Recepti

Domaći pekmez, marmelada i džem od malina – recepti kako se pravi

Maline, nažalost, veoma kratko traju, te je to jedna od njihovih mana. Ne kažu džabe, sve što je lepo kratko traje… Ipak, to je sasvim dovoljno vremena da uživate u njihovom svežem ukusu, a isto tako, da prikupite koji kilogram pa pripremite ukusne domaće proizvode za zimu.

Pa tako, kada se tokom onih hladnih dana prisetite proleća i svega što ono donosi sa sobom, skoknete do špajza i eto ukusa malina.

Od njih možete pripremiti ukusan pekmez, odnosno džem, a takodje i najukusniju marmeladu. Nekada su naše bake pravile domaće proizvode od gotovo svakog voća, a malina je bila obavezna. Pa tako, neka priprema džema i marmelade od malina, postane i vaša navika.

Priprema zaista nije komplikovana, ne traje dugo, te tako za kratko vreme možete dobiti ukusan domaći proizvod. Zaista vredi, jer džem i marmeladu od malina možete koristiti za doručak, uz parče hleba i šolju mleka. Možete ih koristiti kao dodatak ostalim poslasticama, odnosno kolačima, a možete poslužiti i goste onda kada nemate ništa slatko u kući.

Zapravo, ništa drugo vam i neće biti potrebno osim domaće marmelade ili džema od malina. Takodje se dobro slažu uz keksiće…Ma, uz sve!

Domaži džem (pekmez) od malina

Prema osnovnom receptu, za pripremu džema od malina biće vam potrebne samo maline i šećer. Količina malina nije odredjena, svakako, već se morate voditi prema tome za koliko osoba pripremate. Ukoliko imate veću porodicu onda povećajte količinu malina, a srazmerno tome i količinu ostalih sastojaka.

Kada je šećer u pitanju, za pripremu džema koristi se razmera 2:1, odnosno, šećer se stavlja duplo manje od toga koliko ima kilograma malina. One su već dovoljno slatke, a sam šećer nije zdrav u velikoj količini. I to svakako možete promeniti prema vašem ukusu.

Ostali dodaci su proizvoljni, poput limuna, džemfixa, nekog drugog voća i slično…

Potrebni sastojci za pripremu džema su:

  • 2 kilograma malina
  • 1 kilogram šećera

Način pripreme:

Kada birate maline, potrudite se da birate one koje su malo krupnije i dovoljno zrele, ali nikako prezrele, odnosno trule. Takodje, birajte maline koje su organski uzgajane, razlog tome je verovatno jasan. Upotreba malina koje su tretirane raznoraznim pesticidima, nikako nisu hrana koja je pogodna našem zdravlju.

Nakon odabira malina, prelazimo na pripremu, koja je prilično jednostavna. Potrebno je da maline lepo operete, zatim ostavite da se malo ocede.

Preručite ih u posudu u kojoj nameravate da kuvate džem, pa stavite maline da se polako kuvaju na temperaturi srednje jačine. Nije potrebno dodavati vodu, jer će one same otpustiti svoj sok. Pa tako, čim počnu da otpuštaju svoj sok, dodajte šećer, promešajte, pa ostavite da se krčakaju zajedno sa njim.

Kada džem počne jače da vrije, počnite sa neprestanim mešanjem, sve dok se fino ne ukuva. To bi trebalo da bude ubrzo, za nekih 10ak minuta. Najbolje ćete proceniti da je džem gotov, tako što ćete izvaditi malo na tanjirić, pa kada se prohladi ako je gustina odgovarajuća, džem je spreman.

Sklonite ga sa ringle pa ostavite da se malo prohladi, a vi za to vreme pripremite tegle.

Prethodno ih dobro sterilišite, a onda u njih sipajte topao džem pa dobro zatvorite. Najpre folijom a onda poklopcem. Poredjajte tegle u jednu veću posudu, umotajte ćebetom i ostavite da se skroz ohlade 24sata. Tek nakon tog vremena odložite u špajz, ili friz, i to bi bilo to.

***Ukoliko želite da dodate limun ili džemfix, to uradite odmah nakon što dodate maline u šerpu. Malinama takodje možete dodati neko drugo voće po izboru, na primer višnje, a to takodje uradite odmah pošto sipate maline. Takodje možete dodati neki začin.

Mi preporučujemo da pripremite džem od malina prema osnovnom receptu, jer je kao takav najlakši za upotrebu (možete ga kombinovati sa bilo čim). Osim toga, džem od malina bez ikakvih dodataka najzdraviji je način za pripremu. Ukoliko tegle držite u frizu, džem može dugo stajati čak iako nema nikakve konzervanse. Sterilisanje tegli je takodje bitno, jer i to produžava rok trajanja.

Ukoliko ispoštujete te dve stvari, nećete morati da brinete o budji. Još jedan siguran način da pripremite džem a da se on ne pokvari, jeste da pripremite manje količine onda kada vam je potreban. Odnosno, zamrznite maline, pa po potrebi vadite manju količinu i pripremite džem za sutra.

loading...

