Recepti

Slatko od smokvi – recept kako se pravi

Smokva je mediteranska biljka koju odlikuje listopadno drvo niskog rasta i kruškasti plodovi koji su jestivi i u svežem i u sušenom obliku. Plodovi smokve su veoma bogati vitaminima (posebno beta karotenom tj vitaminom A; vitaminom C i vitaminima B kompleksa); mikroelementima (kalijum; gvožđe; magnezijum; kalcijum) i biljnim vlaknima (pa se često koriste kod problema sa probavom odnosno u situacijama kada postoji opstipacija tj zatvor).

Sveže smokve sadrže u svojim plodovima veliku količinu vode i preko 50% fruktoze, koja je veoma važan i zdrav biljni tj voćni šećer (suve smokve sadrže čak i više od 65% šećera, pa se ne preporučuju za konzumaciju osobama koje boluju od šećerne bolesti).

Takođe, od smokvinih plodova se mogu praviti razne vrste specijaliteta, a jedan od najpoznatijih recepata je upravo onaj koji objašnjava kako se pravi slatko od smokava.

Naravno, kao i za većinu poslastica, tako i za slatko od ovog voća, postoji osnovni recept i razne „varijacije na temu“ odnosno manji ili veći broj dodataka koji se dodaju da bi se dobio jači ili specifičniji i aromatičniji ukus.

Recept 1 – slatko od zelenih (sirovih plodova) smokvi

Za pripremu ovog recepta potrebne su pre svega zelene smokve, koje se mogu pronaći u svim bolje snabdevenim prodavnicama, ali i na pijacama. Ukoliko je neko pak imao prilike da boravi u obližnjoj primorskoj mediteranskoj zemlji, bilo na letovanju ili pak u poseti prijateljima i rodbini, najbolje je da sa sobom ponese kilogram ili dva sveže ubranih plodova ove voćke, koje će „konzervirati“ upravo tako što će napraviti preukusno slatko prema uputstvima koja slede u narednim redovima ovog teksta.

Za slatko od zelenih smokvi je potrebno:

2 kg sirovih plodova smokve (koje nisu prezrele)

2 litra vode

2 kg kristal šećera

3 cela limuna (srednje veličine)

2 vanilina šećera

Postupak za pripremu slatkog od smokve:

Najpre se u šerpu koja treba da bude plitka i široka, otprilike neke „srednje“ veličine, stave i umešaju voda i šećer da se zajedno kuvaju ( ili kako se u žargonu kaže da se šećer „ušpinuje“ tj da se dobije sirup).

Neke domaćice praktikuju da limun operu, i iseku na kolutove, pa da ga dodaju odmah na početku procesa kuvanja (kako bi se kasnije dok slatko stoji u teglama, sprečilo da se ono „ušećeri“ odnosno da se prevenira pojava kristalizacije šećera).

Sa druge strane, neki recepti za pravljenje svih vrsta slatkog u koje se dodaje limun (slatko od šljiva, dunja, smokve), izričiti su u tome da se kolutovi ili kriške limuna dodaju tek nakon što je čitav proces kuvanja završen, a kako bi dali specifičan ukus i dodali potrebnu dozu vitamina C (koji je poznat i kao askorbinska kiselina,i koja predstavlja svojevrstan prirodni konzervans).

Dok se šećer i voda kuvaju, uz povremeno mešanje i obavezno na laganoj vatri, smokve se dobro operu i očiste od peteljki. Veoma je važno da smokve budu srednje zrele (nikako prezrele), kako bi se sprečilo da se tokom kuvanja potpuno rasprsnu (lepota slatkog od smokve u velikoj meri je zavisna i od očuvanosti plodova u svom originalnom obliku).

Ovako „pripremljene“ smokve je zatim potrebno i izbockati čačkalicom (ili viljuškom; ili štapićem za ražnjiće), kako bi što bolje upile sirup u kome se kuvaju, ali i kako bi kasnije u samoj tegli zadržale svoj originalni oblik(ukoliko se ne „izbuškaju“, smokve se tokom kuvanja smežuraju, pa takvo slatko više liči na džem ili na marmeladu).

Kada je šećer u potpunosti istopljen, i kada je mešavina dobila konzistenciju sirupa (odnosno srednju gustinu), u šerpu se lagano ubacuju pripremljene smokve, koje se zatim kuvaju uz povremeno „sakupljanje“ pene koja se na površini stvara prilikom čitavog procesa kuvanja.

loading...

Slatko se vremenski kuva oko 60-90 minuta (mada je najbolje proveriti prema gustini sirupa, kada  je slatko skuvano – prilikom hlađenja sirup treba da bude „ni previše gust, ni previše redak“).

