Recepti

Domaći sok od dunja – lekovitost i recept

Kad dunja zamiriše, mirisom nas opije…Dunja je voće koje se ne jede često u sirovom obliku jer njen ukus tada bude jak i ne prija baš svakome, a ko voli taj ukus, blago njemu. Svakako da je svo voće i povrće najbolje u njegovom izvornom, sirovom obliku, pa tako uvek preporučujemo konzumiranje na taj način.

Ipak, poneko povrće i poneko voće, bolje je kada se malo preradi. Najčešće ih preradjujemo za zimu, i tada dobijamo proizvode poput džema, marmelade i raznih kompota, salata, i tako dalje.

Medju tim proizvodima, trebalo bi da se nadju i sokovi, koji su svakako daleko zdraviji od onih kupovnih. U zavisnosti od toga koje voće koristite za pripremu, priprema će biti lakša ili teža. Kada je u pitanju priprema soka od dunje, budite bez brige, priprema se začas, a ukus je zaista divan.

Dunje su poznate po njihovom mirisu, i često služe kao prirodan osveživač prostora. Ali, zašto da ih ne iskoristimo na više načina, tako što ćemo pripremiti ukusne proizvode.

Na našem sajtu možete naći recepte za džem i slatko od dunja, a u ovom tekstu pažnju ćemo posvetiti zdravom i ukusnom soku.

Recept za domaći sok od dunja

Sok od dunje se može pripremiti na dva načina, a jedan od njih jeste sok koji se nerazredjuje. Pripremljen sok odlažete u staklene flaše pa po potrebi pijete. Preporučuje se priprema manjih količina, jer se sok pripremljen na ovakav način češće kvari. Ipak, to nije nužno, svakako je najbitniji način čuvanja. U tekstu dalje saznajte kako da pripremite i sačuvate ukusni sok od dunje…

Neophodni sastojci za pripremu soka su:

  • 10 komada dunja
  • 1 kilogram šećera
  • 6 litara vode

Priprema soka:

Priprema ovog ukusnog soka počinje još od samog odabira dunja. Odaberite one veće, i zdrave, po mogućstvu one koje nisu prskane i tretirane raznim pesticidima. Zbog toga pokušajte da ih nabavite od osoba za sela koje uzgajaju dunje. Možete ih naći i na pijaci, a u kranjem slučaju i u supermarketu.

Kada izaberete dunje, dobro ih operite, bez obzira odakle ste nabavili. Posebno dobro operite one nabavljene u supermarketu, kako bi se sa kore skinule sve prljavštine i pesticidi.

Dobro oprane dunje zatim složite u odgovarajuću šerpu, odnosno lonac, a onda nalijte vodom. Odmah stavite lonac na ringlu, na umerenu temperaturu, pa ostavite da provri. Od trenutka kada provri, kuvajte dalje još nekih 20 minuta, to jest dok dunje potpuno ne omeknu. Počeće da se raspadaju, i to će biti znak da su kuvane.

Tada sklonite lonac sa ringle, pa ostavite da se sve malo ohladi. Izvadite dunje potom iz vode, a u toj vodi u kojoj su se kuvale dodajte šećer. Preporučujemo 1 kilogram šećera na ovu količinu soka, ali vi možete dodati manje, ili više po ukusu. Nemojte odjednom izručiti sav šećer, već dodajte u nekoliko navrata tokom kuvanja, nakon što probate da li je dovoljno slatko.

Vratite lonac na ringlu dakle, pa kuvajte dalje još 20 minuta, to će biti dovoljno da se sav šećer otopi i da se napravi fini sok. Sklonite lonac sa ringle pa ostavite da se sok malo prohladi, a vi pripremite flaše.

Potrebno je da one budu sterilisane, jer ćete tako produžiti rok trajanja soku. Dakle, vruć sok sipajte u sterilisane, staklene flaše, pa dobro zatvorite.

Nakon što ih zatvorite, umotajte ih u debelo ćebe i ostavite da se ohlade na dnevnoj temepraturi, za šta će biti potrebno verovatno jedan dan. Tek kada se potpuno ohlade odložite ih u špajz, ili frižider, svakako je bitno da mesto bude hladno i tamno, jer to takodje čuva svežinu soka. Kada jednom otvorite flašu obavezno je držite u frižideru.

loading...

Recept za domaći sirup od dunja

Drugi način pripreme soka od dunja jeste sirup, koji se kasnije razblažuje sa vodom a po ukusu možete da mu dodate i med. Sirup je dugotrajniji, ali je takodje potrebno čuvati ga na hladnom mestu, bez izlaganja suncu. Prednost ovakvog načina pripreme, jeste to što kasnije sok možete napraviti tako da bude sladji, ili ipak ne, sve po vašem ukusu. Samo dodate manje ili više sirupa na čašu vode…

Neophodni sastojci za pripremu soka su:

  • 4 kilograma dunja
  • 2 kilograma šećera
  • 10 litara vode
  • Sok od 2 limuna

Priprema soka:

Ponovićemo da je odabir zdravih dunja od važnosti, jer, kada su dunje zdrave i sok je zdrav. Onda kada kupite dunje koje su tretirane raznim preparatima, gube svoju pravu vrednost i to onda nije to. Potrudite se da za pripremu bilo kojeg soka i svih domaćih proizvoda, upravo koristite domaće voće.

