Recepti

Domaći sok od krompira – lekovitost i recept

Ako ste došli do ovog teksta, verovatno je da ste već negde čuli za pozitivne strane soka od sirovog krompira. Iako je uvaženo mišljenje da sirovi krompir nije zdrav, te da izaziva brojne zdravstvene probleme, odnosno temperaturu, dijareju i slično, moramo vam reći da to nije kompletna istina.

Naime, ukoliko jedete star krompir, koji je već proklijao ili po sebi ima zelene žile, verovatno je da ćete iziritirati želudac, i da vaš organizam na to neće dobro reagovati. Sa druge strane, ukoliko koristite zdrav krompir, iskoristićete sve njegove prednosti.

Priroda ne greši, jednostavno sve što možete naći u njoj je na neki način lek. Gotovo sve biljke koje uzgajamo u bašti mogu da se jedu sirove, samo je bitno kada, odnosno kolika je zrelost biljke potrebna da bi ona bila više ili manje korisna našem organizmu.

Krompir je povrće koje je najrasprostranjenije na našim prostorima, iz razloga što ga ima tokom cele godine. Medjutim, uglavnom se termički obradjuje te se od njega prave jela kojima se sve njegove prednosti gube, i ostaje samo ukus koji može da zadovolji ništa drugo sem našeg čula ukusa.

Ukoliko do sada niste znali da krompir može da se jede i sirov, eto jednog novog otkrića, i eto jednog novog prirodnog leka za vaš organizam.

Najbolji način da iskoristite sve prednosti sirovog krompira, jeste da napravite sok od krompira. Procedura je veoma jednostavna, a taj čudesan napitak pozitivno deluje na čitav naš organizam…

Kako se pravi sok od krompira?

Sve što će vam biti potrebno za pripremu jeste upravo krompir. U zavisnosti od toga za koliko osoba želite da pripremite, a jedan krompir je dovoljan za jednu osobu. Odnosno jedan veći krompir, ili dva do tri manja.

Preporučujemo da odaberete krompir koji nije previše mlad, ali koji takodje nije previše star, jer kao takav ne sadrži gotovo nikakve dobre sastojke. Vodite računa o zelenim žilicama koje su po njemu, kao i o klicama, jer su one problem. Kod pripreme soka, bitno je da iskoristite samo onaj žuti deo krompira, odnosno kora i sve te klice moraju da se odstrane.

One su problem kod krompira jer imaju toksične delove koje ne deluju povoljno na ljudski organizam.

Dakle, kada odaberete krompir, lepo ga oljuštite sa svih strana i otklonite nepotrebne delove, zatim ga izrendajte. Čim ga izrendate uz pomoć gaze ili cediljke dobro ga ocedite, tako da izadje sav sok iz njega. Možete iskoristiti i blender, tako što ćete krompir izblendirati, a zatim procediti kroz gustu gazu.

I, to je taj sok o kojem pričamo. Samo ga sipajte u šolju i popijte odmah dok je svež, jer je tako najukusniji i svakako najzdraviji. Ako, pak, osetite da vam ukus ne prija, možete ga pomešati sa sokom od cvekle, jabuke i slično, prema vašem ukusu…

loading...

Napomena: 

Već smo pomenuli da neželjenih dejstva, ukoliko sve uradite kako treba, nema. Ona se mogu javiti samo ukoliko za pripremu soka koristite krompir koji je tretiran pesticidima! Takav krompir izbegavajte, jer svi ti štetni sastojci upravo ulaze u krompir, i kada ocedite sok oni će postojati i u njemu. Dakle, najbitnije je da krompir bude organski uzgajan! Kada organski uzgajanom krompiru odstranite koru i žilice, nema nikakvih bojazni od štetnosti.

Svakako da nije svačiji organizam jedan, pa tako, ukoliko osetite da vam sok od krompira ne prija, nemojte ga piti. Mada, u gotovo svim slučajevima, sok od sirovog krompira veoma blagotvorno deluje na crevnu floru, kao i na zdravlje inače.