Pred sam kraj kuvanja, u šerpu se dodaju dve kesice vanilinog šećera, i kolutići ili kriške od tri zrela limuna srednje veličine. Šerpa se zatim skine sa vatre i prekrivena mokrom tkaninom, ostavi se na sobnoj temperaturi kako bi se slatko ohladilo (šerpu nikada ne treba stavljati u frižider da bi se proces hlađenja ubrzao).

Nakon što se slatko od smokve potpuno ohladi, potrebno je još jednom pre njegovog sipanja u tegle proveriti gustinu sirupa; ukoliko neka domaćica smatra da se slatko nije dovoljno skuvalo, može da vrati šerpu na laganu vatru, i da pusti da slatko samo još jednom provri (kako se ne bi preterano raskuvalo). Nakon skidanja šerpe sa šporeta (ako je bilo potrebe da se slatko „dokuvava“), treba ponoviti postupak sa mokrom krpom i ostaviti slatko da se preko noći dobro ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada je slatko od smokve dobro rashlađeno, sipa se u prethodno oprane i dobro osušene staklene tegle, i zatvoreno se čuva na tamnom i srednje hladnom mestu (na temperaturi oko 15-20°C), do konzumacije.

Recept 2 – slatko od smokvi sa orasima

Potrebni sastojci za ovaj recept su:

1,5 kg sušenih smokvi

350 ml vode

1 kg belog kristal šećera

1 štapić vanile

2 cela limuna

100 grama oraha u jezgru (ili sitno seckanih)

Slatko od smokve se kuva prema već opisanom osnovnom receptu:

Šećer i voda se pomešaju, a zatim se prokuvaju na laganoj vatri i uz povremeno mešanje, sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Sušene smokve se operu i očiste se od peteljki, a zatim se dodaju u skuvani sirup.

Sušene smokve su već izgubile svoj kruškasti oblik, ali se i one mogu izbockati viljuškom ili nekom čačkalicom, kako bi se što bolje skuvale i upile sirup (koji će im u velikoj meri vratiti njihov prirodni oblik). Kada se u sirup dodaju smokve, slatko se tokom dalje pripreme više ne sme mešati (da bi smokve ostale cele), već se šerpa samo povremeno “protrese“ na ringli.

Pena koja se po krajevima šerpe stvara tokom čitavog procesa kuvanja, redovno se skuplja na tanjirić metalnom ili drvenom kašikom.

Slatko od sušenih smokvi, kuva se nešto duže, kako plodovi ne bi ostali „žilavi“, odnosno gumaste konzistencije i teški za žvakanje, a preračunato u vremenski interval, vreme kuvanja bi iznosilo oko 90-120 minuta.

Pred sam kraj kuvanja slatkog od smokve, u njega se dodaju kolutići od dva veća limuna; štapić vanile (ili kesica vanilinog šećera); i 100 grama sitnije seckanih oraha.

Kada se slatko skine sa vatre, pokrije se mokrom krpom i ostavi se da se dobro prohladi na sobnoj temperaturi (najbolje je da slatko „prenoći“ u šerpi pre sipanja u tegle).

Ukoliko postoji mogućnost, tegle je pre sipanja slatkog potrebno sterilisati (u profesionalnim suvim sterilizatorima, ili pak u rerni od električnog šporeta, nekoliko minuta na visokoj temperaturi), a zatim ih nakon punjenja dobro hermetički zatvoriti i ostaviti na prohladno i tamno mesto sve do upotrebe.

Recept 3 – slatko od smokvi u crnom vinu sa rumom

Za ovaj ne tako svakidašnji recept, potrebno je:

2 kg sušenih smokvi

200 ml crnog vina

4 velike kašike ruma

600 grama kristal šećera

2 vanilina šećera (ili jedan štap vanile)

mala količina aromatičnih začina po izboru i ukusu (karanfilić; klinčići; anis)

Priprema slatkog od smokvi u crnom vinu:

Suve smokve pre kuvanja treba oprati i malo izbušiti viljuškom ili čačkalicom; podrazumeva se, da se sa sušenih plodova smokvi odstrane peteljke.

U posudu srednje zapremine treba uliti 200 ml vina i dodati navedenu količinu šećera i ruma; kada navedena smesa nalaganoj vatri proključa samo jednom, odmah se u nju dodaju sušene smokve, vanila i navedeni začini prema ukusu.

Smokve se u vinu i začinima kuvaju oko 100-120 minuta, a zatim se slatko na uobičajen način prohladi preko noći na sobnoj temperaturi (pokriveno mokrom krpom).

Spremno slatko se sipa u tegle, i koristi se kako za jelo, tako i kao veoma neobičan dodatak slatkim jelima (sladoledima; tortama i kolačima). Takođe, osobe koje vole nesvakidašnje kombinacije slatkih i slanih ukusa, uživaće u jelima od teletine ili jagnjetine, kojima je kao prilog dodato slatko od smokava sa crnim vinom i rumom.