Marmelada od malina

I kada je priprema marmelade u pitanju, takodje nije potrebno ništa sem malina, šećera i malo vode. Možete dodati pojedine dodatke po želji, ali ništa nije dobro kao čist ukus i miris malina.

Marmelada se priprema jednako brzo kao džem, a razlika je neznatna. Naime, za marmeladu je potrebno nešto više šećera, kako bi se napravila želasta struktura. Takodje možete pripremiti veće količine od naznačene, a možete postupiti po principu zalediti maline, pa ih koristiti prema potrebi…

Potrebni sastojci za pripremu marmelade su:

  • 2 kilograma malina
  • 2 kilograma šećera
  • Vode po potrebi

Način pripreme:

U odgovarajućoj šerpi najpre sipajte sav šećer, zatim ga nalijte vodom koliko da ga prekrije. Stavite da se kuva sirup, na umerenoj temperaturi. Dakle, potrebno je da dobijete sirup kao za pripremu baklave i slično, odnosno sirup koji je nalik medu.

Takva struktura trebalo bi da se napravi nakon nekih 15 minuta, od momenta ključanja. Tada u sirup dodajte maline, prethodno oprane i očišćene.

Za odabir malina važi isto pravilo – birajte one koje su taman zrele, dakle niti zelene niti one koje su previše zrele. Po mogućstvu neka budu veće, jer će vama biti lakše. Organski uzgajane, pod broj jedan.

Dakle, kada maline spustite u sirup, smanjite temperaturu pa kuvajte dalje uz povremeno mešanje da se sve fino ukuva. Već nakon nekih 15-20 minuta od momenta ključanja, trebalo bi da je marmelada gotova.

Proverite da li je, tako što ćete izvaditi malo marmelade na tanjir pa ostaviti da se prohladi. Ako je gustina dobra, sklonite šerpu sa ringle.

Da biste dobili pravi izgled marmelade, sada je potrebno da uz pomoć štapnog miksera se dobro izmiksirate, tako da se delovi maline uopšte ne osećaju. Tako pripremljenu marmeladu, sipajte dok je još topla u sterilisane tegle, pa dobro zatvorite.

Umotajte u ćebe i ostavite da se ohlade na dnevnoj temperaturi, pa tek onda odložite u špajz ili frižider.

Savet +

I to bi bilo to, kao što možete zaključiti, priprema džema i marmelade zaista nije naporna. Za svega pola sata, računajući pranje malina i kuvanje, dobijate zdrav domaći proizvod. Zašto biste kupovali proizvode u koje niste sigurni, kada začas možete dobiti onaj koje su vaše ruke pripremile. Takav džem je daleko sladji, videćete…

Dobra stvar u svemu tome jeste što džem možete napraviti instant, a dok je još topao može vam poslužiti kao glazura za neki kolač. Ostatak sipajte u teglu i koristite narednih dana kao džem, tako što ćete mazati na tost hleb. Njime možete premazati neutralne keksiće i eto sjajne užine.

Džem od malina je zaista prva pomoć onda kada nemate ništa slatko u kući, a ništa drugo vam i nije potrebno. Iako u sebi sadrži šećer, to je i dalje neznatno manja količina od one koja se nalazi u raznim kupovnim poslasticama.

***Pomenuli smo da malinama možete dodati drugo voće, pa tako možete pripremiti džem od malina i kupina, zatim džem od malina i višanja, džem od malina i jagoda, a takodje i džem od malina i borovnica.

Priprema je jednaka kao i kada pripremate običan džem, ili marmeladu. Takodje je potrebno samo da odaberete zdravo i dobro voće, zatim operete i kuvate zajedno sa malinama. Samo, vodite računa o količini. Uvek mešajte kilogram malina sa kilogram odabranog voća, i prema tome dodajte kilogram ili pola kilograma šećera, u zavisnosti od toga da li spremate džem ili marmeladu.

Igrajte se sa ukusima, pa pronadjite onaj koji vama godi. Kako priprema nije zahtevna, uvek možete pripremiti manje količine od svih ponudjenih džemova i marmelada, pa tako uvek imate različit, ukusan i zdrav doručak ili užinu.

Kako sterilisati tegle?

Pomenuli smo da je sterilizacija tegli obavezna, pa za one neupućene evo par saveta kako da sterilišete tegle.

Najpre je potrebno dobro ih oprati pod mlazom tople vode, a ukoliko su dosta prljave, tegle operite dan pre sa deterdžentom. Nikako taj dan jer se on dugo zadržava na teglama.

Nakon što operete tegle pod mlazom vruće vode, poredjajte ih na odgovarajući pleh. Rernu uključite da se zagreje na 100 stepeni, a onda ubacite pleh sa teglama. Ostavite tegle unutra dok se potpuno ne osuše, za šta će biti potrebno oko 15-20 minuta.

Tegle izvadite iz rerne, i dok su još tople, sipajte u njih takodje topao džem, zatvorite i to je to.

Sponzorisano:

loading...
Loading...