Recepti

Domaći sok od šipka – lekovitost i recept

Osim zbog činjenice da ima jako prijatan i okrepljujuć ukus, domaći sok od šipka, trebalo bi da konzumirate što je moguće češće i zbog lekovitih osobina koje poseduje i koje nakon što se konzumira ispoljava na organizam.

Naime, rezultati određenih istraživanja, pokazali su da redovno konzumiranje domaćeg soka od šipka, može za čak 80 % da poboljša pokretljivost zglobova kod osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa ili od nekog drugog oblika reumatskog oboljenja koje kao takvo uzrokuje ukočenost zglobova.

Kako reumatoidni artritis i uopšteno bilo koji drugi oblik reumatskog oboljenja ne predstavlja jedini oblik zdravstvenog problema na koji je moguće delovati kroz konzumiranje domaćeg soka od šipka, nastavak teksta koji je pred vama, tačnije njegov sadržaj, posvetićemo informacijama koje se odnose na lekovitost domaćeg soka od šipka.

Takođe, u nastavku teksta, sa vama ćemo podeliti i informacije koje će vam biti od koristi ukoliko želite da saznate kako sami možete da pripremite domaći sok od šipka.

Domaći sok od šipka – lekovitost

Domaći sok od šipka, poseduje izuzetno snažna antiinflamatorma svojstva, zahvaljujući kojima ima sposobnost efikasnog delovanja na saniranje najrazličitijih oblika upalnih procesa koji mogu biti aktivni u ljudskom organizmu.

Oblik upalnog procesa koji može biti aktivan u ljudskom organizmu, a na čije saniranje konzumiranje domaćeg soka od šipka najefikasnije deluje, jeste reumatoidni artritis.

Konkretnije, simptomi reumatoidnog artritisa, koji se odnose na izraženost smanjene pokretljivosti i ukočenosti zglobova, kao i na izraženost bolova u zglobovima, mogu se sanirati uz pomoć konzumiranja domaćeg soka od šipka.

Kao što smo u samom uvodnom delu ovog teksta naveli, rezultati određenih istraživanja, pokazali su da se intenzitet izraženosti simptoma reumatoidnog artritisa može smanjiti za čak 80 % uz redovno konzumiranje domaćeg soka od šipka.

Baš kao na saniranje simptoma reumatoidnog artritisa, kroz redovno konzumiranje domaćeg soka od šipka, može se efikasno delovati i na saniranje simptoma različitih drugih oblika reumatskih oboljenja.

Srazmerno činjenici da domaći sok od šipka poseduje izuzetno snažna antiinflamatorna svojstva, kroz njegovo konzumiranje, može se delovati ne samo na saniranje reumatskih oblika oboljenja, već i na saniranje različitih drugih oblika oboljenja koja se takođe manifestuju kroz izvestan oblik upale koja je aktivna unutar organizma.

Upala grla, upala sinusa ili bilo koji oblik upale unutrašnjih organa kao što su recimo bubrezi ili kao što je bešika, može se sanirati ili bar značajno ublažiti kroz konzumiranje domaćeg soka od šipka.

Kada je u pitanju lekovitost domaćeg soka od šipka, neizostavno je napomenuti i to da pored snažnog antiinflamatornog svojstva, ovaj sok poseduje i snažno antialergijsko svojstvo.

Zbog toga, konzumiranje domaćeg soka od šipka, preporučuje se svima onima koji su izloženi pojavi simptoma bilo kojeg oblika alergijske reakcije, bez obzira da li je reč o obliku alergijske reakcije koja je izazvana uticajem alergena iz vazduha, o obliku alergijske reakcije koja je izazvana uticajem alergena koji su u organizam uneti posredstvom konzumiranja hrane, ili o obliku alergijske reakcije koja je izazvana uticajem neke treće vrste alergena.

loading...

Podatak koji ne smemo da zanemarimo ukoliko govorimo o lekovitim svojstvima domaćeg soka od šipka, odnosi se na činjenicu da ovaj sok pored gore navedenih ispoljava i snažno antioksidantno delovanje na ljudski organizam i to zahvaljujući izuzetno visokoj koncentraciji flavonoida u svom sastavu.

Naime, flavonoidi predstavljaju vrstu elemenata koji su sadržani u sastavu domaćeg soka od šipka, a koji kada se posredstvom konzumiranja ove vrste soka unesu u unutrašnjost organizma, ispoljavaju dejstvo antioksidanasa.

Zbog toga, konzumiranje domaćeg soka od šipka, preporučuje se svim osobama koje svoj organizam žele da očiste od prisustva oksidanata, kao i od najrazličitijih oblika toksina i štetnih materija koje se u organizmu stvaraju paralelno sa stvaranjem oksidanata.

Antioksidantno delovanje domaćeg soka od šipka, posebno efikasno deluje na organizam osoba kod kojih je izražen poremećaj funkcije jetre, kao i na organizam osoba koje su izložene udisanju štetnih materija ili koje su pak sklone konzumiranju alkohola, cigareta ili nezdravih namirnica koje predstavljaju uzročnik stvaranja oksidanata u unutrašnjosti ljudskog organizma.

