena te koža postaje elastičnija, obnovljena i sveža, upravo na mestu gde su nekada bile nesavršenosti.

Neželjeni efekti laserske intervencije se javljaju veoma retko, obično kod ljudi čija je koža dosta osetljiva. I tada nisu opasni već se javlja obično peckanje i crvenilo, koje za kratko vreme prodje i koža postaje zdrava i obnovljena. Svakako, da biste izbegli neželjene efekte i komplikacije, odlučite se na prave stručnjake i dobro se raspitajte oko samog tretmana.

Cena jednog tretmana obično se kreće od 100 eura, pa naviše.

Najbolja krema za strije i ožiljke?

Pored prirodnih preparata i lasera, oštećenu kožu možete tretirati i brojnim preparatima, odnosno kremama. Kroz tekst smo više puta pomenuli da je nega kože, to jest hidratacija od ključnog značaja. Pa tako, ako niste dovoljno hrabri za laser, a smatrate da prirodni preparati nisu dovoljno efikasni, onda pokušajte sa kremama.

Šaljićev melem za strije – Verovatno najpopularniji, upravo zbog njegove efikasnosti. Već dugo su na tržištu a to sigurno nije bez razloga. Gotovo sve osobe koje su probale Šaljićev melem ostale su zadovoljne, naročito kada je u pitanju uklanjanje tanjih strija i blagih ožiljaka.

Preporučujemo da trudnice počnu sa mazanjem melema već nakon trećeg meseca, naročito ukoliko su mršave ili ukoliko nose blizance, jer je moguće da će koža više da se rastegne. Tako ćete sprečiti pojavu tih dosadnih strija.

Ukoliko ih već imate, Šaljićev melem će vam pomoći da za nekoliko meseci smanjite njihovu vidljivost, ili ih potpuno obrišete.

Cena Šaljićevog melema kreće se od 700 do 800 dinara, u zavisnosti od apoteke u kojoj kupujete.

Contractubex gel za ožiljke – Ovaj gel namanjen je pre svega za uklanjanje ožiljaka, a preporučen je od strane brojnih zadovoljnih korisnika, kao i stručnjaka širom sveta. Sastojci se od tri veoma efikasna sastojka, koja deluju blagotvorno na kožu, te uklanjaju ožiljke ili znatno smanjuju njihovu vidljivost.

Ti sastojci su ekstrakt crnog luka, zatim heparin i alantoin. Oni deluju tako što prodiru duboko u tkivo, zatim ga regenerišu. Za nekoliko meseci mogu potpuno ukloniti čak i ozbiljne i stare ožiljke, dok mlade mogu ukloniti i kroz mesec dana, opet u zavisnosti od tipa vaše kože.

Cena ovog gela varira od apoteke do apoteke, a obično nije veća od 1200 dinara.

Sponzorisano:

loading...
Loading...