Odabrane dunje lepo operite, u nekoliko voda, kako bi se sa njih skinula sva prljavština. Ne skidamo im koru, pa je taj deo veoma bitan. Kada ih lepo operete, isecite ih na nekoliko komada i očistite od semenki.

Poredjajte zatim te komade dunja u odgovorajuću šerpu pa prelijte sa 10 litara vode. Stavite da se kuvaju na umerenoj temperaturi, sve dok potpuno ne omeknu, i počnu da se raspadaju. Za to će biti potrebno oko pola sata od trenutka ključanja.

Kada se dunje skoro raspadnu, znači da je gotovo i tada sklonite šerpu sa ringle. Ostavite da se ta smesa potpuno ohladi, za šta će biti potrebno oko 5 sati. Najbolje ostavite preko noći.

Dunje ujutru ocedite i ispasirajte, pa u tečnost dodajte šećer i stavite da se kuva na umerenoj temperaturi. Odmah možete dodati i sok od dva limuna, da se sve zajedno lepo ukuva. Od trenutka kada provri kuvajte oko pola sata, pa sklonite šerpu sa ringle.

Gotov sok, dok je još topao, sipajte u sterilisane staklene flaše, dobro zatvorite i ostavite da se ohlade na dnevnoj temperaturi. Nakon toga odložite u frižider ili špajz, potrebno je da mesto na kome ih držite bude hladno i tamnije, bez svetlosti.

Otvorenu flašu možete držati i van frižidera, ali je možete držati i u frizu ako je leto. Razblažite sa vodom po ukusu, pa dodajte krišku limuna ili pomorandže za još lepši ukus, a i dekoraciju.

Savet: Dunje koje vam ostanu nakon kuvanja možete iskoristiti za pripremu kolača, ili ih možete jesti sa malo meda ili nekg začina po ukusu. Dunje su izuzetno zdrave, te ih iskoristite na načine koji vam se nude.

Lekovitost soka od dunja

Osim što nam ukus soka od dunje izuzetno prija, on na naš organizam deluje veoma povoljno. Iako se dodaje šećer, čiju količinu možete dosta smanjiti, sok od dunje se smatra veoma zdravim. Utiče na:

Crevnu floru jer pospešuje dobro varenje, tako da opstipacija i dijareja mogu biti samo vaša prošlost. Onda kada osetite problema sa stomakom popijte 1-2 čaše soka od dunje, i probem će ubrzo biti rešen. Dunja je dobro poznati lek za sve stomačne probleme, a takodje pomaže kod mršavljenja upravo jer ubrzava metabolizam i reguliše varenje.

Respiratorni sistem tako što olakšava disanje, čisti pluća i disajne puteve. Ukoliko imate problema sa bronhitisom, astmom i sličnim bolestima, onda konzumirajte sok od dunje za smanjenje simptoma, koji svakako nisu prijatni kada se pojave.

Kardiovaskularni sistem, odnosno čuva naše srce, tako što pročišćava arterije te sprečava njihovo začepljenje, koje često dovodi do opasnog srčanog udara.

Nervni sistem na način što pospešuje normalan rad nervnih ćelija, čini da se osećamo skoncentrisanim i fokusiranim. Sok od dunje poboljšava naše mentalne sposobnosti, pa se tako preporučuje studentima i osobama čiji je posao psihički naporan.

Imunitet, što sok od dunje zaista čini odličnim. Redovnom upotrebom soka od dunje, češće ćete biti zdravi nego bolesni. Virusi i grip će vas zaobilaziti. Kada kažemo imunitet mislimo na stanje čitavog organizma, pa tako sok od dunje pospešuje i detoksikaciju, koja je veoma bitna. Ona nas čuva od svih bolesti, a rak se takodje uspešno sprečava redovnom detoksikacijom.

Osim toga, sok od dunje pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što znači da je odličan izbor osobama koje pate od anemije. Generalno, trebalo bi da ga svi pijemo jer je mineral gvoždje veoma bitan. Prenosi kiseonik kroz organizam i tako nas održava i životu.

Sok od dunje je još dobar za hidrataciju organizma, koja je takodje veoma važna, naročito tokom vrelih letnjih dana.

Dakle, zaključujemo da osim dobrog ukusa dobijamo i zdravlje. To je sasvim dovoljno razloga da što pre pripremite sok od dunje!

Sponzorisano:

loading...
Loading...