Čak i ukoliko unutar vašeg organizma nije izražen nijedan od gore navedenih oblika zdravstvenih poremećaja na koje se može uticati kroz konzumiranje domaćeg soka od šipka, ovaj sok svakako treba što češće da konzumirate, jer osim što ima izuzetno prijatan ukus, on istovremeno sadrži izobilje nutritivno vrednih elemenata koji će vaše dobro zdravlje učiniti još boljim.

Voćne kiseline, flavonoidi, pektini, vitamin A, vitamin B9, zatim vitamin C, vitamin E, vitamin D i kalijum, predstavljaju nutritivno vredne elemente koji su u najvećim koncentracijama sadržani u sastavu domaćeg soka od šipka.

Domaći sok od šipka – recept

Da bi ste sami sami pripremili domaći sok od šipka, potrebno je da najpre imate provereno dobar recept, a upravo takav recept, pronaći ćete u narednim redovima.

Za pripremu domaćeg soka od šipka, potrebno vam je:

  • 1 kg svežih i zdravih plodova šipka,
  • 1 kg kristal šećera,
  • 3 l vode.

Način pripreme:

Na samom početku pripreme domaćeg soka od šipka, uzmite 1 kilogram svežih i zdravih plodova šipka i potopite ih u hladnu vodu, kako bi ste ih dobro i temeljno oprali. Kada ste sveže i zdrave plodove šipka oprali, ocedite ih i jedan po jedan očistite ih tako što ćete sa njih kuhinjskim makazama ili nožem odstraniti gornji i donji kraj.

Dok traje postupak čišćenja plodova šipka, količinu od 3 l vode podelite na dva dela, tako da jedan deo sadrži 2 l vode, a da drugi deo sadrži 1 l vode.

Deo koji sadrži 2 l vode, stavite na ringlu da provri i kada ta količina vode provri, pomerite je na trenutak sa ringle, zatim u nju ubacite očišćene plodove svežeg šipka i vratite je na ringlu da još jednom provri. Kada mešavina vode i šipka provri, pomerite je sa ringle i ostavite da odstoji pola sata, a nakon toga procedite.

Tečni deo koji ste procedili ostavite po strani, a čvrsti deo, odnosno skuvane plodove šipka sipajte u onaj preostali litar vode i to zajedno stavite na ringlu da provri. Kada provri mešavina od predhodno već skuvanog šipka i jednog litra vode, tu mešavinu pomerite sa ringle i ostavite da odstoji pola sata.

Nakon pola sata, procedite mešavinu i sjedinite litar proceđene tečnosti sa prethodno proceđena dva litra tečnosti.

Tu mešavinu, vratite na ringlu i kuvajte je sve dok se njena količina ne prepolovi, odnosno dok od prvobitnih 3 litara tečnosti ne dobijete 1 ipo litar tečnosti.

Kada primetite da je količina tečnosti koju kuvate prepolovljena, prekinite kuvanje, kuvani sadržaj pomerite sa ringle i u njega dodajte 1 kg šećera.

Ono što je važno, jeste da šećer dodajete postepeno i polako ga sipajući i konstantno mešajući skuvani sadržaj tečnosti u koju ga sipate.

Kada ste sipali ceo kilogram šećera, mešavinu mešajte sve dok se šećer u njoj potpuno ne istopi i dok ne nestanu njegovi uočljivi tragovi.

Onda kada se šećer u mešavini potpuno istopi, to znači da je vaš domaći sok od šipka gotov i da je vreme da ga dok je još uvek topao pažljivo sipate u staklene flaše koje ste prethodno sterilisali i pripremili.

Staklene flaše u koje ste sipali domaći sok od šipka hermetički zatvorite i držite ih na sobnoj temperaturi sve dok se sadržaj u njima potpuno ne ohladi (najbolje je sačekati čitavu noć).

Nakon što se domaći sok od šipka ohladi na sobnoj temperaturi, možete ga prebaciti na mesto na kojem ćete ga čuvati do trenutka upotrebe, a poželjno je da to mesto bude mračno i hladno.

Pre konzumiranja domaćeg soka od šipka, potrebno je da ovaj sok razblažite sa vodom i to u razmeri 1:3. Dakle, u čašu iz koje ćete konzumirati domaći sok od šipka, sipajte odgovarajuću količinu ovog soka i tri puta veću količinu hladne vode.

S obzirom da domaći sok od šipka ni na koji način ne može uticati štetno na vaš organizam, možete ga konzumirati koliko god često želite i u koliko god kontinuirano dugom vremenskom periodu želite.

Konzumiranju domaćeg soka od šipka, ne smeju pristupati samo dijabetičari iz razloga što ovaj proizvod u svom sastavu sadrži šećer.

Sponzorisano:

loading...
Loading...