Recepti

Slatko od kivija – recept kako se pravi

Ukoliko ste ljubitelj domaće hrane, odnosno ukoliko volite da spremate i u tome uživate, imamo jednu sjajnu ideju za vas.

Domaćice danas sve se redje odlučuju da prave domaće proizvode, jer im je u prodavnicama sve na dohvatu ruke. Medjutim, ima nečega u domaćoj hrani. Da li je u pitanju uložen trud i vreme u to nešto, ili je zaista domaća hrana mnogo zdravija i ukusnija…

Pored standardnih proizvoda od crvenog voća, jabuka, krušaka i slično, rešili smo da napišemo par recepata za slatko od kivija.

Kivi je izuzetno zdravo voće, pomalo zapostavljeno jer se retko nalazi na trpezi, a i to samo tokom sezone. Verovatno vam se desilo da kupite paket kivija a on ubrzo propadne jer niko nema naviku da ga pojede.

Ukoliko je to slučaj kod vas u kući, preporučujemo da napravite ukusno slatko koje će svi rado želeti da smažu. Naravno da pre svega preporučujemo da kivi jedete u svežoj varijanti, dok traje sezona, ali svakako preporučujemo da iskoristite ovo ukusno voće i napravite slatko.

Slatko od kivija – osnovni recept

Potrebni sastojci za pripremu slatkog su:

 • 1 kilogram kivija
 • 1.2 kilograma šećera
 • 2.5 decilitara vode

Način pripreme:

U odgovarajućoj posudi sipajte šećer, pa prelijte vodom i ostavite da se na umerenoj temperaturi polako špinuje.

Za to vreme, dok se šećer špinuje, vi pripremite kivi. Kilogram kivija je otprilike ona jedna korpica, sve zavisi kolike je kivi veličine. Preporučujemo da birate manje, jer se u osnovnom receptu kivi kuva ceo, pa su tako manji komadi svakako bolji.

Kivi dakle lepo oljuštite pa proboditi čačkalicom na par mesta. Proverite da li je šećer ušpinovan, odnosno da li se napravio sirup. Ukoliko kapljice teže padaju sa kašike, znači da je spremno. Tada dodajte očišćen kivi, pa ostavite da se kuva u tom sirupu.

Nakon nekih 30-40 minuta šerpu sklonite sa ringle pa prekrijte čistom krpom. Ostavite da slatko odstoji do 24 sata, a onda ga ponovo stavite na ringlu da još jednom provri.

Kada provri ponovo sklonite sa ringle i opet prekrijte krpom pa ostavite da odstoji još 24 sata.

Nakon toga ponovo stavite slatko da se dalje kuva, sve dok se fino ne ukuva, za šta će biti potrebno takodje nekih pola sata. Sklonite sa ringle zatim pa toplo slatko sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Ostavite da se ohlade na dnevnoj temperaturi, a onda odložite u špajz.

Priprema jeste malo duža, ali je sam proces lak jer ne ulažete puno napora. Potrebno je samo odvojiti tri dana, ali opet to može biti odredjeno vreme kada vam odgovara. Slatko je izuzetno ukusno, tako da nežete zažaliti za uloženim vremenom.

loading...

Slatko od kivija sa limunom

Potrebni sastojci za pripremu slatkog su:

 • 1 kilogram kivija
 • 1 kilogram šećera
 • 1 litar vode
 • 1 limun

Način pripreme:

Takodje je potrebno da vodu i šećer ušpinujete po standardnoj proceduri. Za to vreme pripremite kivi.

Oljuštite ga i isecite na deblje kolutove. Pošto se seče na kolutove preporučujemo da sada birate krupniji kivi, ne previše mekan već taman zreo.

Proverite u medjuvremenu da li se napravio odgovarajući sirup, tako da pada sa kašike u krupnim kapima, pa onda dodajte kolutove kivija. Limun isecite takodje na kolutove pa dodajte. Sve zajedno kuvajte nekih sat vremena, odnosno dok slatko ne dobije željenu gustinu.

Pazite da ne prekuvate jer može da se stegne, a isto tako nemojte malo kuvati jer može ostati dosta redak. Najbolje bi bilo da nakon nekih 45 minuta proverite kako napreduje, a kuvajte na umerenoj temperaturi kako ne bi zagorelo.

Gotovo slatko sklonite sa ringle pa dok je još toplo sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite pa sačekajte da se ohlade na sobnoj temperaturi. Nakon toga odložite u špajz ili friz. Nakon otvaranja slatko držite u frižideru, naročito ukoliko je toplo vreme.

Slatko od kivija sa pomorandžom

Potrebni sastojci za pripremu slatkog su:

 • 12 komada kivija
 • 2 pomorandže
 • 600 grama šećera
 • Sok od 1/2 limuna

Način pripreme:

Kivi fino oljuštite pa isecite na kolutove. U odgovarajućoj posudi sada redjajte red kivija red šećera, i završite sa šećerom. Ostavite da ta mešavina odstoji do sutra, najmanje 6 sati.

Sutradan kada stignete, stavite da se kivi i šećer polako kuvaju, na umerenoj temperaturi. Voda nije potrebna jer će kivi tokom noći otpustiti svoj sok, pa će se u njemu i krčkati.

Čim smesa počne da vrije dodajte sok od limuna pa promešajte, a obavezno skidajte penu sa vrha koja će se pojavljivati dalje tokom kuvanja. Pred sam kraj dodajte očišćene i na komade isečene pomorandže, pa nastavite kuvanje dok ne dobijete slatko željene gustine.

Proverite svakako nakon pola sata da li gustina odgovara, tako što ćete na tacni izvaditi malo pa sačekati da se ohladi. Kuvajte još koji minut po potrebi, a onda sklonite sa ringle. U čiste i sterilisane tegle sipajte gotovo slatko, pa ostavite da se ohladi na dnevnoj temperaturi. Odložite potom u špjaz, odnosno neko hladnije i tamno mesto.

…I to bi bilo to, recepti su tu, sada samo nedostaje vaša volja. Slatko od kivija je neobično, nije tako zastupljeno pa će sigurno biti pravo iznenadjenje kada ga budete izneli pred goste. Možete ga jesti kao poslasticu, a može poslužiti i kao dekoracija za torte i kolače.

Sponzorisano:

loading...
Loading...