Recept 4 – slatko od smokvi sa sodom bikarbonom

Za pripremu ovog recepta potrebno je:

1 kg smokvi (svežih ili sušenih)

1 kg šećera

300-500 ml vode (zavisno koliko je potrebno da prekrije šećer, koji se stavi u šerpu da se „špinuje“)

kora od jednog limuna

2 kafene kašičice sode bikarbone

1 ceo limun iseckan na kolutiće ili kriške

Postupak kuvanja slatkog od smokvi sa sodom bikarbonom:

U dublju šerpu poređati oprane i očišćene smokve, pa ih preliti sa 500 ml vode u kojoj su rastvorene 2 kašičice sode bikarbone. Soda je idealna da omekša koru od smokvi, pa one prilikom konzerviranja u obliku slatkog, neće biti tvrde ili se pak teško žvakati.

Smokve koje su potopljene u vodu sa sodom bikarbonom, treba da se kratko prokuvaju na laganoj vatri (najbolje je da samo jednom proključaju), i da se zatim skinu sa šporeta i operu pod jakim mlazom hladne vode (postupak je isti kao prilikom kuvanja testenine, a kako se ona ne bi „lepila“ tj kako bi bila „al dente“).

Dalji postupak je isti kao i kod pripreme osnovnog recepta za slatko od smokvi:

Dakle, u plitkoj i širokoj šerpi se pomeša 1 kg šećera sa 300 do 500 ml vode, i nakon što se šećer rastopi, u šerpu se dodaju smokve. Jedina razlika je u tome, što se na ovaj način sodom „tretirane“ smokve, ne moraju kao i obično bušiti pre kuvanja, i što se mogu koristiti i manje zreli plodovi ili pak sušene smokve (jer će njihova kora svakako omekšati nakon kuvanja sa sodom bikarbonom).

Smokve se kuvaju oko 90 minuta, a pred sam kraj kuvanja se dodaje rendana kora od jednog limuna (koji se prethodno dobro opere), kao i kriške ili kolutići od jednog celog limuna.

Gotovo slatko se nakon hlađenja (na sobnoj temperaturi i pokriveno mokrom krpom), sipa u prethodno pripremljene tegle i dobro zatvoreno se čuva do konzumacije na hladnom i suvom mestu.

Recept 5 – nesvakidašnje slatko od smokvi u brendiju i Earl Grey čaju

Za sam kraj ovog teksta, ostavljen je veoma neobičan i u neku ruku ekskluzivan recept za slatko od smokvi, jer kako se i vidi iz naziva ovog recepta, on svakako nije namenjen za svakodnevnu upotrebu i posluživanje sa vodom za „dobro jutro“, kao na primer slatko od dunja ili šljiva.

Sastojci za ovaj recept su:

500 ml skuvanog čaja Earl Grey

400 grama suvih smokvi bez peteljki

100 ml brendija (ili pak nekog „oštrijeg“ likera ili konjaka po ukusu)

1 cela narandža

200 gr šećera

2 štapića cimeta

1 štapić vanile

Postupak za pripremu:

Najpre se u posebnoj dubokoj posudi u navedenoj količini čaja, uz dodatak ceđenog soka od jedne pomorandže, na laganoj vatri prokuvaju suve smokve.

Kada čaj u koji su stavljene smokve jednom proključa, dodaju se i rendana kora od narandže, cimet i vanila, i sve to treba da još jednom uzavri (viljuškom treba probati da li je korica od smokvi omekšala, ali u suštini samo njihovo kuvanje u čaju ne treba da bude duže od 15-20 minuta).

Kada je proces kuvanja smokvi završen, one se lagano izvade iz mešavine čaja i začina, i ostave se da se hlade na sobnoj temperaturi.

U šerpu sa čajem i začinima se zatim dodaje 200 gr šećera, i šerpa se vraća na šporet i sve to se kuva na laganoj vatri dok se ne dobije gustina sirupa; kada je na kraju kuvanja i postignuta željena gustina, smesa se skida sa ringle i u nju se dodaje 100 ml brendija, uz lagano mešanje.

Ohlađene smokve se prelivaju sirupom, a nakon što se sve na kraju dobro ohladi, ovo neobično slatko se sipa u tegle, i može da se upotrebljava ili odmah ili pak još bolje nakon što „odstoji“  1-2 meseca.

Slatko od smokvi u brendiju i Earl Grey čaju, može da se služi kao prilog uz slatka ili slana jela, ili da se njime prelije sladoled ili pak obični ledeni štapići (kao što se u Kanadi isti posipaju javorovim sirupom, i predstavljaju tradicionalnu poslasticu ove zemlje).

U Engleskoj odakle recept originalno i potiče, ovo slatko se smatra idealnim dodatkom uz prvi jutarnji čaj pomešan sa malo svežeg mleka.

Sponzorisano:

loading...
Loading...