Lekovitost soka od krompira

Nasuprot teoriji koja važi, a ona glasi – nikako svež krompir!, mi nastojimo da vam predočimo sve njegove prednosti, jer ih ima dosta. Deluje blagotvorno na čitav organizam, a najviše na želudac i generalno digestivni trakt, jer je sirov krompir alkalna namirnica.

To znači da našem telu pomaže da se izbori sa toksinima i štetnim materijama koje se u njemu nalaze, a koje su zadužene za 99% bolesti danas.

Naš organizam je blago-alkalan, što znači da mu unos namirnica koje su izrazito kisele (poput belog brašna i šećera) izuzetno i smeta. Kisela sredina u želucu poželjna je kako bi on uspešno vario hranu, ali je Ph vrednost našeg tela blago-alkalna, s toga je potrebno unositi 60-80% namirnica koje su alkalne (bazne) i 20-40% namirnica koje su kisele.

Ukoliko ste tokom dana pojeli nešto više slatkiša, ili ste se najeli kiflica i sličnih peciva, čaša soka od krompira pomoći će vašem stomaku da to lepo svari, zatim će stomak biti manje nadut i bez gasova.

Svakako preporučujemo da ishranu bazirate na odnosima koje smo naveli, za dugotrajno i celokupno zdravlje organizma. Sok od krompira može vam postati najveći prijatelj kada je u pitanju očuvanje zdravlje.

Kako pozitivno utiče na digestivni trakt, tako pozitivno utiče i na čitav organizam, jer, onda kada su naša creva zdrava i kada želudac na pravi nači vari hranu i šalje je dalje kroz organizam, on je potpuno zdrav. Tako sok od krompira pozitivno utiče i na kardiovaskularni sistem, zatim na mokraćni sistem, na koštani i nervni sistem takodje.

Bogat je brojnim mineralima, kao što su kalijum, gvoždje, magnezijum, cink i kalcijum, a takodje je bogat vitaminima Bi C. Sadrži dosta vlakana a i proteina, što bi značilo da je sok od krompira nutritivno bogat, te da može da posluži kao užina ili kao dodatak ishrani.

Sok od krompira pomaže da se otklone svi upalni procesi u organizmu, pa se tako preporučuje osobama koje boluju od artritisa, gastritisa, ali i svih malignih oboljenja.

Još jedna prednost soka od krompira jeste ta što može da se koristi i za spoljašnu upotrebu, odnosno njime možete da umivate lice i perete kosu, tako da osim zdravog organizma imate i zdravu i sjajnu kožu, ali i kosu.

Jednostavno napravite sok do krompira prema receptu koji smo naveli, a onda njime umivajte lice par puta u toku dana, ukoliko imate ozbiljnijih problema sa aknama. Takodje pomaže kod crvenila kože, odnosno ekcema i sličnih oboljenja. Pošto deluje antioksidativno, očistiće vaše pore dubinski a zatim ih ostaviti čistim i hidriranim.

Kada je kosa u pitanju, pre kupanja nanesite sok od krompira na kosu, i utrljajte dobro teme glave. Masirajte tako nekih 10ak minuta, kako bi sok od krompira duboko zašao u koren vlasi, i tako ih nahranio. Kroz odredjeni period, a preporučujemo da sok od krompira koristite jednom nedeljno do 2 meseca, primetićete sjajne rezultate.

Isto je i sa kožom lica i generalno celog tela, kroz dva meseca redovnog korišćenja (jednom ili dvaputa dnevno) primetiće ozbiljne razlike.

Dakle, sok od krompira možete koristiti kao najbolji lek za vaš organizam u celosti, ukoliko želite da sačuvate vaše zdravlje i budete lepi, a takodje i ukoliko želite da smanjite simptome odredjene bolesti. Pokušajte sa prirodnim lekovima, jer uglavnom ne koštaju ništa, ili malo, a zauzvrat pružaju mnogo.

Jedite što više sirove hrane i koristite domaće proizvode, kako biste u vaš organizma unosili sve potrebne nutrijente, i na taj način sačuvali vaše zdravlje. Nadamo se da smo vam pomogli i uspeli da razjasnimo par dilema oko sirovog krompira.

Sponzorisano:

loading...
Loading...