Recepti

Domaći sok od trnjina – lekovitost i recept

Ovu zanimljivu biljku možete naći gotovo u svakoj šumi, a takodje i pored puta koji se nalazi nadomak neke livade. Trnjine su, dakle, veoma otporna biljka, a izgledom podsećaju na male šljive. Zapravo, one potiču iz njihove porodice, što svedoči njihova tamnije ljubičasta boja.

Zbog čega su trnjine sve manje zastupljene danas, ne znamo, a pretpostavljamo da je njihov ukus glavni krivac. On nije loš niti štetan, već je malo jači pa tako ne prija svima. Osobe koje vole kiselkaste i gorke ukuse, voleće i trnjinju.

Nekada su naše bake u svom špajzu obavezno imali sve moguće proizvode od trnjina, odnosno džem, marmeladu, slatko, sok a kolači sa trnjinama su takodje bili dobro prihvaćeni. Naši preci koristili su biljke koje nam je priroda podarila na više načina, i bili su voljni da pripreme zdrave domaće proizvode.

Sok od trnjina je svakako predstavljao pravi izvor zdravlja, jer je trnjina izuzetno bogata biljka. U sebi sadrži mnogo minerala, zatim vlakana i vitamina, pa je kao takva odlična za naše zdravlje.

U nastakvu teksta saznajte kako da pripremite sok od trnjine za zimu, ali i kako da pripremite sveži sok od trnjina. Takodje saznajte kako i kada da konzumirate sok, da biste iskoristili sve njegove prednosti…

Sok od trnjina – osnovni recept

Neophodni sastojci za pripremu soka su:

  • 1 kilogram trnjina
  • 250 grama šećera
  • 2.5 litara vode

loading...

Način pripreme:

Pre same pripreme, bitno je nabaviti dobre i zdrave trnjine. Ukoliko poznajete ili imate nekoga ko živi na selu, preporučujemo da jedan dan prošetate do obližnje šume ili livade, gde možete naći zdrave organske trnjine. Ukoliko ih ima u marketu, pretpostavljamo da to posao čini lakšim, ali verujte nam… Sama potraga za trnjinama ispuniće vas, a sam proces pripreme i saznanje da ste svojeručno napravili zdrav proizvod, taj proizvod čini tako slasnim.

Ako vam ovaj naš savet deluje nepotrebno, onda trnjine nabavite na vama svojstven način. Svakako, birajte one veće trnjine, zdrave i dobro zrele.

Odabrane trnjine zatim dobro operite, u nekoliko voda, kako bi se sa kore skinula sva nepotrebna prljavština. Dalje, sipajte ih u odgovarajuću šerpu, i sipajte vode koliko da ih prekrije. Stavite da se ukuvaju na umerenoj temperaturi.

Kada voda provri, kuvajte trnjine dalje dok ne omeknu, a to bi trebalo da se desi ubrzo nakon što voda proključa. Tada sklonite šerpu sa ringle pa procedite trnjine. Potom ih dobro ispasirajte, najbolje uz pomoć štapnog miksera.

Sada u kašu od trnjina dodajte šećer, promešajte, a onda dodajte i onih 2.5 litara vode. Stavite ponovo na ringlu da se sok sada fino ukuva, a mešajte povremno kako ne bi zagorelo. Od trenutka ključanja mešajte neprestano, ali svega 3-5 minuta, jer je sok ubrzo gotov.

Dakle, nakon najviše pet minuta šerpu sklonite sa ringle, pa kada se sok blago prohladi sipajte ga u sterilisane flaše i dobro zatvorite. Sačekajte da se sok ohladi na sobnoj temperaturi, pa tek onda odložite na neko tamnije i hladnije mesto. Otvorenu flašu uvek držite na što hladnijem mestu, a najbolje frižideru.

Sveži sok od trnjina

Neophodni sastojci za pripremu soka su:

  • 10 bobica trnjina
  • 1 veća banana
  • 1 jabuka
  • 1 limun

Način pripreme:

Bananu ogulite, jabuku i trnjine dobro operite pod mlazom vode. Jabuku nemojte guliti iz razloga što je u kori sadržano mnoštvo korisnih sastojaka. Limun presecite na pola pa uz pomoć cediljke napravite sok.

Sada u blenderu pomešajte trnjine, bananu, jabuku i sok od limuna pa sve zajedno dobro izmiksirajte. Kada se napravi ujednačena smesa, dodajte vode prema vašem ukusu, a sok možete piti i ovako gust.

Po ukusu možete dodati još neko voće, ili med ukoliko želite da sok bude nešto sladji. Svakako je pravi izbor i prava riznica vitamina i minerala.

Sok od trnjina kao lek

Iako trnjina ima specifičan, pomalo kiseo i gorak ukus koji skuplja usta, trebalo bi da je češće koristite u ishrani, iz razloga što taj njen ukus iza sebe krije jednu tajnu. Ta tajna glasi – trnjina je mnogo zdrava! Zapravo, tom ukusu doprinosi mnoštvo korisnih sastojaka koji se nalaze u trnjini, a jedan od tih sastojaka naziva se tanin.

Trebalo bi da zanemarimo to da doprinosi gorak ukus, jer istovremeno ima antibakterijsko dejstvo, te tako štiti naš imuni sistem. U pomoć stiže vitamin C, dobro poznat po tome što jača naš imunitet i sprečava širenje slobodnih radikala.

Trnjine još sadrže rutin, koji pomaže izgradnju zdravih crvenih krvnih zrnaca. Pored toga sadrži mineral gvoždje, koji je takodje zadužen za zdravu krvnu sliku. Iz tog razloga, sok od trnjina preporučuje se anemičnim osobama.

Pored gvoždja, trnjine sadrže još i kalcijum i kalijum, te pomažu izgradnju jakog koštanog sistema. Tako se sok od trnjina preporučuje i osobama obolelih od artritisa i sličnih zapaljenja.

Sok od trnjina dobar je i za respiratorni sistem, zapravo, isprva se koristio kao veoma efikasan prirodni lek protiv kašlja, bronhitisa i zapalenja pluća. Dakle, zaključujemo da se trnjine, kao i svi proizvodi od njih preporučuju u ishrani, kao jedan od efikasnih prirodnih lekova. Sok prednjači, a svakako i sveže bobice trnjina.

Napomena:

Sok od trnjina ima jako dejstvo, pa se iz tog razloga ne preporučuje trudnicama. Problem, kada su u pitanju trudnice, leži u voćnim kiselinama, odnosno njihovoj povećanoj koncentraciji.

Ipak, sok od trnjina preporučuje se deci jer pomaže izgradnju njihovog, još uvk osetljivog imunog sistema. Generalno podstiče pravilan rast i razvoj organizma, a najviše utiče na digestivni trakt, i podstiče dobro varenje što je bitno od malih nogu.

Svakako, sok od trnjina nemojte konzumirati u većim količinama. Jedna do dve čaše dnevno biće sasvim dovoljno da očuvate vaše zdravlje, a čak preporučujemo da povremeno pijete i druge zdrave sokove (recepte možete pronaći kod nas na sajtu) kako bi organizmu pružili što više nutrijenata.

Sponzorisano:

loading...
Loading...